Има ли значение възрастта на родителите?

• 60 511
  • 837
  •   1
Отговори
# 135
  • София
баба не е биологично понятие, а социална роля. Много дами тук си мислят, че младостта е в паспортните им данни. Да, ама не е. Учените (разбира се за много от вас, това си е бла-бла) са доказали, че не в паспорта,а в ДНА структурата ви и в "мозъчния капацитет" е часовника на времето. Който "мисли, или се чувства" стар - е де факто стар па бил той и на 25. Същото важи и за 100 годишните. Въпросът беше дали има значение за децата възрастта на родителите; От биологична гледна точка - да. По възрастни родители - по-умни деца. Много стари майки с увреден ДНА материал - идиотчета. Напоследък има данни, че възрастта на татковците също има значение. Що се отнася до това как се чувства детето с по-възрастни родители  - ако си обича родителите за него е без значение. Това,което едно дете иска е време, внимание, респект и да си играете с него. Комплексите възраст са си ваши, не на детето. По тази логика какво да правят младите 90 килограмови дроплести маминки по площадките - да ги стреляме ли?; децата дали не се срамуват от това, че маминка е слонче или че пуши като стара циганка???/ Това си беше заяждане от моя страна, но си мисля че какичките тук май нямат деца или не си ги отглеждат - иначе нямаше да прочета толкова много .Т.......неща. Simple Smile

Глупости  са тези гледни точки, дето ги си нацвъкала тук. С възрастта качеството на биологичния материал се променя, затова и за донорски яйцеклетки и за донорска сперма има поставена граница, защото искат да ограничат рисковете. Децата изглеждат по-умни, но то е защото обичайно по-възрастните родители са по-добре материално и поради възрастта и идеята даа изживеят пълноценно родителство, са готови да дават повече на децата си като материални придобивки, образование и лично внимание. Не зная какво си чела и какво си разбрала, но си написала големи щуротии. Аз те разбирам, щом твърдиш, че си родила на 51, че се чувстваш млада и си построила своята си вселена около себе си и си я хармонизирала, но разлика от 50 години са две поколения, не само биологично, а и като начин на мислене и отношение към живота. Може да лъжемм себе си, но не можем да излъжем природата, колкото и да се смятаме технологично и културно напреднали. Има неща, които се изживяват в определени житейски отрязъци и който не ги е изживял тогава, гледа да ги навакса. Писанията ти за дроплестите маминки не ти отиват на възрастта и зрелостта, която твърдиш, че имаш. Нали си майка - радвай се, какво те интересуват младите дропли? Това, че те са дропли с какво ти помага на теб?

# 136
Добър пост и добри въпроси, Анди. Аз съм живото въплъщение на идеята ти за по-възрастните родители и амбициите им за децата. Голямото го родих на 22 и бях абсолютно спокойна и смела в невежеството си, типично за младостта. Малката я родих на 35 и като почна едно четене и ровене в нета, една активна работа с детето, сакън да не би да не се развие интелектуално, леле мале!

# 137
Не говоря за позор, нито за ангажимент от страна на децата.
Чисто емоционално питам.
Децата имат нужда от родителите си  не само до тийнейджърството. Не като грижи, пак да уточня.
На тая възраст децата се предполага да са се изнесли и да гонят учение и кариера. Така или иначе ще живеят отделно.

За чужбина това е много ясно.
Но значи ли, че след 18 или 21, колкото е пълнолетието, децата вече нямат никаква нужда от живи родители?
Ако да, значи всичко е ОК.
Мислех, че говорим за пребиваване на родителите в старчески дом, не за умирачка.

# 138
  • София
аз я разбирам жената, иска да се похвали с децата си, особено предвид обстоятелствата. но като прочета такива за четири езика и моторно по-напреднали от връстниците, особено това ДНА, ми става ясно с какви статии и книги е прекалила. Назобването с такива няма нищо общо с родителската амбициозност, а с някакви други неща. И го казвам като амбициозен родител, а и винаги съм поощрявала родителите да са амбициозни.

# 139
  • София
Lana, твоят проблем има решение - малко скъпо, малко риск, но е все нещо - направи си стимулация на яйчниците и събери яйцата докато си /са млади. Има доста места където това се прави. След това ги замразяват и пазят, до момента когато решиш, че си готова. Не е най-доброто решение, струва пари, но ти дава време....

Боже, мили! Ако съм разбрала правилно, ти съветваш 22-годишно момиче, здраво и право, да си прави стимулаця и да събира и замразява айцеклетки, за да има време "да е готова" и да си отживее? Ти добре ли си или забрави да си пиеш хапчетатаа и да посетиш терапевта си? И не, не ми пука дали ще се обидиш, защото по-добре ти да си обидена, отколкото да подкокоросваш младо момиче да си причинява всичко това. Съвсем си се побъркала, без да извиняваш!

