Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 дек. 2018, 11:02 ч.

Как се създава режим на сън на дете на 1 г

 • 3 435
 • 55
 •   1
Отговори
 • Мнения: 238
След като снощи заспа в 12, събужда се 2 пъти да пие АМ и се събуди сутринта в 8... Реших да пусна темата. Синът ми вечер заспива много късно, но дори не е в един и същи час. Сутрин става рано, имайки предвид в колко е заспал. Денем спи по 1-2 часа понякога наведнъж, друг път на два пъти.
Искам съвет. Но не от майки, чиито деца просто са си изградили сами удобен режим за родителите. Тези са много силни в развиването на теории как трябвало да има режим детето... А детето просто не иска да спи рано! На люлка, гушнат... не и не - върти ср, изнервя се и в крайна смеъка запива пак 11-12 часа. А сутрин и да го събудя в 6, просто ще компенсира със съня през деня. И нощем, ако не му се даде мляко, ще крещи истерично.
Някой да е преборил такива проблеми?

# 1
 • Мнения: 24 440
Подготвяш се психически, че още 4 години няма да има нормален сън, действаш на парче, даваш мляко и чакаш да го израсте. Две от децата ми от раждането спяха много зле, чак към 4-5г. се оправиха. Може някои техники да подействат и да започне да спи добре, обаче все пак си бъди подготвена, че може да не подействат и пак да има лоши периоди. Примерно болест, зъбоникнене, тръгване на ясла, ако ще го пускате. Сега животът му се променя много, нормално е сънят да страда.

Да не се превъзбужда през деня? Какви са му заниманията? Излиза ли, за да се измори? Трябва да откриеш кое го превъзбужда и да спрете с него. Трябва да му направиш период на скука около заспиването, да усеща, че няма да се занимавате с него и че е време за сън.

Може и да го вдигаш в 7.

Не махай още дневния сън, той дори помага за нощния сън.

Освен това сънят при човека е на периоди - през 2 часа има "прозорец". Тоест ако заспива в 23, явно сте изпуснали прозореца в 21. А за да хванете прозореца в 21, трябва вечеря в 7, къщата да утихне, къпане в 8, скучни игри и в 8:30 да е в спалнята и да си говорите тихичко, без натиск да заспива, но и без занимания и друскане, люлки и други.

# 2
 • Мнения: 3 649
В колко часа му е последния дневен сън? На тази възраст е нормално интервалите на бодуване да са до 5 - 6 часа. т.е. ако вторият сън приключва в 18:00 часа няма как детето да заспи преди 23:00. Е, има и такива поспаливи деца, но твоето явно не е от тях.

Струва ми се малко общото количество сън. 8 часа нощем 8със събуждания) и 2 часа денем са доста малко за неговата възраст. Отдавна ли е така или от скоро? Банално, но ако е от скоро да не би да го мъчат зъби или нещо друго?

Нощем млякото си го давай, не го оставяй да реве истерично няма смисъл.
Като за начало гледай през деня след 16:00 часа да не спи. Постарай се да се поизмори от игри, но не и да се преумори и превъзбуди прекалено. Към 20:30 започнете с приготовленията за сън.
Има ли ритуал за заспиване, как се приспива?

# 3
 • Куциндрел
 • Мнения: 18 751
Нормално е за тази възраст. Някои деца, като на Сирената, чак към 4-5 си оправят режима, а други към 3тата годинка като моето. Но при него имаше и това, че ходеше на ясла, а после на градина и явно там се уморяваше и започна да спи по цяла вечер без да се буди.
Не буди детето като спи, понякога и недоспиването при малките води до такива късни заспивания вечер и будения през нощта.
Щом основно спи по веднъж на ден, значи скоро ще се махне 2рата дрямка през деня.
Ние оцеляхме като си лягахме следобед с детето за дремем, но вземахме детето при нас да спи. Така отнасяхме по 3 часа сън. Преди година и малко спряхме всички да спим следобед, детето ми е на 7 вече. И пак на морето спим след плаж всички.
Дали я има или няма следобедната дрямка на тази им възраст, тя не влияе кога записва и дали се събужда вечер. Спокойно може, както е посъветвала Сирената, към 8 вечерта да се спират дразнителите и да си намерите спокойно занимание. Тихи игри, приказки, гушкане в леглото. Но заспиването рано не е гаранция, че няма пак да се събуди вечерта. Спокойно може да заспи в 21 и да се събуди в 12.

