Нашите ОРХИДЕИ тема 14-отглеждане, грижи, проблеми

• 88 528
  • 775
  •   1
Отговори
# 450
Привет !   Grinning
Днес минах през една борса и набързо си купих две преоценени . все още с цвят.
http://prikachi.com/images/682/7988682w.jpg
http://prikachi.com/images/681/7988681d.jpg
Къде ще им търся място само незнам, но просто не можах да се въздържа  Heart Eyes

# 451
привет

едната е префектна, няма какво да я мислиш!
има чудесна горница и цветонос- смятам че няма проблеми да нарасти корени.

на втората си права - розетката е заминала, обачекорените са бомба!
просто яполивай дв апъти по рядко рядко от режима си. аз моите с загнила сърцевина ги пльоскам в ъглите и ги поливам на два месеца. Съдът в който киснат пълня само на половина.

За тази за която нямаш кори можеш да я оставиш в сфагнума но поливай много по рядко. С накисване само 1/3 от саксията и после поне 30-40 дена без поливане. Със сфагнум се и стимулира растежа на нови корени- с кори става много по-трудно.

и
запази сфагнума-ако решиш да я местиш - той е безценен за реанимация - само трябва да се просуши добре и да се прибере.

# 452
Привет !   Grinning
Днес минах през една борса и набързо си купих две преоценени . все още с цвят.
http://prikachi.com/images/682/7988682w.jpg
http://prikachi.com/images/681/7988681d.jpg
Къде ще им търся място само незнам, но просто не можах да се въздържа  Heart Eyes

Честито!!!
Като се чудиш къде ще ги сложиш се сети за онази история със съндъка, който първо пълнели с камън после с пясък а накрая с вода . За 20-30 бройки нови орхидеи винаги ще се намери място Joy

# 453
Реге, благодаря миличка!  Hug Hug Hug
ей, успокои ме..
Сега, значи слагам си я в същия сфагнум и я поливам след 1 месец Simple Smile, а за другата ще следя по корените Grinning

Това е тази в сфагнума,  на другата цветоноса напловина й е изсъхнал

# 454
  • София
Това е наистина много красиво цвете!Тук още не съм срещала този цвят,иначе бих се снабдила веднага!

За моята ли става дума? Подарък ми е и е купувана мисля от икеа.

да, обожавам жълти орхидеи аз Heart

# 455
  • София
Да ви кажа за един мой експеримент. Преди около месец счупихме доста голям още неразцъфнал цветонос, дълъг около 25-30 см и с 6-7 пъпки. Сложих го във вода. Както очаквах, всички пъпки окапаха, но тъй като продължаваше да е зелен, го оставих в чашата с вода. Стои на перваза на прозореца, т.е. на доста слънчево място (доколкото има слънце в последно време). Преди няколко дни от края му започна да нараства пъпка, която е станала доста големичка, а долу има нещо малко зеленко, което ми се струва, че ще е коренче.  Laughing

# 456
но нямам никакъв опит с сфагнум, доста е мокро в момента, до пълно просъхване на мъха ли трябва да изчаквам и съответно само да топвам или да го оставям малко да си покисне?

Честито, много хубав сочен характерен за минитата цвят!

поливай много много рядко. Сфагнума е като гъба, като се напие и после може да просъхва с месеци. Аз примерно поливам зимата веднъж на 45-50 дена с накисване за час два. През лятото същото но на на 20-25 дена.

трябва да просъхне до сиво мръсно бежов цвят - направо да стане като мръсна сиво-кафява трошлива маса.

общо взето всички казват че се гледат трудно1
не
не е трудно, просто трябва да забравяш да ги поливаш.
Благодаря, Ре_ге ... имаше едно загнило коренче отдолу, което махнах и оставих жилката, има ли тънкости при разчепкването на сфагнума, ще ми се да огледам все пак кореновата система.

# 457
Благодаря, Ре_ге ... имаше едно загнило коренче отдолу, което махнах и оставих жилката, има ли тънкости при разчепкването на сфагнума, ще ми се да огледам все пак кореновата система.
[/quote]

Няма смисъл от нищо специално, слагаш го както му дойде, той като се напои и набъбва, инакато изсъхне се спаружва. Намира си перфектно мястото между корените.

Преди няколко дни от края му започна да нараства пъпка, която е станала доста големичка, а долу има нещо малко зеленко, което ми се струва, че ще е коренче.  Laughing

е те това е, в хубави ръце и от цветонос растение става!

# 458
 Laughing Точно в момента се чудя дали да резна цветоноса на едно фалче, което остана без корени, защото е доста тежък и растението едва се крепи. Цветовете обаче не са мръднали вече два месеца и половина. Ще помисля още, но не много, докато не са тръгнали на зле и листата. Както и да е, ще се справя с него.
Искам да ви покажа една от новите придобивки:

и една стара, но станала разкошна, "като за снимка" Laughing :

# 459
Laughing Точно в момента се чудя дали да резна цветоноса на едно фалче, което остана без корени, защото е доста тежък и растението едва се крепи. Цветовете обаче не са мръднали вече два месеца и половина. Ще помисля още, но не много, докато не са тръгнали на зле и листата. Както и да е, ще се справя с него.
Искам да ви покажа една от новите придобивки:

и една стара, но станала разкошна, "като за снимка" Laughing :

По първият въпрос- категорично не
има ли страданието в растението цветонос не се реже- той храни и дава възможности. и да е голям и да е тежък - винаги можеш да направиш Х или Ж в корите с няколко пръчки и така да подпреш майката.

и двете фалчета са прекрасни. но първото е с невероятна пепелна разцветка. Очите ми останаха!

# 460
  • Варна
Хмм, аз съм чела обратното - че цветоносът дърпа силите на растението и при страдащо растение се реже Rolling Eyes От друга страна ако растението е много зле може да оформи кейки на цветоноса в стремежа си да се възпроизведе.

Последна редакция: вт, 17 мар 2015, 17:24 от Месечинка виторога

# 461
Благодаря ти много, _re_ge   bouquet . И за съвета и за комплимента.

# 462
От друга страна ако растението е много зле може да оформи кейки на цветоноса в стремежа си да се възпроизведе.

Да да , това беше приведено като аргумент. дори имаше примери на орхиде и почти без листа на които цъфва цветонос аи на него се пръква кейки.
Както и че всяко зелено нещо по орхидеята храни. това е и една от причините да не е желателно да се реже зелен цветонос, но аз винаги го правя  Mr. Green. слава богу вече имам опит и усещам кога да режа и  кога да пазя.

Затова я съветвам да го остави. ако растението не може да го поеме, първо изсъхва цветоноса. Обаче понякога съхне всичкоподред но цветоноса стои зелен и свеж.

Импала
наистина е страхотен този цвят на първата снимка- не знам от снимката ли на живо ли но е неповторима - толкова млечно лилаво, като сметанов сладолед, очите ми останаха! а другата е невероятно кичеста и подредена.

# 463
В повечето случаи в Кауфланд или Бриколаж са много изтормозени растенията и ме е страх да не са болни и заразят другите.Не знам как да кача снимки иначе бих показала и моите прелестни създания.

С това категорично не съм съгласна.
На Кауфланд са най-качествените орхдеи от подобен вид вериги. Т.е доста добър компромис между цена и качество. На хиперамкетите може да се намеря и за по 10 лева но аз лично имам големи проблеми с орхидеи купени от Баумакс/Практикер или Бриколаж ( тук Таня не е съгласна но аз на ново зареждане там не съм попадала. само по 8-ми март и имах големи проблеми с фалчетата си макар и нововнесени ) -   заради отглеждането им в магазина или откъм вредители.

докато в Кауфланд няма нито едно болно загнило или с някакъв бонус инсект. Важното е и че са много некапризни хибриди -- много - много непретенциозни. Имам от тях от 6-7 години и са поне 50 бройки . Зареждането им е в четвъртък. Често до неделя всичко е свършило. Те просто нямат време да се грижат за тях защото свършват много бързо - хората разбират и много бързо ги изкупуват. дори да са им на окапване цветовете хиляди пъти са по-добри като растения. определено не са едно-двугодишни и не са зверски форсирани да цъфтят. докато на баумакс примерно то самото цвете с три литчета едвам диша вече два цветоноса пуснало. ами то като прецъфти няма силички да продължи.
Аз не споря,но това което съм виждала не ми хареса.Повечето бяха изпочупени,с изгнили корени и т.н.А имам една бяла,която едвам спасих-всичките и корени бяха изгнили,добре че пусна нови.

# 464
Аз не споря,но това което съм виждала не ми хареса.Повечето бяха изпочупени,с изгнили корени и т.н.А имам една бяла,която едвам спасих-всичките и корени бяха изгнили,добре че пусна нови.

Това за Кауфланд къде става въпрос да се има в предвид от дамите в темата ! и често ли ви се е случвало? Все едно говорим за различна българия ...

Ние във Вн имаме два кауфланда.
и на двата винаги орхитата са префектни. ако са поувехнали цветовете  са намалени .Има доста необичайни разцветки , може да се каже просто бутикови понякога.  От миналата година има и  орхидеи с каскаден цветонос за 24 лева. Никога не съм купувала от там болно цвете или с нагнили корени, или нагнила сърцевина за разлика от другите изброени от мен.

Общи условия

Активация на акаунт