Живот без семейство и деца

• 76 442
  • 1 226
  •   1
Отговори
# 45
Според мен има голямо значение на каква възраст е семейството и детето. Ако е на ранна - вероятно би попречило. В моя случай дойде тогава, когато вече в общи линии бях реализирал на практика всичките си мечти и планове. Примерно като бях на 18-19 си мислех, че мечтая да "обиколя света". Понеже нямаше голяма вероятност да спечеля от тотото, си измислих професионални области, в които се пътува често по работа дори до най-далечните дестинации. Да, ама човек като е на 18 ги мисли малко наивно нещата. Аз съм изразен интроверт с висок невротизъм - едно пътуване ми е много повече стрес, отколкото удоволствие. Закъсняващи полети, перспективата да си изпуснеш самолета или да те свалят, защото са овърбукнали - всичко това ме напряга безкрайно. И днес имам възможност ако искам сигурно всеки месец или дори всяка седмица да пътувам (някои мои колеги почти постоянно са в командировка), но се съпротивлявам със зъби и нокти и единствено при крайна принуда отивам някъде Simple Smile  

Другите наивни идеи, мечти и представи, които имах на 20, се реализираха в някаква степен и видях, че реалността е много по-тривиална отколкото романтичната мечта.

Така че на моята вързаст детето отне основно от губенето на време. Което и на 20 и на 30 почти винаги (с изключение на кратки периоди интензивна работа/учене, когато ми е било интересно) е било основна част от всекидневието ми.

Появата на мрънкалцето сложи край примерно на онлайн компютърните игри, които са доста времеемки. На практика нямам желание и за нормални компютърни игрички, въпреки че за тях бих имал време. Също спрях да пиша във форуми (като изключим този), което ми губеше доста време. Естествено все още си губя доста често времето, което някой ден сигурно ще стане жертва пък на Номер 2.

Нещата обаче стоят по-различно, когато семейството дойде на 20г. или дори 25г. Човек още не се е наживял, не се е реализирал, не е осъзнал за себе си колко безмислено е мъкненето по купони, клубове и т.н. И това за мен води до страшно много от проблемите, които се обсъждат в този форум. Естествено има и хора за които купоните, клубовете, излизането с приятели никога не стават безмислени.

Честно казано ако бях един от тези хора, сигурно нямаше да имам деца - обществото и културата натискат хората да правят деца, но това изобщо не е нещо задължително и няма непременно връзка с реализация, вътрешна хармония и дори щастие. Има хора, които ще са нещастни без деца, но по същия начин има хора, които може би с деца са по-нещастни отколкото биха били без.

Хората, за разлика от животните, можем да не се оставяме да ни движат животинските инстинкти и нагоните, а инстинктът да се размножиш е вероятно най-силният в природата. От там и мозъкът ни е програмиран да се умилява от "сладки" неща като малки котенца, бебенца и т.н. Които обективно погледнато (особено бебенцата) не са никак сладки - малки, ревящи от колики машинки за аки, с които 1 дума не можеш да си кажеш. Бременността изглежда е сподобна дори да препрограмира дългосрочно мозъка на майката - вероятно като механизъм става чрез хормоналния коктейл по време на бременността. В статията смятат, че функцията на тези промени е да помогнат на майката да се грижи още по-всеотдайно за бебето си. Което ако се замислим е доста логично - какво спира едно животно да изяде малките си, ако не сходни промени? Колкото и да са дългосрочни тези промени обаче, изглежда не траят за цял живот (както и при животните - в един момент малките порастват, напускат бърлогата и ако майката ги срещне след години, нищо чудно да ги нападне). Предполагам, че когато и при човека премине този период, започват размисли и ако не съжаление, то поне осъзнаване на факта, че човешките деца отлитат много по-късно отколкото може би е природно заложено (такова е обществото ни) и че в известен смисъл отговорността е за цял живот.

Не е социално прието обаче да се говори за това и много хора според мен не биха признали за нищо на света подобни мисли. За съжаление хората сме допълнили животинските инстинкти със сложна система от социални норми и в голяма степен поведението ни робува на всичко това. Което всъщност е това, което ни пречи на реализацията и щастието - не децата или семейството сами по себе си, а робуването на някакви спуснати отгоре правила и норми за какво е "правилно" и какво не е. На запад все повече се опитват да наложат някакъв либерален идеал, че индивидът е важен и че пътят към неговото щастие, какъвто и да е той, е това, което има значение. Но нашето общество е консервативно (може също така е и по-необразовано) - това примерно гей двойки да имат деца с донорски материал или пък осиновени - би срещнало огромна съпротива у нас. По същия начин се осъждат и "стари моми", мъже, които пишат в женски форуми или се интересуват твърде много от това с какви кърпички е най-добре се бърше задника на бебето и т.н. Simple Smile

Знам, че е много трудно, но колкото по-малко робува човек на животинските си инстинкти и на общественото мнение, толкова по-щастлив и реализиран е. Просветеността е това, което помага най-много.

# 46
  • София
За концертите да кажа. Следващия път купувам билети и отиваме с дъщерята, защото тотално ми ПИСНА от мъжа ми! Уж голям музикален фен. Един път в годината можем да си позволим билети. И таман да щракна "Купи", той почва - ама не, ама това-онова. И аз се спирам и изпускам най-великите хора и групи, които цял живот съм искала да видя.

