Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 243 отговора
Важи за всичките ми рецепти,където не е отбелязано специално:
Една чаена чаша = 220 мл!

Като тези,които се ползват за безалкохолно или чай по заведенията.

  
   Пухкав сладкиш с плодове(кайсии) и орехи        "Оранжевият" кекс.(Плюс шоколадовия му вариант)
   Ефектен кекс "Какаов пръстен".Стъпка по стъпка.      Ефектен кекс "Какаов пръстен" 2.
   Божествен Тиквеник!!!Стъпка по стъпка.       Шоколадова торта с вишни
  Сочен плодов кейк с лимонова глазура.       Изварени сладки - Охлювчета на Варвара.
  Торта "Медовик".       Сладка питка с канела,конфитюр и стафиди.
  Солена питка със сирене.       Печено свинско.Супер крехко и умопомрачително вкусно!Стъпка по стъпка.
  Хрупкави кифлички с мармалад.     Ябълки в тесто.
  Хрупкав пай със сладко.       Торта от сочния плодов кейк със сметанов крем.
  Торта "Тръбички с вишни".Стъпка по стъпка.       Тръбички с вишни.Оригиналната рецепта.Стъпка по стъпка.
  Пълнени яйца.      Лесен и вкусен Зелник.
  Чудни дребни сладки.Изварен сладкиш "Тунел".
  Лека кокосова торта.       Шоколадова торта с цитрусов дъх.
  Хрупкави маслени бисквити.(Курабье Бакинское)Медовик за 1 час!По-различен и фантастичен!
  Шоколадово-карамелен сладкишШоколадова чийз-торта.Още нещо божествено!
   Осетински Пироги       Бързи,хрупкави шприц-сладки.
  Вкусно печено пиле с картофи.  Домашна дърпана баница.Стъпка по стъпка.
  Шоколадова торта.       Салата Мимоза.
  Ябълков сладкиш.     Шоколадово-бананова торта със сушени сливи.
  Гвиниот по рецептата на Мента,предоставена от Асяйлен.       Нежен ябълков пай.
  Сладки хапки с карамелено сусамова глазура. Шоколадов сладкиш Ноктюрно
  Лесен и бърз кекс(плодов сладкиш) с кефир(или кисело мляко).       Наташови Изварени Ушки.
  Изварени Ушки диетичен вариант.   Сиропиран сладкиш "Карамелко".
  Ванилени топки.       Шоколадови топки.
  Пирожки с цяло яйце.Стъпка по стъпка.       Много шоколадови сладки с цитрусов дъх.(Шоколадови меденки.)
  Тутманик.       Кифлички с пълнеж.
  Мнооого шоколадов кекс!     Торта "Манастирска Изба".Стъпка по стъпка.
  Шоколадов кекс с вишни.     Шоколадово-бананов кекс,много пухкав и приказно ароматен!
  Типова питка.     Пирожки с кисело мляко.
  Най-вкусните палачинки.     Чуден меден кекс.
  Кифлички от изварено тесто.     Сладки хрупанки.Стъпка по стъпка.
  Торта "Бедният студент"     Хачипури.
  Мини-сандвичи за празнична маса.     Патладжанени рулца.
  Торта "Наполеон" по еврейски.     Нежна сметанова торта.
  Супа с кльоцки.     Питка със сирене и масло.
  Шоколадова торта от вафлени кори "Лия".     Питка с кисело мляко.
  Шоколадов кекс "Панадолко".     Зеленчуци на фурна.
  Мариновани камби.     Картофки с още нещо на фурна.
  Медовик с лимонов дъх.     Стърган сладкиш с майонеза.
  Бананови бисквитки.     Меденки.
  Вафлена торта.     Хлебчета.
  Ароматни коледни сладки.     Сельодка под шуба.
  Питка "Венец от кифлички".     Меден кекс с мак,сини сливи,орехи и лимонова глазура.
  Шоколадов сладкиш "Фантазия".     Сладки канелени сърчица.
  Разядка от цвекло и чесън.     Зелево-сиреново-чеснова салата.
  Рибни кюфтенца.     Постен  борш.
  Разядка с кашкавал,яйца и чесън.     Питка
  Пиле в сос от заквасена сметана.     Салата от краставици и яйца.
  Нежен тиквен сладкиш.     Зелник.
  Салата от моркови и царевица.     Салата-мезе "Светлана".
  Мариновани домати.     Пандишпан с ябълки.
  Домашно ръчно хлебче.     Гевречета от кондензирано мляко.
  Оладьи.   Пиле с ориз на фурна.
  Меден сладкиш "Далматинец".     Супа "Харчо".
  Шоколадов сладкиш с аромат на сладолед.     Супа с кисели краставички.
  Палачинки с мая.     Пандишпанов кекс.
  Оладьи с кисело мляко.     Торта "Ден и Нощ".
  Вкусна питка с хрупкава коричка.     Печени картофки.
  Хрупкави маслени сладки.     Винегрет.
  Гречка(елда) с пиле.     Пирожки с плънка.
  Много вкусен тутманик!     Домашна лапша.
  Питчици с пълнеж или без пълнеж.      Селски зелник.
  Торта "Шоколадова свежест".     Цитрусов пай.
  Палачинки с картофена плънка.       Желиран сладкиш -импровизация
  Ябълков кекс с грис.   Пастрома от свинско месо.
  Ябълков кекс а ла пудинг.   СьІрники.
  Много меки палачинки.   Сладък салам.
  Многослоен пирог.    Кекс с тиквички(сладък).
  Медени бисквити.   Кексче "Пухче".
  Пирожки със......   Питка за Задушница.  
   Меден сладкиш.   Кекс "Любимият".
   Вафлена торта с нежен карамелово-шоколадов крем.      "Пясъчна" торта с вишни.
  Шоколадово-бананов кекс с олио.    Сладка питка "Сърце".
   Лимонов кекс.   Мидички на Ева Тонева.
   Ръчен хляб.    Кадифен сладкиш с вишни и орехи.
    Сладкиш "Баунти".   Торта "Нощна тайна".
    Ябълкова пита.    Кекс с Фанта(газирана вода).
    Еклери на Иви.    Кекс с череши(вишни).
    "Охлюви" с извара и копър.   Сладкиш с ориз.
« Последна редакция: Пет., 03 Февр. 2012, 21:25 от Селма »
Цитирай


