Как избрахте училище след 7-ми клас

• 85 049
  • 648
  •   1
Отговори
# 330
Естествено, че има в АК доста деца по първо желание! То оставаше и да няма. Колкото и да са по първо, има много и на второ след въртележката на НВО, затова ги канят на порции.

Кой за какво, а краставия - за баня Grinning
АК си е направил селекцията и не се интересува от състезания. Напротив - дава възможност на състезателите да отидат, където ги влече сърцето. Simple Smile  Което заедно с таксата и финансовата помощ е също част от подхода за селекция.
Де да позволяваха и на СМГ с НПМГ да използват този подход...

# 331
  • София
Естествено, че има в АК доста деца по първо желание! То оставаше и да няма. Колкото и да са по първо, има много и на второ след въртележката на НВО, затова ги канят на порции.

Миналата година нямаше втора покана.

# 332
  • София
виж, в АК се влиза първо с пари, а другото после. И неведнъж хората и тук са писали за договора и т.н. А и АК за мен съвсем изначално не е от фаворитите, и то не заради парите, азаради корпоративната култура и политическата подготовка, така да се изразя. Твърде американско за моя вкус. Особено всичко това с треперенето за оценки дали ще са под летвата или над летвата... Мерси, по-евтино от всяка гледна точка ми излиза една година напън и пет години спокойно учене, отколокот хем пари да давам, хем да ме третират като виновен по подразбиране, сакън да не би случайно детето да не покрие критериите. Иначе е хитро - насаждаш чувство за вина от самото начало и децата се юркат пет години. Тц.

# 333
Трети опит .Не говорим за теб. Говорим за децата и техните желания.
Това, че ти си избрала НЕГ за твоите деца, защото от думите ти става ясно, че ти си тази, която решава, не означава, че няма хора нехаресващи гимназията по същия начин, по който ти не харесваш АК. В София има десетки училища, в страната - стотици. Ако разгледаш статистиките, може да откриеш, че деца с бал, достатъчен за всяка една гимназия, са избрали нещо, което ти дори не би погледнала.

В АК се влиза с приемен изпит. Относно таксата и възможните финансови облекчения, можеш да погледнеш сайта на училището или поне темата във форума.
Продължаваш да пишеш наизуст неща отпреди 5-6 години, а времето тече и нещата се променят.

# 334
виж, в АК се влиза първо с пари, а другото после.
Тотални глупости. Ако НАИСТИНА не ти стигат парите - има финансова помощ. Примери - бол. Виж ако решиш да поспестиш от образование...

АК за мен съвсем изначално не е от фаворитите, и то не заради парите, а заради корпоративната култура и политическата подготовка, така да се изразя. Твърде американско за моя вкус.
В АК поне има някаква култура... А виж политическа подготовка, слава богу, няма. Но вкусове разни.
ПС Култура се забелязва и на други места. В 90% от тях - не българска.

Особено всичко това с треперенето за оценки дали ще са под летвата или над летвата... Мерси, по-евтино от всяка гледна точка ми излиза една година напън и пет години спокойно учене, отколокот хем пари да давам, хем да ме третират като виновен по подразбиране, сакън да не би случайно детето да не покрие критериите. Иначе е хитро - насаждаш чувство за вина от самото начало и децата се юркат пет години. Тц.
Пак пишеш за неща, които не разбираш. "Евтиния" подход със спринт при влизане и релакс после, води и до "евтини" резултати. Особено ако подбора не струва. В АК си минал подбора - значи можеш. С финансовата помощ ти дават възможност да учиш. Ако не искаш да се възползваш, защо да хабят за теб още пари и време?

Това с насаждането на вина и виновен по подразбиране - откъде го получи?

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 00:30 от Ezhko

# 335
  • София
Мерси за евтините резултати, но си гледай работата! Трябва сега какво, да си мерим резултатите ли? Давай, мен не ме е страх!

