Как избрахте училище след 7-ми клас

• 85 014
  • 648
  •   1
Отговори
# 345
Хм, ми то в София ще се окаже по-лесно от на много други места. Съотношението "обявени" за читави места към кандидатстващи може да дойде по-благоприятно в София.

При това, трябва да се избягва фиксиране на детето от типа "училище Х or die", защото неизбежно ще следва разочарование, когато в училище Х се окаже, че не всичко отговаря на очакванията. Може да има сериозен срив в мотивацията, по неприятен от това това мотивираното дете да е в не най-елитното училище.

# 346
То е и така реално. Много мотивирани деца се разочароват от топ-избора си, но понеже са мотивирани, правят-струват, справят се да се самомотивират някак отново. Някои де, не всички.

# 347
По повод изборът на "затвор"... Мисля да го обърна на майтап:

- СМГ:

- НЕГ:

- ГПЧИЕ:

- АК:

Grinning

# 348
Малееееей. Ох, ама то не е смешно.
Sad

# 349
НЕГ и СМГ може да ги сравняваме само ние родителите само като топ училища. Недоумявам как може децата да желаят еднакво и двете. Математически и езиков профила са си доста различни, каквото и да си говорим. Или да се слагат всички езикови на едно, ама айде, там по-бива... Все пак има значение какъв език ще учиш, съвсем различни са, като много неща, ама карай...
И го казвам като майка на дете, прието и в математическа, и в езикова паралелка. Ами избра езикова, за това дете това беше (единствения) избор, всеки ден се радва на избора си и е щастлива. За другото ми дете изборът ще е съвсем различен. Различен характер, различни силни страни, различни желания. И максималния бал да изкара, няма да иде в НЕГ, ако ще да го вържа там.
Виждала съм деца с "оползотворен бал", набутани в училище по желание на родител. Ми- не, не става.

# 350
Малееееей. Ох, ама то не е смешно.
Sad

Глупости, Сметна, преувеличавам по най-тенденциозно-злобарски начин Grinning

# 351
  • sofia
Ох, като казахте затвор и се сетих за вица:

Прибира се първолак вкъщи след първия учебен ден и реве: Защо ми дадоха 12 години, защо.....

# 352
  • Русе
 Гимназията, която съм завършила, носеше името - "Бастилията", заради вътрешния двор. Тогава обаче всеки осмокласник знаеше какво значи Бастилията. Сега силно се съмнявам да има знаещи.

Хубаво е избиращите училище, да потъпсят темите на съответните училища. Поне за Софийските топ училища си има теми. Доста актуална информация може да се намери и всеки да си прецени.
   СМГ и НЕГ вървят като еднакво желани заради облъчването с високия бал. В нашия град е същата работа. Защо влезе в АГ - защото не ме пиреха в МГ. Ама сега едвам тройка изкарва по математика дори в АГ. Битува сякаш някаква нагласа, то като влезе в училище с такъв бал все ще изкара и покрай другите ще се научи. Не е зле да се сверят обаче изисквания, възможности, планове.
    НЕГ е с такава скорост предполагам заради възможностите за по-нататъшно образование в Германия. За това, че немският без здраво учене трудно се усвоява на ниво използване извън средата.

# 353
  • София
Хепи, сега ще обясня защо могат децата еднакво да искат СМГ и езикова, независимо каква, а може и изкуство да искат. В общи линии хората се развиваме относително хармонично, без големи амплитуди. Математиката и езиците са свърани - обичайно на когото му е ок езиково, на него му е ок и математиката. Рядкост са случаите, в които някой е супер с езиците и пълно дърво с математиката и обратното. И в двата случая е отклонение. А особено ако говорим за деца, които са "стрейт А" (Ежко, намигане към теб;)), то по съвсем естествен път развиват всичко - и език, и математика, и науки, и изкуства, че и спорт (е, тук за спортовете е малко по-различно, защото се иска голямо усещане за тялото).  Същото е и при всички хора - развиват езици, математика и т.н. пак горе-долу хармонично. ГениЙте са изключения, но те са образно казано аутлайъри.
Няма значение какъв език ще учиш - всички човешки езици се са измислени от хора, и осиновяванията на деца от различни раси и култури го доказва - всяко човешко дете може да научи всеки човешки език. Иначе нямаше да могат култури с алфабетични системи да учат източни езици. Не разбирам защо все още шетат митове и легенди, че имало значение какъв бил езикът. Няма никакво значение, нещата са на субективно усещане, но обективно си е все едно и също - човек научава каквото трябва да научи, приспособява се.

# 354
  • Русе
Рядкост са случаите, в които някой е супер с езиците и пълно дърво с математиката и обратното. И в двата случая е отклонение.
  Това бих го оспорила. Повечето деца, които познавам , а те хич не са малко с успехи и подчертани качества в едната област дори , имат доста големи затруднения в другата.

# 355
За езиците съм съгласна, че всеки научен ще е богатство.
Но това с МГ е изкривяване, от което много деца страдат. Между справям се с математиката и искам/за МГ съм има планина разстояние.

# 356
  • София
можеш да оспорваш колкото си искаш, но извадката ти е субективна, което я прави обективно ненадеждна.
разликите са плод на обучение, което по преценка на родителите е поело в определена посока за сметка на другите възможности. Или детето е решило, че българският му е по-лесен от математиката и вече математиката "не му е интересна" и "не му върви". Естествено, че като не отделя време на математиката, тя ще започне да куца! Затова се търси стабилна общообразователна подготовка в началното и основното училище, защото това е основата и децата могат да развият това, което им е дала природата, господ или както там го наречем.  А когато куца едно, куца и всичко останало. Затова в малката възраст и в начална училищна е толкова важно всичко да се развива, за да не се получи дисбаланс да развиваме само едно, което сме решили, че е ок, а да заметем под килима всичко останало, "защото не е за него, не му върви, не му е на мерак..." и прочие аргументи, които не правят услуга на детето.

# 357
В общи линии хората се развиваме относително хармонично, без големи амплитуди. Математиката и езиците са свърани - обичайно на когото му е ок езиково, на него му е ок и математиката. А особено ако говорим за деца, които са "стрейт А" (Ежко, намигане към теб;))

Хармонично не значи всестранно. Големия попива езици със светлинна скорост (майчини гени) и есетата му се отдават, но не може да се мери на малкото пръстче на брат си по математика. И обратното: есетата са все още испанска инквизиция за дребния, а за езиците - добре че е учил много английски преди, но по математика изкара (едвам) 6 първия срок. С малката подробност, че не беше правил домашните си (и имаше заслужена двойка на същите). Прилича на баща си, обесникът.

Що се отнася до "стрейт А", имаме смекчаващи вината обстоятелства - учим в САЩ все пак. (8 предмета годишно срещу 15 тук). Но ни предстоят приравнителни, където се надявам да измием позора...

# 358
  • най-шареното място
ом, хич нямам намерение да пиша кой как е избирал училище след 7 клас -хора и нрави всякакви.  Друго обаче искам да кажа -съвсем не е вярно твърдението,че спортът страда заради ученето в едикое си училище.

Получило се е объркване. Андариел говореше за спорт и състезание. Аз писах за спорта учене и за страдането на  страничните занимания заради едната година подарена на кандидатстването.

Иначе дадените от теб примери са ясни. Има подобни и покрай мен, но това не значи, че децата нямаше да са по-успешни при по-добри възможности да развиват уменията и талантите си. Както и по-щастливи и оттам здрави. Познавам деца, които спряха тренировките се за поне половина година, точно в 7-ми клас. Колко е правилно за развитието им като физика, психика и в спорта няма какво да коментираме. Е, влязоха където искат и с "космически бал" както кава Андариел.

Вчера се въздържах, но сега ще добавя - страдат и спорта, и движението принципно по подразбиране в училищетата. При  децата, които не спортуват активно това е най-страшно. Децата имат хорариум и домашни, които не позволяват да бъдат на въздух в "правилните" часове, какво остава да спортуват. Имат едни. Принуждават се да  ходят на фитнес примерно, че той винаги е осветен, отоплен/изстуден и отворен. Но не всеки тийн би отишъл, а и най-малките още са малки и точно покрай изпитите.
Скрит текст:
За мен образованието е само част от пътя. Травмата в училище дето отказва от спорта учене, е да си тикнеш детето някъде дето балът му ще блесне, па ше му завидят чак. Нищо, че ще сложи край на състезателната кариера преди да се дипломира. Спира да ги играе игрите, ако разбираш. Раншко. Къмто второ ниво в началото.

Училищното натоварване пречи на страничните неща. Много. Физически е невъзможно. Нямам предвид  деца отличници в училище и лауряти на какви ли не конкурси и състезания. Деца с интереси и амбиции успяват, да. Макар, че с изкуствата е наистина трудно. Въпросът, е че и за тях часовете и дните са като при всички - няма време. Кандидатсването реално краде цяла година на повечето деца. На някои и повече. А те са били оскъдно и преди това.

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 10:57 от ом

# 359
  • Русе
можеш да оспорваш колкото си искаш, но извадката ти е субективна,
   А твоята е обективна. Smiley  Или пък изводите са обосновани на собствената ти логика, която също е доста субективна.
   Извадката ми не е толкоз ограничена. Познавам една част от националния отбор по математика. Някакъв процент от набора на сина ми, които са в МГ - точно паралелка математика и то от години. Този въпрос сме го обсъждали и с близки преподаватели. Не е само от наблюдения върху моето дете и няколко наоколо. Децата с математическа насоченост има логическо мислене и лесно си създават схеми и връзки, с които учат по ефективно. Имам билзки деца,добре с математиката, които печелят и състезания по езици.Но при всички се полага усилие.Но пък наблюдавам моето дете и други като него, които без грам усилия запомнят, пишат и усвояват почти от въздуха. Иначе то е ясно, че ако не се работи и не се постига, дори с природни дадености.

Общи условия

Активация на акаунт