Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 юни 2017, 12:14 ч.

Великобритания - Тема 70 Юбилейна

 • 56 077
 • 733
 •   1
Отговори
 • Манчестър
 • Мнения: 1 504Полезни връзки

Българско посолство, Лондон: http://www.bulgarianembassy-london.org/

Местни нужди: http://www.upmystreet.com/

Страница за българи във Великобритания: http://www.bghelp.co.uk/

Български магазин (храна): www.bulgarianfood.co.uk

Къде в Англия е добре за живот и какви са наемите там?

Най-лесна представа ще добиете, ако разгледате сайтове за обяви за жилища под наем - например, www.rightmove.co.uk и www.zoopla.co.uk Въведете желания град, задайте нещата, които ви интересуват (например, къща или апартамент, брой спални, да има двор или не и т.н.), и ще видите резултати с цени. Разгледайте вътре в обявите, за да видите какви примерни изисквания имат повечето агенции за недвижими имоти (изисквания за документи, такси за разглеждане на кандидатура, депозит и т.н.)


Други саитове: www.gumtree.com

В какъв ред трябва да направим нещата най-добре?


Повечето хора процедират в следния ред:
(предполага се, че живеете някъде поне временно)
1) NINo
2) банкова сметка
3) постоянна квартира, ако е нужна
4) личен лекар
5) училище за децата
6) битови сметки и т.н.


Дойдохме в Англия, откъде и кога да кандидатстваме за НИН (NINo - National Insurance number)?


На телефон 0345 600 0643, от понеделник до петък от 8 до 18ч. можете да запазите час за интервю. Интервютата се провеждат в бюрата по труда - JobCentre+

https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

По време на телефонното обаждане ще ви питат за дата за раждане, адрес, на който пребивавате в момента, кога сте влезли в страната и т.н., след което ви дават уникален номер. На посочения адрес ви изпращат потвърждение за деня и мястото на интервюто. За него се носят всички налични документи за идентификация - паспорт, лична карта. От януари 2014 не искат доказателства, че в момента активно търсите работа или работите.
Не е необходимо да имате НИН, за да работите, въпреки че има работодатели, които искат работниците им да имат НИН. Сайтът на gov.uk за НИН.


Как да си направя банкова сметка?

Повечето банки вадят трудно сметка, ако клиентът няма "доказателство за адрес". Такова доказателство е битова сметка на негово име, сметка за council tax, шофьорска книжка. За да има постоянен адрес, повечето агенции за недвижими имоти искат клиентът да има банкова сметка. Може да е малко като Параграф 22. Все пак, някои банки приемат само паспорт и лична карта като идентификация, достатъчна за издаване на банкова сметка. Друг вариант е, ако живеете при близък, да проверите има ли как да прехвърли някоя сметка и на ваше име за целите на откриване на банкова сметка.

Квартирата - location, location, location!

Оглеждайте внимателно. Проучете кварталите. Бързо търсене в Гугъл "кои са добри квартали в ХХХ" дават представа. В повечето случаи добър квартал значи, че в близост има добро училище - ако сте с деца, проучвайте внимателно. Инфраструктура, магазини, съседни улици и квартали също трябва да влязат в сметките.
Повечето агенции за недвижими имоти искат клиентите им да могат да докажат доход - в някои случаи това е месечен доход 2х наема, или 3х наема. Искат също така препоръка - най-често от настоящ работодател. Препоръката я взимат сами, след като им предоставите адрес и име за контакт. Повечето агенции искат поне един наем депозит плюс един наем предплата.
След наемане на жилище най-често е ваше задължение да плащате council tax, както и битовите сметки. Много агенции не приемат наематели, които получават помощ за наема (housing benefit).

Справка за нива на престъпност - https://www.police.uk/


Как да се запиша при личен лекар?


Потърсете близки до вас лекарски практики от този сайт.

http://www.nhs.uk/Service-Search/GP/LocationSearch/4

По пощенския ви код ще покаже най-близките до вас практики, рейтинг, дали приема нови пациенти. Повечето лекарски практики искат 2 доказателства за идентификация - паспорт и битова сметка, например.

Къде да запиша децата, има ли безплатни градини, как се записва за училище, в кой клас ще е детето ми?

Деца под 3 години могат да посещават детска градина (nursery) срещу заплащане. Навършилите 3 години получават право на 15 безплатни часа седмично, останалите се доплащат. Някои градини приемат деца, посещаващи ги само за 15-те часа, евентуално с доплащане на още няколко часа седмично; други предпочитат децата да ги посещават за повече часове седмично. За социално слаби семейства в някои случаи 15-те часа седмично могат да се отпуснат още след 2-та година на детето; проверете в местния council.
На 4 години децата могат да започнат да посещават училище - т.нар. reception, еквивалент на подготвителна група. Кандидатства се онлайн или чрез местния съвет (council).

Сайтът на gov.uk за кандидатстване в начално училище и гимназия -

https://www.gov.uk/schools-admissions/applying

Всяко училище има рапорт от Ofsted, Office for Standards in Education, Children's Services and Skills. На сайта им можете да проверите оценката, която избраното от вас училище е получило при проверките, както и да прочетете подробния рапорт, който Офстед изготвя за него.
Децата си вървят с набора, т.е. няма значение кой клас е било в България - тук ще бъде в годината, в която попада неговият набор. В Англия училището започва от 5 години, тоест дете на 8 ще бъде в четвърти клас, а не във втори, както е в България. Наборите се гледат от-до месец септември за дадена година. Например, дете, родено през август 2009, през септември 2014 ще бъде в първи клас, докато роденото през септември ще е в подготвителна група.
От 5-7 години са в начално училище (infant school), 8-11 са в основно (junior school), 11-16 са в гимназия; много училища са смесени - от 5 до 11 години, например. До 18 годишна възраст младежите имат право на безплатно обучение - след завършване на гимназия на 16, някои избират да продължат в гимназията sixth form, други предпочитат да посещават колеж.


Ofsted Reports - http://www.ofsted.gov.uk/

School Performance - http://www.education.gov.uk/schools/performance/


Помощни материали за училище

http://nrich.maths.org/ - препоръчано за Y7


Какви помощи ми се полагат?


Първите три месеца - никакви. След първите три месеца можете да кандидатствате за различни помощи и надбавки, но на какво имате право, зависи изцяло от ситуацията ви и няма единствен верен отговор. Много хора се класират за детски надбавки (child benefit), но от 2014 получаването им за новодошли е затруднено и се изискват разнообразни документи, с които да докажете твърденията си в декларацията за подаване. Можете да разберете повече, ако ползвате някой онлайн калкулатор или посетите Citizen Advice Bureau във вашия град. Не се изкушавайте да подадете неверни данни, глобите и наказанията може да не си струват риска.

Бенефит калкулатор - https://www.gov.uk/benefits-calculators


Детски имунизационен календар: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_ … 07_accessible.pdf


Важна тема:

Как протича бременността във Великобритания (към NHS)

Полезна страница (майчинство, права): http://www.worksmart.org.uk/rights/viewsubsection.php?sun=52

1. Aко сте бременна, или планирате бременност, продължете (или започнете веднага) да пиете фолиева киселина
2. След положителен тест за бременност, направете час с GP
3. Лекарят ще ви сметне приблизителна дата за раждане, и ще ви даде направление за близка болница (по район), където ще ви следят бременността
4. До седмица/10 дни, ще получите писмо от болницата, с дата за първи видеозон. Този първи преглед е около 10-12 седмица, казва се "dating scan" и ще ви определят по-презицен термин
5. По същото време ще ви назначат кръвни тестове, изследвания, среща с акушерките, с лекар и други, в зависимост от това как протича бременността (тест за синдром на Даун, и други)6. За бременност без усложнения, очаквайте преглед всеки месец, и още един видеозон (подробен анатомичен преглед, в 20 седмица), и по-чести прегледи към края на бременността (и изследвания в зависимост от какво имате нужда)
7. Възможно е да се смени първоначалната болница (при местене или други причини)
8. Ако имате частна застраховка, обърнете се към тях за да разберете какво точно се покрива.

Регистриране на дете,родено във Великобритания

От болницата ще ви дадат информация къде да запишете детето.

1.Първото, което трябва да направите е да издадете анг. акт за раждане, акта се издава във два варианта, кратък и дълъг. Краткия не се заплаща, а дългия се заплаща и могат да ти издадат колкото копия искаш. На вас ще ви трябва дългия вариант за пред посолствато, защото в него има вписани и родителите.

2.След като, се сдобиеш с дългия акт трябва да му се постави апостил (официален печат, който удостоверява достоверността на документа) имай в предвид, че няма да ти приемат анг. акт в посолството, ако няма тази заверка.

 Ето тук има информация: https://www.gov.uk/get-document-legalised как става заверката, може по пощата, може и на място.

3. С поставения вече апостил на анг. акт отивате в посолството и вадите пасаван на бебето, който важи за 1г. и струва 60 паунда, с пасавана се прибирате в БГ и вадите ЕГН.

- ЕГН за да се извади ще ви трябва пак анг. акт за раждане с поставен апостил и преведен от заклет преводач. Процедурата ми отне около 2сед. Ако искате да извадите международен паспорт на бебето докато сте си в БГ по - добре прати на някой пълномощно и акта за раждане за да си върви процедурата и като се приберете с вече издаденото ЕГН извадете паспорт.

