Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: XВажни съвети

Хранене: Под 3 месеца  зайчето трябва да се храни само с майчина кърма. Зайчета под тази възраст не бива да се отделят от майката. Ако някой се опитва да ви продаде по-малко зайче, откажете, възможно е да има здравословни проблеми, и тази практика трябва да се спре.
Между 3 и 6 месеца зайчето се храни САМО с гранули, предназначени за зайци, в неограничено количество. Желателно е да се изберат гранулите с най-високо процентно съдържание на протеин (описано е на опаковката на храната). НЕ бива да се дава фуражна храна на декоративни зайци, тя е предназначена за угояване на зайци, отглеждани за месо само и ще доведе до здравословни проблеми.  НИЩО друго не бива да се дава в тази възраст, дори и само като лакомство.
След 6 месечна възраст задължително трябва да се включи сено. Зеленчуци и други са лакомства по желание. Сено трябва да има винаги в изобилие. Целта на сеното е да се изпиляват зъбите, които не спират да растат. То има ниска хранителна стойност, затова трябва да се добавят и гранули.
Количеството на гранулите за възрастен заек ще варира според храната (указано на етикета) но обикновено е 1/3-1/2 чаена чаша на ден. Храната се разделя на 2 приема, сутрин и вечер
Зеленчуци: След 6 месечна възраст зеленчуци могат да се включат в ежедневното хранене. Балансът е 75% листни(салата, листа глухарче, лапад ит .н)  и 25% други(морков,чушка, броколи), като максималното количество не надвишава 1-1.5 чаена чаша на ден(пълното количество 1.5 ч.ч. замества хранене с гранули). Всеки нов зеленчук трябва да се внесе в диетата постепенно и да се наблюдава дали понася на стомахчето. Всеки зеленчук трябва да се дава в ротация и да се редува с други. Също така давайте само пресни, не гнили плодове и зеленчуци. Правилото е - ако вие не бихте го яли, и зайчето не бива да го яде.
Плодове зайците обичат сладки плодове, но стомасите им могат да толерират много малки количества захар. Плодовете не бива да са част от ежедневното хранене, могат да се дават САМО като лакомство от време на време, като количеството е не по-голямо от 1 малка човешка хапка на ден. Ако се дават големи количества наведнъж стомаха ще се разстрои, ако се дават прекалено често заека може да свикне  и да отказва нормална храна.Това важи и за ябълките. Особено любими обикновено са банани и ягоди.
Лакомства от зоомагазина: позволени са само тези изрично предназначени за зайци. Давайте по-рядко и в малки количества, за да не навреди на ежедневното хранене. Минерално блокче може да има по всяко време оставено.
Избягвайте: хляб, зеле в големи количества, лук, всякаква човешка храна различна от пресни плодове и зеленчуци.

Гранули или напълно естествена храна? Качествените гранули са разработени така, че да осигуряват пълноценна и балансирана диета на заека, която предоставя всичко, което му е нужно(освен сено). Хранене изцяло с пресни зеленчуци е напълно възможно, но трябва да е внимателно планирано, за да покрива нуждите на заека от разнообразна, винаги свежа храна, която не разстройва стомаха и доставя всичко нужно. Много хора нямат нужните ресурси или търпение и знания, за да осигурят подходящо прясно меню и залагат на гранули, като по-пълноценна алтернатива.

Помнете: зайците имат изключително чувствителни стомаси и неправилно хранене може да предизвика смърт буквално в рамките на 24ч. Всякакви промени в храненето, дори смяна на гранули, трябва да се правят много плавно, примесени със старата храна и под наблюдение на изпражненията.
Клетка: голяма част от живота си зайчето ще прекара в клетката си, тя е неговия дом, затова е важно да е съобразена с нуждите му. Като големина абсолютния минимум е размера на зайчето умножен по 5. Естествено колкото по-голяма, толкова по-добре.
От много голяма важност е пода на клетката да не е решетка(много глетки за дребни гризачи са оформени с решетка за по-лесно почистване). Постоянното стъпване върху нея разранява лапите на заека и  предизвиква сериозен дискомфорт. Ако вече има купена такава клетка, пода трябва да се покрие с гумирана постелка.
Наличието на малка хралупа(или рафт, под който се образува хралупа) е желателно, за да се чувства зайчето по-сигурно. По същата причина обикновено се приема по-добре ако клетката е разположена в ъгъл.
Някои зайци са по-буйни в игрите, затова хранилка и поилка, които се закрепят за стената на клетката са за предпочитане. Ако заека започне да подхвърля хранилката си из клетката - завържете я за стената и купете играчка за гризане - топка.
Зайците могат да се приучат да ползват тоалетна като котките!  Обособете един ъгъл от клетката за тоалетна. Сложете там подходящ съд( в зоомагазините би трябвало да има тоалетни легенчета за едри гризачи) пълен  или със специализираната смес от зоомагазина, или с талаш. Сложете част от изпражненията вътре за да си познае по миризмата зайчето какво е. Обособете останалите 3 ъгъла на клетката така, че да не иска да ходи по нужда там - в един ъгъл си спи,  в другия е храната и в третия е водата. Ако заека продължава да ползва други места - почиствайте ги старателно с нещо киселинно като разтвор на оцет, и местете изпражненията отново в тоалетната. Упорство и постоянство е нужно.

