МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 58-ма ТЕМА

• 64 870
  • 722
  •   1
Отговори
# 165
Норе, благодаря за рецептите, първата ми допадна повече.

# 166
Имах Мулинекс с багети Simple Smile. Максимално се препоръчва 900 г брашно. Хляба правех с мах 700 г брашно (с повече ми опираше в капака).
За голяма питка може да се измесят две теста едно след друго и после да втасват заедно извън хлебопекарната. За целта, след като минат първите 20 мин. от програмата, машината се спира, рестартира се и се пуска второто тесто.
Най-важното е да е спазено съотношението брашно:течности (мазнината не се взима предвид, тя си е отделно) и количеството на маята да е съобразено с брашното. За Мулинекс течностите трябва да са 60% от количеството на брашното. Маята за питка може да се увеличи двойно, в сравнение с тази за хляб, за да втаса по-бързо. Меря всичко на везната и затова всичко ще дам в грамове (ако е по-удобно, четете като милилитри за течните). Та, моето предложение:

2 яйца (това са около 100-120 г)
200 г мляко (прясно и кисело, като прясното нека е повече)
Допълваме яйцата и млякото с вода до 540 г (може да се добави 1 с.л. лимонов сок, което е около 15г)
Мазнина 70 г (смес от олио и масло)
Сол 2 ч.л.
Захар 1 с.л. (според вкуса, може да се променят солта и захарта)
Брашно 900 г
Суха мая 2 ч.л. или 18 г прясна мая (харесвам френската суха и коя да е прясна мая, стига да е съхранявана правилно)

Тъй като няма да се пече в машината, маята може да се увеличи още малко, но аз бих направила питката с по-малко и от даденото количество. Просто може да се увеличи малко времето за втасване, но пък няма да ми мирише на мая. Привърженик съм на две втасвания, т.е. веднъж да втаса тестото и втори път да втаса питката.
В рамките на програма за втасване без печене няма опасност да прелее тестото. Ако се остави още в машината, както ми се случва често, може да го търсите извън ваничката.

Последна редакция: нд, 18 яну 2015, 20:14 от Анонимен

# 167
Благодаря за отговорите тук и на лични

# 168
  • Sofia
Пуснах да правя памук хляб, но се наложи да добавя брашно.

# 169
  • София
В търсене на пекарна 1300-1500г (до 100лв), се спрях на тази Clatronic bba 2594
https://www.gebruikershandleiding.com/Clatronic-bba-2594/preview … ml?page=0026#af26

Обаче, при преглеждане на програмите, установих, че важните (например Basic и Whole meal) Имат предстартово подгряване от 20 и 40мин! (което е излишно губене на време)  #Crazy /виж стр. 30 - на англ)

това е зададено по програма - няма как да я промениш.  може ако препрограмираш програматора.  възможно  е на програма  "тесто" да нямаш подгряване и направо да започне с месенето.
някой машини имат възможност сам да си съставиш програма.  искаш 10 мин месене , после втасване , после пак месене .... и т.н.   въобще ти избираш всеки процес с каква продължителност да е.

Силвъркрест имат такова подгряване, което не се включва, когато използвам функцията за забързване на програмата - всяка програма има опция с едно бягащо човече, което намалява времето за приготвяне на хляба и така се елиминира подгряването.

Oтворих пак да погледна панела и номер 5 ме озадачи:
5 SELECTION key To select the programs describedin the “program phase timing”section.

Бонго - за това ли говориш или някакъв рекламен трик?

В описанието на обявата (явно на кашона го пише):

- 134 програмни възможности

- 11 програми

# 170
Здравейте, искам да попитам дали някой от Вас е прибавял в рецептите за хляб - ленено брашно ?

По погрешка  се снабдих с 1,5 кг и се чудя дали може. Ако не.....да го изхвърлям.
Благодаря за споделения опит.

# 171
  • София
 Не го изхвърляй. Замествай с по 50-60гр от него част от другото брашно и ще го изконсумирате за месец време. При това лененото брашно е достатъчно полезно, но не трябва да се прекалява с количеството и трябва винаги да има термообработка Peace.

# 172
И аз да се похваля и оплача - върнаха ми машината от ремонт. Оказа се, че казанчето е дефектирало и трябва да си купя ново. Може ли за 3 месеца употреба и да се налага смяна..... А толкова се грижех за него Sad

# 173
И аз да се похваля и оплача - върнаха ми машината от ремонт. Оказа се, че казанчето е дефектирало и трябва да си купя ново. Може ли за 3 месеца употреба и да се налага смяна..... А толкова се грижех за него Sad
Каква е машината? Да не е Силвъркрест?

# 174
Скрит текст:

Да, Силвъра  Confused
Тъпото е, че още откакто я купих даваше такива дефекти. А, какво се оказа - "износена ваничка - за смяна"  Rolling Eyes  Значи, ако казанчето изскача, пуска грес и има стружки - ново казанче.  Shocked

# 175
Скрит текст:

Да, Силвъра  Confused
Тъпото е, че още откакто я купих даваше такива дефекти. А, какво се оказа - "износена ваничка - за смяна"  Rolling Eyes  Значи, ако казанчето изскача, пуска грес и има стружки - ново казанче.  Shocked
Между другото и аз съм с него, от септември месец. Последният път казанчето подскачаше, по специално-при едната ос само. От началото имам стружки отдолу. Но като погледнах казанчето, "ушичките", които влизат в самата машина са леко изкривени, едното е "изядено" направо. "Планките" на осите на самата машина и те са леко изпилени. Дано някой ме разбере. По -късно ще кача снимки. Каних се по-рано да пиша за този проблем, но не ми остава време.
[b6tastliva][/b] ти със сервиза ли говори?

# 176
И със сервиза, и ми е написано в Диагностичния лист /документа, с който излиза от ремонт/
Сега трябва пак да ходя до Бушона за казанче и бъркалки.

# 177
Някой поръчвал ли е казанче и бъркалки с формата от книжката ? Аз скоро се каня - но мисля да поръчам максимума - поне 2 казанчета и 4 бъркалки. /За Силвъркрест става дума /
Машината ми много рядко е подскачало казанчето .
 Масло също пуска рядко ,което не е логично - би трябвало щом е износен силикона постоянно да си пуска според мен .

# 178
Моята Силвъркрест е от по-малките, пече хляб до 900 г, но досега нямам проблем с нея. Купих я от един склад за немски стоки. Но с съм имала проблем с казанче на Мулинекс. Новото струваше 38 лв.  А за Силвъркрест дадох само 82 лв.

# 179
Пускам снимките:
Скрит текст:

Виждат ли се добре? Щастлива и при теб ли е така?

Общи условия

Активация на акаунт