Конкурс “Великден с farmhopping”

  • 7 648
  • 27
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 180
Онлайн фермерски пазар farmhopping ви предизвиква да развихрите въображението си на тема "Великден"!

Участвайте в конкурса “Великден с farmhopping” от 6 до 13 април 2016 г., като публикувате любимата си великденска рецепта или идея за празнична украса, съпроводени със съответните авторски снимки!

От задължителното агнешко, през пухкавите козунаци, до шарените яйца – Великден е времето, когато искате да разгърнете креативността си, за да зарадвате близките си с истинска, домашна храна.


 
Спечелете вкусни награди:

Трима победители, изтеглени на томболен принцип, ще спечелят селекция от продукти на стойност 30 лева от farmhopping.

Всички публикации ще бъдат поместени в блога на farmhopping и в специална електронна книжка на тема "Великден", за да се превърнат във вдъхновение за други непосредствено преди празниците!

Запознайте се с общите условия на играта ТУК.   

За farmhopping

farmhopping е спасението на градския човек, който иска да пазарува чиста храна от малки български ферми, произведена с грижа както за неговото здраве, така и за това на природата. Платформата предлага над 600 продукта от 95 производители, които могат да се поръчат само с няколко кликвания на мишката. Потребителите получават една удобна доставка с истинска и свежа храна, а производителите – честно заплащане.
 
Платформата няма складова наличност – това, което поръчате, тепърва се осигурява от фермите и пристига до вас в рамките на 48 часа.

Голяма част от храната, която се предлага през farmhopping, е сезонна – тъй като задължително условие за производителите е продуктите да са произведени без пестициди и съобразно изискванията за отговорно земеделие, които можете да прочетете ТУК.

Последна редакция: ср, 06 апр 2016, 14:55 от Адри́

# 1
  • Мнения: 376
Здравейте,

Великден е един от любимите ми български празници. Харесвам традициите за боядисване на яйца и приготвяне на козунак. Особено с две малки деца покрай теб:) Като цяло се стремя да използвам натурални продукти за които често използвам и вас:)
Ето моята рецепта за постен козунак. ( рецептата съм заимствала и променила от кулинарен блог)

500 гр. бяло брашно

150 мл фреш от портокал и лимон (по 1 бр)

кората на 1 лимон и 1 портокал (онези същите↑)

100 мл сусамово мляко (тахан+вода)

1/2 пакетче мая

1 ч.ч. кафява захар

50 гр. кокосово масло

50 гр стафиди

шепа бадеми

Фрешът, маята, 2 с.л. захар и 100 гр. брашно се разбъркват в купа и се оставят за 20 минути.

След това към шупналата смес се прибавят останалите продукти без стафидите и бадемите. Замесва се меко и разтегливо тесто, което се оставя да втаса около 1 ч. Аз го оставих на отворена фурна на най-ниска степен.

След това се премесва отново заедно със стафидите и се плете на плитка. Украсява се с бадемчета и кафява захар.

Пече се около 30минути някъде:)
Бон Апети!

# 2
  • софия
  • Мнения: 25 460

През цялата година обичаме супи и дори и на Великден на нашата трапеза това ястие е на почит. Продуктите са "на око".

Агнешка супа с лапад
агнешко месо
лапад
спанак
краве масло
1 връзка зелен лук
1-2 моркова
кисело мляко/сметана
целина
ориз
джоджен

Месото се измива и реже на парчета, почистват се и се измиват и зеленчуците, след което се нарязват - лука на ситно, а морковите и целината на кубчета. Лападът и спанакът се измиват и режат на ивици.
Месото се залива със студена вода и се слага да ври. След като водата заври се отпенва, посолява се и  се добавят лука, моркова и целината.
Когато месото е почти готово се добавя ориза, лапада и спанака.
Оставя се супата да поври до сваряване на ориза.
Застройва се с кисело мляко/сметана и след изключване на котлона се добавя маслото, и джоджена.

# 3
  • София
  • Мнения: 964
Великден е един от любимите ми празници.
Много обичам козунаци,а еуфорията по украсяването и боядисването на яйца е още по-вълнуващо.

# 4
  • Перник
  • Мнения: 2 265
http://rumqna88.snimka.bg/holidays/velikden.860735.35175143
Това е част от украсата ми от мината година.
В къщи много харесваме този празник. Тъй като съм все още начинаеща домакиня, от 2 години сама си правя козунака за празника. И двете години ми се получи идеален.
С боядисването на яйцата също експериментирам, миналата година опитах с декупаж. Имах и сполучливи няколко бройки. Тази година отново ще опитам.

