Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 158
  • 736
  •   1
Отговори
# 420
В Аахен няма клон,нито банкомат на Уникредит, най-близкият е в Кьолн.

# 421
  • Варна
В Аахен няма клон,нито банкомат на Уникредит, най-близкият е в Кьолн.

Вие какви сметки и в кои банки ползвате?

# 422
Обикновена разплащателна в Commerzbank. За да плащаш през интернет обаче трябва да си направиш кредитна карта. Немските банки са много обрани откъм видове карти, не е както в Бг, издават в добрия случай една Maestro, която не върши работа.  Синът ми затова държи една VISA на ДСК /останала от ученическите години/, а и там входящия превод на ден до 100 Е е без такса.

# 423
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13336093_110472610 … e&oe=580AF35B

Да се похваля и аз Laughing Laughing
За банкови сметки и ние проверява ме ,понеже в Аахен няма клон на Булбанк ,най- изгодно излиза през Пиреус банк ,тегли и плаща без комисионна таксата и е 3,70лв на месец

Не знам какво сте търсили, в ААхен няма Булбанк естствено, но има Уникредит (същия този, който е собственик на Булбанк в БГ), който прие в групата си преди години голяма част от Шпаркасетата и Вереинсбанките, така че ето Ви адреса:
https://www.stadtbranchenbuch.com/aachen/5853339.html

Карти и в лева и в евро... струва ми се прекалено.... Една двойка като имате дали в едната или в другата валута, мисля че е напълно достатъчно. В крайна сметка ще се ползват активно до издаването на немската сметка, после само ще "пращате " пари през тях, демек ще внасяте в БГ и детето ще тегли там, като ще спестите таксите за превод, които бихте дали ако го правите по нормания начин - поне 15 евро.
Тенденцията в БГ от известно време е надуване на таксите свързани с обслужването, факт е че официално банките са по-скъпи не с 6 а с цели 60% - според статистиката сравняват се първо 6-месечие на 2015 с това на настоящата година, е защо да сте донори? В крайна сметка това е една елементарна услуга и няма никаква разлика за банката дали Ви изпълнява превода през Бисера или през Таргет, само дето за Бисера Ви чарджват 1 лв а за Таргет или Бисера 7 (валутната) кихате само за суифт 7-12 евро, отделно процент.... Стига се вече дотам, че се въвеждат такси за всяко плащане с българска не само дебитна, но и кредитна карта в чужбина (например ПИБ ги въведоха от началото на годината, което е нонсенс, кредитната карта е създадена с идеята да улеснява плащанията и разхода за банката бива събран от клиента посредством годишната такса поддръжка, която си стои, а не чрез такса по всяко плащане, както го правят сега), както и такси за поддръжка на сметката към картата (например Алианц събират левче за месеца по кредитна карта, забележете), което те вкарва във филм, защото дори и да не я ползваш, системата чи взима от кредитния лимит по нея и ако не погасиш левчето в 45 дневния гратисен период те вкарва на 18% дебитна лихва....
Драматична е ситуацията с таксите.
Но всеки си знае.
Застраховка българска и да имате, единственото сгурно нещо е, че премията ще Ви я удържат редовно. Знаете, че застрахователите (обусловено от формата на врата в БГ) не са от плащачите, те са по-скоро събирателни дружества.
Пуснете си СМС известяване и електронно банкиране с Токен и не си инсталирайте приложения за банкиране (плащане) на смартфоните, а само за наблюдение на движенията по сметките, за да нямате грижи.

# 424
Ох,много съм непохватни с телефоните.Върнах се да прочета този пост и натиснах без да искам публикуване.Моля за извинение

# 425
Излиза,че ако няма Хипоферайнсвбанк е по - добре в Пиреусбанк

# 426
Заради липсата на клон и банкомат на Уникредит в Аахен ползваме сметката в експресбанк,която й беше открита още от училище , изпрашам й определена сума, тя си я тегли в брой и така. Сметка в немската шпарккасе така и не си откри. Заради квартирата в холандското градче ваалс пък трябваше да открият холандска сметка. Във ваалс няма клон на никаква банка и пътуват до друго близко градче,за да внесат пари за квартирата и  домашния Интернет. Понеже на тези години всяка разходка е добре дошла на децата не им пречи ходенето до банката.

# 427
Тук става все по-интересно с всеки изминал ден!
Говорите за сметки и банки, но може би съм пропуснала - картите, които се издават към сметката в Уникредит са дебитни или кредитни?
Благодаря, предварително!

# 428
  • София
Става дума за дебитни карти.

# 429
Здравейте!
Тази година ми предстои да кандидатствам за бакалавър Wirtschaftsinformatik в Германия, но се чудя кой от следните два университета би бил по-добър в случая - Техническия в Берлин (TU Berlin) или Техническия в Мюнхен (TU München)? Моля, някой, който има впечатления от университетите/градовете и особено по тази специалност, да ми ги сподели. Ще бъда много благодарна, защото са ми на кантар.

# 430
Мюнхен е много по-скъп град от Берлин, това е основната разлика. Също в Берлин има много повече неща за правене. Колкото до университетите имаше една класация гледах от 2014, ТУ Берлин примерно за информатика беше по-високо, за Wirtschaftsinformatik ТУ Мюнхен беше по-високо, но може да са се променили нещата, а и според мен градът определено трябва да играе роля при решението къде да се учи.

# 431
Мюнхен е много по-скъп град от Берлин, това е основната разлика. Също в Берлин има много повече неща за правене. Колкото до университетите имаше една класация гледах от 2014, ТУ Берлин примерно за информатика беше по-високо, за Wirtschaftsinformatik ТУ Мюнхен беше по-високо, но може да са се променили нещата, а и според мен градът определено трябва да играе роля при решението къде да се учи.

Благодаря много за отговора!

# 432
В момента има и повече бежанци в Мюнхен. Не че ги няма в Берлин, но са драстично по-малко спрямо Мюнхен.

# 433
Аз бих избрала Берлин, нищо че от едно време казват че е вторият Истанбул. Чувам че е доста пренаситено с тази специалност.

# 434
Живея в Берлин от около 10 години и това за Истанбул за първи път го чувам...

Общи условия

Активация на акаунт