Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 468
  • 752
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 389
Здравейте,
видях, че в момента има шунковар в goldensales. Марката е полска Orion:
 
Четох, че ако уреда не е на Тескома, трябва да се ползват полиетиленови торбички.
Въпроса ми е дали ще е наложително да се ползват с този шунковар, който съм показала?
Някой има ли такъв?
Благодаря за вниманието  Wink

# 316
  • София
  • Мнения: 8 502
Здравейте,
видях, че в момента има шунковар в goldensales. Марката е полска Orion:
 ...
Четох, че ако уреда не е на Тескома, трябва да се ползват полиетиленови торбички.
Въпроса ми е дали ще е наложително да се ползват с този шунковар, който съм показала?
Някой има ли такъв?
Благодаря за вниманието  Wink

Не не са нужни. Нужни са задължително за руските уреди защото те пропускат вода тъй като са нарязани отстрани за пружините. Говоря за този модел:


Аз работя с подобен иноксов модел и не ползвам торбички. Ако искате лесно може да ползвате пликовете за печене, които се продават по магазините.

# 317
  • София
  • Мнения: 8 502
Ето тук стъпка по стъпка обяснявам как правя домашната наденица. Предупреждавам, че технологията е компилация от идеи по руските сайтове и ѝ предстои подобрения.

# 318
  • варна
  • Мнения: 57
Здравейте,ето го и моето свинско роле. Направих го от свински гърди без кост по рецепта за роле на shrekie от първа страница като за по-пикантен вкус добавих и малко подправка за кайзероване.Предварително шпиковах месото с този уред ,натрих сместа от подправки и навих на руло.Варих след 24ч.Мисля че се получи добре и на вид и на вкус. bowuu

# 319
  • Мнения: 2 391
Браво! Изглежда отлично, а предполагам и вкусово е така.

# 320
  • Мнения: 389
Благодаря, Дядо Хаджия  Peace След като прочетох мнението ти, си поръчах шунковара. Другия месец като го получа, ще показвам опитите и аз  Wink

# 321
  • София
  • Мнения: 8 502
За да повдигна темата, защото тя потъна (неизвестно защо), ще ви покажа една снимка, на едно мое творение:


Това е домашна създърма. Месото първо е сварено, след това в една изрязана отгоре двулитрова бутилка от минерална вода съм сложил плик за печене и в него е натъпкано месото и плика е вързан стегнато отгоре. Отстрани на бутилката с плика продупчих дупки, отгоре сложих тежест и изчаках няколко часа месото да се стегне и да се излее течността от него.

Аз го правих с джолан, чийто кокал си пусна желе, но ако ще го правите с друго месо, във водата която го варите трябва да добавите и малко желатин.

Само, че аз не ви показвам тази снимка просто така. Напоследък в руските сайтове се появи нова мода. Колбасите да ги варят в такива бутилки или ... в кутиите тетпрапак от соковете или прясното мляко. Слагат пликове за печене в бутилката или кутията, после пълнят със сместа и айде в тенджерата за топлинната обработка.

# 322
  • Мнения: 240
Да се похваля с най успешния ми опит до сега. Кръстих я "Забравената шунка", защото я забравих повече от 48 часа в хладилника а после я забравих на печката над 3,5 часа. Явно всичко това и се отрази много добре, защото е много вкусна и сочна.



# 323
  • София
  • Мнения: 10 221
Страхотни вкусотии видях на последната страница!
Ето и от мен- шунка от заешко месо и смляно свинско. Добавила съм кисели краставички и сушени червени домати

Последна редакция: сб, 26 сеп 2015, 21:29 от Валенцето

# 324
  • Мнения: 7 779
за всички ни ще е по-лесно и приятно да виждаме снимките тук  Laughing

# 325
  • София
  • Мнения: 2 019
С малко закъснение обещания превод на рецептите. За сега преведох тези, които ми се видяха по-различни. Ако някой го интересува нещо друго, да казва.
ДИВА ШУНКА
1кг. свинско от бут
25гр. сол
1л. пудра захар
100мл. вода
диви корени: хвойна, дафинов лист, бахар, розмарин
Приготвя се силна отвара от подправките. В тенджера с 300мл. вода сварете подправките заедно със солта, докато течността се редуцира до 100мл. Прецежда се и се оставя да се охлади. 1/3 от месото се нарязва на кубчета, а останалите 2/3 се смилат. Смесва се с отварата и захарта. Следва стандартната процедура – омесване, престой в хладилника и варене в шунковара.

ШУНКА С МЕД

800гр. свинска плешка
200гр. свински гърди
25г. морска сол
1с.л.мед
100мл. вода
100мл. прясно мляко
подправки за стек, или селски подправки
Двата вида месо се нарязват на кубчета. Смесват се водата, млякото, меда и солта. Към месото се добавят подправките, а след това и течността. Хубаво се омесва. Може да се добави и 1 лъжица натурално нишесте за подобряване на вкуса. Престоява в хладилника 1 ден. Сварява се и бързо се охлажда със студена вода.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2015, 22:06 от shoshi

# 326
  • Мнения: 12 382
shoshi, много благодаря за труда! Hug Само да помоля където има мляко - дали е прясно, кисело, сухо?! Мерси!  bouquet

# 327
  • Мнения: 7 779
ориентирай се по милилитрите.  поне не може да бъде сухо  Laughing

# 328
  • Мнения: 12 382
Разбира се, но имах предвид по принцип. Истината е, че съм ползвала доста рецепти (не конкретно за шунка), в които са посочени за измерване в милилитри съставки с всякаква консистенция. Естествено тук не е толкова важно да сме толкова прецизни и едва ли ще се отрази на крайния резултат, но все пак.. Wink

# 329
  • София
  • Мнения: 2 019
Прясно мляко е. Добавих го в рецептата.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт