Крем-супи - рецепти и идеи

  • 17 091
  • 60
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 422
Да обменим идеи за крем супи? Има ли и други почитатели? На мене това са лю-би-ми-те миииииииииииии  Heart Eyes

Днес произведох една доматена:
- домати консервирани "без нищо"  Embarassed
- сухи домати
- сухи чушки
- листа целина замръзени във фризера есента
- сол
- черен пипер
- олио от пшеничен зародиш.

Пекла съм един завъртян хляб със сирене-крема, листа от целина и орехи, така че исках по-класическа супичка.

# 1
  • Мнения: 1 422
Търся изпитана рецепта за крем-супа от целина. Най-вече какви подправки й слагате?

# 2
  • Мнения: 8 527
Любима храна!

Тази зима за първи път пробвах крем супа от целина! Самата тя е достатъчно ароматна и много-много подправки не са й необходими. Аз сложих като продукти: лук, морков, картофи, целина, сушен магданоз, сол и черен пипер. При варенето на зеленчуците водата беше колкото да ги покрива добре и после вече пасираната супа разредих с прясно мляко.

От оня ден: крем супа с гъби
В една тенджера сварих: моркови, лук, картофи и пънчетата на гъбите (пак с не много вода), а в друга шапчиците на гъбките нарязани на филийки с повечко вода. След пасиране на продуктите в първата тенджера, разредих с бульона от варене на гъбките, добавих самите гъбки, черен пипер и пресен копър.

 В същност аз май на всички крем супи до сега слагам моркоф, лук и картоф .... явно така ни е вкусно. А и картофа дава плътност на супата.

А да помоля за идея как да направя крем супа от домати от буркан?

# 3
  • Мнения: 1 422
Аз тази в първия пост, която съм дала, ми е точно с домати от буркан.

На мене пък картофите са ми толкова нелюбима храна, че май за нищо почти не ги ползвам освен за разни варианти на картофено пре. В смисъл - не ги добавям в никакви други готвени неща или супи.

# 4
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 747
  И аз при вас  Simple Smile.

  За утре съм намислила и съм приготвила продуктите за една зеленчукова крем супичка. Ще има: праз, моркови, чушки /зелена, червена, жълта и оранжева, всичките са мънички и хрупкави/, броколи и карфиол. Ще и прибавя накрая заквасена сметана и ще я поднеса с настърган чедър, зелен лук и за някои - мънички парченца твърдо сварено яйце. Може и с крутони.

# 5
  • София
  • Мнения: 1 247
Най-любимите ми супи. Търся рецепта за крем супа от тиква със синьо сиренце. Яла съм я в заведение и много ми хареса. Някой ако има опит да сподели.
Иначе в къщи най-често приготвяме крем супа от зеленчуци - тиквичка, картоф,карфиол, морков, целинка, лук. Моят син я прави по-добре от мен - първо лееееко запържва зеленчуците с малко олио, после добавя много вегета, вода. Като се свари пасира, разрежда с прясно мляко и пуска бучка масълце.

# 6
  • Мнения: 1 421
Аз просто обожавам крум супичка от картофи, моркови, лук и броколи!С едни домашно приготвени крутони, поръсени с червено пиперче, зехтин и солчица Heart Eyes  chef
и по желание лъжичка сметана Peace

# 7
  • София
  • Мнения: 1 902
Цоп и аз,обожавам всякакви варианти на крем супа,единствено от тиква не бих хапнала(защото не я обичам)само че аз отдавна съм изхвърлила вегетата от кухнята си,наблягам на зелени подправки Peace

# 8
  • Мнения: 5
МОЯТА КРЕМ СУПА
от всички зеленчуци,с които разполагам в момента
картоф,морков,лук,чушка/имам домашна замразена/,тиквичка,тиква,пащърнак/прекрасен корен за супа,/целина/глава/,броколи/често слагам само стъблото/,грах/домашен замразен/,зелен боб/замразен или от консерва/
Всичко нарязано задушавам с олио и малко вода,слагам сол и черен пипер и заливам с топла вода.
Като поомекнат слагам листа магданоз и консерва домати.Ври още малко и пасирам
Правя си крутончета в сух тиган намаслени и поръсени с шарена сол.
Ако не разполагам с някой зеленчук-без него.
Едно злоядо в къщи и то я яде.