Пухкав сладкиш с плодове(кайсии) и орехи. Love Love Love


  Това е една чудесна идея за един бърз и лесен неделен сладкиш.  Very Happy

  Винаги се получава пухкав и ароматен.В употреба влизат всякакви плодове,с които разполагате в момента.
  Този път го направих с кайсии и орехи.
 
   Тесто:
   3 яйца
   1 ч.чаша захар
   130-140 г маргарин(аз ползвам Белла 80%) или същото количество краве масло
   1 бакпулвер(д-р Йоткер)
   1 ванилия
   2 с.л. прясно мляко
   2-3 намачкани на каша кайсийки (не е проблем,да е без тях)
   200 г брашно(1.5 ч.чаша)

   Пълнеж:
   500-600 г кайсии
   шепа орехи
   канела(по желание)
  
   пудра захар  за поръсване

   .Забъркваме тесто от горепосочените продукти.Изсипваме го в намаслена и набрашнена форма(моята е с диаметър 25 см) .Оставяме само 2-3 супени лъжици от сместа.
   .Върху сместа слагаме орехи,канела и резенчета кайсии.
   .Съвсем леко покриваме плодовете с останалата смес.
   .Слагаме в студена фурна.Пускаме я на умерена температура.След като сладкиша се надигне хубаво и се покрие с коричка,намаляваме леко температурата и допичаме до готовност.
   .Още топлия сладкиш  обилно поръсваме с пудра захар.
 
    Сигурна съм,че ще ви хареса!
    Да ви е сладко! Love

    P.S.
    Често вместо плодовете в тестото(в тестото,а не в пълнежа) слагам 2 средни настъргани моркова или половинка банан.Резултата винаги е превъзходен!
    Да добавя и още нещо.Към сместа,с която покриваме пълнежа отгоре,може да прибавим малко хладка вода(1-2 супени лъжици),за да стане малко по-течна и се разнесе по-лесно.
    Няма нужда ,да покриваме плодовете изцяло.....Сладкишът се надига и те потъват в него.


      

    Първата голяма снимка е линк към темата.
Peace
« Последна редакция: Ср., 08 Септ. 2010, 22:20 от Селма »
Цитирай


"Оранжевият" кекс.С аромат на карамел.(Плюс шоколадовия му вариант) Love Love Love
  Оранжево небето,оранжево морето.... newsm68
  Ето,и едно кексче може да бъде оранжево   Very Happy  и много ароматно!Освен това и мекичко,като пух!  Flutter
  Приготвя се много лесно!

  3 яйца
  2/3 ч.ч. захар(може 1 ч.ч.)
  130 г маргарин/масло
  1 бакпулвер
  3-4 с.л. прясно мляко
  1 ванилия
  2 настъргани моркова(може да ги замените с 1 ч.ч. настъргана тиква).  (или 2 намачкани банана за шоколадовия вариант)
  1 пакетче карамелов пудинг д-р Йоткер.   (или 1 пакетче шоколадов пудинг д-р Йоткер за шоколадовия вариант)
  малко по-малко от 1.5 ч.чаша брашно(гледайте обясненията по долу)
 
   Смесвате горепосочените продукти в реда,в който са изписани.
   В една чаена чаша(аз ползвам от пластмасовите,като по заведенията) сипвате пудинга на д-р Йотке(както си е на прах,без да го варите),допълвате чашата с брашно.Прибавяте това към сместа.Добавяте и още половин чаша брашно.Разбърквате всичко.
   Готовата смес изсипвате в намаргаринена и набрашнена форма.
   Печете на умерена температура до готовност.
   Да ви е сладко! Love

  
  
   Първата снимка е линк към темата Peace
« Последна редакция: Ср., 10 Март 2010, 18:54 от Селма »
Цитирай


  Ефектен кекс "Какаов пръстен"
Вижте и новата рецепта,по-сполучлива на подобен кекс.

   За кекса:
   2-3 яйца (по-добре 3,даже и да са големи)
   1 ч.чаша захар
   2/3 кофичка кисело мляко
   1-2 с.л. маргарин или краве масло
   1 бакпулвер
   1 ванилия
   2 ч.чаши брашно
   1 капсула лимонова есенция
   1.5  с.л. какао

   За глазурата:
   50 г натурален шоколад(например,Своге)
   1 с.л. краве масло

   Продуктите за кекса,без какаото, се смесват.Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма с дупка.Оставяме само 2-3 супени лъжици от сместа,към които прибавяме какаото.С оцветената смес "рисуваме" пръстен в/у неоцветената смес.
   Печем на умерена фурна.
   Готовият кекс поливаме с глазурата от разтопения шоколад и масло.
   Кекса изглежда много ефектно!Какаовия пръстен потъва в него и изглежда,като пълнеж.
   Разкошно върви със сутрешно кафенце! Wink
   Да ви е сладко! Love
    




   Първата снимка е линк към темата Peace

 
  
« Последна редакция: Вт., 30 Март 2010, 09:16 от Селма »
Цитирай


   Божествен Тиквеник!!!

    Скоро попаднах на една рецепта за Тиквеник.Малко я обогатих и се получи  нещо направо божествено!
    Източникът е този!

   продукти:

    1 пакет кори за баница Белла
    1.300 кг (или около това) тиква
    краве масло за намазване
    захар по 1- 1.5 чаена лъжичка за поръсване на плънката във всяко руло(гледйте обясненията долу).Увеличете захарта,ако обичате по-сладичко. Peace
    канела,индийско орехче,ванилия
    
    за заливката:
    2 яйца
    1/3 ч.ч.(или малко повече)  прясно мляко
    сода бикарбонат на върха на ножа
    1 ванилия

    за глазурата:
    сок от половин лимон
    пудра-захар(толкова,колкото да се получи нещо,като каша)
    
     0.Тиквата рендосваме или нарязваме ситно в блендера.Не я задушаваме,остава сурова.
    1.Взимаме една кора,намазваме я леко с краве масло (аз не го разтопявам,рисувам направо с пакетчето няколко черти върху кората).
   2.Отгоре слагаме друга кора.Поръсваме я с канела,няколко прашинки индийско орехче и ванилия.
 3.Отгоре слагаме тиквата,някъде 3 големи супени лъжици с връх.Разпределяме я равномерно,като гледаме да не стигаме чак до краищата на кората.Поръсваме тиквата с 1-1.5 чаена лъжичка захар.
  4.Завиваме 2-те кори на руло.Повтаряме процедурата с останалите двойки кори.
    5.Една тава намазваме с олио.Постиламе на дъното една от корите.Върху нея едно до друго започваме да редим рулата.
 
    6.След като сме ги наредили,нарязваме ги напречно.Така се получават квадратчетата(които се виждат на снимката). Ако ви е останала 1 кора може да я накъсате на малки парченца и да поръсите тиквеника с тях.Така ще придобие леко "рошав" вид.
   7.Приготвяме заливката от 2-те яйца,содата,млякото и ванилията.Заливаме с нея квадратчетата,като гледаме,тя да се разпредели равномерно.
     8.Тук-там отгоре слагаме малки парченца масло.
   9. Печем тиквеника на умерена фурна.
     10.След изпичането напръскваме го с глазурата от лимонов сок и пудра -захар.

     Резултатът ми прилича на тиквена торта Наполеон!
     Не-ве-ро-ят-но вкусен,сочен и ароматен!!!
    
    Да ви е сладко! Love

    


    Снимката е линк към темата!
« Последна редакция: Пон., 11 Ян. 2010, 22:46 от Селма »
Цитирай


   Шоколадова торта с вишни Love Love Love
   Вкусът на тази торта е много наситен шоколадов и невероятно хубав!Правила съм я и с банани,вместо вишни.Определено с банан тортата се получава по-лека и по-свежа! Smile
    Блатът може да е този,който предлагам по-долу,както и шоколадово-банановия кекс,който  за много форумки се оказа  по-сполучлив вариант. Peace

  За блата:
  3 яйца
  1 ч.ч. захар
  130 г маргарин/масло
  1 бакпулвер
  3-4 с.л. прясно мляко
  1 ванилия
  2 намачкани банана
  1 пакетче шоколадов пудинг д-р Йоткер
  малко по-малко от 1.5 ч.чаша брашно(гледайте обясненията по долу)
 
   Смесвате горепосочените продукти в реда,в който са изписани.
   В една чаена чаша(аз ползвам от пластмасовите,като по заведения) сипвате пудинга на д-р Йоткер,допълвате чашата с брашно.Прибавяте това към сместа.Добавяте и още половин чаша брашно.Разбърквате всичко.
   Готовата смес изсипвате в намаргаринена и набрашнена форма.
   Печете на умерена температура до готовност.

   за крема на Лео:
   400 г заквасена сметана Данон
   400 г течен шоколад
   есенция Ром на д-р Йоткер
   вишни от компот или банани
  
   Разбъркване сметаната и шоколада,добавяме есенцията.Кремът е готов!

   За украса тортата се поръсва отгоре с малко какао на прах.
   Желателно е да престои в хладилника поне 1 денонощие.
   Да ви е сладко. Love

  
« Последна редакция: Пон., 11 Ян. 2010, 22:47 от Селма »
Цитирай


   Сочен плодов кекс с лимонова глазура. Love
   Чуден кейк,за любители на по-сочни сладкиши. Wink Мек,ароматен,сладък,с приятна киселинка и лимоново ухание на глазурата. Smile

   За тестото:
   3 яйца
   1 ч.ч. захар
   130 г маргарин или същото количество краве масло
   1/2 ч.ч. кисело мляко
   1 бакпулвер
   1 ванилия
   канела
   1 и 2/3 ч.ч. брашно
   1/2 ч.ч. плодово пюре(пюриран плод,аз ползвах ябълка и дюла)
   1 намачкан малък банан
   стафиди около 100г
   1/2 ч.ч накълцани орехи
  

