Предучилищна - набор 2009 г.

• 72 971
  • 750
  •   1
Отговори
# 615
Bliss моля те да не цитираш цели постове. Много се разтегля темата.

Аз затова правя уточнения. Че когато се изразява мнение писмено, разбирането е различно.

Затова трябва много да се внимава с изявления от сорта "може да пише и може да чете", които всъщност значат "може да пише печатни букви и може да срича по няколко прости думи".  Peace Разбирам естествения родителски стремеж да се изтъкнат способностите на отрочето, но все пак сме се събрали да обсъждаме други неща.

Скрит текст:
Цитирам само това на което отговарям. А аз те моля да не се опитваш да ме редактираш.

# 616
Bliss ако искаш диалог мини с мен на лични.
Относно цитатите по една страница на мен ми изглеждат безумни.

Бих желала в темата да се включат и други майки на ПУК -та. Да обменим опит и идеи.
Какво четете с децата?
Какво се опитват да четат децата ви?
Имате ли притеснения към ПУК?
На какво най-много играят децата ви?
За децата ПУК в училище как е организирано времето?

И всичко което ви вълнува Laughing

# 617
  • Кърджали
Ние днес започнахме учебната година.Достатъчно помрънка че и е било "скучно" за учителката.  Laughing Е, тази седмица /а ако съдя по предишната учебна година, направо целия септември/ ще е игри и свобода.
Моята дъщеря пък нали е на принципа "Всички на опаки, аз - на терсине"... Да я накарам да разкаже нещо е живо мъчение. По картинки, току що прочетена приказка, гледано филмче, любима приказка - не... В най - добрият случай гледа да го каже с две думи и после се почва - не ме занимавай. Уж задавам много въпроси - та да стане един кратък разказ поне...Предпочита да го научи наизуст и да ти го изрецетира, но не и да го разкаже /още миналата година останах с отворена уста колко дълги текстове е способна да научи наизуст/. Та уж гледам напоследък на тази част /разказването/ да наблегнем, но понеже явно и е трудно, не и е интересно и  бързо се отказва. Не настоявам след това...

Четем основно по - кратки истории /Франклин и идва идеално/. При по - дългите просто губи интерес /наскоро четохме "Бъди ми приятел" на Ю. Спиридонова - интересна и беше, но още към средата и дойде вече дълга и само питаше кога ще свърши/. Обича и от тези приказки в рими, които и бързо наизустява. Понякога, докато четем изявява желание и тя да прочете изречение - две. Това и е четенето. За мен на тази възраст и е предостатъчно /срича, но по - важното за мен е че разбира какво чете/. Смята до 10 и нагоре, кога с лекота, кога с повече мислене и с помощта на сметало.
Обича да играе основно с пластелин, мозайка, конструктор, кукли... Обича да рисува и оцветява, но по - рядко го прави. Но тя си пада по спокойните и кротки игри, дивеенето не е за нея. Кара колело, то това май и е единственото занимание, свързано с движение.

# 618

Бих желала в темата да се включат и други майки на ПУК -та. Да обменим опит и идеи.
Какво четете с децата?
Какво се опитват да четат децата ви?
Имате ли притеснения към ПУК?
На какво най-много играят децата ви?
За децата ПУК в училище как е организирано времето?

Моето дете е на 6 и НЕ може да чете, знае буквите, пише печатно букви, а не думи, ако пише думи, те са огледално написани в повечето случаи.
Смятането му е след обмисляне на отговора Simple Smile
Аз му чета, обикновено книги за животни, динозаври, за планетите или тип "детски енциклопедии". Художествена литература не го интересува грам. Стихчета, песни - това за него е безинтересно, и не го натискам. Рисува много и се опитва да пресъздава географски карти като гледа от книжките. Сега много се вълнува, че ще е в ново у-ще, най-вече от факта, че ще го взимам на обед и ще му слагам сандвич в раницата (лелеяна мечта  hahaha )

# 619
Bliss ако искаш диалог мини с мен на лични.
Относно цитатите по една страница на мен ми изглеждат безумни.

Скрит текст:
Аз нямам диалог с теб, просто защото ти започна този тип комуникация. Изначално не съм се обръщала към теб, докато не се почувства засегната от мой пост и реши, че си длъжна да ми се обясняваш. Беше редно първа ти да минеш на лични още преди два-три поста, когато реши, че си в правото си да ми правиш забележки. Сега вече призива ти е малко лицемерен.
Нещо, което на на теб ти се вижда безумно, в очите на друг е форма на пригледност и нормален Netiquette. Не си център на Вселената и на този форум за да даваш тон на правилата за структуриране на постове.