# 9
  • Мнения: 8 527
Рози и рози, а с какво даваш плътност на крем-супите?

Преди време бях чела една гъбена крем супа - сваряват се гъбите и после се препържва брашно с масло и се разрежда с бульона от варенето. Обаче това много брашнено ми звучи и не ми допадна.

Крем супа с тиква съм правила - зеленчуци + тиква и при сервиране сметана + пармезан. Щом предпочитанията са за синьо сирене - просто може да се замени пармезана.

За крутони, много често взимам разните солени бейк роус и подобни с вкус, който ще подхожда на съответната супа.

# 10
  • UK
  • Мнения: 4 308
Здравейте, записвам се при вас Simple Smile
За доматената от първия пост, какво дава плътността и? Сухите домати, сушени домати от консерва ли са, овкусени?
Аз обичам доматените да са ми с натрошено сирене.
Харесвам много за крем-супи супи комбинацията картоф и праз лук. Страхотен вкус придава празът на всичко.
Гъбената супа я правя с прясно мляко и много пресен магданоз, но крем-супа не съм правила досега, време е да опитам. Гъбена и аз готвя с една лъжица брашно, но може и картоф да се смачка, те и гъбите като се пасират ще стане по-плътна. Пасират ли се гладко гъбите всъщност?
Мъжът вкъщи никак не обича супи, особено безмесни, но детето ги заобича покрай мен.

# 11
  • UK
  • Мнения: 4 308
Цитирам една крем-супа от грах от една стара тема, не съм опитвала, но звучи добре:
ГРАХОВА КРЕМСУПА С БЕКОН

Пасирайте един буркан грах, размесете с 1-2 с.л. сухо картофено пюре и залейте с вряща вода. Варете 15-20 мин
и прибавете бучка масло, сол и черен пипер. Сервирайте супата с лъжица сметана, малки сухарчета или изпържени хапки хляб и ситно нарязан леко позапържен в собствената си мазнина бекон или пушени свински гърди.
Предполагам си става ок и с истински сварен картоф Simple Smile

Червената леща също е идеална за крем-супа.

# 12
  • Пловдив
  • Мнения: 59
Да се разпиша и аз:

КРЕМ СУПА ОТ ТИКВА
В студена вода слагам тиква (80%) и останалите 20% - морков, картов, лук, чесън.
Вари се до омекване на зеленчуците, добавя се масло, сол, пожелание се слага п. мляко или сметана.
Децата много я харесват - вариантите за поръсване отгоре са: сирене, кашкавал, синьо сирене, крутони, овесени ядки  Peace

# 13
  • София
  • Мнения: 1 678
здравейтеее, снощи точно правих доматена крем супа.  Заприлича малко на лютеница, но пък беше много вкусна, изядохме цялата тенджера. Запържих в зехтин 1 пресен лук и 1 рендосан морков, за да се посвари моркова сложих малко доматено пюре с водичка да поври (това може и да е излишно, но имах малко доматено пюре, което исках да разкарам), после сложих една консерва белени домати - на малки парченца (нямам си домашни за съжаление) и нарязах 3 или 4 печени червени чушки, добавих вода да поври малко и подправки: сол, черен пипер и босилек. Пасирах като реших, че й стига толкова варене. Върнах на котлона и сложих и фиде (може и без фидето, ама и от едно гнездо фиде исках да се отърва).

Иначе крем супите са ми любими, последно правих една с картофи и грах и тиквички (тиквичките се добавят на кубчета в последствие), хубава беше, но май няма да я правя повече, има още много варианти за пробване.
Една супа често повтаряме - гъбената, но е с брашно.. и не бих казала, че е точно крем, защото не я пасирам, а гъбките си стоят на парченца, но става много вкусна. Също и от червена леща, супер става.

# 14
  • София
  • Мнения: 1 173
И аз тук при вас. Синът ми обожава крем супа, но аз съм традиционалист...и правя само един вариант. Картофи, моркови, лук и ако има чушка. Добавям и прясно мляко и масълце, за да не е "гола вода." ще се радвам да науча някои други варианти..  chef
Това се яде без отказване..

