Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 168
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
Докладвам, че заветната цел е постигната.  bowuu Ще ги залеем тези германци с отлични дипломи, ще се чудят откъде им е дошло.  Grinning

Браво на момичето ти ,Ясмина!!!Браво и на другите форумски деца!!!И нашата заветна цел 1,00 е постигната.
Момичета,днес ходих да питам в Уникредит и една служителка ме посъветва банковата сметка да бъде на името на дъщеря ми ,а на мен да се издаде пълномощно.Аз бях прочела тук,че банковата сметка е на името на родителя.
Каза ми да направя и две карти-Виза и Маестро например.Но ми каза,че няма да мога да направя застраховка против източване.
Как е по-добре-в евро или в лева да бъде сметката?
Задължително две карти. Лично на мен ми се случи от съображение за сигурност да ми блокират карта. Банката я преиздава служебно и в България я доставя във всеки един клон  безплатно , но в чужбина си плащаш доста. Това отне мин.7дни и понеже бях в друг град докато я изпратят с тяхната поща до клона, които ми беше удобен минаха 10 дни.
За детето няма значение каква ще бъде сметката лева или евро. Тя от там ще тегли в евро и самата банка ще превалутира , според мен курса е по добър от курс продава на банката. Зависи вие какво ще и внасяте. Ние направихме в евро и лева, така станаха 4 карти обединиха сметките и месечната такса за поддръжка е 3лв.

# 376
Аз съм супер доволна от Уникредит - сметката е на името на щерката, има две карти, и двете на мейл получаваме извлечения и инфо за движение по смметката. Внасям и пари в сметката без такса. Нямам пълномощно, но не се наложи дори и след като и откраднаха едната карта, сега си използва другата, а откраднатата тя сама се обяди на телефон за чужбина да си я блокира.
В Берлин си тегли без такса от доста банкомати и си внася в немската карта, а в магазините си плаща без такса с картата.

# 377
  • София
Аз съм супер доволна от Уникредит - сметката е на името на щерката, има две карти.......
В Берлин си тегли без такса от доста банкомати и си внася в немската карта, а в магазините си плаща без такса с картата.

При нас положението е същото, само  градът е друг Simple Smile

Поздравление за резултатите на матурите на децата!

# 378
Благодаря ви за отговорите ,момичета!
Може би ще направя две сметки-в евро и лева с по две карти.Само ме притеснява това ,че няма застраховка против източване на сметката(не се сещам сега за причината,поради която това не може да стане).
Ясмина,щерката е твърдо за Германия.Отдавна престана да се готви за България.В момента ходи на шофьорски курсове.

# 379
Искам да ви призная, че в много случаи ми е било отказвано плащане с българска карта на пос теринално устройство и директно ми е показван банкомата. Бивш дългогодишен банков служител съм и знам че нямат право.
Синът ми е с открита сметка в Commerzbank и като студент е освободен от такса.

# 380
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13336093_110472610 … e&oe=580AF35B

Да се похваля и аз Laughing Laughing
За банкови сметки и ние проверява ме ,понеже в Аахен няма клон на Булбанк ,най- изгодно излиза през Пиреус банк ,тегли и плаща без комисионна таксата и е 3,70лв на месец

# 381
Искам да ви призная, че в много случаи ми е било отказвано плащане с българска карта на пос теринално устройство и директно ми е показван банкомата. Бивш дългогодишен банков служител съм и знам че нямат право.
Във всеки магазин в Германия има стикери с какви карти се приема плащане. Ако няма вариант с БГ картата, децата така или иначе си имат немска карта и нямат проблем да плащат с нея. Поне моите две деца нито веднъж не са имали проблем с плащане на каквато и да е покупка.

# 382

Поздравления за отличните резултатите!!! Hug

Цитат
За банкови сметки и ние проверява ме ,понеже в Аахен няма клон на Булбанк ,най- изгодно излиза през Пиреус банк ,тегли и плаща без комисионна таксата и е 3,70лв на месец

Няма ли клон на Хипоферайзбанк?Доколкото знам във всеки по-голям  град има.

# 383
  • München, Deutschland

Мога само да препоръчам Wink. Сстудентите правят преводи в евро-пространството без такса (това ми беше много важно, много неща се плащат само по банков път или висиш часове на опашки), плаща се тук на пос-терминали без такса и се теглят пари от 5 различни банки, които са в групата, също без такса. Подобна оферта има и на Дойче Банк (по спомен), но там можеш да теглиш само от автоматите на Дойче банк.

Кредитна карта (Виза), издадена към тази сметка (в България май няма точно такава услуга, кредитна карта, свързана с разпл. сметка, но може и да греша), е безплатна.
Самата кредитна карта, ако съм я ползвала за 100 евро покупки и резервации на хотели през месеца, накрая на месеца си изтегля 100 евро от нормалната ми сметка и си ги погасява. По този начин никога не закъсняваш с плащанията, не ги мислиш, защото всичко е автоматично и никога не дължиш лихви.

За мен това беше единствената банка, която отговаряше на всичките ми условия, поне когато аз вадих. Вече може да има и други, но тази си остана.

Отскоро, откакто приеха някакви европейски разпоредби, може да се прави превод и по сметка в страна от ЕС, която не е с евро (т.е. примерно Бг  Grinning), без да се начисляват такси.

Тук в никоя банка не съм видяла да плащаш такса "входящ превод" (говоря само за преводи от страни от ЕС, за другите не съм се интересувала). Колко би струвало на родителите да пращат пари по такава сметка вече не мога да кажа, защото никога не са ми пращали на мен.

# 384
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13336093_110472610 … e&oe=580AF35B

Не знам какво сте търсили, в ААхен няма Булбанк естствено, но има Уникредит (същия този, който е собственик на Булбанк в БГ), който прие в групата си преди години голяма част от Шпаркасетата и Вереинсбанките, така че ето Ви адреса:
https://www.stadtbranchenbuch.com/aachen/5853339.html

Карти и в лева и в евро... струва ми се прекалено.... Една двойка като имате дали в едната или в другата валута, мисля че е напълно достатъчно. В крайна сметка ще се ползват активно до издаването на немската сметка, после само ще "пращате " пари през тях, демек ще внасяте в БГ и детето ще тегли там, като ще спестите таксите за превод, които бихте дали ако го правите по нормания начин - поне 15 евро.
Тенденцията в БГ от известно време е надуване на таксите свързани с обслужването, факт е че официално банките са по-скъпи не с 6 а с цели 60% - според статистиката сравняват се първо 6-месечие на 2015 с това на настоящата година, е защо да сте донори? В крайна сметка това е една елементарна услуга и няма никаква разлика за банката дали Ви изпълнява превода през Бисера или през Таргет, само дето за Бисера Ви чарджват 1 лв а за Таргет или Бисера 7 (валутната) кихате само за суифт 7-12 евро, отделно процент.... Стига се вече дотам, че се въвеждат такси за всяко плащане с българска не само дебитна, но и кредитна карта в чужбина (например ПИБ ги въведоха от началото на годината, което е нонсенс, кредитната карта е създадена с идеята да улеснява плащанията и разхода за банката бива събран от клиента посредством годишната такса поддръжка, която си стои, а не чрез такса по всяко плащане, както го правят сега), както и такси за поддръжка на сметката към картата (например Алианц събират левче за месеца по кредитна карта, забележете), което те вкарва във филм, защото дори и да не я ползваш, системата чи взима от кредитния лимит по нея и ако не погасиш левчето в 45 дневния гратисен период те вкарва на 18% дебитна лихва....
Драматична е ситуацията с таксите.
Но всеки си знае.
Застраховка българска и да имате, единственото сгурно нещо е, че премията ще Ви я удържат редовно. Знаете, че застрахователите (обусловено от формата на врата в БГ) не са от плащачите, те са по-скоро събирателни дружества.
Пуснете си СМС известяване и електронно банкиране с Токен и не си инсталирайте приложения за банкиране (плащане) на смартфоните, а само за наблюдение на движенията по сметките, за да нямате грижи.

Последна редакция: ср, 08 юни 2016, 09:44 от StefanB

# 385
  • Под гъбата

В Аахен е така, но ползва карта на Уникредит и прехвърля пари по сметка с онлайн банкиране или като ходи в Кьолн на място. Вече има две немски сметки като едната е в промоция и е захранена от банката безплатно със 100 евро. Simple Smile

# 386
Немска карта ще извадим задължително ,но на място ще преценим къде ,ставаше въпрос за БГ карта и това ,че може да си тегли от нея без такси от всички банки и банкомати в германия и при нужда да си захранва немската сметка.И понеже и моята сметка е Пиреус аз няма да плащам нищо за превод когато я захранвам

# 387
Немска карта ще извадим задължително ,но на място ще преценим къде ,ставаше въпрос за БГ карта и това ,че може да си тегли от нея без такси от всички банки и банкомати в германия и при нужда да си захранва немската сметка.И понеже и моята сметка е Пиреус аз няма да плащам нищо за превод когато я захранвам

От немски банкомат с карта на Пиреус ще тегли без такси ли?

# 388
Картите са Visa, Maestro, MasterCard ... а не немски или български. На пос терминалите, банкоматите и касите в магазините има налепени точно тези стикери. Ако има отказано плащане, то не е защото картата е издадена от българска банка.
Това че картата е издадена от БГ, може да спъне единствено плащане на стока по интернет, но това вече е политика на продавача и е съвсем различно.

# 389
Ясмина, Targeta (а иначе казано превод в евро извън БГ към банка, поддържаща тази система на разплащане)
в ДБанк е най-евтин, но както StefanB посъветва това е излишно, при положение че можете да зареждате картата тук чрез вноски на каса или чрез Бисера -много по евтин и интелигентен начин, след като
има издадена карта към сметката.
Единственото нещо, което бих могла да допълня към поста на Stefan, е, че при карти в лева превалутирането при разплащанията е по фиксинг и по този начин се избягва курс продава на банката.
Поне моят опит това показва. По-евтино ми излиза да се разплащам в чужбина с левова карта, а не с еврова.

Общи условия

Активация на акаунт