   за глазурата:
   сок от 1/2 среден лимон
   пудра-захар,колкото да се получи една каша

   Накисваме стафидите във вряла вода.
   Приготвяме смес от горепосочените продукти.Добавяме плодовото пюре,намачкания банан,орехите,набъбналите и изцедените стафиди.Всичко разбъркваме  хубаво с лъжица.
   Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма.
   Печем на умерена фурна до готовност.
   Още горещият кейк намазваме с лимоновата глазура.

    Да ви е сладко! Love

    
  
    Снимката е линк към темата!
  
« Последна редакция: Пон., 11 Ян. 2010, 22:48 от Селма »
Цитирай


    Изварени сладки - Охлювчета на Варвара.  Love Love Love


    Рецептата на тези охлювчета съм я научила от Варвара,която готвеше в предаването "при Гала на кафе".
    Това са едни много нежни и приятни сладки,нещо средно между кифлички и курабийки.
    Много лесни за изпълнение и не изискващи някакви особени продукти.
    Рецептата е за 1 порция,но тя никога не стига и аз винаги правя две ! Very Happy

    За тестото:
    150 г извара
    1 яйце
    6 с.л. прясно мляко
    6 с.л. олио
    1-2 ванилии
    1 бакпулвер
    300 г брашно

    За пълнежа:
    1 пакетче канела
    100 г стафиди(предварително ги накисваме във вряла вода)
 
    За глазурата:
    3-4 с.л. лимонов сок(горе-долу на един среден лимон)
    пудра захар(около 150 г или повече до получаване на гъста кашичка),аз понякога ползвам и бялата захар,вкъщи обичат глазурата да им хрупка.  Smile
    1 ванилия,няколко капки ромова есенция по желание
 
     Замесваме тестото.Разточваме го на правоъгълник не много тънко.Поръсваме с канела,стафидките.Навиваме го на руло.Рулото нарязваме на охлювчета с дебелина 1-1.5 см.(Аз  леко ги прищипвам отдолу, така придобиват вид на розички).По желание,във всяко охлювче може да се мушне по половинка орехова ядка.Печем охлювчетата в намаслена тава на умерена фурна.
    Докато се пекат, приготвяме глазурата.
    Готовите охлювчета,още топлички,намазваме с глазурата.
    Резултата се получава изключително хубав,още никой досега не е останал безразличен към тях!  Very Happy
    И на вас да ви е сладко!  Love

    

    Първата снимка е линк към темата! Smile
« Последна редакция: Пон., 11 Ян. 2010, 22:49 от Селма »
Цитирай


  

   Торта "Медовик" .(От днес за днес). Very Happy
Това е темата.

    Класическа руска медена торта-приказка!Опитайте,няма да съжалявате! smile3521
  
     за корите:
     150 г масло(или маргарин)
     3-4 с.л. мед
     1.5 ч.л. сода бикарбонат
     Всичко това се разбърква в една тенджерка и се слага на котлона за да се разтопи.След това се оставя малко да се охлади.
     Ако искате корите да имат по-карамелен вид,можете първо да карамелизирате меда и содата на тих котлон до оранжева пяна,а после да добавите и маслото.

     В друг по-голям съд(където ще месим тестото) размесваме:
     3 яйца
     3/4 ч.ч. захар
     сместа от тенджерката
     3 и 1/2 - 4 ч.ч. брашно (количеството е ориентировъчно,зависи,колко ще напълните лъжиците с мед,колко са ви големи яйцата и т.п..Може да ви се наложи да добавите още брашно.Но го добавяйте на малки порции,за да не прекалите.)
     Тестото се получава много-много меко!
     разделя се на 8-10 части,от тях се оформят топки,след това всяка топка една по една се разстилат с ръце в кръгла тава(форма) и се пекат,пак една по една. Докато печете едната кора,нека останалото тесто си стои в хладилника.
   Ако срещате трудности при разстилането на корите,заради мекото тесто,леко си набрашнявайте пръстите/дланите,това ще ви улесни.
Корите преди изпичането трябва да са много тънки,чак прозрачни
,
а след изпичането стават бухнали,с дебелина на бисквитка "Закуска" или повече.
Изпичат се много бързо,внимавайте да не загарят.
     Аз ги пека във форма с диаметър 24 см,която намазнявам с малко олио.
     Големината на формата и броят на корите естествено може да варират! Smile
 