# 15
  • София
  • Мнения: 3 524
много любими, скачам и аз да заимствам рецепти. Hug
до момента уви само картофена крем супа съм правила на домашни начала, но много обичам и честичко си купувам от разните супа-терии около работа  Peace

# 16
  • Мнения: 1 422
.....само че аз отдавна съм изхвърлила вегетата от кухнята си,наблягам на зелени подправки Peace

Подправки ползвам цяло чекмедже от къде ли не по света, но само растения и сол. Изкуствени смеси и безумния мононатриев глутамат анатемосвам  #2gunfire

Рози и рози, а с какво даваш плътност на крем-супите?

Не понасям плътни супи Simple Smile Колкото се сгъсти от зеленчука, толкова. На практика при малко вода става доста пюристо.

# 17
  • София
  • Мнения: 1 003
И аз много обичам крем супите! Всъщност в нашето семейство супите като цяло са на почит!
Една от най-любимите е от тиква!
Аз я правя като задушавам първо нарязаните лук, морков и тиква (понякога и картоф) в малко масло и след това доливам вода, колкото да ги покрие!
 След сваряване, пасирам и разреждам с кокосово мляко!
Не може да си представите колко добре си пасват като аромати.... Пълна симбиоза!!!!
 Задължителни подправки към тиквената супа са ми лют червен пипер ( в не много големи количества, но да се усеща пикантност) и индийско орехче!

# 18
  • Мнения: 1 422
placebo7, благодаря за разкошната рецепта!!  Hug

# 19
  • Мнения: 1
И аз много обичам крем супите! Всъщност в нашето семейство супите като цяло са на почит!
Една от най-любимите е от тиква!
Аз я правя като задушавам първо нарязаните лук, морков и тиква (понякога и картоф) в малко масло и след това доливам вода, колкото да ги покрие!
 След сваряване, пасирам и разреждам с кокосово мляко!
Не може да си представите колко добре си пасват като аромати.... Пълна симбиоза!!!!
 Задължителни подправки към тиквената супа са ми лют червен пипер ( в не много големи количества, но да се усеща пикантност) и индийско орехче!


Жена ми приготвя крем супа от тиква по същата рецепта и на всички много ни харесва, ще ми се сърди ако прочете, че и издавам тайната, но тя слага и малко сметана. Всички си похапваме много от тази супичка.

# 20
  • Мнения: 57
Здравейте!
Видях темата случайно и реших да се включа. Обичам много крем супите. Ще ви следя за нови идеи. И за да не е гол запис, ви черпя с една топла магданозена крем супа.


# 21
  • Мнения: 4 255
Хайде и аз тук.Влязох за да питам за крем супа от тиква.Благодаря на норискат,че е споделила нейния вариант!  bouquet

# 22
  • Мнения: 6 556
Много обичам  Blush Blush У дома си правя стандартна картофи, морковче и лук. Като станат доматите се чудя дали да не прибавям и малко пресен доматен сок или ще стане манджа с грозде  Rolling Eyes Rolling Eyes

Какви подправки слагате още? Купих си една универсална...за друга не се сещам  bowuu

# 23
  • Мнения: 1 422
Не купувам нищо "универално", никакви неясни подправка за...  Hug

Ползвам зелени треви, които си замразявам сама във фризера, много стрити зърна, всякакви растения преснии сушени, но последните купувам само от проверени хора, ако са български. Нося си подправки от източните страни, когато пътувам. Сега отивам в Южна Америка и съм се нагласила за всякакви видове пипери. Много ползвам куркума, кориандър. Ползвам и етерични масла като купувам само styx. Ванилия и канела ми носят приятели, които често пътуват в арабския свят и познават местни хора, които им я купуват за мене.

# 24
  • UK
  • Мнения: 4 308
И аз от години не ползвам такива, но е факт, че който е привикнал на Магита, бульончета, вегети и т.н., после всичко му се струва безвкусно. Вероятно могат да се намерят някакви пакети абсолютно натурални и био със сушени треви и зеленчуци, но не съм търсила. 

# 25
  • Мнения: 8 527
От скоро по разните плод-зеленчуци и пазари продават микс сушени зеленчуци без разните глутамати и подобни. А успешно може и човек сам да си направи такава добавка към ястията.