# 4
 • Мнения: 24 440
Те моите и по-рано оправят режима, но чак на 4-5 вече спират изненадите. Защото дори режимът да е ОК, има случаи нещо да се превъзбуди, наплаши или просто ей така и сънят пак да се скапе. Нещата се стабилизират предсказуемо по-късно.

# 5
 • Куциндрел
 • Мнения: 18 751
Може, но при нас след 3тата годинка съня се оправи. Сега, всеки има периоди на щръклица вечер, включително и големите - просто не могат да заспят или сънуват нещо и се събуждат и до там със съня, но те са по-скоро изключение.
Събуждане заради сопол, кашлица или висока Т не ги броя, те пак са изключения от правилото.

# 6
 • Мнения: 37 549
Аз не можах, но честно казано и не намерих причина да изтезавам детето си.
Докато тръгна на градина на 3 г. сама определяше режима си. Вечер лягаше в 24 ч., пиеше 1 и път мляко, сутринта пак, и после сън до 12 ч. на обяд.
Мен ме устройваше идеално, детето се чувстваше добре, здраво, весело, имаше апетит, развиваше се нормално, нито неразположения от зъби имаше, нито нищо. Е, защо да бутам нещо, което очевидно е ок за детето?
Не може всички да са по калъп.

Сега, ако нещо го налага, вашият режим или видимо не се отразява добре на детето, тогава прилагай насилствени мерки (по друг начин няма да стане), но ако не пречи на живота в къщата, остави така.

Притеснявах се как ще става за градина, но с навършването на 3 г. (падна се 1 месец преди градината), изведнъж започна да става в 8-9 и да заспива вечер в 21-22 ч., никога не се появи проблем с адаптацията там или ставането сутрин, изстрелваше се веднага, много обичаше да ходи. Просто понякога природата си знае работата.

Един ден се заговорих с бабата над нас, че нашето ляга късно, тя има внуче на същата възраст, оказа се, че и тяхното заспива след 24 ч., но за сметка на това става в 5-5:30 Laughing

# 7
 • Мнения: 238
Измаря се, но чак да се превъзбужда... Не знам. Той е много активен като цяло. Не мисля, че има причина като "зъби" за това. Последния дневен сън може да му е на обяд, може да му е в 5 следобед. Абсолютен хаос. А режимът ми е нужен и на мен. С автоимунно заболяване съм и като цяло недоспиването изобщо не ми е добър вариант. А той е по-нервен някои дни, като в момента, защото 8 часа сън за толкова малко дете е абсурдно. Така че и на него не му е добре така. Навсякъде чета как било важно да има режим... Ами да дойдат да го приспиват те. Вечер, като легнат с баща си да го приспива на тъмно и тихо примерно в 9 или 10... и след 20 мин привтигат двамата с думите "ами не иска  да спи". Случвало се е и да заспи в 9 и да спи до 8:30. Всичко може. А аз не се чувствам добре и това ми се отразява здравословно. Колко да го държим на леглото... той просто си намира занимавка. И тъмно да е, и тихо. Все едно нищо. Просто не му се спи.
Чувствам сякаш искам чудо от вас. Тя просто ситуацията е без решение.

# 8
 • Мнения: 24 440
Само 20 минути? Знаеш ли по колко съм стояла в тъмното - 40 минути до час и 20 минути. Важно е възрастният да е настоятелен и да не капитулира толкова лесно. За да заспи в 9, вече писах, действията почват от 7.

