Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 179
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
Немска карта ще извадим задължително ,но на място ще преценим къде ,ставаше въпрос за БГ карта и това ,че може да си тегли от нея без такси от всички банки и банкомати в германия и при нужда да си захранва немската сметка.И понеже и моята сметка е Пиреус аз няма да плащам нищо за превод когато я захранвам

От немски банкомат с карта на Пиреус ще тегли без такси ли?

ДА ,но има месечна такса от 3.70лв

# 391
Ясмина, Targeta (а иначе казано превод в евро извън БГ към банка, поддържаща тази система на разплащане)
в ДБанк е най-евтин, но както StefanB посъветва това е излишно, при положение че можете да зареждате картата тук чрез вноски на каса или чрез Бисера -много по евтин и интелигентен начин, след като
има издадена карта към сметката.
Единственото нещо, което бих могла да допълня към поста на Stefan, е, че при карти в лева превалутирането при разплащанията е по фиксинг и по този начин се избягва курс продава на банката.
Поне моят опит това показва. По-евтино ми излиза да се разплащам в чужбина с левова карта, а не с еврова.

Точно така и нас ни посъветваха да е в лв ,а не в EUR.

# 392
Еми като се има предвид че таксата за едно теглене е около 4 евро/за карти на банки извън всякакви там немски групи/ пак излиза изгодно 3,70 на месец

# 393
Немска карта ще извадим задължително ,но на място ще преценим къде ,ставаше въпрос за БГ карта и това ,че може да си тегли от нея без такси от всички банки и банкомати в германия и при нужда да си захранва немската сметка.И понеже и моята сметка е Пиреус аз няма да плащам нищо за превод когато я захранвам

Дидо, отново се връщам към Вас с непоискан съвет...
Горещо Ви препоръчвам да звъннете отново в Пиреус и да изясните, ама не със същата служителка какво и що с картите, които се каните да вадите за детето и да тегли в Германия.
Имам основателни подозрения, че каката е искала да каже че прилаганата такса е "една и съща" за Европа, а не "без" такса за теглене на банкомат в Европа, за банка изобщо не говорим - няма как в Пиреус банк Германия да изтеглите от българската сметка, няма такава игра, дори и в евро да е сметката, просто няма начин. Като казвам теглене имам предвид теглене на гишето в банката, от сметката, не на банкомат, нали... Единственият вариант е с карта на банкомат,
Същото важи и за Уникредит България и Германия и за ИНГ Амстердам и София, БНП Париж и София... Различни банки са, независимо че са под една фирма, едно лого и един собственик. Айбаните са различни също, системите са различни и т.н. да не влизаме в детайли.
Накратко - ако тя отиде в Германия и тегли на банкомат на Пиреус или на Комерц или на Уникредит, таксата ще е 1% от сумата плюс 5 лв.
И така в цяла Европа.
Ето Ви тарифата, вижте сами http://www.piraeusbank.bg/Media/Default/Pricing%20Policy/Tariff% … 0BG/Tariff_BG.pdf
Малко като Шведски и съветски се е получило, но не се ядосвайте на каките - те са продукт на системата.... Просто трябва да се съмняваме във всичко, за съжаление.
И да добавя - вероятно Ви предлагат "Пиреус пакет за ежедневно банкиране Плюс,", който включва дебитна карта, по нея няма транзакционни разходи, струва 3.70 на месец но ИЗКЛЮЧВА безплатно теглене на банкомат в чужбина - естествено там не е споменато.  Телефонът за информация е посочен на описанието на продукта, проверете сами, ето http://www.piraeusbank.bg/individual_clients/package-offers/21.html

Направете й сметка в Уникредит, ако искате да тегли в Германия без такса. Засега друга възможност няма, може и да излеззе занапред, но засега поне няма.

Последна редакция: ср, 08 юни 2016, 13:44 от StefanB

# 394
Картите са Visa, Maestro, MasterCard ... а не немски или български. На пос терминалите, банкоматите и касите в магазините има налепени точно тези стикери. Ако има отказано плащане, то не е защото картата е издадена от българска банка.
Това че картата е издадена от БГ, може да спъне единствено плащане на стока по интернет, но това вече е политика на продавача и е съвсем различно.
Точно защото беше от българска банка, ми отказаха плащане. Искаха карта от немска банка. Кратко, ясно и точно ми го заявиха, на няколко места. Страхували се от картите от източните страни.