Ако има проблем с миризмата от клетката:
-почиствайте редовно
-пробвайте различни видове талаш, постелки, или смеси за тоалетна
-при мъжки зайци, помислете за кастрация, намалява миризмата на урината


Здраве:

Зъби и нокти:
В естествената си среда зайците прекарват много време ровейки за храна или дъфчейки големи количесвта по-твърда такава. Затова ноктите и зъбите им не спират да растат никога и в изкусвена среда изискват допълнителна поддръжка.
За да се износват зъбите трябва винаги да има големи количества сено. Освен това е хубаво да се предоставят играчки за гризане - дребни шишарки, млади клончета, дървесна кора, или различни вариации на този принцип от зоомагазина. Заека има естествен силен инстинкт да гризе и без играчки е много вероятно да се прехвърли на мебелите например. Предложете различни варианти на играчки и изберете този, който най-много се хареса. Ако зъбите не се самоизпиляват с гризане, те стават прекалено дълги и заека спира да се храни заради болката. В такъв случай ветеринар трябва да се намеси и да ги изпили, обикновено с упойка, затова е изключително важно да се дава винаги сено.
При ноктите след определена дължина те се подвиват навътре и се забиват в лапата на заека. От време на време е хубаво да се подкъсяват с обикновена остра нокторезачка. Важно е само да не се засегне живеца, който се вижда като се вдигне лапата на светлина. Снимка

Ваксини, обезпаразитяване, кастрация: Като цяло се извършват по желание и не са задължителни. Зайци, които не се извеждат навън могат да ги пропуснат. Консултирайте се с ветеринар и вземете сами решение.
Третиране против бълхи - изключително внимателно! Повечето препарати на пазара НЕ са тествани върху зайци, не се доверявайте на информация за препарат, освен ако не сте проверили на сайта на производителя че изрично е тестван на зайци!
Фронтлайн НЕ може да се капе на заек. Адвантидж е тестван продукт, дава се доза като за коте.


Тегло и размери Теглото НЕ е адекватен метод за преценяване дали заека е в норма. Ако една жена на 20г. е висока 165 и тежи 50кг, то тя най-вероятно е също толкова здрава, колкото жена висока 175 и тегло 60кг, както и мъж 175 и 75кг. Зайците по същия начин варират като големина и размери, оттам и тегло. Има определени размери, до които се води оптимално тегло за всяка определена порода. НО! От една страна, това не означава, че няма зайци от тази порода, които стават по-големи, а просто че това са зададените  усреднени идеални норми, и заек над тях е по-малко вероятно да се получи при внимателно кръстосване и няма да се допусне до изложение. Различните породи имат различни параметри, и порода до 3кг се води също толкова мини, колкото порода до 1кг.

От друга страна, в България не се спазват стриктно никакви стандарти за кръстосване с цел запазване на породата и често зайците са с неопределена, мешана порода, и не може да се предвиди колко големи ще станат. Мини е разтегливо понятие и включва породи с различни размери, така че и 3 кг заек може да се определи така.
Дали заека е в здравословна норма се определя единствено по долния метод.
http://www.therabbithouse.com/diet/rabbit-weight.aspТемператури: Зайците са изненадващо устойчиви на студ, но не обичат жегите. Въпреки това е изключително важно да се избягва винаги течение(от климатик, отворен прозорец). През лятото може да се слага пластмасова бутилка със студена/замразена вода в клетката като средство за охлаждане отделно от водата за пиене която НЕ трябва да е студена. СЪщо така ушичките може да се обтриват със студена вода.Ако температурите около клетката падат значително през зимата, осигурете поне 2 см. дебела покривка от сено и талаш навсякъде в клетката.

Игра/играчки: Зайците са най-активни сутрин и привечер. Това е идеалното време да ги пуснете от клетката за разходка, желателно е 1-2  часа на ден поне да се разтъпкват. В клетката е важно да има винаги играчки за гризане, за  да не напада мебели и кабели.


Гризане на кабели, мебели, интериор:
Ако имате кабели в стаите, в които се разхожда заека - много вероятно  е да станат жертва на малките остри зъбки. Наблюдавайте заека при разходките му. Ако проявява интерес, или скрийте кабелите, или ги увийте дебело със изолирбанд по цялата дължина. За мебелите временно решение е правене на малки кръгчета от тиксо - лентичка, на която двата края се съединяват, за да стане двойно лепяща. Покрийте интересното място с такива търкалца (крак на мебели например) за да обезкуражите заека, като едновременно с това винаги предоставяте играчки от зоомагазина, за да има алтернатива. Винаги, когато се опитва да гризе на непозволено място плясвайте с ръце и твърдо казвайте НЕ. Физическо тупване няма добър образователен ефект, избягвайте го.

Извеждане навън
Зайците могат да се извеждат навън на разходка, ако са социализирани и им е приятно. Ако видимо проявяват страх от новото място и шумовете, е желателно да се избягва. Ползва се повод за малко кученце или други гризачи, оформен като жилетка. Не са препоръчителни каишки, които минават само през врата. Ако извеждате заека навън, желателно е да е ваксиниран,  и да се обезпаразитява редовно. Разходките навън са много приятни за повечето зайци, особено в тревисти паркове. Могат да се извеждат и при студено време за по-кратки периоди стига да не вали или духа, защото понасят добре на студове.

***Внимавайте от къде черпите информация за правилното отглеждане на декоративни зайци. Много често по-разпространените съвети се отнасят за големи породи зайци, които се отглеждат за месо. Декоративните зайчета изискват по-различни грижи заради размера и деликатната си структура. Те са изкуствено създадени породи, смесвайки одомашнени зайци за месо със диви зайци и чрез селекция 'умалени', и поради това носят характеристики от двата типа, както и свои типични особености***
Болести при зайците: http://forum.zoomania.org/viewtopic.php?f=128&t=7256

Ветеринарни клиники, които специализират в  работа със зайци:

Централна Ветеринарна Клиника
гр. София ул."Чавдар Мутафов" 25Б
02/421 99 99
0888 100 970
0899 100 970
http://www.centralvetclinic.com/

Денонощна ветеринарна клиника Вяра Надежда Любов
ж.к. "Люлин 5", бул." Райко Даскалов", бл.519 (вход от към булеварда)
работно време: 0-24 ч. без почивен ден
тел: 02/4834140 skype: vnl_vet

Тема 1 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=583753.0
Тема 2 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=674625.0;;20
Тема 3 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=707629.0
Тема 4 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=738036.0
Тема 5 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=767350.0;;19Последна редакция: вт, 28 окт 2014, 10:32 от Анонимен

# 1
 • Варна
 • Мнения: 6 707
Записвам се с голям страх и мъка в сърцето....  Praynig

# 2
 • Мнения: X
Защо, Кали, какво има?  Hug

# 3
 • Варна
 • Мнения: 6 707
Копирам си поста от предната тема:

 smile3518 Момичета, нашият Аньо е много болен...
Вчера като се прибрах от работа, си беше изял всичко от сутринта и беше пил водичка. Дадох му вечерната порция храна и му налях прясна водичка, но той дори не ги погледна...  Crying or Very sad Отворих му клетката да се разходи, но не пожела да излезе. Изкарах го аз към 20.00 часа, но той походи малко напред-назад и се прибра. Проверих му тоалетната - нямаше съмнително редки акита...
Обаче към 23.00 часа ММ ме събуди да ми каже, че зайко има зверско разстройство. Направо беше течно и се беше омазал целия. Поизчистихме го колкото можахме и веднага на доктор...
Сложиха му няколко инжекции, дадоха му еспумизан и още нещо като глюкоза през устата. Тази сутрин пак го носихме - пак инжекции и ММ ще му слага още в 10.00 часа.
Още снощи спря разстройството, но не става... Не може да стане, няма сили...
Дадохме му вода със спринцовка - изпи я. Но сам не проявява интерес нито към сеното, нито към водата...

Моля ви, молете се за моята душичка...  Praynig

# 4
 • Мнения: X
Миличка, много съжалявам , дай Боже бързо и леко да ви оздравее зайчето!! Прегръдки!  Praynig Praynig Praynig

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 16 937
скорошно оздравяване  Praynig

да не е яло нещо извън клетката Thinking

# 6
 • на брега на морето
 • Мнения: 4 394
Божичко, Кали, стискам палци за бързо оздравяване.
Докторът какво каза?

# 7
 • Мнения: 2 494
Kali_tod  Praynig Praynig Praynig моля се, миличкото зайче, с такава любов го гледате, дано му мине и да се оправи!  Heart Eyes
Какво каза доктора? 

# 8
 • Мнения: 165
Kali_tod, очите ми се напълниха със сълзи,
ще се моля за него, дано всичко да се оправи Praynig  Praynig  Praynig  Praynig  Praynig

# 9
 • София
 • Мнения: 3 695
Кали стискам палци животинката да е напълно здрава съвсем скоро Praynig Стана ми много тъжно, защото съм минавала през това. Знам, че не е много подходящо, но имаш ли някаква представа защо се е получило така? Да е седял на някакво течени, да е седял по дълго на плочки, да е докопал нещо, което е отровно за него?

# 10
 • Варна
 • Мнения: 6 707
Охх, не зная.... Мислим, мислим и нищо не измисляме...
В къщи е доста топло дори и сега. Вчера след работа отворих вратата на стаята, в която е той, за да се проветри. Стоя отворено около час и беше станало хладничко, но не и течение. Доктора каза, че щом не е бил на течение, няма как да е настинал на 7-8 градуса температура...  Sad
Доктора мисли, че по-скоро е от храна. Обаче храната му не е сменяна от както заменихме бебешката с тази в началото на лятото. По-скоро да е сръфал нещо набързо, без да го видим...  newsm78
В неделя скочи от високо и не можа да олучи клетката си и си счупи нокетчето на предната лапичка направо от живец. Имаше малко кръв. Почистихме го с памуче с вода и му сложихме съвсеееем малко йодасепт. По-малко от зърно черен пипер... Той естествено го облиза после, но Вета каза, че и от това не можело да е. Йода бил пренебрежително малко количество, за да нанесе такива поражения на коремчето...
Няма раничка на пръстчето, която да е инфектирала или забрала. Не се вижда изобщо раничка... Пък и Док каза, че дори да е от инфектирана раничка, няма как да доведе до такова разстройство... Можело да спре да яде, да е омърлушен, но разстройство - не...  Naughty

Сигурно е изял нещо... Цветята ми са нависоко, всичко гледам да прибирам... не знам...
Преди половин час говорих с ММ. Той го взе със себе си в офиса... Ядял магданоз по малко и белени семки, но само ако му ги дава в устата. Вета му казал да дава магданоз по стръкче на час...  Shocked Учудих се, нали уж не е хубаво пресен? Казал, че успокоява стомаха...  newsm78
И водичка пие, но само ако ММ му даде със спринцовка. Цялата спринцовка си изпил без капка да разлее. Но явно не може да стане, за да пие сам...  Cry

Иначе си държи главата изправена и се оглеждал вече насам натам, но не може да стане...

# 11
 • Мнения: 2 494
Иначе си държи главата изправена и се оглеждал вече насам натам, но не може да стане...
Praynig Praynig миличък той, дано щом вдига главичка вече да е по-добре, дано, дано  Hug много гуш от нас!

# 12
 • Мнения: 10
Охх, не зная.... Мислим, мислим и нищо не измисляме...
В къщи е доста топло дори и сега. Вчера след работа отворих вратата на стаята, в която е той, за да се проветри. Стоя отворено около час и беше станало хладничко, но не и течение. Доктора каза, че щом не е бил на течение, няма как да е настинал на 7-8 градуса температура...  Sad
Доктора мисли, че по-скоро е от храна. Обаче храната му не е сменяна от както заменихме бебешката с тази в началото на лятото. По-скоро да е сръфал нещо набързо, без да го видим...  newsm78
В неделя скочи от високо и не можа да олучи клетката си и си счупи нокетчето на предната лапичка направо от живец. Имаше малко кръв. Почистихме го с памуче с вода и му сложихме съвсеееем малко йодасепт. По-малко от зърно черен пипер... Той естествено го облиза после, но Вета каза, че и от това не можело да е. Йода бил пренебрежително малко количество, за да нанесе такива поражения на коремчето...
Няма раничка на пръстчето, която да е инфектирала или забрала. Не се вижда изобщо раничка... Пък и Док каза, че дори да е от инфектирана раничка, няма как да доведе до такова разстройство... Можело да спре да яде, да е омърлушен, но разстройство - не...  Naughty