# 620
  • София

Да споделя и тук, има програми за развитие на спорта при учениците, по които може безплатно да се практикуват различни спортове към редица клубове. Моите миналата година бяха на кънки в Зимният Дворец, тази година може би ще опитам пак да ги запиша. Има и други спортове разбира се.

Aila, къде мога да се осведомя за тези клубове?

По горните въпроси - моята щерка най-много обича да играе с деца, да тича и да се гонят може по цял ден. От настолните игри може би само 'клуб 2%" и игра на шах с баща й успяват да я накара да седи на едно място.

Притеснения ми към ПУК са относно г-жата - видя ми се доста строга, и другото е - силно се надявам да се падне с добри дечица в класа, подобно на забавачката, откъдето не искаше да си тръгва.

Редактирам се да допълня и най-голямото ми притеснение - дали ще успея да й предам любов към ученето.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2015, 14:20 от EliG

# 621
Моя пък с рисуването е скаран. Егати драсканиците изкарва.
В края на учебната година учеха за Индия. Отивам да го взема от ДГ и учителката ми обяснява,че нарисувал уникален Тадж Махал....поне приличаше на сграда.

Бъди ми приятел - книжката наскоро я мернах. Ще взема да я поръчам.
Относно енциклопедиите и ние купуваме - основно за динозаврите. В събота успях да пробутам една за седемте чудеса на света. И понеже в нея имаше 3Dкартинки беше много заинтригуван да я прочетем. Е оказа се , че е написана на по-високо от него ниво и малко преразказвах по текста.

А имат ли идея децата ви за парите. Моя колкото и да обяснявам хич не вързва. Варианта при него е : това можем да го купим, това не. Вчера се прибира , тича от вратата, вади портмонето и почва да брои едни стотинки. Видял лего дето струвало 42...еми човека намери 42 ст. в портмонето. Почвам да обяснявам....пак никакво вдяваме. Чудя се с какво вече да му го обясня.

# 622

По горните въпроси - моята щерка най-много обича да играе с деца, да тича и да се гонят може по цял ден. От настолните игри може би само 'клуб 2%" и игра на шах с баща й успяват да я накара да седи на едно място.

Притеснения ми към ПУК са относно г-жата - видя ми се доста строга, и другото е - силно се надявам да се падне с добри дечица в класа, подобно на забавачката, откъдето не искаше да си тръгва.

Сега му е времето на детето да тича и да се забавлява. Има си време когато ще трябва да се чете и пише.
Ели, може пък госпожата да е съвсем различна с децата. Моята начална учителка беше доста строга, но от позицията на времето мога да кажа, че е почти като втора майка за мен. А иначе средата наистина е може би най-важна.

Моята дивотия започна да се поукротява. Заседява се значително повече над блокчето и боичките. Проявяв доста въображение и много обича да рисува, моделира, изрязва. Съсредоточава се за повече време. Проблем е храненето - голяма мъка и ставане по 1 000 пъти. Вече се чудя как да подхождам. Поставям и време за храна. Ако не го е изяла става и остава гладна. Къса ми се сърцето, че е щиглец и половина, но е толкова мудна.

В училище ще имат плуване, но съм крайно скептична дали ще успява да се преоблича и суши косата. На тенис обаче ще я запишем.

# 623
Аз се притеснявам, че дъщеря ми се отказва да прави нещо щом малко я затрудни. Съответно влагам усилия да променя това, но засега без особен успех. опитвам се да я амбицирам, да я убедя, че ще е много хубаво да умее това или онова, че не е толкова трудно. Чудя се обаче дали като и казвам, че дадено нещо е лесно, всъщност не я притеснявам повече, защото на нея явно и е трудно. Какво мислите?

И ние имахме същия проблем, но от година и няколко месеца ходи на плуване два пъти седмично и това много ѝ помогна да започне да прави нещата кога по-добре, кога по-зле без да се отказва при първата трудност. Треньорката ѝ по някакъв начин успя да я убеди, че всичко става с много тренировки и не трябва да се отказва от най-малкото препятствие (а като си помисля, че имаше страх от водата и първите 2 пъти буквално я бутахме ревяща да ходи в басейна). След това беше ред на карането на колело без помощни гуми, което се отлагаше в продължение на сигурно 2 години, защото все я беше страх да не падне, да не...а бе все се измисляха оправдания, защото било трудно. Е сега няма по-щастлив човек от нея, че е успяла да се пребори с това и вече и за другите неща не се отказва веднага.

