Това, което не одобрявам в българското училище...

• 41 041
  • 426
  •   1
Отговори
# 105
Аз искам да попитам тези от вас, които са запознати с чуждестранните системи на обучение, може ли да споделите как точно протича един учебен ден на деца в държави, в които е приета целодневната форма на обучение. Ще ми бъде много интересно да разбера какво се случва един цял ден в училище. Интересно ми е и дали при такава форма на обучение се дават домашни, кога точно се пишат тези домашни щом децата са по цял ден там. Също така ми е интересно на каква възраст тръгват децата на училище. Скоро четох, че принц Джордж е тръгнал на училище вече, а той е едва на 4 годинки
Заповядайте в темата!
http://old.bg-mamma.com/?topic=880015

# 106
  • Майничка
Амели, ако на някого би му хрумнало да ме овластява с каквито и да е кардинални правомощия в училищната сфера, бих си вдигнала гълъбите от нея на мига. Освен ако не ми разрешат да пратя всичко, що е в системата на образованието, поне месец годишно да работи в училище. Mr. Green

Аз съм дърт човек, вероятно вече с патологични психически изменения, продукт на вече остаряла система, освен това, преподавам относително труден предмет, който изобщо не е бил първи избор на 80% от учениците ми.
Да кажем, в последните години това се променя с някой процент надолу, но пак се налага, няма и месец след започването, да бърша сълзи и сополи и да обяснявам че, да, вероятно са постъпили мазохистично и недостатъчно информирано, обаче ножът е дървен и при рационално използване на потенциала си, развиване на инстинкта за самосъхранение и спазване на елементарните норми на общуване, има шанс да оцелеят пет години, че даже да развият стокхолмски синдром, да им хареса и един ден да си спомнят за зора с умиление. Laughing

Има много сърцати, отдадени и отворени към новото хора в сферата на образованието, също и много истински професионалисти, независимо от възрастта им.
Това, което може би най-липсва, е волята за последователна и целенасочена промяна, независимо от политическите обстоятелства. Всичко се решава и прави на парче, мъж да е, сега да е и накрая във всяка област е кръпка до кръпка. Щипнато оттук, заето от там, понякога квадратен чеп набит в кръгла дупка, после избит и сменен с шестоъгълен, обаче кадрите си изтичат, учениците също...

# 107
  • Русе
 Като положително отчитам завършването на основно образование в 7 клас за всички. Едни учеха 8 клас  основно образование още, други учеха 7  клас - средно, след като до 7 клас всички учеха по един учебен план.  Обаче все още не се знае как ще се приложат новите рамки  , защото по тях училищата имат известна свобода да изготвят свои програми. В 11 и 12 клас може да се изготвят динамични програми с превес на профилиращи предмети. С една дума да се учат по-задълбочено избрани профилиращи предмети. Звучи добре, обаче учебните планове се изготвят в движение. Един от проблемите, които този динамизъм може да предизвика е липсата на квалифицирани учители за профилиращи предмети.
    В сайта на гимназията, в която учи сина ми има публикувани стратегии за развитие на училището за периода 2016-2020. За сведение - сегашните осмокласници ,започващи по новата програма ще завършат 2022. Като слаби страни са посочени
 Недостатъчно добри между-предметни връзки
 Липса на мотивация за квалификация в посока ПКС;
 Неизползване възможноститена ЧК за реализиране на възпитателните цели на училището;
 Слабо използване на техническите възможности на училището в учебния процес;
 Недостатъчна комуникация на част от учителите с ученици и родители;

# 108
  • волно калдъръмче
Написани са общи приказки, за да може някой да си измие ръцете.

Междупредметните връзки никога не са били решаващи за доброто качество на обучението, защото всяка научна дисциплина борави със свой инструментариум. Те са по-скоро следствие, което се проявява в процеса и няма как да произвеждат сами по себе си отличен образователен продукт. Ако следваме тази логика, идеалният вариант би бил една обща мешавица от всички области на знанието в един предмет, за да се получи търсеният идеален ефект от разглежданите връзки.