     за крема:
     1 кг 200 г заквасена сметана (можете да увеличите количеството,ако пожелаете).По-добре да изпозвате по-кисела така,като Данон,например.
     2 -2.5 ч.ч. захар (ако искате по-киселичък крем,намалете количеството на захарта до 1 ч.ч.  Peace )(Друга забележка.Ако решите да увеличите количеството на крем,непременно намалете захарта,иначе тортата ще се получи прекалено сладка.)
     1-2 ванилии
     По желание се добавят орехи,какао 4-5 лъжици,ром(може и без последните две).....
     Корите се намазват.
     Сглобената торта се украсява с настърган на ренде шоколад или смлени орехи.

      
      Тортата е готова за консумация след 1 час! Very Happy
      Да ви е сладко! Love
  
      
« Последна редакция: Ср., 21 Ноем. 2012, 14:49 от Селма »
Цитирай


  Сладка питка с канела,мармалад,стафиди.  Love

     3 яйца
     1/2 ч.чаша захар
     3 с.л. олио
     1/2 с.л. оцет
     1 пакетче суха мая(11 г)
     1 ч.ч. кисело мляко(кефир) смесено с малко топла водичка
     лимонова есенция
     ванилия
     брашно,колкото поеме

     пълнежа:мармалад+разтопено масло,канела,стафиди

     Замесваме тестото.Оставяме го да втаса за около 1 час.
     Оформяме го по желания начин,като слагаме и от пълнежа.
  1 вариант:
  Разъточва се  първата част на правоъгълник(не много тънко),слага се от пълнежа.
  Разточва се втората част,отново на правоъгълник.Слага се  отгоре в/у намазаната първата част.Слага се от пълнежа  и в/у втората.
  Разточва се и третата част.Слага се в/у  първите две.Тя остава без пълнеж отгоре.
  Получава се нещо,като торта.
  Разточва се (тортата) отгоре още малко.
  
  Така....... тестото/тортата се разточва на правоъгълник.Завива се на руло,реже се на 12 охлювчета.Охлювите се редят  във формата с диаметър 24 см.Оставят се г да втасат още малко.Намазвам ги с жълтък+ олио,поръсват се със захар.Пекат се.
    
     2 вариант:
     Втасалото тесто се дели на 2 части.
     Всяка част се разточва на правоъгълник.Намазва се с пълнежа.Завива се на руло.Рулото се усуква леко и се завива на охлюв.Слага се в намазнена тава.
     Второто руло се увива около първия охлюв.
     Цепвате рулата с голяма ножица.И ги оставяте да втасат още малко.Аз ги слагам в леко затоплена фурна(около 40 градуса за около 20-30 мин.)
     Намазвате ги с жълтък и поръсвате с мак и захар.
     Да ви е сладко!  Love

  
 
    
« Последна редакция: Пон., 11 Ян. 2010, 22:50 от Селма »
Цитирай


  Питка със сирене.
  Основата на тази рази рецепта ми е изпратена от форумката Викс  bouquet ,само че за 2 пъти по-голяма питка. Smile
  Не знам обаче,дали авторството принадлежи на нея или на някой друг. Rolling Eyes
  Е...след кратко разследване се оказа ,че става въпрос за тази питка на Aleks.
  Внесох малки промени.
  Рецептата е за форма с диаметър 23-24 см.