# 140
Цитат
Въпросът беше дали има значение за децата възрастта на родителите; От биологична гледна точка - да. По възрастни родители - по-умни деца. Много стари майки с увреден ДНА материал - идиотчета.
Последно - идиотчета или по-умни? Или "по-възрастни" и "много стари" са качествено различни неща?
С риск да отегча аудиториата, ще изясня какво знае науката по въпроса до сега:
 Жената се ражда с определен брой яйца (клетки, които ще узреят с времето). На всеки цикъл са стартира развитието на няколко и накрая остава само една готова за оплождане. Това значи, че ако жената е изложена на рискови фактори- радиация, стрес, алкохол, цигари, пестициди и пр....от ранна възраст, то и нейните бъдещи яйца са подложени на влияние и могат да се увредят. Колко бързо и до каква степен? зависи от факторите и от степента на влияние. Пример: близначки ги разделяме и едната отива да живее в семейство, където родителите пушат (ежедневно е подложена на увреждащ фактор); живее в град който е силно замърсен и започва работа в офис с шеф идиот. Яде храна от вериги за бързо хранени, пици, разтоварва с коктейли...Ако тя роди на 20 има шанс да е "нормално дете"; ако роди на 30 (ако изобщо има останали нормални яйца) може и да не е съвсем ОК детенцето. Тази близначка вече на 30 е с доста ако не и тотално похабена и увредена ДНА.
Втората - ако си спести този начин на живот и е изложена само на "естествената радиация" и "допустимите нива на замърсяване" има шанс да роди и на 50 здрави и нормални деца.
Защо децата на по-възрасти родители са по-умни? - това за сега е факт с много и различни обяснения.
Когато писах за идиотчетата - казах, че са продукт на увредена ДНА и вероятността да се увреди ДНА с възрастта нараства, особено като се калкулират "вредните фактори" - това е; всичко е статистика и вероятности, но факта е, че жената носи целия си генетичен потенциал/яйцеклетки с раждането си и от нея зависи до колко той ще е годен или увреден. При мъжете не е така и затова и стари мъже могат да имат здрави деца

Каква наука, какви чужди езици, след като основни понятия не знаеш. Стига си го циклила това "ДНА" - на български се нарича ДНК - дезоксирибонуклеинова киселина, учи се за нея в часовете по биология в училище. На английски също не е, след като е написано на кирилица.

п.п. Сега и аз прочетох това за 22-годишната, която да си замрази яйцеклетки. Не знам каква си мислиш, че ти е "аудиториата", обаче няма полза от такова нещо. Да речем, че на 22 замрази яйцеклетки. Репродуктивната медицина все още не е напреднала дотам, че да ги съхранява повече от няколко години така, че да са жизнеспособни след размразяването. За ембрионите е по-дълъг срокът, но пак не е толкова дълъг, че да гарантира спокойствие, че ако на 20 имаш пари и донор на сперма, на 40 ще си спокойна, че имаш ембриони от 20-годишните си яйцеклетки.  Вероятно в близките няколко години този срок няма да надхвърли едноцифрено число, освен ако не се случи някакво изумително откритие, но дори и да има такова откритие, това едва ли ще засегне вече замразените по "стари" технологии яйцеклетки. Значи, ако замрази сега, замразените яйцеклетки ще са негодни, преди да навърши 30, когато все още има добър шанс шанс да забременее естествено, ако няма репродуктивни проблеми, несвързани с възрастта.

Силно подозирам, че тролиш из форума и е много вероятно нито да си жена, нито да си родила на 50+ деца. Изключително си некомпетентна от медицинска, научна и лингвистична гледна точка за претенциите, които имаш.

Последна редакция: нд, 22 окт 2017, 12:46 от кукумицинка

# 141
От гледна точка на детето на първо място по важност е да е обичано и обгрижено. Та от тази гледна точка май възрастта няма чак такова значение. Вече в тийнейджърските години сигурно има разлика дали детето има млади или възрастни родители - заради това как изглеждат в очите на другите, заради начина им на мислене, ако има прескочено поколение... Предимството на по-възрастните родители е по-голевия жизнен опит, по-голямата материална сигурност, дори това, че са имали време да се реализират професионално. Предимството на младите е точно тяхната младост, смелостта им, по-голямата жизненост, по-здравата и непохабена нервна система. Ех, ако всички можехме да уцелим златната среда...

# 142
  • София
Затова приемаме това, което дойде, пък каквото дойде.
Това, което мен ме плаши леко е, че както тази потребителка дава съвети на момиче на 22 да замразява яйцеклетки, когато бъдела готова да бременее, става доста опасно като начин на мислене, все едно детето е някакъв аксесоар, като да си вземеш кученце, когато си готов, ако ти се гледа. И какво, ако е готова на 70? Ако приемем, че имането на деца е висша форма на егоизъм, то мисълта за "ще замразя, когато съм готова", вече ми избива на свръхегоизъм, някакво егоцентрично-консуматорско.

# 143
  • Пловдив
Цитат
Силно подозирам, че тролиш из форума и е много вероятно нито да си жена, нито да си родила на 50+ деца.
И на мен ми мина през ума, че може да прави фалшива история на профил, но пък тогава дали нямаше да я прави с по-обикновени, небиещи на очи неща, не с шантави "научни" разяснения?