Липса на мотивация за повишаване на ПКС има, защото учителите ги плащат от джоба си. Останалите курсове по училища се заявяват въз основа на потребностите на самите учители или общите за училището. Има комисия по квалификациите, съставена от учители, която прави проучвания и заявки.

Възпитателните цели на училището би следвало да са формулирани някъде. Те произтичат от всяка учебна дисциплина, съобразно нейната специфична насоченост. Примерно, изкуствата имат за цел да възпитат естетически вкус. Да очакваш училището да компенсира за 40 мин седмично (ЧК) пропуските в домашното възпитание, е безумно.

Относно последните две слаби страни би следвало да има някакъв веществен материал, с който да се онагледи какво се съдържа в понятията "силно използване на техническите средства" и "повече от достатъчна комуникация от страна на учителите с родители и (забележете!) с ученици" и да се направи съпоставка с текущата оценка. Епа как част от учителите отказват да говорят с тези деца в това училище, че и часовете си провеждат като им мълчат? Или на родителска среща: излиза класният и като млъкне, не можеш да му отвориш устата просто.

Последна редакция: пн, 16 окт 2017, 12:21 от Райчун

# 109
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
За храната :
https://www.facebook.com/FoodRevolutionDayBulgaria/posts/1594805 … 81296?pnref=story

Имам личен опит- в предучилищната бях събрала един плик с евтини сухи пасти и вафли...т.нар. здравословна закуска Sad

# 110
  • волно калдъръмче
Факт е, че някои деца и на това биха се зарадвали, Роузи.

Никога не съм разчитала на закуската, която им дават в училище. Прави си домашен сандвич по него вкус и това си яде. Храната в стола не беше лоша, случвало се е да обядва там. Не му харесваше, че не може да си комбинира храните. Каквото ти дадат - това.

# 111
Факт е, че някои деца и на това биха се зарадвали, Роузи.

Никога не съм разчитала на закуската, която им дават в училище. Прави си домашен сандвич по него вкус и това си яде. Храната в стола не беше лоша, случвало се е да обядва там. Не му харесваше, че не може да си комбинира храните. Каквото ти дадат - това.

Това, което пишеш е обидно. Съжалявам, но не мога да го приема.
Някои биха се радвали и на 3 дневен комат, нали. Тук говорим за държавни стандарти. За това, какво държавата нарича здравословно хранене и как контролира процеса.
Говорим за това как  третира децата ни.

Да ти сервират боклук и да твърдят, че е о.к. да го изядеш.
Детето ми не яде помия...

П.С. Всяка сутрин готвя по две хранения и зареждам 3 кутии за храна, не със сандвичи, а с полезна храна...не говорим за това, обаче....

Последна редакция: пн, 16 окт 2017, 12:28 от Роузи

# 112
  • волно калдъръмче
Чудесна си! При такова изобилие за какво ще му е въпросната "закуска"?

И на мен би ми било обидно някой да мисли, че не си храня детето, но т. нар. от теб държава показва точно това с тези закуски.

Реално недобросъвестните търговци, които осигуряват закуските, лапат парите от вашите данъци, а на децата подхвърлят боклуците. Държавата трябва да крепи крехката икономика и не смее да каже гък на частниците. Има ли закуска - да. Това закуска ли е - да. В срок на годност ли е - да.

Като не ви харесват (а и не са ви нужни) направете една подписка и ги спрете. Държавата очевидно не може.

# 113
  • Русе
 Не си спомням вече, какво са им давали на тези закуски. Не бях стресирана във всеки случай, често си връщаше закуската,в повечето случаи защото е свръх капризен. Не ми е било проблем - да му слагам плод ,сандвич. В автоматите имаха мляко.

# 114
Чудесна си! При такова изобилие за какво ще му е въпросната "закуска"?

И на мен би ми било обидно някой да мисли, че не си храня детето, но т. нар. от теб държава показва точно това с тези закуски.