Справочник на подправките:


Basil - Босилек
Cinnamon - Канела
Celery - Целина
Clove - Карамфил
Cumin - Кимион
Dill - Копър
Ginger - Джинджифил
Mint - Джоджен
Rosemary - Розмарин
Turmeric - Куркума
Thyme - Мащерка
Allspice - Бахар
Sage - Салвия
Bay leaf - Dафинов лист
Anise(star anise) - Aнасон
Semolina - Грис
 

to be continiued.до мамите в Англия
Бъдещи и настоящи мамчета във UK
Бъдещи и настоящи мамчета в UK
Little Britain - тема ента
Little Britain - тема 5
Пижо и Пенда на гости в Кралството-тема 6
Тема 6
Козунаци и яйца се правят на Англйска земя-тема 7
Англйска тема-8
Родители в UK - 9
Родители във Великобритания, 10-та тема
ВеликоБритания, 11-та празнична
Великобритания - тема 13, нe-фаталнa
Великобритания - тема 14, пролетна
Великобритания - тема 15, почти юбилейна
Великобритания - тема 16-та, сладка и лятна
Великобритания - тема 17-та, мигновена, но лятна
Великобритания - дъждовна, но празнична, тема 18-та
Великобритания - тема 19-та, последна тийнейджърска (пак празнична)
Великобритания - тема 20-та - Коледна и Нвогодишна!
Великобритания - Cнежна тема 21!
Великобритания - тема 22, пролетна
Великобритания - тема 23, Великденска
Великобритания - тема 24
Великобритания - тема 25
Великобритания - тема 26
Великобритания - тема 27
Великобритания - тема 28
Великобритания - тема 29
Великобритания - тема 30
Великобритания - тема 31 Лятна и Приятна
Великобритания - тема 32 Есенно-Коледна
Великобритания - тема 33 Пролетно-Великденска
Великобритания - тема 34 Великденска
Великобритания - тема 35 Лятно-Морска
Великобритания - тема 36 И замириса на море
Великобритания - тема 37 Есенен листопад
Великобритания - тема 38 Есенно-Зимна Приказка
Великобритания - тема 39 Зимна Коледна Приказка
Великобритания - тема 40 Зимно-Пролетна
Великобритания - тема 41 Зелено-Пролетна
Великобритания - тема 42 Лятна И замириса на море
Великобритания - тема 43 Лятно - Есенна
Великобритания - тема 44 Зимно - Коледна
Великобритания - тема 45 Коледно - Новогодишна
Великобритания - тема 46 Пролетно - Лятна
Великобритания - тема 47 И замириса на море
Великобритания - тема 48 Есенно Зимна
Великобритания - тема 49 Коледно-Новогодишна
Великобритания - тема 50 Пролетна
Великобритания - тема 51 Зелено Лятна
Великобритания - тема 53 Още е лято
Великобритания - тема 54 Есенно - Зимна
Великобритания - тема 55 Зимно Коледнa
Великобритания - тема 56 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 57 Пролетно Великденска
Великобритания - тема 58 Пролетно Зелена
Великобритания - тема 59 Лятно Морска
Великобритания - тема 60 Юбилейно Есенна
Великобритания - тема 61 Много Снежно Коледна
Великобритания - тема 62 Зимно Великденска
Великобритания - тема 63 Истинско Великденска
Великобритания - тема 64 Лятна Много Лятна Най Лятна
Великобритания - тема 65 Много Лятна Най-Лятна Много Морска
Великобритания - тема 66 Много Есенно Зимно Коледна[url=http://w … едно Снежна Зимна
Великобритания - тема 68 Зимно Пролетно Зелена
Великобритания - Тема 69 Великденска Зелено Пролетна
Последна редакция: ср, 28 юни 2017, 12:36 от Ave

# 1
 • Манчестър
 • Мнения: 1 504
Към Илейн

от поста в старата тема -

Аве едното от условията е променено от тази година февруари, дори и да вземем ПР не мога да подам за натурализация на детето, то ще вземе гражданство само и ако ние вземем.

може ли да посочиш източника на това инфо, защото в мойте източници това не е отразено... Изрично си пише settled or British citizen.

# 2
 • Истински се вижда само със сърцето.
 • Мнения: 7 971
Аве това го четох пролетта, но сега и аз не го намирам. А съм сигурна че го четох в страницата на правителството и го коментирахме с мъжа ми, защото и преди това знаех това което ти написа, ако ние вземем ПР можем да подадем за гражданство на детето. Ако все пак намеря текста ще дам линк.

Честита ни Юбилейна тема Simple Smile

# 3
 • Манчестър
 • Мнения: 1 504
Аве това го четох пролетта, но сега и аз не го намирам. А съм сигурна че го четох в страницата на правителството и го коментирахме с мъжа ми, защото и преди това знаех това което ти написа, ако ние вземем ПР можем да подадем за гражданство на детето. Ако все пак намеря текста ще дам линк.

