Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 175
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
Благодаря на всички за ценните съвети и най-вече на StefanB. Днес(вече вчера) открих левова сметка в Уникредит на името на дъщеря ми с две карти.Таксата е 1,5лв/месец.Ако решим да добавим и еврова сметка,таксата ще е 3лв/месец.Онлайн банкирането е пасивно,т,е само наблюдаваме движението на парите.
Ще активирам и СМС известяване за 5лв до изчерпване на сумата,след което тези 5лв се теглят автоматично  от сметката.Служителката в банката предложи и 23лв застраховка в случай на източвне на пари(първо възстановяват част от сумата,а при доказване че друг е точил от сметката и останалата сума),за вадене на нови  документи при кражба,както и за за ключове(до 500лв).Застраховка още не съм направила.Днес ще направя пълномощно при нотариус за всичко свързано с нейната сметка.
Като разписва дъщеря ми документите,обаче(служителката ми ги даде в къщи за подпис),видяхме ,че първата буква от името  е сбъркано,както и моят телефон и първата буква на квартала по адресна регистрация.Беше много мила,но .......Така,че днес трябва да поправим тези грешки.

# 406
  • München, Deutschland
Служителката в банката предложи и 23лв застраховка в случай на източвне на пари(първо възстановяват част от сумата,а при доказване че друг е точил от сметката и останалата сума),за вадене на нови  документи при кражба,както и за за ключове(до 500лв).Застраховка още не съм направила.

vale3000, решението си е ваше, но все пак да ви дам друга гледна точка.
При това описание, няма смисъл и да я правиш застраховката по следните причини:

- немската банка ти предлага тази услуга, без да сключваш застраховки. Ако имаш съмнения за грешна транзакция, схема за източване и т.н., те могат да блокират превода (дори и да е направен, ти въстановяват сумата, а после сами си търсят "виновните"). Това всичко става без застраховки. Говоря от преразказ на колеги, слава Богу не съм се сблъсквала лично досега. За България нямам представа ако съобщиш на банката за грешна / измамна транзакция, те как ще реагират и ще реагират ли изобщо или ще ти кажат "Ми сори, нищо не можем да направим".

- Застраховката за ключове следва да покрива поне 10000 евро, говорили сме го преди, но вкратце - ако ключът е такъв, че с него отваряш входната врата на блока и твоето жилище, загубен ключ може да означава, че някой може да влезе във входа, не само в твоя апартамент. Тогава се сменят ключовете на цялата сграда. Препоръчва се застрахователна сума от 10к евро, която да се покрива. Тези 500лв покритие заникъде не са.

# 407
Опита показва, че пълномощното е полезно да покажете в банката да кажат дали е добре преди да заверявате при нотариус. Wink
За внасяне на пари не ви е нужно.....внасяте като родител с декларация попълнена в банката.
Полезно е за може да подавате заявление за преиздаване на картата и получаване на ПИН. Peace
При немската сметка е добре да проверите таксите за превод, защото не във всички банки преводите са безплатни, ако това има значение за вас.
 В Дойчебанк за студенти няма такса обслужване, преводите са безплатни.

# 408
Какво повече ще Ви даде евровата сметка?
Като плюс - допълнителна застраховка, че ако има проблем с левовите карти (наличност, сметка) ще има вариант за плащане (теглене) с евровите.
Между другото, като вземете картите и ги активирате пробвайте и двете, да не тръгнете с нови, че се случва да се наложи да пипнат пак от банката, а е досадно да звъниш от Европа пред банкомата в кол центъра...
Аз за дуг плюс не се сещам.
Минуси:
Носиш си и разполагаш с четири карти. всеки си знае, но аз лично гарантирам, че на другия ден няма да зная къде са ненужните ми в момента две.
При кражба се налага деактивация на две а не на една (резервните презумирам че са в къщи)
Трябва да помниш повече  пинове, а смяната или новият става след ходене в банката в БГ.
Плащаш две такси, което не е по-скъпо от превалутирането на левове в евро (предполагам, че оригиналният Ви доход в БГ е в левове. При плащане с карта в левове, Булбанк ще Ви начисли евровата равностойност или през курс "продава " евро, който е около и над 1.9600 или през курса на картата, малко по-нисък, но напоследък банките минават през първия. Е, ако за годината платите 10К евра, "купени" по този начин (превалутирани, вашата отрицателна курсова разлика ще е 1.9600-1.95583(фикса)*10000= 41.70 лв.
Е, разликата в таксата поддръжка на сметка ще е 1.50*12 = 18 лв, тоест с евровата карта ще спестите 22.70 от такси, но пък ще трябва да осигурявате еврата в сметката - ако на свой ред ги купувате от банката срещу левове от Вашата сметка и ги прехвърляте, тази разлика се изтрива и дори може да сте вътре, ако пък ги купувате от бюро ще трябва да ги внасяте на каса в банката, а комисионните за броене не са за пренебрегване... Разликите не са големи, действително, но си е разправия.
Не знам, Вие си преценете.
За застраховките не мога да преценя дали си струва, нямам информация как ликвидират евентуалните щети и кой е застрахователят, защото Уникредит са само ритейлъри на продукта. Може и да е разумно, но питайте ако титуляръ е в чужбина с картата дали Вие като пълномощник можете да и търсите правата по застраховката. Ако да, какъв да е текста на пълномощното и дали може в същото, с което управлявате сметката. А,. и задължително текста на пълномощното да е съгласувано с Банката. Изрично, не генерално, задължително.
Щото ако стане мяу търсят за какво да Ви отсвирят....