# 624
  • Sofia, Bulgaria
Асита, благодаря и браво на детето. Точно с карането на колело без помощни е мнооого сложно. От миналата година насам сигурно пет пъти ги махам и слагам отново и не ще и не ще. За плуването - може цял ден да стои в басейна с пояса. Като и предложа да я уча да плува без пояс отказва категорично. Не иска да излезне от зоната си на комфорт и това е. Иначе е много горда и въодушевена когато успее да направи нещо ново или сътвори нещо красиво и сама казва, че е защото се е упражнявала.

# 625
  • Кърджали
Hope for Two, и моята е скарана с идеята за парите и тяхната стйност. Опитвала съм се да обяснявам, но очевидно е още рано.  Засега е предостатъчно явно като каза че това е по - скъпо и не може.
Mandi84, и в къщи положението е същото. Ако нещо е ново, трудно - то стой и гледай драми. Една година и трябваше да се качи на колелото  Laughing /сега ми е смешно, но тогава ми идеше както е ново колелото, така направо в контейнера да го хвърля. Всеки ден беше - изкарай го, ще го карам и после дори и не прави опит да се качи на него.../. Същото се отнася за всяко нещо, което и се стори трудно. Претръпнах вече, обяснявам уж че това че сега едно нещо и е трудно, не означава че няма да го разбере/научи. Кой ли ме чува. Съответно по някое време като го научи вече - е, няма такава радост и гордост колко била умна и смела  Joy  Такъв и е нрава явно, тя и на промени не носи. Най - малкото нещо, което не е както тя е свикнала, може да я докара до истерия и драми. Това беше и основната причина да не я местя в предучилищна в училище /по - рано имаше варианти да пробваме да я прехвърлим и в по - добра градина, пак поради същата причина се отказахме. Просто знаехме че единственото което ще ни донесе щеше да е рев и евентуално отказ да ходи на градина. Мерси.../

# 626
  • София

Aila, къде мога да се осведомя за тези клубове?

http://mpes.government.bg/Pages/Programmes/Default.aspx?evntid=KJM7RWYpuq0%3D

Отваряш таблицата с одобрените клубове, харесаш си спорт и звъниш. Ние сме избрали отново за класът кънки на лед, миналата година ходихме и днес се обадихме. На 20-ти ще звъннем направо да се запишем и да почват да ходят. Още от миналата година Елена ходеше с каките. Казаха, че след като е трета група няма проблем да я запишат, тъй като се води първа предучилищна.

За писането не я карам да пише и тя не изявява желание също. Може да пише с печатни букви нещо горе долу, което се разбира, но не е правилно написано. Изядени букви или огледално написани и тн. Цифрите все още също ги пише огледално някои. Иначе с математиката е на моменти, понякога решава и по-трудните задачки, където е с празно квадратче или има по повече от две събираеми, понякога като че ли за пръв път вижда задача.
За четенето бих казала, че чете на нивото на едната кака края на ПГ, тоест почти гладко. Все още интонацията не е ок за край на изречението и на някои думички леко се запъва или обърква буква, но това е все по-рядко. Последните дни си чете по няколко страници от книжката и е стигнала около 25 страница. Вечер има желание да ми разкаже какво е прочела. Обича да преразказва приказки, но си признавам, че аз нямам много търпение да я изслушвам редовно.
Отбелязвам обаче, че тя е доста по-голяма от каките когато тръгнаха ПГ в училище. Ще е почти на шест и половина, редица деца тръгват направо в първи клас на тази възраст, така че това което умее ми се струва нормално за възрастта и. Въпреки това, предвид че знам натоварването в Шилер предпочетох да е по-голяма и да не избързвам с пускането и по-рано на училище.
За спорта моите и трите са големи диванета. Добре, че са момичета, та отвреме на време се кротват. Елена от 3 годишна кара колело без помощни, но тя се беше научила с баланс байка да пази равновесие. Към момента и трите карат колелета, тротинетки, ролери, кънки, обожават да се катерят. Каките от скоро и уейвборд се научиха да карат. Вкъщи съм се заринала с превозни средства. След като се научат да пазят равновесие на няколко неща със следващите явно им е по-лесно.
Малката е огромен почитател на животните и постоянно ни кара да вземем животно вкъщи, но мъжът ми  не е съгласен. Това лято беше на лагер в Ранчо Конникът с каките. Още първият ден един от най-едрите коне я беше ухапал. Рана, подуто и превръзки, но това не и попречи да продължава да си язди и да гали дори и този кон. Миналата седмица пък домашното куче на селото я е ухапало след като го настъпила. Имаше доста дълбоки рани, но ревяла само защото дядото го бил заплашил, че ще го убие ако я захапе. След като обещал да не го убива спряла да реве. Все още няма страх от кучета обаче.
За парите има някаква представа, но и тя като каките на 6 г все още се радва на повече стотинки, отколкото на една банктнота от 20 лв.