# 26
  • Мнения: 465
Много хубава тема, и аз ще се запиша с една любима супа.

Червена леща (изплакната, а още по добре изкисната)
Лук
Морков
Кокосово мляко
Черен пипер
Сол
Къри прах (за който има индийски подправки вкъши, може да си смеси малко куркума, смлян кимион, гамам масала)
Варя всичко заедно около 20 мин., после добавям косовото мляко и пасирам.

# 27
  • София
  • Мнения: 6 010
И аз се записвам при феновете на супичките.

Точно сега направих крем супа от грах. Много обичаме и много правя.
Във всяка слагам за основа лук, картоф и морков да заврят във вода после мляко и масло.
Основната съставка най-често е зелена - броколи, тиквички, спанах. Много обичаме и картофена крем супа, грах с прясна мента, червени чушки с фета сирене, гъбена, азиатска леща с куркума. Подправки слагам най-често суха целина и магданоз и при сервирането лъжица, две натрошено сирене или настърган кашкавал.
Крем супи от моркови, тиква и доматена не харесваме.
За сгъстяване може да се сложи нишесте вместо брашно, но аз слагам картоф.

# 28
  • София
  • Мнения: 10 873
Много обичам крем-супи. Heart Eyes Най-много обичам от тиквички. Идва им сезонът.  Grinning
Това е рецептата:
Крем-супа от тиквички със сметана

# 29
  • София
  • Мнения: 1 003
И аз се записвам при феновете на супичките.

Точно сега направих крем супа от грах. Много обичаме и много правя.
Във всяка слагам за основа лук, картоф и морков да заврят във вода после мляко и масло.
Основната съставка най-често е зелена - броколи, тиквички, спанах. Много обичаме и картофена крем супа, грах с прясна мента, червени чушки с фета сирене, гъбена, азиатска леща с куркума. Подправки слагам най-често суха целина и магданоз и при сервирането лъжица, две натрошено сирене или настърган кашкавал.
Крем супи от моркови, тиква и доматена не харесваме.
За сгъстяване може да се сложи нишесте вместо брашно, но аз слагам картоф.

И аз много обичам грахова супа с прясна мента! В последно време се улавям, че използвам много често мента!
Червени чушки с фета ми звучи много добре (аз си представям, че чушките са печени) Би ли написала как я приготвяш?
Магданозената на Genoveff също ми хвана окото! Ще се пробва!

# 30
  • София
  • Мнения: 6 010
Ами пак слагам картоф, морков, лук + 1 буркан печени белени чушки. До момента съм ползвала само на Крина, с други не съм. Като се сварят зеленчуците слагам масло, натрошавам сирене (може и обикновено бяло сирене), пр. мляко и пасирам. Става много вкусно и нетрадиционно Simple Smile

# 31
  • Мнения: 625
Тиквена крем супа : 300-400 гр тиква , 2 картофа , 2-3 моркова , 1 лук , заквасена или течна сметана , масло. След като се сварят зеленчуците, ги пасирам. Добавям сметаната и 3-4 минути след нея маслото . Докато се варят зеленчуците ,изпичам малко тиквени семки и ги обелвам. Готовата супа поръсвам със тях и с къри.

# 32
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 147
Дадохте ми чудесни идеи! Благодаря ви!   bouquet Hug

# 33
  • Мнения: 1 422
На мене любими са ми от домати, чушки червени, моркови, тиква, батат. Карфиолена обичам със сирена. Магданозена ще пробвам сега. Сестра ми прави вкусна от различни видове леща. От целина, ряпа, пащърнак съм яла в ресторант и също ми харесва.

Като цяло обичам един вид зеленчук и към него листа и подправки, малко сол и зехтин/ олио от семена или авокадово.

В чужбина съм яла вкусни от вишни кисели, круши и ябълкова със сирене. Скоро ме черпиха с крем-супа от печен лук и беше много разяждащо Simple Smile

# 34
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 147
Какво е батат? Rolling Eyes

# 35
  • София
  • Мнения: 3 524
прилича на картофа, но е малко по-голямо, по-грозно и по-сладко, не знам дали го описах добре  Laughing Embarassed

благодаря за идеята за магданозената супа, чудничка изглежда   bouquet  bouquet

# 36
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 147
Когато видя такова ще ти кажа дали си го описала добре. Simple Smile
Ще разпитам на пазара дали имат, за да пробваме.  Peace Благодаря!

# 37
  • Мнения: 625
Батата е сладък картоф. Отвън прилича горе долу на обикновен картоф,а вътре е розово - оранжев.Вкуса е като на тиква.

# 38
  • София
  • Мнения: 109
И аз съм голям фен на крем-супите, почти не ям други. Любимата ми е от моркови и целина. Нарязват се на кубчета 800-1000 гр. моркови и една голяма глава целина. Задушават се се масло или зехтин и се заливат с вода. Щом се сварят се пасират и се разрежда с прясно мляко. Може и сметана. Подправя се със сол, черен пипер и магданоз и се сервира с крутони.

# 39
  • Мнения: 291
Най - добрата и вкусна крем супа , която правя  е спаначената .
Приготвям я със сирене и кисело мляко , по рядко със сметана .
Вкъщи никога преди не сме харесвали спанак , а сега доста често си похапваме .  Heart Eyes

# 40
  • София
  • Мнения: 6 010
Ще дадеш ли рецептата?
Киселото мляко кога се добавя?

# 41
  • Мнения: 291
Ще дадеш ли рецептата?
Киселото мляко кога се добавя?
Запържвам в зехтин лук . Добавям 2 -3  нарязани картофа , след като се сварят добавям и спанака , варя още 4 - 5 докато омекне . Пасирам първо само готовата супа . След това добавям млякото и сиренето и пак пасирам . Simple Smile

# 42
  • Мнения: 1 422
Вдъхновихте ме за крем- супа от зеленилки Simple Smile Вчера купих от пазара спанак, коприва, джоджен, магданоз, див чесън. Ей сега отивам да спретна една с масло и орехи.

# 43
  • Мнения: 114
Ето и моите любими крем супи:

една екзотина - крем супа от червена леща

една класическа - крем супа от картофи

една студена - студена крем супа от тиквички и авокадо

# 44
# 45
  • Мнения: 86
Страхотни рецепти!И у дома редовно приготвяме крем супи,предимно от тиква,картофи и спанак.

# 46
  • Мнения: 9 991
Търся изпитана рецепта за крем-супа от целина. Най-вече какви подправки й слагате?

Може , чер и червен пипер, морков , картоф ,глави целина ,листа и магданоз,  грах малко и се пасира .

# 47
  • UK
  • Мнения: 4 308
Целината по колко време я варите, по цяла глава ли слагате за 3-4 порции супа? Не съм правила досега, слагам в супи на дребни кубчета колкото за подправка по-скоро, не като основна съставка.

# 48
  • Мнения: 8 527
Зависи колко обичате целина. Тъй като аз харесвам я направих с цяла средна глава целина. Не съм обърнала внимание за колко време се свари и тъй като не знаех за колко се вари я сложих около 10 мин преди картофите. И просто проверявах кога са се сварили и тя и картофите.

# 49
  • Мнения: 57
От мен една картофена крем супа с попрегорели крутони





# 50
  • Мнения: 9 991
Целината по колко време я варите, по цяла глава ли слагате за 3-4 порции супа? Не съм правила досега, слагам в супи на дребни кубчета колкото за подправка по-скоро, не като основна съставка.


Морков , целина глава белена и на кубчета, картоф ,лук, малко мазнина , вода разбира се . Може няколко зърна чер пипер, магданоз и в скороварката  , увират заедно , вкусотия .


Цвеклото увира по-бавно и или се слага по-рано , или се вари отделно и след това се добавя в така любимия ми постен борш .

# 51
  • Мнения: 2 957
Ето и моят вариант за  картофена крем супа -една от любимите ни супи вкъщи.




# 52
  • Мнения: 124
Моята любима крем супа е от броколи. Още по-вкусна става, когато се сервира със настъргано сирене и кашкавал.

# 53
  • Sofia
  • Мнения: 44
по принцип не обичам супа, но крем супа ли е .... Heart Eyes Правя от картоф стандартна, от тиквички , тиква, леща съм правила, с броколи. ядох скоро пилешка крем сума и мн ми хареса. по заведения гледам обаче д ане ям, защото знам че там каквото остане и хоп става крем супа....

# 54
  • Мнения: 6
Любимата ми крем супа с червена леща

Продукти
1 глава кромид лук, 1 морков, 1 стрък целина, 3 скилидки чесън ,1 ч.л. кимион ,1 ч.л. куркума
4-5 с.л. олио , 1 ч.ч. червена леща

Нарежете зеленчуците на дребно и ги задушете в мазнината, прибавете лещата и подправките. Залейте с вода 3 пръста над лещата. Оставете да ври на бавен огън.
 След като лещата омекне напълно  пасирайте с пасатор . Добавете още вода до желаната от вас гъстота. Посолете на вкус и сервирайте супата с хлебни крутони.

# 55
  • Мнения: 124
Крем супа от леща - обожавам я.

Продукти:
1 глава лук
2 с. л. олио
1 в. ч. червена леща
1 картоф
1 морков
5 в. чаши вода - може и бульон.

Начин на приготвяна:
Всички зеленчуци ги режем на малки парченца и ги пържим в олиото. След това добавя водата или бульона и чакаме да ври. Веднага след това добавя и лещата и оставяме на среден огън докато лещата изцяло омекне. Когато е готова супата я пасираме с пасатор. По желание можете да я сервирате с една супена лъжичка олио пържено с джоджен, червен пипер и чубрица.

Бон апетит!



# 56
  • Мнения: 228
Моята любима крем супа е от броколи. Още по-вкусна става, когато се сервира със настъргано сирене и кашкавал.
и на мен ми е любима от броколи - и още обичм много от леща - сварявам лещата както обикновено за супа с повечко вода и като е готова - с подправките и всичко накрая пасирам - - това е върховна супа. става и за диета - идеално почиства червата.

# 57
  • Мнения: 124
Някой може ли да предложи някаква вкусна и лесна крем супа с пилешко месо?

# 58
  • Мнения: 9 109
направи с и каквато искаш крем супа, а докато вариш зеленчуците - свари парче бяло месо, или бутче. После извади, като пасираш супата - го нарежи и прибави. У нас поне така я ядат.

Ето моите любими - тази е с картофени  крутони 
 
Скрит текст:

Крем супа от карфиол със синьо сирене и бекон

Скрит текст:

крем супа от червена леща

картофена крем супа

доматена крем супа

# 59
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Аз гледам да не смесвам много продукти в една супа, че да има разнообазие
Основното е 1 глава лук и 2 моркова
разнообразието: броколи
                               картофи
                             тиквички
                             карфиол
още: тиква с картофи и червено цвекло и картофи
Подправям накрая със семки-всякакви
                               или крутони
Сметанка ...за който не е на диета Joy Joy

# 60
  • Мнения: 31
Привет, страхотни рецепти!

Да споделя и аз любими крем супи:

1. Чеснова крем супа

8 скилидки чесън
2 глави лук
500 ml прясно мляко
500 ml зеленчуков бульон
4 с. л. брашно
100 г. масло

Чесънът и лукът се нарязват на ситно и се задушават малко с маслото. Добавят се бульонът и млякото, а след това и постепенно брашното. Бърка се, докато заври и се оствавя да поври на бавен огън около 20 минути, след това се пасира.

Класиката е да се сервира в издълбана питка хляб, но може и с крутони или препечени филийки с чесън, масло и кашкавал. Може да се поръси с магданоз.


2. Зелена крем супа (пролетна)

1 връзка магданоз
1 връзка копър
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
1/2-1 кг. Спанак / лапад / коприва / киселец - който каквото има или обича, може и комбинация
4 суп. Лъжици брашно
Вода или зеленчуков бульон
2 с.л. Масло

Зеленините се измиват и се нарязват на ситно, като не хвърляте дръжките на магданоза и копъра, а тях първо нарязвате и задушавате в масло. Добавят се и другите зелении и се долива вода, колкото едва да ги покрие. Може да се добави и картоф за гъстота. След 20на минути варене се добавя размитото в малко вода брашно, вари се още няколко минути. Може да пасирате, аз лично предпочитам да ми похрупва тук там лекичко.

Да ви е сладко!

Общи условия

Активация на акаунт