Пилаф

  • 30 793
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
  • Мнения: 686
хахаха  Grinning
     Рецептата, която си пробвала и мъжът ти е бил възхитен, я дадох аз....НООО аз все още не съм я пробвала.
     А за този шерхиели-пилаф, прочетох че НЕ се прави с обикновено фиде, а с 1 фиде, което прилича на ориз, продава се във всеки магазин в България и се нарича "арпа фиде".
     Ключът при вкусният пилаф е МАСЛОТО. Не се прави с олио, а с масло. То придавало вкусът.

# 16
  • Мнения: 901
Фиде и ориз?????? Неееее...шегуваш се!  Sick

всъщност това е вкусно макар да звучи доста непривично ...типична рецепта за Египет е ориз с фиде


Ориз по -египетски

2 с л зехтин
200 мл фиде (1 чаша)
300 мл ориз ( 3 чаши)
вода
сол

. Зехтинът се нагрява в тенжерата и се изсипва фидето.. оставя се да се зачерви леко  ( внимава се защото това става много бързо)
. Трябва да се бърка непрекъснато.
. Прибавя се чаша по чаша ориз, като след всека чаша се разбърква сместа и леко се запържва.
. Оризът трябва да се пържи около 3 минути.
. Прибавят се 1 литър вода( 5 чаши) ..чашите трябва да са съшите по обем с както и чашите за ориза.
. Посолява се ...
. Захпулва се с капак и се вара на среден огън около 15 минути или докато не се изпари водата,

# 17
  • Пловдив
  • Мнения: 686
А С КАКВО СЕ ЯДЕ?????

Само за гарнитура ли е? С какво върви най-добре?

# 18
  • Мнения: 901
sylya яде се с вилица.. и е гарнитура към месо ..а може да бъде само основно ястие...

месото е агнешко ...пилешко или ярешко

# 19
  • Мнения: 7 914
хахаха  Grinning
     Рецептата, която си пробвала и мъжът ти е бил възхитен, я дадох аз....НООО аз все още не съм я пробвала.
   

Знам, че е твойта, нали затова дадох линк-а? Wink

Пробвая...няма да сбъркаш Peace


marabu,
горе- долу по същия начин се прави  и булгур и става страхотно Peace

# 20
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Аааа... непременно ще пробвам/още утре/!!! Особено при такива добри отзиви, а и не е трудно да се направи.  Simple Smile
Предполагам, че се яде с вилица хе-хе-хеее... Grinning
Като попитах с какво се яде имах пред вид със салата , месо и т.н. На какво върви по принцип. Защото четох и 1 рецепта за пилаф с патладжани/турска/.

# 21
  • Мнения: 23
баба ми приготвяше пилаф / по арменски/ малко по различно- режеше 4-5 глави лук на шайби 5мм., запържваше ги до златисто в краве часло и когато придобиеха лек кехлибарен цвят сипваше предварително почистения и измит ориз/ махаше дори поначупените зрънца, защото според теорията й те разкашкват ориза/ наливаше бульона и поставяше чиния върху самия ори / както върху сърмичките/ и оставяше да си ври на тих огън.Няма бъркане! Слеб като ориза "изпие" течността, слагаше кърпа под капака и завиваше цялата тенджера с одеало. При сервиране обръщаше лука да е отгоре.Мммммм много вкусно беше и доста пилаф съм опустошила  Embarassed то ми и личи де

# 22
  • Мнения: 115
А моята рецепта е извадена от една книга, която се казва " Казан, мангал и други мъжки удоволствия", тя е на руски и е описана технологията, подправките и различните видове пилаф. Ако някой го интересува мога да дам още рецепти, така както готвят азиатците.

# 23
  • Мнения: 148
Фиде и ориз?????? Неееее...шегуваш се!  Sick

Оказа се, че е от турската кухня и се казва Шехриели пилаф(пилаф с фиде).

Изглежда необичайно, но е вкусно.


И аз съм го хапвала при една приятелка туркиня. Само, че тя не го приготвя с фиде, а с паста която прилича на ориз. Забравих този вид как се казва. Много е вкусно, вече и аз го правя в къщи.

Последна редакция: пн, 16 окт 2006, 14:34 от Bluebird

# 24
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Тази паста, която прилича на ориз се казва арпа фиде. Продава се и в България почти във всеки магазин за хран.стоки при макаронените изделия. Може да се използва и при направата на макаронена салата поради външната си прилика си с ориза.

Аз правих пилаф, но само с ориз. Баща ми го хареса много. Правих пиле с ориз и ориза го направих на пилаф.  Peace

# 25
  • Мнения: 148
Тази паста, която прилича на ориз се казва арпа фиде.

Благодаря! Точно нея имах предвид.

Общи условия

Активация на акаунт