Дидева, сега фантазираш какво аз съм решавала, че аз съм решавала. децата имаха всички възможности да си изберат всичко. На едното имаше временно колебание между СМГ и НЕГ, но накрая реши, че второто му е по-изгодно от всяка гледна точка и си е за него. Щеше да се справи в СМГ, но някак не го виждах там, езиците винаги са му били по-силната страна, та нямаше изненада. Второто се колебаеше между физика, СМГ и НЕГ и накрая реши по абсолютно нерационален начин да отиде в НЕГ, макар за мен да беше изненада, защото математиката му е по-силната страна, също и физиката. Имаше и логистични фактори, които също надделяха при вземане на решението - по-удобна им беше НЕГ, решиха, че не им се мори с много пътуване.  Какво да съм решила аз - те имаха избор от всички възможни училища, бяха свели личните си колебания до две-три. А, да преди изпитите имаше леко увличане по източните езици, но като излязоха оценките и се откриха всички пътища, да видиш как бързо се изпариха. И да, и двамата решиха да не си хабят бала и може на Ежко да му се виждат евтини резултатите, но децата си изкараха много добре тези години - хем си харесаха езика, хем добра среда, имаха и живот в училището, движиха си и другите неща извън училище. Всичко си е ок. Решенията им просто бяха добри и нямаше проблем. Но със сигурност, ако бяха недалновидни, а плод на някаква импулсивност, повеждане по чужд акъл или неоценяване на положението, и двамата с баща им нямаше да сме благосклонни. Избор имат, но не и посред зима да искат да обличат къси панталонки и да излязат навън по джапанки, образно казано. Всяко семейство си има някакви граници и децата волно или неволно се съобразяват с тях. Със сигурност ги има и в твоето семейство, и в семействата на всички тук, така че за това кой решавал и как решавал е ала-бала. Винаги основните неща ги решават родителите и дават възможности за избори и на децата си. за да има някаква драстична промяна, или детето трябва да е показало някакви изключително упорити заложби или клонене към нещо, или на родителите да не им дреме.

Влизането в АК има изпит, което е естествено, но както казах, не ми харесва цялостната му политика и очаквания. Твърде консервативно и е малко шаг в лево, шаг в право и стреляют - учениците уж имат свобода, обаче нямат съвсем, защото има твърде много изисквания по правилник. Не че има нещо лошо в правилника, но аз съм бунтарска натура, колкото и консерва да изглеждам - обичам да има някаква свобода. не че моите нямаше да се справят, но просто би бил твърде сковаващ за тях. Те имат живот и извън гимназията, а АК иска да засмуче всичко и всички в своята корпоративна култура. И това не го казвам с лошо, а го констатирам като философия. Повече ми допада леко имането на дупки в ограната на нашенските гимназии, дори най-желаните, защото си е друго да знаеш, че винаги можеш да избягаш от затвора Wink В АК им е много секюритито.

# 336
Боже, ама каква е тази истерия тук и то за минали неща? Това е живото доказателство за мен.
Моето малкото скоро беше поканено на купон на АК. Върна се потресено. От културата и субстанциите, които се бяха употребили.
Навсякъде, във всички училища, топ и не топ има всякакви деца. Има деца, изкарали бал на късмет дори. Има деца, провалили се при невероятна подготовка поради някаква причина. Има парашутисти. Има и малко по-умнички, но простовати. Има всякакви, навсякъде. Има и кофти учители в топ гимназиите, има и добри учители. Ама такива се случват и в съседната гимназия.
Всичко е на късмет.
Истерията е излишна.

# 337
  • нейде там, където ....
Скрит текст:
ми, сори, ама човек да си спечели място в състезанието и в крайното класиране, пък после нека му е зле и да му обясняват, че сега всичко започвало. Ако не се класираш в квалификациите, голяма работа дали евентуално може би ще имаш кариера. Всеки в състезанието отива за победа, а не дупе му път да види.
Като си подхванала с гимназията, минаваш през университета, давай направо до пенсионирането, само и само да покажеш, че не си заслужава напъването.
Ежко, не става въпроз са КОЯ гимназия, а за едно количество гимназии. Истерясване няма, всичко си е напълно по правилата на играта. На състезание като на състезание. И плуване, и скачане - все тая - дори и шах да е, пак е състезание, и там се готвят и се борят за по-предно място, а не се примиряват и да гледат да не се минат случайно.