# 5
  • Мнения: 1 283
Обожаваме Великден и нямаме търпение...

Ето и една прекрасна рецепта за козунак:

Великденски козунак със стафиди, шоколад и сушени кайсии

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
8 яйца (2 бр жълтъка се отделят за намазване преди печенето)
2 кг брашно
250 гр свинска мас (при омесването на тестото)
250 гр олио за оформяне на плитките
500 гр захар
500 мл прясно мляко
кората на един лимон + сока от него
1 ванилия
1 пак. прясна мая
50 мл прясно мляко за захващане на маята
2 бр. обикновен шоколад
200 гр стафиди
200 гр сушени кайсии

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разтваряме маята в 50 мл прясно мляко и брашно, докато стане на кашица и се оставя на топло докато се надигне. Разбиваме млякото, яйцата и захарта. В брашното слагаме лимоновия сок и настърганата кора от него, ванилията и разтопената свинска мас. От всичко това омесваме тесто докато се поеме цялото брашно. Оставяме го в голям съд, покриваме с кърпа и го оставяме да втаса най-малко за 3 часа.

От втасалото козуначено тесто се оформят фитили, в които добавяме предварително навлажнените стафиди, кайсии и шоколадовите парченца и оплитаме козунака. Плитките не се стягат много. Поставяме във висок съд и оставяме отново на топло да втаса. Разбиваме двата жълтъка с малко вода и олио. И преди печене намазваме козунаците и поръсваме със захар. Печем на слаба фурна до готовност като първите 20 мин. не отваряме фурната.

# 6
  • Варна
  • Мнения: 11 340
Всички вкъщи много обичаме Великден и го очакваме с нетърпение.  Party

Ето снимка на миналогодишните ни яйца и великденски бисквитки:
Happy Easter! by chockolina, on Flickr

А ето по-миналогодишната ни украса с яйцата:
Happy Easter! by chockolina, on Flickr

Това е рецептата, по която правя козунак вече няколко поредни годени, всеки път става идеален (не помня вече откъде съм я копирала, но все пак ще я кача като цитат с благодарности към неизвестния й автор):
Цитат
КОЗУНАК:

150 мл прясно мляко
2 яйца
50 мл олио
40 гр краве масло (разстопено)
150 гр захар
1 пак. суха мая
450 - 500 гр  брашно (до меко тесто)
настъргана кора на 1 лимон
1 ванилия
може стафиди при звуковия сигнал и бадеми за отгоре

Необходими продукти:

3 ч.ч. брашно
2 яйца
15 гр. мая- на Йоткер суха ползвам
50 грм масло
2 с.л. олио
12 с.л. захар
50 гр. стафиди
100 мл. прясно мляко

Н-н на приготвяне :

Преди да почна да приготвям козунака изваждам яйцата 30 минути да са на стайна температура.
Изсипвам брашното ( като си оставям 1/2 чаша за домесване - демек слагам отначало 2 1/2 чаши ) и маята и си разбърквам - след това както са двете ги пресявам 3 пъти.Разтапям маслото и затоплям пр. мляко.Правя кладенче и слагам яйцата ( като отделям единият жълтък за да намажа козунака после )  захарта, затопленото прясно мляко , олиото и захарта. Разбъркавам и след това с бъркане прибавям постепенно и маслото - след това с набрашнени ръце прибавям останалото брашно и почвам да меся - ако трябва добавям и още малко брашно ( рядко се налага но се случва) - като тестото не трябва да е твърдо, а меко. След като е станало хомогенно почвам с биенето - 30 пъти бия - малко меся , после пак и така до 100 пъти. После покривам купата с тестото в две кърпи и слагам на топло да втаса поне 2-3 часа. След това размесвам наново и тук имам два варианта- Вариант 1. разделям на три ако ще го плета - всяко разточвам на дълга лента - слагам стафидите по средата и забивам- така завити и трите ленти сплитам на плитка и в предварително набрашнена и намазнена форма слагам Вариант 2,Взимам тестотото разточвам го на дълъг правоъгълник - намазвам с шипков мармалад , завивам, сгъвам на две и увивам като спирала половините една около друга и слагам в намазнена и набрашнена форма . Отгоре намазвам със предварително приготвена смес от 1 с.л. олио и 1 отделен жълтък, поръсвам със захар и ако искаш и стафиди и оставам да втаса още поне 1 час. След това печа на предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-40 минути.

# 7
  • София
  • Мнения: 574
За първи път,правих боядисване на яйца,в коприна-Увиваме яйцето,като го пристягане,в вътрешната част,на копринения плат.След това увиваме яйцето в бял памучен плат,и връзвам с конец.Слагаме яйцата,в тенджера,доливаме студена вода,аз добавих ,за 12 яйца,почти 1/2 ч.ч бял оцет.След като заври водата,ги оставих ,да къкрат още 25 мин.Охладих ги,и останах много очарована,от резултата:)

# 8
  • Мнения: 22 867

Един от най-обичаните празници вкъщи заради майка. От детските ми години го знам като голям празник. Всъщност майка не си празнува толкова рождения ден, колкото имения - Великден. Винаги имаше и има агне, козунаци, яйца, приятна суетня, много гости. С коприна боядисвах яйца преди години, едни от най-красивите са:


Други, които също стават много красиви, правя с люспи от лук и гранофурин.