# 627
Ailа, има 4 клуба в Зимния дворец. Вие към кои ходихте миналия път? Какви са ти отзивите?

Последна редакция: вт, 08 сеп 2015, 20:39 от Анонимен

# 628
  • София
Bliss миналата година бяхме към "Клуб танци на лед - Денкова и Ставийски", тъй като към "Спортен клуб кънки на лед София" нямаха капацитет да поемат всички деца от класът, които желаеха. В началото имаше много желаещи, накрая останаха сигурно 5-6 деца само които ходеха по един, два пъти седмично.
Когато излезе новата програма за 2015 г обаче от клубът ни казаха, че програмата била за начално обучение и не може отново да се запишем, макар че посещаваха само втората половина на отчетният период. Съответно ходихме след НГ броени пъти платено.
Затова и тази година избрахме друг клуб. "Елит" е от тази година в списъка и ще пробваме при него. Не открихме никъде по програмата да пише, че не може да се записват повторно на същият спорт между другото.
Миналата година обикновено ходеха 1-2 пъти седмично, когато им е удобно. Не сме плащали нищо, от клубът им даваха кънки. Ако закъснеем обаче, стаичката в която бяха се заключваше и нямаше как да карат, затова и Дядо Коледа им донесе и кънки. Харесваха баткото, който се занимаваше  с тях, показваше им индивидуално на моменти или на група различни неща, но и се занимаваше с по-напреднали предполагам платено по същото време. Това устройваше отлично моите, защото хем им показваха нови неща, хем имаха и свободно време в което да си се пързалят просто. Предните години ги бях водила броени пъти към Айс Блейд, където също харесваха много баткото, но се оплакваха, че не ги оставят просто да си се пързалят. Разходите за трите обаче на частни ми идват в повечко заедно с плуването и затова този вариант с безплатните часове просто за разнообразие каране на кънки и някакво движение зимата ми е идеален.
Опитвам се да организирам вече програмата, тъй като искат и на спортна гимнастика отново в НСА, както и на йога в училището, плуване, сръчни ръчички и шах. Като добавя и кънките и курса по математика на каките, програмата отново става натоварена. За съжаление аз имам шофьорска книжка, но не карам, което усложнява още повече нещата. Хубавото е че от тази година и трите ще са отново на едно място.

# 629
  • Sofia
Моят син ще е на предучилищна в училище. Мрази да рисува и почти не може, оцветява трудно, не моделира с пластилин, не обича нищо приложно. В началото на годината започна да успява да свърже буквите в думи, може да чете прости думи, но буква по буква , не на срички. Наскоро го накарах да прочете някоя и друга дума-общо взето с големи мъки. Не иска да разказва, научил е наизуст две приказки от градината и учителката му ми обясняваше как хубаво разказвал там ooooh! Цяло лято почти бяхме разделени, така че и никой не му е чел приказки. Колело не може да кара- ни с помощни, ни без помощни. Преди 4 месеца се научи да се люлее на люлка, чудя се дали е наред с координацията.
Събирането и изваждането му се отдават. Може да събере двуцифрено с едноцифрено, изваждането по-късно го научи. Купувам му книжки за оцветяване, в които за да се разбере какъв цвят да избере трябва да направи проста сметка и да види  кое число на кой цвят отговаря. Букви пише печатни, преди време изписваше половината метростанции в София почти без грешка, последно като го накарах да напише нещо , обърка посоката на половината букви и загуби интерес.
Обожава да му четем от атласи, учи за ветровете, слоевете на земята и на атмосферата, може да посочи повечето държави в Америките и Европа- къде се намират, без да прочита имената им на картата, знае всички европейски столици. Изобщо географията му е страст и област, в която учи без никакъв натиск.

Общи условия

Активация на акаунт