Точно за КОЯ гимназия е въпросът. И едното количество гимназии за всеки е различно. Не е все тая дали се готвиш за шах, за скачане или плуване. Подготовката е различен тип и тогава няма истерясване. На макс - според спорта, няма нужда шахматист да гони рекорди в спринт на 200 метра.

Който иска НЕГ или СМГ (или аналогичните училища в други области) - в повечето случаи ще ходи на школи по БЕЛ и математика целия седми клас (макар да познавам успели и без тях), който иска АК - ще потърси съвет от родители на приети там деца, а който иска училище, за което стига 5-5.50 (или по-малко), може да мине с помощ от приятел, работа у дома в удобно време и/или инцидентни уроци за разсейване на мъглите. За местата, където има по-специален прием - времето за школа е по-добре да се използва за разбиране по-добре на материала, който ще е нужен там. Говоря за деца без обучителни проблеми, изкарващи 5 и 6 по БЕЛ и математика до 7-ми клас.  Peace

# 338
  • София
В София има десет-петнайсет гимназии, които са най-желани и покриват основната част. Имаме и няколко по изкуствата, обаче те са с отделен прием и затова не ги слагам в сметката. Хората от музикалното си остават в музикалното, същото важи и за хореографското, и за художествената гимназия - там кандидатстват деца, които са в бранша още от ранно детство. За спортното не знам нищо, така че не мога да коментирам. Но музикалното също беше някакъв резервен вариант за нас, ако нещо се закучи работата с изпитите и бяха готови да се явят на приемен изпит и там. НВО е за всички, затова коментирам основно тези училища, защото там е основната борба. Останалите случаи са специфични - не са толкова много децата, които почти професионално от по-малка възраст се занимават с изкуства или спорт, та да им е нарисувано, че са точно за тези училища. Повечето са си напълно обикновени деца, които не знаят какво ще правят с живота си нататък, интересни са им или много неща, или никакви неща, или си менят интересите бързо. За тези деца една гимназия в класическия смисъл на думата - гимназия, която дава добра среда и общообразователна подготовка - е най-подходящото, а докато завършат имат пет години на разположение да мислят за бъдещето си.

# 339
Андариел, излез за бога най-сетне от този състезателен режим!
Можели да влязат навсякъде...Важното е, да са влезли там, където са искали. А подготовката с години за НВО (не за знания) отнема време. Време, което деца насочили се към 18-то училище например, биха употребили за нещо по-полезно. Всеки си знае какво е по-полезно ЗА НЕГО/НЕЯ. И да, евтиния подход:
- "петилетката за три години" (и после още десет, отстраняване на щетите)
- "да постигнем рекордни добиви пшеница" (а загиналите от хербицидите пчели и проваления добив от овощните дървета - под килима)
води до евтини резултати. Винаги и навсякъде.
Колкото до тесните пътеки и оградите с дупки в тях - АК има може би най-широкия двор. При това зелен и не изпотъпкан. И около него не са поставени никакви огради. Това в пряк и преносен смисъл. И престани да коментираш неща, които не разбираш.

Сметнапалата, купонът не е бил на АК, а с някои от учениците в АК.
Във всяко стадо има мърша. Не знам как сте попаднали на нея. Ако проявяваш интерес - пиши на лични и някой от младежите ще ви вземе да ви запознае с приятелите си от колежа.

jd, за АК няма специална подготовка. Прочети последната тема или Данибон, за да видиш за какво иде реч. Масово хора със специална подготовка не са поканени. И обратното - болшинството от влезлите, нямат специална подготовка.

# 340
  • София
ом, хич нямам намерение да пиша кой как е избирал училище след 7 клас -хора и нрави всякакви.  Друго обаче искам да кажа -съвсем не е вярно твърдението,че спортът страда заради ученето в едикое си училище.И нямам предвид спорта за здраве...В едно столично училище от първите по  бал учеше дете, канено от Манчестър Юнайтед на проби, две момчета от националния отбор по водна топка, републиканска шампионка за девойки по лека атлетика, някакъв петобой ли беше, седмобой ли,ще излъжа..Сега е първи курс студентка Медицина в страна,приемаща в специалността ученици с успех над 5,94.Ще да е съчетала успешно учене и спорт...Сещам се и за момиче в националния отбор по синхронно плуване, и за изявена балерина от друга столична гимназия, и за спринтьор с отлични постижения в трета...А за колко други не знам,ще се сетиш и сама.Така че никак не би било лошо да се избягват обобщения как прекаленото учене(макар да е твърде субективно понятието прекалено) пречи на развитие в спорта/изкуството.

