Частни училища - информативна тема 3

• 66 434
  • 762
  •   1
Отговори
# 120
Дружба е прекрасно училище.
За явяване на състезания...
Преди две години също го похвалих след посещение за състезание Но НИКОГА  не ми е идвала идеята детето ми да учи там...

# 121
Днес е бил изпитът в АК, някой има ли инфо от първа ръка? Резултатите ще излязат на 10 април.

# 122
  • София

Преди две години също го похвалих след посещение за състезание Но НИКОГА  не ми е идвала идеята детето ми да учи там...
Само заради турския език или имаш и други съображения? Би ми било интересно да споделиш.
Аз за това училище за пръв път чух съвсем наскоро  Blush

# 123
Предполагам, Жасмин, че и ние едва ли ще се насочим към ЧУ "Дружба", но вероятно наистина заслужават похвала тези неща, за които пишете и на които сте били свидетелка. Иначе казаното от Вас за този форум важи с пълна сила и съвсем не виждам защо трябва да уточнявам в коя частна детска градина сме и защо непременно трябва да е в някое от ЧУ, след като има толкова хубави ЧДГ, съществуващи самостоятелно.
Все още се надявам и предпочитам да получа актуална информация за Британското училище или за немското училище към посолството, или за Увекинд, отколкото излишни персонални квалификации, негативни излияния и т.н. И всичко това, защото съм си "позволила" да споделя изводите си от неслучайни съвпадения и факти. Форумът е за това и не е поле за изява само на определени персони.
Не можах да разбера на какво се дължи пренебрежителният отговор?
Съвсем цивилизовано попитах и се надявах на конкретна информация? Вие, Grumotevitza, в първия си пост, в тази тема оставате четящите с впечатление, че детето ви посещава "Петър Берон"
Относно надеждите  ви да получите актуална информация за дадени училища, процесът трябва да е двустранен, не желаете да споделяте инфо, а желаете да получите такова Mr. Green.............
Относно Светкавица, да, неприятно е да се скриват факти, на мнение съм, че никога не е случайно.

# 124
Днес е бил изпитът в АК, някой има ли инфо от първа ръка? Резултатите ще излязат на 10 април.
Дъщерята на приятели е била днес на изпит в АК. Съчинението е било по картина - един аквариум с много рибки и до него друг, в който има само вода. Една рибка от първия аквариум прескача във втория.
Математиките  според нея били трудни, докато тестът с текстовете бил лесен - кратки откъсчета с по няколко въпроса, общо - тридесет и няколко на брой били въпросите. Това разбрах и ми беше много интересно, но момичето толкова можа да ми обясни.

# 125
  • на път
Аз съм работила 21 години в държавно у-ще, но по лични причини децата ми са в частно. Никога не съм заемала позиция ЗА или ПРОТИВ.
Оглеждам вариант за местене на малкото /без значение платено или не/ и ето на какво се натъкнах:

http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=86

http://alekdimitrov.com/downloads/7klas_maturi.pdf

http://offnews.bg/news/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B … D1%81_207112.html

# 126
Всичко в тези линкове е дъвкано и предъвквано и вече няма какво ново да се каже. И както винаги статистиката има нужда от анализ и обяснение, а сама по себе си не е абсолютен показател.

# 127
Само заради турския език или имаш и други съображения? Би ми било интересно да споделиш.
Аз за това училище за пръв път чух съвсем наскоро  Blush

Отиди, виж училището и помисли...
От една страна имаме страхотна база, в която са изляти много пари, отлична организация.
От друга - най-ниската такса - обучение от 9 до 15:30, с обяд - 2000 Е. Транспорт - само 600 евро.
Пансион, който сигурно включва и пълно изхранване освен общежитие - само 600 Е.
Стипендии се дават с широка ръка.
Явно е, че училището не се самоиздържа, няма как да възвърне вложенията си за тази страхотна сграда с инфраструктура, пансион, игрища.
Изводи... не правя, не желая да левитирам около теза без да имам необходимата информация.
Но - смея да твърдя, че Дружба официално не се определя като турско училище. Защо, след като на всеки запознат му е ясно, че болшинството учители са турци и това е език, на който там се държи. (дано да е само език...)
Защо никъде на страницата на училището няма думата Турция, турски език?
Защо никъде в учебните планове няма думата Турски език, а се пише 2-ри чужд език???