# 395
Картите са Visa, Maestro, MasterCard ... а не немски или български. На пос терминалите, банкоматите и касите в магазините има налепени точно тези стикери. Ако има отказано плащане, то не е защото картата е издадена от българска банка.
Това че картата е издадена от БГ, може да спъне единствено плащане на стока по интернет, но това вече е политика на продавача и е съвсем различно.
Точно защото беше от българска банка, ми отказаха плащане. Искаха карта от немска банка. Кратко, ясно и точно ми го заявиха, на няколко места. Страхували се от картите от източните страни.

Странно newsm78 Това кои годинии се случва? Никога не съм имала подобен проблем нито в Германия, нито в Австрия.

Последна редакция: ср, 08 юни 2016, 15:21 от unna

# 396
StefanB, не е задължително дебитната карта да изключва теглене от банкомат в чужбина. Това са може би условията на ПиреОс.

# 397
StefanB, не е задължително дебитната карта да изключва теглене от банкомат в чужбина. Това са може би условията на ПиреОс.

Ама разбира се, че не е задължително... Не е, но на моя изричен въпрос към колегите - изразът "без транзакционни разходи" означава ли и включват ли теглене в чужбина, отговорът беше, че не ги включват, няма разходи за операции в БГ, но в чужбина се плащат толкова, колкото и ако нямаш продукта Банкиране Плюс.
Което не пречи в рекламата да пише "лесно, удобно и сигурно заплащане на стоки и услуги в търговски обекти в страната и чужбина"  Естествено че е лесно удобно и сигурно, но ако теглиш на банкомат си плащаш  такси...
А потребителят търси именно безплатно теглене на парите  в Германия. Е, не става.

# 398
Ункредит е правилната банка в случая  Wink Проверено и изпробвано през годините от много студенти.
Освен всичко, което сте споделили за Германия картите са много удобни и при пътуване на децата в цяла Европа. Има клонове в почти всички големи градове. Скоро установихме, че и в Украйна също.
Не сме имали никога проблем с плащане в магазин с изключение на някои вериги, които по принцип не работят с Виза, но там път често може с Vpay

# 399
Но само в Европа.
В Пекин В пей не работят!  Факт.

# 400
  • München, Deutschland

Странно newsm78 Това кои годинии се случва? Никога не съм имала подобен проблем нито в Германия, нито в Австрия.

На майка ми Виза от бг банка в Париж я бяха приели навсякъде. Моята Виза, пак от бг банка, не е била приемана тук.
Немската ми Виза ми я отказаха в Австрия дори, а във Франция съм плащала с нея...

Всякакви случаи има.

# 401
Ох, за банката стана ясно - сметката трябва да е в Уникредит ,

аз нахлувам този път с друг въпрос :
при направена регистрация за общежитие в Студентенверк получаваме
периодично мейли с линк за потвърждение,
че все още сме заинтересовани .
Мейлът пристига с номер , под който се води нашата регистрация,
та въпросът ми е - къде проверявате в сайта на Студентенверк
как се движи вашият номер ?

# 402
  • Варна
Voxx Май не всеки Студентенверк дава възможност да се види коя резерва си. В Аахен се вижда къде си в листата на всяко общежитие, в Кьолн - не. За тези двата зная само.

Добре, българската карта ще е на Уникредит, а немската? И как прехвърляте от БГ в немската сметка? Какви са таксите?

# 403
Моите деца са в Дойче банк, имат си и електронно банкиране. Теглят си от банкомат на хипоферайн банк парите от мама и тати и си ги внасят в немската сметка. Навремето голямата като си идваше си вземаше парите в брой, но след като една циганка на летището се опита да я обере, изпращам парите само по банков път.

# 404
  • София
Моята дъщеря е в Шпаркасе. Превеждаме сумата в сметката на Уникредит, тя си тегли парите от автомат на Хипоферайнс и ги внася в Шпаркасе.  Внася ги по различен начин, както дойде  - или на място в банковия клон, или през автомат.

Общи условия

Активация на акаунт