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 09:43 от пенсионирана русалка

# 341
  • София
Е, те тук, Ежко, излъга като дърт Сиганин! как да няма специална подготовка, нали си има школи и учители, които подготвят за есето  и каквото там се иска!
Очевадно много държиш да има някаква драма, естествено с чуждите деца, с целия си пост, но не си познал/а - вече не зная какъв ти е полът. Аз съм си ок с нещата, не знам на теб защо това ти боде очите.  Защо смяташ, че подготовката не им е била полезна? Не само беше полезна, а и в дванайсти клас това, което научиха им служи за матурите. Тук не отварям дума за представянето им на олимпиадите в шести и седми клас, което беше И резултат от подготовката на курса. разбирам те, че за теб е изгодно да гледаш на подготовката за гимназия като за кипене на безсмислен труд, но си в голяма гпрешка - който умее да извлича знания и ползи, той ги извлича.  Дори аз покрай децата в седми клас научих много по български и математика и сега тези знания си ги ползвам. Трансфер на знание му се вика на това.

# 342

jd, за АК няма специална подготовка. Прочети последната тема или Данибон, за да видиш за какво иде реч. Масово хора със специална подготовка не са поканени. И обратното - болшинството от влезлите, нямат специална подготовка.

Малко деца познавам от АК, поради обясними, географски причини. Но тези, които познавам, вкл. и от много предишни випуски-, вкл. и от миналогодишен- не са минали  без никаква подготовка.Точно специална , с оглед конкретните изисквания.

# 343

Да осъвременим малко информацията.
Извадката е за училища, изброени по-назад в темата.
петстотин места за всеки пол бяха тези училища, които изброяваш, навремето съм ги смятала, дори за чиста съвест бях прибавила и 18-то, защото и то е от много желаните, но без АК, защото той е частен. Хиляда за набор. На моите наборът беше 7 хиляди и както писах бяха най-малките набори. Следващите са по-големи. И ко прайм ся? Ами, не не е като да не е толкова голяма разликата, а си е голяма разлика. Хиляда места за, да речем 8  хиляди седмокласници в най-желаните гимназии. Ако разширим малко, май ги бях докарала до 1200-1300 места, заедно с икономическите, 32-ро и не помня още кои бяха.
най-желаните в София са СМГ, НЕГ, 1АЕГ, 2Аег, Испанската, Френската, 73-то, 18-то, НПМГ (но то беше с отделно класиране и не го броих в общата бройка, също и НГДЕК е с отделно класиране). Също желани са и двете икономически.
Позволих си да добавя и ТУЕС, тъй като от миналата година то също е в общото класиране, а справката със статистиката за минимален и максимален бал показва, че е сред най-желаните училища.
Миналогодишната статистика на успеваемостта показва, че на НВО са се явили 9222 деца.

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 10:07 от Анонимен

# 344
  • София
Мерси. В моята първа извадка 32-ро, 18-то и и двете икономически ги нямаше. Тях ги включих във втората порция. НПМГ също не го бях слагала, защото не беше ясно дали ще се явяват на изпитите там.  Така на око като гледам, нещата не са се променили особено - аз ги бях смятала хиляда за двата пола, тук излизат със закръгляне нагоре около 1200. И от втория кръг около 700, могат да стигнат и до хиляда. Сметката ми излиза почти непроменена в славнение преди пет-шест години. Както и да го гледаме, конкуренцията се увеличава, а местата си остават същите - просто прецакват децата още, защото включват и ТУЕС в общото класиране, а преди децата можеха да имат втори шанс с отделното класиране там. Абе, по-гадно става, искрено съчувствам на родителите, които са на огъня.

Общи условия

Активация на акаунт