  2 яйца(половинка от единия жълтък остава за намазване)
  1/2 с.л. захар
  1/2 с.л. сол
  1/2 с.л. олио
  1/2 с.л. оцет
  1 пакетче суха мая 7 г (или по-добре 1/2 жива)
  1/2 ч.ч. вода или пр.мляко
  2 с.л. кисело мляко+1/3 ч.л. сода бикарбонат
  около 500 г брашно

  за пълнежа:около  70 г разтопено масло,200-300 г натрошено сирене

   Замесва се тесто от горепосочените продукти.Разделя се на 3 части.
    Всяка част се разточва на кръг.Всеки кръг се намазва с разтопеното масло и се поръсва със сирене.3-я кръг остава без плънка.
    Кръговете се слагат един върху друг.Най-отгоре и 3-я без плънка.Разточват се още малко всички заедно.
    След това се режат по диаметър на 16  триъгълника.
    Всеки триъгълник се навива от широката част към тясната.Така се получават 16 кифлички,които се редят в тава 24 см диаметър.
    Оставят се да втасат около 1 час(горе-долу,докато удвоят обема си).
    Намазват се с жълтък+малко олио.Може да се поръсят и със сусам и/или мак.
    След изпичането питката се намазва с краве масло и се увива в кърпа.
    
    Да ви е сладко! Love

    
  
  
« Последна редакция: Четв., 20 Ян. 2011, 21:54 от Селма »
Цитирай


  Печено свинско.Супер крехко и умопомрачително вкусно!

  За тази невероятна вкусотийка ви трябват:
  
  около 500 г шайби от свински бут
  2-3 големи(6-7 малки) глави лук
  200 г кашкавал
  около половин опаковка(може и повече) майонеза+ няколко с.л. кисело мляко.

  За предварителното мариноване на месото:
  универсална(или друга ,каквато обичате) подправка
  оцет (много ценна забележка на TheNMaster:Който желае може да замени оцета с вино,незвисимо бяло или червено.)
 
  Количествата на продуктите могат да варират според вкуса ви.
  Много е важно!Да начукате и мариновате месото предварително(примерно,сутрин,ако ще го печете вечерта,а най-добре е, да престои в маринатата едно денонощие).
   И така начукваме всяка шайба и от двете страни.Поръсваме я с подправката,пак от двете страни.Напръскваме хубаво с оцет.Така правим с всичките шайби,като ги нареждаме една върху друга в някоя тенджерка с капак.Слагаме ги в хладилник.
   Подготовка за печенето:
   1.една тава намазваме с олио и в нея нареждаме  лука,който е нарязан на колелца

   2.отгоре нареждаме месото(не е задължително да е в един слой,може и повече),маринатата,която е останала, изсипваме върху него.

   3.върху месото настъргваме кашкавала

   4.отгоре слагаме сместа от майонезата и киселото мляко
 
   5.Печем на умерена фурна до готовност.Аз пека повече от 1 час,като постепенно намалявам фурната.
      На снимката не е гарнирано с нищо,но иначе прекрасно върви и с картофки,и със спагети,и със ориз.....,а може и само със салатка..... Smile

    

    Готовото месо е толкова крехко,че го разделям на парчета без нож,а само с една лопатка за тефлонови съдове.Много е вкусно!А как апетитно ухае,не мога да ви опиша!Пробвайте и ще разберете!
    Бон апети! Love

   Първата голяма снимка е линк към темата!
« Последна редакция: Пон., 11 Ян. 2010, 22:51 от Селма »
Цитирай


  Хрупкави кифлички с мармалад.  Love
  
  тесто:
  250 г маргарин(или масло)
  250 г кисело мляко(заквасена сметана)
  1 бакпулвер
  брашно за меко тесто (500г или около това)

  пълнеж:мармалад,орехи (може и розово сладко+стафиди+орехи,може и вишни от компот+орехи)
  поръсване:пудра захар и канела.