Реално недобросъвестните търговци, които осигуряват закуските, лапат парите от вашите данъци, а на децата подхвърлят боклуците. Държавата трябва да крепи крехката икономика и не смее да каже гък на частниците. Има ли закуска - да. Това закуска ли е - да. В срок на годност ли е - да.

Като не ви харесват (а и не са ви нужни) направете една подписка и ги спрете. Държавата очевидно не може.

На мен ми се струва разумно, примерно, родители, които се отказват от закуска, да се подписват под това,  ако парите отиват за по- качествена храна за останалите.
Онези хора, които са написали, че се нуждаят от нея.
Ако бюджетът е един и същ, но половината деца се откажат, дали за другата половина, ще има по- качествена храна?
Съмнявам се, защото и сега не пречи храната да бъде качествена, но няма контрол или по- важно, няма отношение на любов и грижа към децата от страна на институциите.
Хвърлят им там нещо. ....

# 115
  • Русе
 Ами не бих се подписала под такова нещо. И не мога да разбера защо се епка тази тема толкова. Ако има отклонения от качеството си има механизми за контрол

# 116
  • волно калдъръмче
Роузи, не мога да ти забраня да живееш с идеята, че качествено, безплатно и разпределено на солидарен принцип някога тук може да заработи. Това и по комунистическо не е било. Още тогава разглежданата от теб идея "от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите" се оказа неработеща.

Контрол би означавало още пари за заплати, които не идват от нищото, а пак ще са от данъци. В този омагьосан кръг се въртим с години. И в момента има контрол във формата, в която ти посочих по-горе (има ли закуска - да, в годност ли е - да, ама това закуска ли е - да, за справка виж какво предлагат закусвалните).

# 117
Ами не бих се подписала под такова нещо. И не мога да разбера защо се епка тази тема толкова. Ако има отклонения от качеството си има механизми за контрол

Явно няма.
Ти с кое от нещата би закусвала или би купила за детето си?
Или работиш във фирма- производител или нещо такова...не мога да повярвам на някой да му харесва това.

Роузи, не мога да ти забраня да живееш с идеята, че качествено, безплатно и разпределено на солидарен принцип някога тук може да заработи. Това и по комунистическо не е било. Още тогава разглежданата от теб идея "от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите" се оказа неработеща.

Контрол би означавало още пари за заплати, които не идват от нищото, а пак ще са от данъци. В този омагьосан кръг се въртим с години. И в момента има контрол във формата, в която ти посочих по-горе (има ли закуска - да, в годност ли е - да, ама това закуска ли е - да, за справка виж какво предлагат закусвалните).

Райчун, контрол на качество на вкуса и състава... едва ли е правен контрол ...

Ако е правен такъв, контролните органи са за съд.

Дори ябълки, когато дават на децата, са или очукани или зелени или презрели....

# 118
  • волно калдъръмче
Ок, мила Роузи, както кажеш! Контрол на вкуса Laughing няма, но щом ти искаш, непременно ще го създадем. Относно състава, нямам какво повече да напиша. Брашното, от което се правят закуските, се продава свободно и на опаковката му няма череп с кръстосани кости. С останалите съставки в закуската е същото.

# 119
  • Русе
Роузи, както казах в нашето училище нямаше някакви фрапиращи отклонения. За плодовете специално съм доста взискателна и откъдето и да бяха донесли ябълки на детето ми, пак нямаше да ги приема и си му слагам такива, каквито аз избера или отгледам.Не че той не си ги гризеше и тези, които му даваха. Обикновено изяждаше само плода.Иначе аз на моето дете му купувах донъти,защото само това искаше по едно време да яде. За сведение е слаб, атлетичен и на 14 години се занивама със спорт поне 3 часа на ден. И не работя в такава фирма, съжалявам за ограниченото ти мислене, не позволяващо, кой знае какви изводи.
     Проблемът е не какво дават, а това, че няма обособено подходящо пространство,достатъчно голяма да се хранят на територията на училището.

Общи условия

Активация на акаунт