Искам да кажа ... (117)_10.04-16.04

• 63 422
  • 1 067
  •   1
Отговори
# 510
Най-вероятно това е причината. Аз замесвам и слагам в хладилника да стегне, за да не ми лепне.

# 511
Тонка  Joy
Вчера преборих щетите от рибата и прасето.
В събота ще боядисвам яйца, в майка ми. Запазила съм 2 фигурални чорапогащника на малката, мисля да увия няколко яйца в парчета от тях и така да ги топна в боята. Козунаци утре ще меся.
Сега шия една парцалена кукла, че трябва да се носи във вторник в училище. Безкрайно съм вързана в ръцете. 3 пъти се убодох. Ще му се не знаят и проектите.

# 512
Мър, нищо има няма и от хладилника. И моите всяка година са така, защото не смея цял ден навън да ги оставям. Аз ги мия първо, с топла вода и те си се стоплят  Mr. Green Винаги боядисвам четвъртък след работа, аз знам, че трябва да е до светло, успявам без проблем  Peace

# 513
Ние ще пътуваме днес за моя град, нямам търпение да видя бабчето ми, с нея ще правим яйца и козунаци  Heart Eyes

Аз малко глупаво да питам ама .. ако се сложи кърпа отдолу и яйцата кога се пускат, като заври водата или се слагат в студена вода и на котлона?  Crazy Пишман домакиня съм и аз! Simple Smile

Тонка, и аз ти се посмях душо, ще извиняваш ама много забавно!  Grinning

Аз нямам никаква работа! Скучая, буквално. Другите отдели ги разпускат към 15ч. при нас няма никой ръководен даже за цвят и не знам това значи ли, че ще висим до 16.30ч?
Иска ми се да тръгнем навреме, че кой знае какви тапи ще има на изходите на София..като всяка година, блякс  Tired

# 514
В студена вода се слагат, Захар.

# 515
  • Euskal Herria
И аз днес ще боядисвам яйца и ще правя курабии. Сега си изпивам кафето, че да се събудя. Вчера определено не ми беше ден, затова кротко си лежах. Така зверски ме боли гърлото, едва преглъщам. За пръв път от години боледувам, дори и хрема не съм имала през последните 5 години. От вчера съм без глас, мъжът ми се хили, а кучето е стресирано. Вчера, чувайки ме да говоря по телефона, хайванчето скочи с лай и се втурна към източника на това гъргорене и хриптене. Тотално беше ошашавено, когато усети, че аз хриптя и стържа. Тогава пък получих доволно количество целувки от кучето.
Времето тези дни е чудесно, всичките мушката по прозорците почват да цъфтят, та за празника ще е и цветно.
Сега ще напиша рецептите за сладкиша и за крема, които ползвах за тортата.
Скрит текст:
Както споменах по-рано, за блат ползвах сладкиш "Негърче" - така съм го записала преди доста години. Навярно се среща и под други наименования. Ще дам цялата рецепта - както си е, ако някой реши да прави само сладкиша. В случая аз ползвах цялото тесто, без да отделям за глазура.

Какаов сладкиш "Негърче"
250 г краве масло
2 ч. ч. захар
8 с. л. вода
2 с. л. захар
Тези продукти се слагат в съд на котлона да заврят. След като стане гладка смес, от нея се отделя 1 ч. ч. за глазура.
Към останалата смес (оставя се леко да поизстине) едно по едно се добавят 3 яйца, 2 ч. ч. брашно и 1 бакпулвер и така приготвеното тесто се изсипва в немного голям съд и се пече. След като се извади от фурната, оставя се да поизстине малко и се залива с глазурата.

Тъмен ганаш
200 г черен шоколад
200 г млечен шоколад
400 мл сладкарска сметана
Разтопявам шоколада (в микровълновата или на водна баня). Сметаната се загрява до кипване и се излива върху шоколада. Всичко се разбива до еднородна смес. Оставя се да изстине на стайна температура, като от време на време се разбърква. Оставя се за час в хладилника - да стегне.  Като се извади, се разбива с миксер. Ако е достатъчно гъст, може да не се прибира в хладилника, а веднага да се ползва.

Бял ганаш
Приготвя се по същия начин. Съотношението сметана: шоколад е 2:1  Примерно 200 мл сметана и 100 г шоколад.

Сглобяване на тортата:
Изпеченията блат разделих на три платки. Всяка я сиропирах леко със захарен сироп. Върху платките нанесох пласт от тъмния ганаш. Оставих за кратко в хладилника, да се постегне.
През това време направих белия ганаш и с него покрих тортата. Декорирането - според вкуса на всеки. В случая ползвах шоколадов чипс и шоколадови фигури на Йоткер.