# 144
  • Tам през Атлантическия океан
Lana, твоят проблем има решение - малко скъпо, малко риск, но е все нещо - направи си стимулация на яйчниците и събери яйцата докато си /са млади. Има доста места където това се прави. След това ги замразяват и пазят, до момента когато решиш, че си готова. Не е най-доброто решение, струва пари, но ти дава време....

Боже, мили! Ако съм разбрала правилно, ти съветваш 22-годишно момиче, здраво и право, да си прави стимулаця и да събира и замразява айцеклетки, за да има време "да е готова" и да си отживее? Ти добре ли си или забрави да си пиеш хапчетатаа и да посетиш терапевта си? И не, не ми пука дали ще се обидиш, защото по-добре ти да си обидена, отколкото да подкокоросваш младо момиче да си причинява всичко това. Съвсем си се побъркала, без да извиняваш!

Разбирам я  Peace
и го намирам за нормално , никога не знаеш как ще ти се стече живота ,
и не става въпрос 'да си отживее' а за други жизнени ситуации  Confused

Анди то ти си за хапчета   Mr. Green
На мен ще поставиш ли диагноза М? :О))))

# 145
А за колко време ще замрази? 20 години? А гаранцията за качеството на преживелите замразени яйцеклетки кой дава? Цена - 400 лв на година (поне толкова беше за ембриони). Хиперстимулация на 22-годишно нераждало момиче. На каква цена (в здравословен аспект). Тези, които я съветвате с лека ръка бихте ли го направили със себе си или да посъветвате дъщерите си?

# 146
  • София
Ти сериозно ли? Защо едно 22-годишно, здраво, младо момиче, ще се подлага на изкуствена стимулация, за да извади едни яйцеклетки, които да замрази евентуално, когато й се прииска в необозримото бъдеще да ражда? Коя здравомислеща жена ще го предложи, още повече, че сме наясно, че първо, стимулацията има своите рискове и второ, до такива мерки прибягват обичайно млади жени, които са с онкологични или други заболявания, за които терапията е вредна върху репродуктивното здраве, демек уврежда яйцеклетките.  Ти такова нещо ще препоръчаш ли на свое близко момиче? Това да не е като да си оскубеш триъгълника! Как ще ти се стече животът? Обичайно на хората така им се стича, че си забременяват и си раждат в нормално състояние и в нормална възраст. Да не говорим, че преди изобщо някой лекар да се съгласи на такова нещо, трябва да има сериозни причини, а не защото Марийка си решила, че иска да си замрази клетки, защото я е страх да ражда и не знае кога ще й се ражда. То не е трудно човек да се досети, че ако се лежи на това ухо, може и никога да не роди, защото все ще й се живее, пък и датръгне да ражда, може да не се получат нещата със замразените яйцеклетки и изобщо всичко по веригата. Не мога да повярвам, че трябва всичко това да го обяснявам на зрели жени!

# 147
  • Tам през Атлантическия океан
А за колко време ще замрази? 20 години? А гаранцията за качеството на преживелите замразени яйцеклетки кой дава? Цена - 400 лв на година (поне толкова беше за ембриони). Хиперстимулация на 22-годишно нераждало момиче. На каква цена (в здравословен аспект). Тези, които я съветвате с лека ръка бихте ли го направили със себе си или да посъветвате дъщерите си?
Да , що ?

Извън Бг такива неща са нормални , това че тук не е практика и
не значи че другите нации са луди  Wink

Цитат
Ти сериозно ли? Защо едно 22-годишно, здраво, младо момиче, ще се подлага на изкуствена стимулация, за да извади едни яйцеклетки, които да замрази евентуално, когато й се прииска в необозримото бъдеще да ражда.

Да, сериозно  Grinning
Това е ИЗБОР ! и възможност.
Никой никого на сила не кара  Peace

Последна редакция: нд, 22 окт 2017, 17:47 от Desss

# 148
  • Пловдив
Аз не мисля, че всичко, което е "нормално" в другите страни, непременно е нещо положително. Също така смятам, че хич, ама хич не е лошо в някои отношения човек да е "закостенял" и "старомоден", което обикновено най-често значи просто разумен и трезвомислещ.

# 149
Никой не твърди, че другите нации са луди. Но и не е нужно да се прави от здраво 22-годишно момиче. Цената за такова нещо може да е доста висока и нямам предвид само финансово. Тук, в Бг не всеки лекар е привърженик на хиперстимулацията. Е, моя приятелка прави - 16 или 18 яйцеклетки. Поне половината бяха негодни. Останалите бяха оплодени, замрази ембриони, два нуеуспешни опита инвитро... Да, тя има проблеми, които не й позволиха да забременее по естествен път. От години й стоят замразените ембриони. И едва ли ще ги използва, предвид възраст и здравословно състояние шансът й едва ли е .повече от 5%. Не може и да вземе решение да ги унищожи - това са нейните неродени деца. Сложно положение.
Бих посъветвала момичето при възможност да не отлага безкрайно бременността и раждането на дете, както и да е отговорна към здравето си.

Общи условия

Активация на акаунт