Честита ни Юбилейна тема Simple Smile

Ще е интересно, защото аз току що пак прегледах инструкцията и самата форма. Няма промяна.

# 4
 • Истински се вижда само със сърцето.
 • Мнения: 7 971
Хм и аз я разгледах и текста е така като ти казваш. Тази промяна я четох края на февруари и беше изписано също промяна 27 февруари под всички текстове, сега го няма. Съжаляваме че не си снимах страницата тогава, че сега излиза че съм сънувала Simple Smile

Така или иначе повече ме устройва да мога да подам за гражданство за детето след ПР, ако все пак не променят нещо Simple Smile

# 5
 • UK
 • Мнения: 3 749
Благодаря за новата тема.

Някой ходил ли е в аквапарка на Алтън Тауърс и подходящо ли е според вас да заведа сина за шестия му рожден ден там? Няма да правим парти с деца, искам да го заведа на някое място, където ще се забавлява.
Приемам и други предложения, моля, ако някой се сеща нещо.

Новият облик на сайта е отвратителен.

# 6
 • UK
 • Мнения: 3 689
Аз съм тук вече почти четири години (другия месец стават четири), та се надявам да имам достатъчно време да си оправя гражданството. Имам всички необходими документи за резиденси от септември 2014 досега, за първата ми година тук имам писмо от жената, за която работих, в което тя пише, че от 27.07.2013 до 26.07.2014 съм работила и живяла при тях, но друго нямам, НИН ми е от юли 2014, на лекар се записах март 2014, за първите няколко месеца, освен това писмо друго нямам. Не знам дали ще го приемат. Нещо друго мога ли да направя според вас? Тя си е оставила адреса и телефона за връзка ако някой иска да провери, но не знам дали биха го приели.

Също така да попитам за резиденсито, откъде се взимат документите за попълване и кога, след навършване на пет години или преди това?

# 7
 • Манчестър
 • Мнения: 1 504
Аз съм тук вече почти четири години (другия месец стават четири), та се надявам да имам достатъчно време да си оправя гражданството. Имам всички необходими документи за резиденси от септември 2014 досега, за първата ми година тук имам писмо от жената, за която работих, в което тя пише, че от 27.07.2013 до 26.07.2014 съм работила и живяла при тях, но друго нямам, НИН ми е от юли 2014, на лекар се записах март 2014, за първите няколко месеца, освен това писмо друго нямам. Не знам дали ще го приемат. Нещо друго мога ли да направя според вас? Тя си е оставила адреса и телефона за връзка ако някой иска да провери, но не знам дали биха го приели.

Също така да попитам за резиденсито, откъде се взимат документите за попълване и кога, след навършване на пет години или преди това?

Ами честно казано засега нищо не можеш да направиш. Трябва да докажеш,че си упражнявала treaty rights for 5 years, т.е. си работила като емплоид, селф емплоид и тн. Трябват документи доказателства.

Плюс тези правила се очаква скоро да не са валидни.

# 8
 • UK
 • Мнения: 3 689
Сега знам, че не мога. Не знам първата ми година как се води, защото бях au pair. Сега се сетих, че имам онази розова карта, която също доказва, че съм работила за тази жена първата година. Данъци не съм плащала, получавах по 60 паунда на седмица тогава. Правилата ще се променят, но вероятно не толкова скоро (до догодина), или поне не драстично.

# 9
 • York
 • Мнения: 821
Тази нова версия ми избоде очите!  ooooh!

Илейн, имаше някакви промени в края на Февруари, права си, но не помня какви, но помня, че доста хора се бяха възмутили и масово започнаха да пускат документи за ПР след това.  Peace

На нас ни е много рано за каквито и да е подаванки, та си кретаме и чакаме да видим какво ще измислят.

# 10
 • Истински се вижда само със сърцето.
 • Мнения: 7 971
Момичета има опция да си стоите на стара версия и мен новата ме дразни ужасно.

# 11
 • След завоя в дясно
 • Мнения: 944
Запис от мен.

# 12
 • Мнения: 3 483
Ave, благодаря за новата тема.

Не съм свикнала на новия интерфейс и не можах да намеря кредора, върнах си старата. newsm78

# 13
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 946
Аз като чета в групата във фейса  това за ПР и ситизеншип се променя всеки ден, докато излезем от ЕС не знаеш какво ще стане, не че мен ме засяга. И като гледам всичко е за пари, яко ръсят за всичко . А цитираните суми са си направо грешни пари. Като тези над 1 милиарда евро за Северна Ирландия  дето Мей си купува поста, и тези пари са от нас данъкоплатците.

# 14
 • Истински се вижда само със сърцето.
 • Мнения: 7 971

Не съм свикнала на новия интерфейс и не можах да намеря кредора, върнах си старата. newsm78

Stardust ето от тук:
Скрит текст:

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт