Има ли значение възрастта на родителите?

• 61 113
  • 837
  •   1
Отговори
# 630
"еродирани"
...очевидно не...

# 631
"еродирани"
...очевидно не...

*ерудирани.... Извинете, грешка...

# 632
  • София
родителите не си ги избираме, но е по-добре да ги имаме.

# 633
За съжаление има случаи, в които роднините настояват на лечение, за да изчистят собствената си съвест, че са направили всичко, без да мислят понякога, че това правене на всичко причинява само мъка и агония.

В Холандия има и обратното - бях чела, че са зачестили случаите на евтаназирани хора, не по тяхно собствено желание, а по желание на близките им, което си е на практика убийство.

# 634
  • София
Понеже обсъждате как над определена възраст не е необходимо лечение.
Преди време в Пирогов отказаха да оперират счупената ръка на 80-годишната ми баба ми. Можело (хипотетично) да не издържи упойката, пък с потрошена ръка щяла да живее по-дълго.
Само 4 месеца след отказаната операция почина от отчупена костица, притиснала и запушила артериален съд.
Абсолютно здрава, с разсъдъка си, без заболявания и напълно самостоятелна жена. Живееше сама, помагаше за внуци и правнуци, пътуваше с роднини из страната и чужбина, не се е нуждаела от никаква чужда помощ или обгрижване. С дълголетници в рода - майка й и баба й доживяха в пълно здраве, доколкото им го позволяваха годините, до над 90-годишна възраст едната и над 100-годишна възраст другата, без да се нуждаят от физическа или медицинска помощ.
Аз твърдя, че точно отказът да ползват упойка, понеже била над определена възраст, я уби.

# 635
В Холандия има и обратното - бях чела, че са зачестили случаите на евтаназирани хора, не по тяхно собствено желание, а по желание на близките им, което си е на практика убийство.

В Холандия сам се записваш за евтаназия, по-точно за асистирано самоубийство. Минаваш през комисия, която преценява. Надявам се това да се приеме навсякъде.

# 636
О, айде да не очерняме точно лекарите в Пирогов, които спасяват животи!

# 637

В Холандия сам се записваш за евтаназия, по-точно за асистирано самоубийство. Минаваш през комисия, която преценява. Надявам се това да се приеме навсякъде.

Ами, ето това е откъс от книга, но става дума за истинска статия:

"Следваха статистически данни от Холандия, където евтаназията вече не се смяташе за престъпление, според които самоубийствата, подпомагани от медицински лица, бяха достигнали два процента от общия брой смъртни случаи в страната. Двадесет и пет процента от лекарите признавали, че са извършвали евтаназия на обречени пациенти и без тяхно съгласие."

Последна редакция: чт, 09 ное 2017, 12:54 от кукумицинка

# 638
А, те имат статистика...а в България, която е страната на неограничените възможности, сто процента се случва някакъв вид евтаназия, но без да се говори за това. Което си е типично български похват- има всичко, само не се говори за него.

# 639
Ами, ето това е откъс от книга, но става дума за истинска статия:

An old wire-service piece about the Netherlands, where assisted suicide was no longer prosecuted, claimed that doctor-initiated killings had grown to 2 percent of all recorded Dutch deaths, with 25 percent of physicians admitting they'd euthanized patients deemed unfit to live, without the patients' consent.

Би ми било интересно да видя оригиналната статия, защото това е цитат от крими роман.

Иначе няма да съм изненадана това да е истина. Тук обаче не става дума за пари, а за последен жест на милост от страна на лекар. Леко увеличават дозата, знаейки, че е възможно да настъпи смърт. Става дума за пациенти на прага на смъртта. Надявам се и аз да попадна на такъв милостив лекар, когато дойде моето време. Защото в момента по-човешка и достойна е смъртта на кучетата, заведени на ветеринар за приспиване, отколкото на страдащите хора в последните им дни. Респект и поклон към лекарите.

Прави се и в България, но не се говори за това. Прави се навсякъде всъщност.

# 640
Разбира се, че се прави- това с медицината докрай и "надеждата умира последна" е в главата на страхливите. Лекарите много добре виждат какво става доста преди теб и като нищо ще ти скъсят живота стратегически, макар че на практика биха могли да го удължат примерно с 2-3 (гадни) месеца.

# 641
Промених цитата с този от официалния български превод. От роман е, но авторът е правил доста проучвания на тази тема и вероятно е разполагал с материали, некачени свободно в интернет. Имаше и много интересни вметки точно за увредените хора и разни хора и организации, които считат, че не трябва да живеят, по-късно ще кача, ако някой има интерес.

# 642
  • Варна
Имаше и много интересни вметки точно за увредените хора и разни хора и организации, които считат, че не трябва да живеят, по-късно ще кача, ако някой има интерес.

Сирената ще има, качи и го.

# 643
Защо не оперирахте баба си другаде? Чичото на баща ми, който е на 98 годни беше опериран, защото си счупи крака. Не се възстанови, защото той самия няма желание да се раздвижва. Но е ок иначе, просто не ходи вече.

# 644
Прекалено много изместихте темата.

Общи условия

Активация на акаунт