  Замесваме тестото.Да не е много твърдо,колкото да не лепне към ръцете.
  Тестото се разделя на 4 части.От всяка част разточваме кръг,който нарязваме на 12 триъгълника.В широката основа на всеки триъгълник слагаме около 1 ч.л.  плънка.Завиваме триъгълника,като леко прищипваме краищата му за да не излиза плънката при печенето.Така получените кифлички редим в намазана с олио тава.Печем на умерена фурна докато станат хубаво румени.
   Готовите кифлички поръсваме обилно с пудра захар и канела.
   Да ви е сладко! Love

  

   Първата снимка е линк към темата!
« Последна редакция: Пон., 11 Ян. 2010, 22:52 от Селма »
Цитирай


     Ябълки в тесто.  Love Love Love
   Много вкусни и ефектни сладки!Освен това и лесни за изпълнение! Wink
  
  тесто(като за хрупкавите кифлички):
  250 г  масло , леко омекнало на стайна температура
  250 г  заквасена сметана
  500 г брашно (+- )

  пълнеж:8 бр. обелени и почистени от семки ябълки,канела,ванилия
  поръсване:пудра захар,канела

  Замесваме меко тесто.Като първо разтриваме с брашното леко омекналото масло. После им добавяме и сметаната и бързо оформяме топка,която прибираме в хладилника,докато приготвим плънката.
  8 средни (към по-малки ) ябълки обелваме ,срязваме на 2 и почистваме от семките.
  Тестото разделяме на 2 части.
  Взимаме едната част и я разточваме сравнително тънко на правоъгълник, който нарязваме на 8 квадрата.Квадратите поръсваме с канела и ванилена захар.Ето така:

  
  
  Вътре в ябълката слагаме половинка орехова ядка (по желание)

  

  Обръщаме ябълката с орехчето надолу и я слагаме в/у квадрата.
  
  

   Залепваме тестото,като плик.

  

   Правим същото и с другата половина от тестото. Peace

   Слагаме пълнените "пликчета" в/у тава постлана с пекарска хартия без да правим голямо разстояние между тях.
   Печем в загрята на 200 градуса фурна за около 40-45 минути.

  

   След изпичането ги поръсваме с пудра захар и канела.
    

   Да ви е сладко! Love

  
« Последна редакция: Пет., 19 Окт. 2012, 09:49 от Селма »
Цитирай


  Хрупкав пай със сладко(конфитюр или мармалад).  Love

       Този пай е за любителите на хрупкави сладкиши,както и за тези,които се чудят къде да употребят поредния буркан конфитюр(сладко) от зимнината. Wink По-киселите,като че ли,вървят по-добре! Wink
     Много е лесен!И много вкусен! Very Happy

     Тесто:

     225-250 г маргарин (или масло)
     1 чаена чаша  захар
     150г кисело мляко
     1 малка кутийка майонеза
     1 малко яйце(или 1 жълтък)
     1 бакпулвер
     1 ванилия
      брашно за меко тесто

     За пълнежа:
     сладко(или конфитюр,или мармалад)
     1-3 с.л. нишесте(или обикновено бяло брашно)
     смлени орехи,колкото обичате(аз обичам повече около 1 ч.ч.)

      Замесваме тестото и го оставяме да почине малко в хладилника.
      Взимаме по-голяма тава(аз ползвам правоъгълна 23-32 см).
      Намазваме дъното с малко олио.
      Отделяме от тестото 2/3.Разпределяме го направо с ръце върху дъното на тавата и по стените й.
      Върху тестото изсипваме конфитюра,в който предварително сме разбъркали нишестето(брашното).Ако е по-течен слагаме 3 с.л..Ако е по-гъст 1 с.л. е достатъчна.(Нишестето се добавя за да се стегне пълнежа и той да не се разтече).
      Поръсваме конфитюра с орехи.
      Отгоре рендосваме на едро ренде останалата 1/3 от тестото.Към нея може да се добави още малко брашно,за да е по-твърдичка и да се рендосва по-лесно.Гледаме да покрием всичкия пълнеж.
      Печем пая на умерена фурна,докато стане румен!
      Готовият пай може да се поръси с пудра захар.
      Да ви е сладко! Love

      Ето и резултата.

    

   Снимката е линк към темата!
« Последна редакция: Пон., 11 Ян. 2010, 22:53 от Селма »
Цитирай


1-14 от 243 отговора