Сигурно е изял нещо... Цветята ми са нависоко, всичко гледам да прибирам... не знам...
Преди половин час говорих с ММ. Той го взе със себе си в офиса... Ядял магданоз по малко и белени семки, но само ако му ги дава в устата. Вета му казал да дава магданоз по стръкче на час...  Shocked Учудих се, нали уж не е хубаво пресен? Казал, че успокоява стомаха...  newsm78
И водичка пие, но само ако ММ му даде със спринцовка. Цялата спринцовка си изпил без капка да разлее. Но явно не може да стане, за да пие сам...  Cry

Иначе си държи главата изправена и се оглеждал вече насам натам, но не може да стане...
Не знам до колко е правилно в случая , но може да му сложите малко захар във водата , която пие.Преди време ми казаха , че при подобни случаи , когато зайкото е отпаднал се слага за подсилване на имунната система.Както глюкозата при хората. Simple Smile

# 13
 • Мнения: 708
Kali_tod, да Ви се оправя по-скоро Зайко Аньо. Падането също си има някакво значение донякъде, може нещо вътрешно да е получил. Но... храната проверете, все пак да не е ял нещо, което е прясно или от готовата храна, защото много зайчета умират от тази готова храна - това си е една голяма индустрия, както и за нас - хората.
Мащерка (сушена) би ли могъл да поема - тя е за всякакви паразити и за стомахче също. И Сребърната вода - тя е и за дезинтерии и за колити и за кожни проблеми и за разни гъбички, микроби, вируси, бронхити, грип и др. неща.

На нашите зайчета затова аз сама си правя храната, след един леко подслушан разговор на мъжа ми на един човек, който отглежда редки породи зайчета и ги продава в чужбина, декоративни, но не се продават в Б-я - и този човек разговарял с друг и мъжът ми се поразвъртял да чуе и той информация за зайчета мини. Оказало се, че на този човек с такава готова храна от тези, продавани навсякъде, му умряла цяла партида зайчета и оттогава той само си правел храната и само сушено, нищо прясно не давал, защото тези неговите породи зайчета били много скъпи.

Затова престанах готова храна изобщо да купувам. Готовите крекери напр. раздразват зайчетата, слагат нещо вътре, което ги прави често зли, на нашия му спряхме - още преди да знаем тази информация за готовите храни - и спря - стана си същия добричък Зайко. По принцип в готовите храни, особено тези гранулите всякаквите видове - това са пресовани от най-калпавите зеленчуци, които се слепват после с разни слепващи вещества и се продават. Докато купувах разни храни уж за глезене на Зайко - той ни беше първия, първо забелязах, че в храните масово бутат жито и слънчоглед и царевица, както и овес, а тези неща и трите ни зайчета не ги обичат, пробвала съм ги поотделно, а често се оказваха и гранясали и наядени от молци - както пакетираната храна - и вносна и наша, така и от тази от чувалите - и постоянно махах всякакви съставки от храната и ги давах на познат, който си гледа селскостоп. зайци да ги дава на неговите, а давах на нашите, това, което ядяха. Житото, откакто е това за хората, - за покълване или лимец, си го ядат спокойно, купувам готово от магазини за животни само от грахта, тя е отделно, но се среща на по-малко места.

За Зайчето Бела - трябва упорито мазане, за ден-два не минават гъбички, още повече, че доста се и изчака, докато се започне нещо сериозно да се прави за нея.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 6 707

Не знам до колко е правилно в случая , но може да му сложите малко захар във водата , която пие.Преди време ми казаха , че при подобни случаи , когато зайкото е отпаднал се слага за подсилване на имунната система.Както глюкозата при хората. Simple Smile

Той доктора дал сутринта на ММ нещо във спринцовка, което трябвало да играе ролята на глюкоза... Така му казал и ММ дава на всеки час по едно деление. На вид изглеждало като мед и Аньо си го облизвал чинно...

Общи условия

Активация на акаунт