Ново жилище след продажба на две стари

• 31 293
  • 328
  •   1
Отговори
# 30
Агент, живееш в преустроена гарсониера и искаш да си вземеш двустаен ли? А колко е голямо второто жилище? Условия, квартали? Аз виждам четири варианта:
1. Продаваш и двата и купуваш без ипотека
2. Даваш едното под наем и събираш парите от наема за самоучастие
3. Продаваш това, на което можеш да вземеш по-добра цена, купуваш в рамките на тази сума, а другото даваш под наем
4. Продаваш това, от което ще вземеш повече пари + ипотека, правиш ремонт, нанасяте се, след което второто даваш под наем и с наема плащаш ипотеката.

# 31

3. Продаваш това, на което можеш да вземеш по-добра цена, купуваш в рамките на тази сума, а другото даваш под наем
Е, тя ако може да продаде едното и в рамките на тази сума да купи по голям, едва ли ще пита как да продаде и двата. Wink

# 32
  • София
Едното е нашето. ЕПК, ремонтирано от-до 2010, 50 кв, Младост, до Метро.
Другото е 45 кв, бял панел, дограми, изолация и таван оправени, иначе ужасно, последен етаж, Овча купел до главна улица.
По принцип мислим второто за продажба.

Искам - Младост, старо ЕПК с гледка, 70-80 кв., 2 стаи и хол.

Последна редакция: ср, 25 окт 2017, 23:58 от Free Agent

# 33
Зависи от това къде продава и къде иска да купи, както и какво предлага и какво иска да купи. Има квартали, в които ако продадеш можеш за парите да купиш по-голямо в друг квартал.

Второто за продажба означава с около 10 000 по-малко, ако съдя от началните постове + нотариални такси при покупката и комисионната на брокера (освен ако не успеете да продадете сами и купите сами). Можете да продадете едното, да кепите с ипотека и след една година да погасите ипотеката с парите от второто жилище без наказателна лихва. Това вероятно е най-безболезнения вариант.
По-лесно, обаче ще продадете това в Младост, в което живеете в момента. Подхвърли на една-две баби от входа, че продаваш и има вероятност кандидатът сам да дойде. Такъв съвет ми даде колега и за така продадох, въпреки, че го бях пуснала в агенция - казах на една комшийка, тя пък знаеше, че съсед търси да купи, разбрахме се и продадох бързо, в квартал, в който пазарът е наводнен, но няма търсене. Продадох 60кв.м, среден етаж, изолация, дограма, ламинат, изграден балкон на кухнята, само банята беше за основен ремонт, другото за козметичен, панел, в най-евтиния квартал и купих пак двустаен панел 56кв.м. на ТЕЦ, в най-скъпия квартал с ипотека около 50%, за голям ремонт. Продадох за 25000 (можеше да поискам две-три хиляди повече, но целях бърза продажба), а купих за 41000. Новият апартамент е строен няколко години преди стария, но качеството няма нищо общо, в пъти по-добро от това, което продадох.

Последна редакция: чт, 26 окт 2017, 00:11 от Mama Ru

# 34
  • София
Знам, че е по-хубаво и супер продаваемо, ама не ми се дава. Пък и живеем тук. Едва след като намерим нещо сигурно, където да се пренесем, бих помислила да го пусна.

# 35
И мен ме притесняваше как ще се случат нещата. Може би е и до късмет. Търсих да купя докато уреждах документите за продажбата. На пракника имах около две седмици да харесам. И харесах, но продавачът се отказа да продава два дена преди моята продажба (изповядването на сделката) и сключване на предварителния договор с него. Имах само един ден да намеря нещо, супер брокер зад гърба си и 4 огледа. На следващия ден продадох и след няколко часа дадох капаро и подписах предварителен договор. След две седмици банката отпусна ипотечния кредит и купих. Не е невъзможно, но си е почти инфарктно. Харесай си нещо предварително, щом си сигурна, че твоето е суперпродаваемо или се уговори с агенцията за едновременна покупко-продажба.

# 36
  • София
Агент, в Овча купел цените ще скочат скоро заради метрото, което предстои да стига дотам.
Тогава кварталът ще стане привлекателен и ще вземете повече пари.
Дотогава можете да направите ремонт с малък кредит и да го давате под наем необзаведен.

