Всичко за разделното събиране на отпадъци

• 24 264
  • 259
  •   1
Отговори
# 165
Да събирам разделно ми е Ок, но компостер - не ща!  Mr. Green

Ако живеех в къща може би... Peace

# 166
А да ви питам-какво мислите за касовите бележки? Въпреки че са гланцирани, са за кофата с хартия, нали?
Гланцираните не са за рециклиране. То други почти няма, май само Кауфланд печатат на "добри" за рециклиране хартии. Всички гланцирани хартии са по-трудни за рециклиране, тъй като трябва да се отделят восъка, глината и всякакви други добавки, но най-сериозният проблем е съдържанието на Бисфенол А. Веществото е доказано вредно върху ендокринната система, и доскоро беше съставка на всички термохартии. Лесно преминава в тялото при контакт с кожата, така че няма да е много пресилено, ако кажа, че взимайки касовата бележка взимате безплатно един опасен отпадък, който трябва да решите къде да изхвърлите. Така или иначе 90% от бележките се изхвърлят без да се прочетат, за това казвам, че е отпадък. В една обикновена касова бележка от супера или от банкомата се съдържат 1-3% Бисфенол А, концентрацията не е толкова микроскопична. Изниква въпроса - какво да правим с касовата бележка, нали така иначе я издават и дори е задължително да я пазим до напускане на търговския обект. Тъй като има да почакаме още много години преди НАП да въведе електронни касови бележки, които да заместят хартиените,  най-доброто, което може да направите е да я хвърлите в общия боклук. В общия, не в хартиения. Така значителна част от Бисфенол А ще се разпадне под въздействието на топлината, кислорода и ултравиолетовите лъчи или ще мине с отпадните води на сметището през пречиствателна станция, където ще бъде редуциран, отколкото да мине по много по-съкратения път на рециклираната хартия. Тук дори не отчитам по-големия риск за водните животни, за които еднаква доза Бисфенол А (известна част попада в отпадъчните води на преработващото предприятие) е доста по-опасна за нормалното им функциониране, отколкото за по-големите като нас.
И още - от около десетилетие някои производители започнаха да заместват Бисфенол А (BPA) с Бисфенол S (BPS) поради натиска за забрана на BPA. Ами оказа се че и BPS-a май е също толкова вреден, така че препоръката за касовата бележка - в общия боклук си остава в сила.

Последна редакция: нд, 14 яну 2018, 17:31 от Nova_Moda

# 167
Ами за съжаление, късно е вече. Хвърлих пакета с хартия още миналата седмица.
Но да разбирам, че макар и по-трудно, заради гланцирането, все пак такава хартия се рециклира? В България наемат ли се да я рециклират?

# 168
Рециклира се, но точно в този случай е по-екологично не да се рециклира, а да се хвърли в общия боклук.

# 169
Капсулите от кафе могат ли да се рециклират/ хвърлят при пластмасите за рециклиране?

# 170
Защо да не могат? Не мисля, че има проблем са се рециклират.

Между другото, щом бутилките от олио се хвърлят така мазни, би трябвало и кутии да може, нали? Имам едни кутии леко мазни, където е имало храна. Няма остатъци от храна освен мазнината. Няма проблем да се хвърлят направо в кофата за пластмаса без предварително почистване, нали?

# 171
  • München, Deutschland
Няма.
Дори бях цитирала източници как да мием кутииите е по-вредно  за природата от това да ги хвърлим мръсни заради изхабената вода и препаратите за почистване.

# 172
Благодаря за отговора, Криси! 🌹

# 173
Съвсем сте взели каузата присърце дами.
Хвърляйте по-смело, така или иначе и те си сортират суровините после. Дрехи, клони, пръст, какви ли не боклуци съм виждал да хвърлят в разделните кофи, особенно като бяха онези предишните, отворените отгоре.

# 174
qsenski, когато е от сърце винаги е по-добре! Всички сме виждали неподходящи неща в контейнерите за рециклиране, но не мисля, че това е смисълът на тези контейнери, нали? Дори само логически да погледнеш - колкото по-рано се разделят потоците, толкова е по-ефективно рециклирането. Една от причините да махнат онези отворените отгоре е именно за да влизат вътре  само подходящите отпадъци.

# 175
Да попитам, Стиропор-а, с който пристига опакована  черна и бяла техника рециклира ли се и в кой контейнер го изхвърляте ?
Като се замисля май не му е мястото при пластмасата.

# 176
  • София
Аз да питам кутиите от сок и мляко къде?
Отвън са хартия, обаче отвътре имат фолио /метал/?🙃

# 177
Ясенски, точно при пластмасите се хвърля.
Цитат
пластмасови опаковки–около 400 – 500 години са необходими на една пластмасова бутилка да се разгради в естествена среда. Обикновено за направата на пластмасовите неща се използва петрол. За всеки килограм пластмаса пестим литър нефт и два килограма въглероден диоксид.Меката пластмаса се изпраща за изгаряне и служи за енергия за отопление. Твърдата пластмаса служи за направата на нови пластмасови опаковки.

Тук попадат: кутии, пластмасови бутилки от шампоани, кремове и всякаква козметика, бутилки от сосове, меки найлонови торбички, пластмасови капаци, пластмасови обвивки или стиропор.
Цитата е от тази статия. 

Free, при хартията.

# 178
  • София
Кутиите от мляко и сок в хартията ги хвърлям.

# 179
До сега винаги при пластмасата съм ги хвърлял, но се зачудих, да не бъркам.
http://www.ecopack.bg/kids/Povechko-za-plastmasata/22/view/
Тук ги слагат в PS 6, за там са си.

Не ви е лесно с тези отделни кофи за хартия и метал, при нас е добре - хартия, метал, пластмаса всичко в общ кюп.
Grinning

Общи условия

Активация на акаунт