# 409
Картите са Са, Мая, Мая ... а не немски или български. На пос терминалите, банкоматите и касите в магазините има налепени точно тези стикери. Ако има отказано плащане, то не е защото картата е издадена от българска банка.
Това че картата е издадена от БГ, може да спъне единствено плащане на стока по Интернет, но това вече е политика на продавача и е съвсем различно.
Точно защото беше от българска банка, ми отказаха плащане. Искаха карта от немска банка. Кратко, ясно и точно ми го заявиха, на няколко места. Страхували се от картите от източните страни.

Странно ям78 Това кои години се случва? Никога не съм имала подобен проблем нито в Германия, нито в Австрия.
Аз живея и работя от 2012 в NRW, оттогава съм с немска, но ветри години преди това съм ходила редовно и съм си била с български карти. Яд ме беше, защото аз си бях банков служител и ми беше ясно че няма как да ми откажат плащане на пример с VISA. По това време се шумеше, че имало проблеми с картите на страните от източна Европа и искаха картата да е от немска банка.
Не знам коя българска банка е добре да си изберете като банка кореспондент, защото на нас не ни се е налагало, синът ни е с пълна немска стипендия, но колкото повече карти, толкова повече такси. Преводите  чрез SEPA в Бг са с такса за входящ и изходящ превод, от и из Германия са без за входящ и изходящ /COMMERZ; POSTBANK със сигурност/.

Последна редакция: чт, 09 юни 2016, 10:27 от vion

# 410
[ За България нямам представа ако съобщиш на банката за грешна / измамна транзакция, те как ще реагират и ще реагират ли изобщо или ще ти кажат "Ми сори, нищо не можем да направим".

Да, ще реагират, но доколко бързо, компетенетно и адекватно зависи от много неща - банка, клон, населено място, опит, съобразителност на служителите, разписани процедури.
Има много случай на напълно адекватна реакция, има и такива на тотални глупости, граничещи със съмнения за съпричастност.
Но, общо взето, изчезнат ли парите - независимо наредели подправено, скимирана карта или нещо друго, става сташно, както в повечето неща в БГ трябва да докажеш, че не си камила. Отделно има франшиза, както можеш да се досетиш, при повечето картови операции, под нивото на която изобщо не се занимават. Има заведени дела, но банките предпочитат да не се шуми и влизат в споразумения. Други пък клиенти, на които не им се занимава, пият на малки глътки...
В някои случаи е като в Илф и Петров - Проблемът на давещите се знаете чий е всъщност.

# 411
StefanB, не е задължително дебитната карта да изключва теглене от банкомат в чужбина. Това са може би условията на ПиреОс.

Ама разбира се, че не е задължително... Не е, но на моя изричен въпрос към колегите - изразът "без транзакционни разходи" означава ли и включват ли теглене в чужбина, отговорът беше, че не ги включват, няма разходи за операции в БГ, но в чужбина се плащат толкова, колкото и ако нямаш продукта Банкиране Плюс.
Което не пречи в рекламата да пише "лесно, удобно и сигурно заплащане на стоки и услуги в търговски обекти в страната и чужбина"  Естествено че е лесно удобно и сигурно, но ако теглиш на банкомат си плащаш  такси...
А потребителят търси именно безплатно теглене на парите  в Германия. Е, не става.

Днес отново ходих до Пиреус банк и отново проверих всичко и отново ме увериха че няма такси при теглене от банкомати както в Бг така и в Германия. В тази банка са ми и фирмените сметки ,и съм ежедневно в банката като VIP и не ми се вярва да ме лъжат.Ето тук нагледно е написано за какво иде реч.Отделно на повечето служителки децата са им в чужбина и са точно с такива карти.Всеки сам си преценява.