# 37
  • София
Агент, в Овча купел цените ще скочат скоро заради метрото, което предстои да стига дотам.
Тогава кварталът ще стане привлекателен и ще вземете повече пари.
Дотогава можете да направите ремонт с малък кредит и да го давате под наем необзаведен.

Все едно слушам мъжа ми. Wink Даже има едни пари дълбоко настрана, за ремонта.

# 38
Мисля си,че има вариант-примерно да пуснете двата за по 500 лв наем.Вие взимата по голям на 700-800  наем.Така ще изкарвате по 200-300 от наем и след 5 год ще имате едни 10-12к събрани и тогава да мислите за покупка.

# 39
Аз пък мисля, че в ОК цените няма да се увеличават повече, а само ще спадат, защото в момента са наистина неосбосновано безбожни. Преди две години двустайни панелки бяха около 32 хиляди евро, а тристайните стигаха максимум 40 000 и то супер ремонтирани. Сега са почти двойно. По същия начин бяха изкуствено завишени цените преди да пуснат метрото и в Надежда, а после спаднаха драстично. ОК е гаден квартал, няма зеленина, трудно се излиза от него, няма детски площадки, бежанците са там от едната страна, а от другата - циганите. В момента около час не можеш да излезеш/влезеш в квартала от задръствания. Аз мисля, че ако се продава този апартамент, то сега е моментът, да не говорим, че е последен етаж.

# 40
Мисля си,че има вариант-примерно да пуснете двата за по 500 лв наем.Вие взимата по голям на 700-800  наем.Така ще изкарвате по 200-300 от наем и след 5 год ще имате едни 10-12к събрани и тогава да мислите за покупка.
И тази идея, и идеята на Змия са добри. Но най-лошият вариант би бил да замените двата малки апартамента за един голям- после обратната операция, да превърнете един голям апартамент в два малки ще бъде невъзможна. Още повече, Агент се е оплаквала от финансови проблеми и парите от наем няма да са им излишни.

# 41
И тази идея, и идеята на Змия са добри. Но най-лошият вариант би бил да замените двата малки апартамента за един голям- после обратната операция, да превърнете един голям апартамент в два малки ще бъде невъзможна. Още повече, Агент се е оплаквала от финансови проблеми и парите от наем няма да са им излишни.

На мен не ми се вижда чак такава оферта да излизат самите те под наем за такава малка разлика. Ще излязат минимум след година-две на плюс от подобна операция, като се сметнат разходите за ремонт в отдаваното жилище, по преместването (ако искат някакви големи мебели и техника да местят, на които държат или квартирантите не искат, са си няколкостотин лева), създаването на някакъв комфорт в новото жилище, депозитите, комисионните на брокерите... И това, ако всичко е ок, не ги завлекат квартиранти с някакви сметки и нямат големи разрушения, налагащи по-сериозни ремонти и подновяване. Освен това може да има и косвени разходи, ако новата им квартира е сравнително далеч от тяхното жилище, за ходене на училище и куросве на децата и пр.

# 42
Може да се получи, ако вминателно подберат жилището. Наемателите може и да не ги завлекат със сметки, ако процедират като мен- според договора, който са сключили с мен, в деня, в който плащат наема са длъжни да ми представят и бележките за платените до този момент текущи сметки. Липсата дори на една бележка се счита повод за незабавно прекратяване на догорова и имат 5 работни дни да освободят апартамента.

# 43
  • София
Изключено е самите ние да излезем под наем. Като млада съм живяла под наем, в момента имаме 2-3 приятески семейства под наем. За всеки мебел, всяка вещ, всеки уред да се съобразяваш - не, мерси. Нали затова си направихме нашето максимално удобно за площта.

Склонна съм на варианта на Змията, още повече, че и ММ го харесва. Да пооправим онзи, да го дадем /примерно/ на студенти от НБУ и да не пипаме парите от наема, освен в краен случай малко.

# 44
Не е хубава нагласата за пипане в краен случай.
Случаи и оправдания винаги се намират....

Общи условия

Активация на акаунт