Нищо против официално светско турско училище, спонсорирано примерно от голяма фирма, рекламиращо се като такова и държащо на турския.
Но Дружба..., поне на мен има нещо, което не ми допада като в никакъв случай не твърдя, че съм прав.

Това са основните ми доводи да не съм обмислял това училище като вариант за нас. Лисата на прозрачност не ми харесва.

Другата насока, която не ми допада е, че въпреки чудесната материална база, резултатите на ученици от това училище не ме задоволяват. Индиректно, мога да направя извода, че в друго училище бих намерил по-добри преподаватели от турските учители в Дружба.

Относително редовен участник във форума е с дете в 5 или 6-ти клас в Дружба, ако има желание може да даде по-точна и... може би по-достоверна информация от моите тълкувания.

И съвсем отделно - за разлика от изказаните тук мнения, аз не съм любител на турското гостоприемство. Не харесвам нито персонала по хотелите им, нито търговците им, нито местните нрави в анадолските курорти, които съм виждал, въпрос на вкус, моят също е с южна посока, но значително по-западна.

Последна редакция: нд, 23 мар 2014, 19:57 от kodbg

# 128
  • София
Защо никъде на страницата на училището няма думата Турция, турски език?
На уебсайта на училището, първа страница, горе вдясно има бутон за превключване на турски език.
Като видя TR поне за мен е ясно, че иде реч за турски език, щом сайта има такава версия няма да си помисля, че там не се учи турски.
Какво ще рече "официално" турско училище? Хората не се крият, по някакъв начин се грижат за образованието на децата си, отворени са и за деца от други етноси. Това, че аз или ти предпочитаме друг тип училища не променя факта, че това е едно добро и подредено място без претенции за елитност.

# 129
Като видя TR поне за мен е ясно, че иде реч за турски език

Правя си труда да отговоря с впечатленията си на въпрос на Onna-bugeisha, в никакъв случай не смятам да навлизам в повече детайли за нещо, с което не съм запознат.
Старая се да изказвам лични впечатления, мисля, че е удачно и ти да се придържаш към подобен стил, а да не говориш с факти.
Че мястото е подредено, сигурно е така. Дали е добро е въпрос на лично възприятие, но в никакъв случай не е факт...

# 130
  • София
Старая се да изказвам лични впечатления, мисля, че е удачно и ти да се придържаш към подобен стил, а да не говориш с факти.
Съжалявам, ако си засегнат. Опитвам се да комбинирам и лични наблюдения и факти.

# 131
  • Sofia
Заинтригувана съм от ЧУ Дружба, защото от коментираното дотук за себе си, като че ли откривам по-скоро позитиви Simple Smile
Надявам се, да пише родител на което детето учи там или някой с преки впечатления.

# 132
# 133
  • София
Имам две деца  в ЧОУ Дружба София от октомври месец.Доволна съм като цяло но разбира се при големите има проблеми от време на време като дисциплината например.Разбрах едно-след държавното у-ще а сега в частно-не е гаранция че децата са най-добрите напротив някои родители с пари си захвърлят извинявам се за израза лекетата и учителите да се оправят ....А за първи клас моите адмирации за младите преподавателки -детето ми не е от най-спряващите се но ходи с огромно желание на у-ще!!!

# 134
  • София
Имам две деца  в ЧОУ Дружба София от октомври месец.Доволна съм като цяло но разбира се при големите има проблеми от време на време като дисциплината например.Разбрах едно-след държавното у-ще а сега в частно-не е гаранция че децата са най-добрите напротив някои родители с пари си захвърлят извинявам се за израза лекетата и учителите да се оправят ....А за първи клас моите адмирации за младите преподавателки -детето ми не е от най-спряващите се но ходи с огромно желание на у-ще!!!

Много благодаря за това мнение. Дадохте ми отговор на моя въпрос-дали да местя детето в частно училище. Тя е много чувствителна (мразя такива определения, но нищо по-подходящо не ми идва на ум) и ми се оплаква от време на време колко груби са децата, как се бутат в стола и т.н. Затова не обичала да ходи на училище. Та хвърлям по едно око на темата, да харесам някои частни. Засега само в ПБ ми се видя по описания да се държи на възпитание и дисциплина. Но като знам, какво дете от групата й отиде там, и за там съм разколебана.

Общи условия

Активация на акаунт