# 47
За мен е повече от малоумно схващането, че с появата на децата животът свършва и затова първо се живее, после деца. На такива хора винаги им е тъпо и все не правят това, което искат, най-често живеят с великите си подвизи от младостта, която никога няма да се върне. Нито концертите, нито пътешествията свършват с появата на децата, въпросът е дали наистина ти се занимава с тези неща. Лично аз повече пътвувам и ходя по културни мероприятия след появата на децата, просто защото тези неща са свързани с имането на пари, а не на деца Simple Smile Не знам толкова ли са тъпи някои, че не се сещат.

# 48
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
По всичко личи, че имаш нужда да реорганизираш живота си. Не е редно ти да се занимаваш с цялата работа, а всички да са свободни. Аз не се сещам за нещо, което моите деца да не могат без мен...единия е на 13, другия на 7. Готвят, мият чинии, зареждат пералня, сушилня, хранят котето.... 
Аз също се чувствам уморена напоследък, считам че е заради смяната на сезоните.

# 49
Simple Smile Авторката, аз какво правех преди години след като се улових, че съм в пълна изнемога и депресия покрай детето. Колкото и да не понасям методите за гледане на друг човек, виках за по 1-2 часа денем 2-3 пъти в седмицата бабите. Ако нямаш баби, наеми гледачка за 2 часа (не е толкова скъпо и си заслужава).
Излез сама, независимо дали ще отидеш да вееш крачоли из парка, по улиците, в мола, на кино, на фитнес, каквото ти харесва.
Вечер като заспят децата, сядаш си на компа – филмче, книжка, писане във форум. Аз така правех, чаша кафе без кофеин или чайче вечер и релакс преди да легна, времето само за мен, че то иначе се претопяваш.

# 50
  • Пловдив
За мен изразите "да съм себе си", "да постигна себе си" и подобни са просто едни клишета, лишени от всякакво съдържание. А желанието за постоянни купони, срещи с приятели, танци и прочее е хубаво да е преживяно докъм 24-25. След това живот, въртящ се основно около тези неща, също е доста безсмислен. Но напоследък ясно тенденцията е към прогресиращ инфантилизъм, базиращ се на глупави клишета.

# 51
След няколко години той ще се отдели и ще остана сама. Ами каквото такова. Не мисля, че ще е много зле. Ще се радвам на посещения и на гледане на внуци, а през другото време ще се забавлявам или мързелувам.
В темата се пита дали би ти харесал живот, в който нямаш деца, съответно няма да имаш и внуци, нито посещения.
Иначе е ясно, че като пораснат ще си имат отделен живот, но винаги ще имате връзка, ще се виждате, ще споделяте хубави и тежки мигове. Което е много различно от това да си сам и да нямаш никого.

# 52
Аз съм интроверт, чувствам се прекрасно само когато съм сама и хич не ме е страх да живея сама. Напротив, даже си мечтая. Simple Smile
Но пък исках да имам дете, исках и семейство в класическия вид да имам.
Честно казано, никак не ме очарова съжителството с мъж, вярно, че не беше съпричастен и отдаден партньор, но дори и да срещна такъв, не бих живяла повече на семейни начала. За брак - абсурд.

Чакам детето да завърши образованието си, да се изнесе и да се наслаждавам на свободата си, ако съм жива и здрава. Simple Smile

Не знам кое е по-тягостно - да се прибираш вкъщи и да знаеш, че няма никой, или да се прибираш и да те смазва мисълта колко задължения те чакат, породени от съжителството с други хора. Tired
Може би има значение, че и детето, както и баща му, разчитат всичко аз да върша, затова се чувствам затруднена.
Но дори и да е някой, равностойно участващ, пак бих предпочела да живея сама за в бъдеще.

# 53
  • София
Сега се замислих върху заглавието - живот без семейство. Без никакво семейство, никога. Тръпки ме полазиха.
И аз съм интроверт, но ми стигат няколко часа сама. Вечер искам компания.

# 54
Никога.
Малко ли хора никога не са се женили и нямат деца?
За такива хора пита.
Ама ние тук не сме такива и нямаме обективно мнение.

# 55
Представям си живота без семейство, но без дете -не Peace
незнам  по-голям смисъл от това да имаш дете, нито кариера, нито финанси,нищо

# 56
  • София
Мисълта ми беше, че повечето хора са отраснали в някакво семейство. Естествен стремеж на човека е да създава някакви общности околко себе си. Рядко има хора, които са съвсем сами в този живот.

# 57
чак без никакви близки около себе си ,не си го представям
слава богу имам майка,сестра , в трудни моменти сме сплотени
но наистина от съжителство с мъж и аз не изпитвам нужда, дори съм против това за себе си
имам познати,които са сам сами-без деца,без живи родители и е наистина тъжно Tired

# 58
.

Последна редакция: сб, 14 окт 2017, 23:24 от red soul

# 59
  • Най-красивата страна
Имаме един роднина,който  е стар ерген.И деца няма.Живее сам в малко градче.Ние сме единствените му близки,но ходим при него веднъж месечно.
Като беше млад имаше много приятели и много пътуваше.
Но сега е възрастен,самотен и болен .Общува само със съседите си.Знам,че съжалява,защото няма деца.
Къщата му е голяма,но празна.Половината стаи са заключени.
На празници е сам вкъщи с котката си.Говорел си с нея.
Тъжно е ,гадно е...но това е положението...
Не можем да го вземем при нас ,не можем да се преместим при него.

Общи условия

Активация на акаунт