# 9
 • Мнения: 1 818
чиито деца просто са си изградили сами удобен режим за родителите.
Има ли такива деца? Simple Smile Родителите в писмен вид ли подават молба до детето или вербално го информират какъв режим да си изгради?

Нашето е от спящите по принцип, което не значи, че не сме имали проблеми и сме ги коригирали като отчасти се съобразяваме с детето, отчасти с това на нас как ни е удобно.

На 1 година вече преминаваше от 2 съня дневно (един предиобеден и един следобеден) на един по-дълъг следобеден сън. Също на една година пиеше вода през нощта, не адаптирано мляко.

Нашето дете никога не е заспивало пред 22ч., обикновено успяваме между 22:30 и 23ч. да го приспим, но ако го оставим, ще седи спокойно до 12ч., че и повече. Има ритуал по приспиването, който започна точно около 1г. възраст и се мени с възрастта, но в общи линии гледаме към 23ч. най-късно да е заспала, доколкото е възможно. На ръце никога не сме я приспивали, също не е спала при нас, а в отделно легло.

Не мисля, че нещо, което е проработило при едно дете, ще подейства автоматично при друго - трябва да видите какви са индивидуалните нужди на детето, защо се буди гладно/жадно нощем, защо спи толкова малко (сумарно ми се вижда малко,нашето на 1г. спеше над 10ч., че и сега със следобедния сън май спи по толкова). Трябва да видите кога е уморено и да изберете такива часове за дрямка през деня, които да са оптимални и за детето и за родителите.

Звучите изключително напрегната и изнервена. Ще е много трудно с подобна нагласа да приспивате дете, да му изградите режим и т.н. Спокойствието на родителя е много важен фактор за поведението и на детето. Може би поработете първо върху себе си, психиката си, нервността и т.н. А таткото да не се прави на луд, а да седи докато заспи детето. Или да си играе с него, ако не заспива. Няма "не иска". Аз на 1 година съм седял с часове и съм заспивал на пода докато заспи, точно тогава имаше някакви проблеми да заспива самичка.

# 10
 • Мнения: 238
Ще опитаме да сме по-настоятелни. Че детето не е от лесните, това е ясно, но сигурно и ние грешим някъде.

# 11
 • Мнения: 24 440
Ами досега само третото ми дете е било съгласно с режима ми - тоест да го сложа в креватче след вечерните ритуали и да заспи, вместо да пищи, все едно креватчето е от лава. След това спря да се буди на 3 мес. възраст и досега гася лампата в 9, заспива почти веднага и спи до 8 сутринта. Ама това е дете-еднорог.

Много зависи и ритъмът в домакинството - ако вечер се шумоли, правят се вечери след 8, възрастните сноват напред-назад, то и детето ще е нащрек.

# 12
 • Мнения: 37 549
Много зависи и ритъмът в домакинството - ако вечер се шумоли, правят се вечери след 8, възрастните сноват напред-назад, то и детето ще е нащрек.
Хм, точно обратното съм чела, че това успокоява децата и заспиват бързо. Ако е тихо се шашкат, че са изоставени, когато присъствието на родителите е осезаемо се отпускат и сънят идва.
Но най-вече си е до дете.

Ние сме лежали по 4 часа и заспиване няма. Същата бях аз като дете. Слагаха ме да спя след "Сънчо" и откарвах до полунощ, ама бях кротко и послушно дете, лежах и се правех на заспала...

# 13
 • Мнения: 24 440
Те родителите пак са там, но няма толкова активност примерно. Но все пак те си познават детето, дали обича шум или тишина.

Хубаво е детето да заспива рано, след това родителите имат време да си поприказват като възрастни. Да ти щъкат деца у дома до полунощ е пълна лудост.

# 14
 • Куциндрел
 • Мнения: 18 751
Важното е да сепишеш спрат дразнителите за детето като детски фимчета, вдигащи джангър играчки, нещо, което предизвиква хилене. Но пък някои заспиват точно на фимче. Всичко си е до дете.
Лека за преумората на родителите е те да спят като и детето спи, включително и следобед.

Общи условия

Активация на акаунт