Пиреос пакети за Ежедневно банкиране

За продуктаТакси и комисиони
В стремежа си да улесни своите клиенти във все по-забързаното им ежедневие Банка Пиреос създаде универсална комбинация от продукти и услуги съчетани в пакетни предложения

ПИРЕОС ПАКЕТ ЗА ЕЖЕДНЕВНО БАНКИРАНЕ СТАНДАРТ И ПЛЮС

Атрактивното съчетание на продукти и услуги:

сметка
дебитна карта
интернет банкиране
комунални плащания
С пакетните предложения:

не заплащате такса за откриване на сметка
не заплащате такса за поддържане на дебитна карта
не заплащате транзакционни такси по дебитна карта в пакет ПЛЮС
ползвате интернет банкиране без такса за еднократна парола
извършвате комунални плащания без такси
Сметка - разнообразие според вашите нужди:

избор от спестовни, разплащателни или картови сметки
без такса за откриване
добра доходност за вашите средства
Mеждународна дебитна карта  - универсално средство за разплащане:

VISA Electron или Maestro
без такса за поддържане
без транзакционни такси независимо от броя на транзакциите единствено в пакет за ежедневно банкиране ПЛЮС
24 часа достъп до средствата по сметка
транзакции в реално време
лесно, удобно и сигурно заплащане на стоки и услуги в търговски обекти в страната и чужбина
НОВО: Безплатни SMS и Е-mail известия за ползвателите на дебитни карти VISA Electron
Интернет Банкиране на Банка Пиреос - многоканална платформа за електронно банкиране:

Без такса за еднократна парола (SMS extra PIN), който осигурява максимални условия за сигурност
управляване на средствата свободно, по всяко време и от всяка точка на света
имате информация за текущ баланс и транзакции в реално време, по всички продукти ползвани в Банка Пиреос - сметки, депозити, кредити, кредитни карти;
погашения по кредитна карта от Банка Пиреос напълно безплатно
безкасови преводи между собствени сметки, плащане на контрагенти, нареждане на плащания към бюджета, периодични плащания и др.
опазване на околната среда и грижа за природата
Комунални плащания - една услуга с много възможности:

Безплатна регистрация за услугата
Безплатно извършване на неограничен брой разплащания
Удобен и сигурен начин за плащане на комунални разходи
Плащане на сметки към повече от 80 доставчици на услуги: ток, парно, вода, кабелна и цифрова телевизия, телефон, интернет
Избор за автоматично плащане или плащане чрез SMS потвърждение
SMS или e-mail известия за статуса на заявените плащания
За да разберете повече за този продукт, може да се обадите на Денонoщния информационен център 0 700 12 002 или да ни изпратите e-mail на customerservice@piraeusbank.bg като оставите три имена и актуален телефон за контакт, за да получите обаждане от нас.

# 412
Еврова сметка има смисъл, ако получаваш доходи и във евро, както някои път се случва при нас и ще трябва пък да ги обръщам за да ги внеса в левова сметка и там пак да ги превалутират в евро. Ако дохода ти изцяло е в лева няма смисъл, но всеки си решава сам.
До колкото знам в Германия студентите са освободени от такси / поне така казва дъщеря ми/ нейната сметка също е в Шпаркасе. В банката си направи застраховка мисля 60Е за 1година , ако се случи нещо с ключа, случайно наводни някои и т.н. по съвет на chrissy . По думите на дъщеря ми и да иска да наводни някои няма да може , защото душа сам изключвал след 1мин. и трябва да го натискаш пак за да почне да тече, сифона като се дигне нивото на водата дори да си го затворил сам се отварял, но да не дава господ.

# 413
  • München, Deutschland
big67,

радвам се, че съм ви била полезна с идея.  Hug
Между другото, като се споменаха наводнения, ако още има някои, чудещи се за Haftpflicht - наводнението у нас, което се случи през февруари, още не е приключило с всичките му подробности. При нас изсушиха, отгоре още не, още се коментира кой, какво и как ще плаща. Представете си само някой да се занимава толкова време с вашето наводнение + различните становища от специалисти и т.н. - дори не искам да знам на тази застраховка колко ще й излезе целият масраф...

# 414
Дидо, здравейте отново!

След поста Ви отново проверих в Пиреус. Оказа се, че днешната информация, както от служителите там, така и от Кол центъра е по-различна (ненапразно споменах и вчера, че на някои места човек трябва да ппита неколкократно)
В обобщение и последно:  Да, действително, с дебитна карта Виза електрон или Маестро , издадена от Пиреус БГ в пакета, който цитирате "Ежедневно банкиране Плюс", както и в пакет "Заплата" се тегли практически БЕЗ ТАКСА на ВСИЧКИ банкомати в Европа.
С малко уточнение ,което е била причината да ми каже вчера колегата че такса има:
ако сметката в БГ е открита в евро, теглите с картата евро и нямате такса.
ако сметката е открита в лева, се прилагат условията по тарифата под номер 3,1,3,10,4 за Маестро и 3,1,1,12,4 за Виза Електрон, а именно - такса превалутиране в размер 0,5% върху теглената сума във валута.
Тоест практически ако сметката тук се води в лева, такса пак има.... Тя не етранзакционна, обаче.

# 415
Да допълня, че сумата която ще може да изтегли с дебитна карта от банкомат е значително по-малка.
Мисля 400 евро, срещу 2000 евро на ден, ако е кредитна.

# 416
ако е стандартният лимит е евровата равностойност на 400 лв, ако лимитът е по-голям, може и повече.
В Германия сме теглили над 1000 евро в рамките на деня от дебитна карта Впей с лимит 4000 лв за теглене на банкомат. Повече не са ни трябвали, затва не мога да кажа със сигурност дали ще даде немския банкомат 2000 евро, тоест дали няма ограничение, наложено от немската платена система, от българската няма, ако има лимит.
Но да теглиш от кредитна карта не е добра идея, комисионните са убийствени, освен ако няма специални условия, разбира се...

# 417
Академична справка изисква ли се, ако дипломата е налична? Изготвя се само ако е нужно по-бързо да се получи информация преди дипломата, или някои университети изрично си го искат.
Така и не запомних трябва ли, или не трябва, а ако трябва, в кои случаи трябва Simple Smile
Щото ако трябва и тя да се превежда, пак ще се минава по пътя на дипломата Sad

# 418
Дидо, здравейте отново!

След поста Ви отново проверих в Пиреус. Оказа се, че днешната информация, както от служителите там, така и от Кол центъра е по-различна (ненапразно споменах и вчера, че на някои места човек трябва да ппита неколкократно)
В обобщение и последно:  Да, действително, с дебитна карта Виза електрон или Маестро , издадена от Пиреус БГ в пакета, който цитирате "Ежедневно банкиране Плюс", както и в пакет "Заплата" се тегли практически БЕЗ ТАКСА на ВСИЧКИ банкомати в Европа.
С малко уточнение ,което е била причината да ми каже вчера колегата че такса има:
ако сметката в БГ е открита в евро, теглите с картата евро и нямате такса.
ако сметката е открита в лева, се прилагат условията по тарифата под номер 3,1,3,10,4 за Маестро и 3,1,1,12,4 за Виза Електрон, а именно - такса превалутиране в размер 0,5% върху теглената сума във валута.
Тоест практически ако сметката тук се води в лева, такса пак има.... Тя не етранзакционна, обаче.

То тука стана като реклама на банки ,но всеки гледа къде е мах. изгодно просто всеки хвали Уникредит ,а с питане и ровене се оказва че има и по - изгодни сметки.
И пак казвам просто исках да съм полезен на хората.

# 419
Извинете, но мисля, че най-малко мен може да визирате като рекламиращ банки...банките нямат нужда от реклама, поне не за мислещите хора, а тук сме се събрали за да си помогнем кой в каквото е по-навътре.
Между другото - писах Ви на лични, ако и него приемате като реклама, го игнорирайте просто.
Реагирах съвсем спонтанно - Вие твърдите нещо, което по същество не е съвсем вярно, а именно, че от тези карти се тегли без такса.
Да, ама не.
Да, ако е в евро сметката. Повечето хора в БГ си получават заплатата в левове и трябва да купуват евра, за да подхранят. Освен това вноската на каса е също разход, има комисионна.
Е, като се вземе предвид това, значи пак струва пари. И време. И има риск - носите евра, не 100 не 500, повече обикновено, от бюрото до банката.
Не ако е в лева сметката. Защото действително не Ви се прилагат транзакционни разходи с пакета, спестяват се 5 лв+1%, така е, но се прилагат тарифите които споменах - 0.5% за превалутиране при теглене на евро.
Е, ако оборотът Ви тази година през банкомата е 10.000 евро (нормално за такса, живот, храна, квартира), ще имате такса 50 евро.
Не е драма, естествено. Но не е като да е "БЕЗ ТАКСА".
И си заслужава да се каже на клиента, иначе ми е много по елински....
Но всеки си знае.
Успех от мен, спирам да правя реклама.

Общи условия

Активация на акаунт