Като стана въпрос за пазаруване - не сте видели как се купува. Ако човек гледа количките в супера, ще си помисли, че или иде края на света, или поне месец нито един магазин няма да работи, или че зареждат ресторант или магазин. А това е седмичното им пазаруване. Пазаруват много и ядат много. А когато се зададат празници - леле-мале.
При нас от днес вече са почивните дни - до понеделник включително, магазините са затворени. В събота ще работят и тогава пак ще е лудница.

Извинявам се за дългия пост.

# 516
Яйцата се слагат в студена вода. Simple Smile

Аз се съмнявам нас да ни пуснат по-рано днес. Но не се знае, може пък да ни се усмихне щастието.

# 517
  • София
Нито едно спукано яйце нямам bowuu Напразно се наплаших, че белите били не знам си какви - нищо им няма на яйчицата. Цветовете също са ок, след като маникюристката ми ме светна да слагам двойно количество боя. Аз сложих тройно Simple Smile Единствено ме притеснява, че като изсъхнат, по кората остават бели прашинки /от солта, която сложих във водата, докато ги варих - прочетено в интернет, против спукване/, но си мисля, че като ги лъсна после с олио, прашинките ще паднат.

# 518
но си мисля, че като ги лъсна после с олио, прашинките ще паднат.
Като те прочетох и се сетих за комунизма в Янтрини. Строила децата на кухненската маса и всяко лъска ли, лъска яйца.
Естествено, преди това са ги боядисали лично, докато мама си пие млякото с нес!  Heart Eyes

# 519
  • Варна
но си мисля, че като ги лъсна после с олио, прашинките ще паднат.
Като те прочетох и се сетих за комунизма в Янтрини. Строила децата на кухненската маса и всяко лъска ли, лъска яйца.
Естествено, преди това са ги боядисали лично, докато мама си пие млякото с несHeart Eyes

Което пак те са й направили  Joy

Възхищавам й се.

# 520
  • София
Не знам дали да се доверя на моите тролове. Тамън се зарадвах, че няма спукани яйца, да не е за кратко радостта Mr. Green

# 521
Аз мисля в събота да направя всичко - боядисване и козунаци! И топъл-топъл ще го занеса към свекърва ми, да имат за неделя, че ние при тях ще ходим в понеделник чак, тогава пък ще им занесем яйца и така. Няма изобщо да се моря на това хубаво време.

Яна, записвам си тортата, защото мъжът ми обича изключително тежко-шоколадови торти... вчера на френска селска (купена, но вкусна) каза, че била отврат и това не било торта, защото къде ѝ е шоколада... Твоята мисля, че ще му замае главата.

# 522
В 11 съм поръчала обяд, доставката е 50 минути, още го няма  #Cussing out Преди 20 минути ми казаха, че еййй сега идва, след 10 минути. Ще изям доставчика като дойде. Знам си аз да е поръчвам от този ресторант, ама колегите - не, та не. Крива съм ужасно като съм гладна, ако не си личи...

Яна, записвам си тортата, защото мъжът ми обича изключително тежко-шоколадови торти... вчера на френска селска (купена, но вкусна) каза, че била отврат и това не било торта, защото къде ѝ е шоколада... Твоята мисля, че ще му замае главата.

Твоят мъж е от моята партия ( а и нали е министър  hahaha). Не мога да ям разни блудкави торти с тежки кремове, плодове и силно сиропирани блатове. Шоколадец трябва. Ама не ям вече...

# 523
  • София
Децата искат да рисуват по яйцата с флумастер. Знам, че предни години са го правили, но не помня после дали съм им давала да ги ядат. Някой да знае дали стават за ядене newsm78 Да знам колко да пожертвам за спайдърмен, спонджбоб и т.н. Laughing Предполагам, че ако флумастерът не прониква през черупката, не би трябвало да е проблем, или? 

# 524
  • Пловдив
А не, днес не сме боядисвали. Яйца ще боядисваме в събота. Имам организирано парти за яйца с 8 деца. На вилата, на тревата. Миналата година бяха боядисали дувара на баба си, но за една година гледам е паднала боята, та пак ще ги оставя да боядисват на дувара. Прилагам снимка на дувара, котарака е отгоре. https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13501885_102095950 … a&oe=594D621A

Та това нещо е точно до кръста на дете, подреждам боите отгоре, всеки звяр получава ръкавици и бягам надалеч. Имам купени три кори яйца. Каквото оцелее - оцелее, лично на мен и едно яйце не ми трябва.

Общи условия

Активация на акаунт