Скрит текст:
Една новогодишна идея -овчици, любими на децата ( които също правя заедно с кексовото  великденско агънце), от сладко тесто, муцунките и копитцата от същото, с какао:


Също и пъстрите Rainbow Pinwheel Cookies

Скрит текст:

Кифлички-зайчета


И понеже козунаците са патент на майка, рядко правя, един от моите, при това с едно втасване, малко мързелив, но вкусен Heart Eyes




# 9
  • Плевен
  • Мнения: 602
Великден е празник, който в къщи много обичаме. Едно от нещата , на които обръщам голямо внимание е украсата на празничната трапеза. Ето някои идеи- свещички и посадени семена в черупки от яйца, яйца, боядисани с люспи от лук и с декупаж от салфетки.



И рецепта за една торта, подходяща за пролетните празници:

                  Торта „Дъга“
Скрит текст:
Продукти за блатовете:                                                 Продукти за крема
-   4 белтъка                                                        - 250 гр.маскарпоне
-   2 ванилии, щипка сол                                 - 1 крем“Оле“,разбит с 350 мл прясно мляко
-   340 гр. захар                                                  - 1 кофичка заквасена сметана
-   300 гр брашно                                               - 350 мл течна сметана
-   180 гр масло                                                  - пудра захар на вкус
-   280 мл прясно мляко                                  - ванилия
-   1 непълна суп.лъж.бакпулвер
Разбива се захарта с маслото, отделно се разбиват на сняг белтъците с щипка сол.Смесват се внимателно и постепенно  се добавят останалите продукти.Сместа се разделя на 6 равни части, които се оцветяват със сладкарски бои. Блатовете с е пекат около 12-15 мин. в загрята на 175 ◦С  фурна върху  хартия за печене.
За крема се разбива маскарпонето с пудра захар, добавя се разбитият крем "Оле", заквасената сметана и разбитата течна сметана.
Тортата се сглобява като се подрежда блат-крем-блат до изчерпване на продуктите.Завършва се с крем и се украсява по желание.Използвах  ядливи цветя, намазани с леко разбит белтък и поръсени с фина кристална захар.

# 10
  • Мнения: 2 024
Няма по-добре прекарано време от приготовлението за даден празник, какъвто е Великден!
Вкъщи това винаги е свързано основно с боядисването на яйца от децата. Веселбата и креативността нямат граници. Ето и моето предложение за най-обикновено, но много пъстро и креативно цветно украсяване на сварените яйца - вместо да ги топвате изцяло в даден цвят боя, по-красиви стават ако ги рисувате с боята с обикновени четки за рисуване. Децата имат необятен терен за въображение и експериментране и резултатът винаги е едно чудесно прекарано време и прекрасни по пъстрота яйца. Накрая ще ви дам малък, очевиден, но и много съществен съвет - използвайте яйца с бели черупки - така както децата рисуват на бял лист хартия. И цветовете ще са по-ярки и картините по-ефектни!
Приятно забавление!
Simple Smile

# 11
  • Мнения: 3 546
Това е моята идея за празнична украса от миналата година, дано ви хареса.  bouquet



# 12
  • Мнения: 160
Обичам класическата рецепта за козунак:
3 яйца+1 белтък
150 мл пр. мляко
60 гр масло
30 мл олио
140 гр захар
20 гр мая
620 гр брашно
1 течна ванилия
портокалова кора

Приготвяне:
Разтапяме маслото и добавяме олиото.Разтваряме маята в затопленото мляко.Разбиваме с вилица яйцата, белтъка и захарта и добавяме млякото със маята.Добавяме ванилията и порт.кора и брашното. Месим, като постепенно добавяме мазнината. Оставяме да втаса.
След това се оформят плитките и печем.

# 13
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 168
Здравейте, дами!

В условието пише, че коментара трябва да е съпроводен със снимка.

Simple Smile

# 14
  • Мнения: 301
Козунак

Необходими продукти за козунака са:
1 кг бяло брашно
1 ч.л. сол
50 г мая
250 г захар
80 г масло
80 мл олио
5 яйца
250 мл прясно мляко
ванилия и лимон

Маята се разбива предварително с малко брашно и прясно мляко. Най-добре е да се изчака около 20 минути, за да набухне.
Всички други продукти се затоплят предварително и се смесват с маята. Сместа се меси продължително време до момента, в който тестото започне да се отлепва от съда. Тестото втасва за 60 минути и нито секунда повече. После се оформя като козунаци в предпочитаната форма и се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20-30 минути.

По желание се  добавят ядки, кандирани плодове, локум, стафиди, парченца шоколад...


Малко от миналогодишната украса  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт