8 клас - в крак със новите порядки и все още със догадки( със щот е поезия)

• 85 850
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
  • Русе
Престои тест по БЕ на правописни норми. Някой има ли примерен тест да качи за тренировка?
  Не видях в това точно Правописни норми, но имаше Книжовноезикови норми

http://www.e-uchebnik.bg/book/viewBook/5949

# 286
  • гр. София
Престои тест по БЕ на правописни норми. Някой има ли примерен тест да качи за тренировка?
gabelas17,
Намерих няколко теста за пунктуационни, правописни и граматически норми в българския език:
http://dox.bg/files/dw?a=883262b053
И веднага допълвам, че НЕ разполагам с отговорите.  Naughty Все пак може да се поупражняват учениците у дома.
И нашата осмокласничка се подготвя за този тест.

И още един тест:
http://dox.bg/files/dw?a=c024708c3f - този е с отговори.

Последна редакция: вт, 07 ное 2017, 14:45 от Mama Mimi

# 287
  • Чикаго / София

Това с пушенето е рискът тази и другата година. Още не се познават, не са уверени в позната среда, където знаеш, че имаш подкрепа или че няма нужда да се пънеш да се харесаш на някого. Тази година всеки гледа да сътвори някакъв имидж и да не е аутсайдер или изолиран. Светослав си реши въпроса като направи десетина салта пред училището и въпреки, че щеше да отнесе наказание и отнесе едно голямо мърморене от мен си спечели веднага фен клуб и някакъв статут и самоувствие. Момчетата от класа не пушат и всяко междучасие тичат на лостовете да правят упражнения или пък танцуват Чики Брики. С момичетата не говорят и май е за добро на този етап.Иначе в английската големите класове пушат и то не само цигари. И чалга слушат. Питам го  - туй с пушенето и чалгализма с израстването ли идва или предните набори са били такива. Неговият "анализ" беше, че сегашните 11 и 12 клас са "си увредени поначало" и са си били такива и в 8 клас. "По-младите " набори са били по-добре. Ще видим

На същото мнение съм и аз за цигарите и другите зависимости. 

Дано съумеят децата да си направят среда, без да посягат към тези зависимости.

И аз се настройвам за Декември. Ще ни идват на гости за празниците и двата комплекта баби и дядовци и сме много щастливи, че ще можем да изпразнуваме Коледните и Новогодишните празници семейно.

Мисля подарък за Рожденият Ден на Дени в началото на Декември, ама нищо не ми идва на ум.  За Коледа половината подарък и за двете е уреден вече - билети за един мюзикъл, който е много популярен сред децата на тяхната възраст тук, ама цените на билетите струват "ръка и крак".  Още Септември месец като ги пуснаха, усопяхме с една позната да купим билети за Февруари 2018 на по-поносими цени. Това ще е единият подарък изненада Simple Smile Те много искат да го гледат.  Другото ще е по нещо дребно.

# 288
  • София
В колежа има осмокласници, които пушат, всеки петък се организират посещения в някакъв бар, там пият алкохол, не искам и да си представям какво друго могат да правят. Момичета са сърцето на тази група, държат се доста самонадеяно, без задръжки, все едно са на 20, а не на по 13-14 години. Чалга се слуша също.
Аз пък се питам, как родителите им разрешават. Ми те са на по 14 години само. Поне за мен е неприемливо да не знам къде отива или ще бъде детето ми, и определено не бих приела ходене по заведения на тази възраст.

Моята се е отпуснала - взеха да и падат процентите (оценките) и се наложи да се поговорим, какво и защо се случва. Тя реши, че всичко в колежа е много лежерно и без подготовка ще се случва и ще си живее блаженно.
Да де, но взе да носи и някакви 4-ки по АЕ (вярно високи, на стотни от петицата, но все пак 4-ки), На теста по БЕЛ е на косъм от четворката. По математика не решава, независимо, че това е напълно нов материал за нея и съответно доста посредствен резултат на теста. Проблема не са толкова оценките, колкото тенденцията и, изненадващо, пълното и спокойствие и неглежиране на училищните задължения.
Може някой да не се съгласи, но аз не мога да оставя нещата така, особено в това училище. Та си говорим много сериозно. Важно ми е да знае, че за разлика от много от нейните съученици, ние наследство няма да и оставим и че сме предпочели вместо да купим един гараж в съседния блок, да платим, за да учи в училище, което може да и даде наистина много, във всяка сфера. Ако обаче няма да дава максимума, тогава просто няма нясто там. ПО добре да си учи в училище на 5 мин от нас, като 18-то или 32-ро, и хем ще и е по-лесно, хем вместо да плащаме тези пари, с баща и ще ходим веднъж годишно на екскурзии някъде по света.

Иначе ви се оплаквам от Гърция. В командировка съм и този път реших да остана в градчето, близо до завода, вместо да пътувам всеки ден от Атина по 70 км в едната посока. Хотела ми е точно на брега и е страхотно - топло, приятно, живот кипи навсякъде, все едно е лято, а не ноември. Снощи бях в местна таверна и уникална морска храна, узо. Поотпуснах се малко, че много и бях набрала на щерката.

# 289
  • България, София
Привет на всички Hug
Дидева, благодаря за разяснението Hug
Йованка, това би могло да обясни поведението на учителката, но при нас отсъствието няма да е за дълго.
Всъщност госпожата вчера повече не е повдигала въпроса за бележка. Да видим в четвъртък на какъв акъл ще е.

Наборката вчера донесе четворка по ИТ. Някаква задача уж я била разирала, ама как така я объркала Rolling Eyes Да си призная честно, хич не знам какво учат по този предмет. Тя уж се справя. На входното ниво имаше 5.75. За понеделеник ще прави презентация. Дано успее да оправи оценката.

Снощи се беше напънала да учи първите 5 стиха от "гнева на Ахил" и само дуднеше защо трябвало да се учат тези глупости. Също така някаква домашна пишеше, деветте музи трябваше да посочи, а не знаела как да разбере кои са. Ами като чете древногръцките митове и легенди на Кун през пръсти, как ще знае кои са.
Нещо напоследък доста се е отпуснала и това хич не ми харесва. По математика уж сега й е по - лесно след векторите. По НЕ си учи думите, но другите предмети ги кара нещо по инерция. Ще трябва да й стъпя малко на врата, а хич не ми се иска вече. Тази година смятах да си почивам от миналогодишната.

Хекси, бързо да ти минава зъбът Hug

По въпроса с цигарите - наборката е върло против. Баща й загуби бас с нея и спря да пуши. Не че е бил много голям пушач, но все пак палеше.
Пушенето в тези класове винаги си го е имало. Сега се възмущаваме, като видим деца на тяхната възраст да пушат, но аз си спомням, че в подготвителен клас 4 - 5 съученички пушеха, а като завършвахме 5 -6 не пушехме.
Аз започнах да припалвам като студентка и досега не съм станала страстен пушач. Мога с цигари, мога и без. Обикновено пуша по 2 -3 на цигари на ден, но има дни, в които пропускам. У дома не се пуши. Ако има гости пушачи - излизат на терасата, но като цяло повечето ни семейни приятели са непушачи.

Това, което Амбър е писала за стремеж да бъдат харесвани, по - ме притеснява. В опита си да бъдат интересни и различни, понякога може прекалят с оригиналничето. Наборката се притеснява да не я мислели за зубър. Попитах я затова ли ми носи тези четворки. Не съм за оценките, но те отразяват нейното отношение и подготовка. Обясних й, че изобщо не трябва да се вълнува дали ще я мислят за зубър или не. Тя трябва да учи за себе си и да знае за себе си.

Росита, все едно за моята госпожица си писала. Никакво оставяне. Аз малко я бях поооставила, че други грижи имах на главата. Но сега трябва да се съвзема и да я понатисна.

Завид за Гърция благородно. И за хубавото време, и за хубавата храна.
Ние по - миналата седмица с малката в Истанбул бяхме, но не можах да му се насладя напълно поради други събития.
Следващия път.

# 290
Амбър,  Peace
Уморих се да ръчкам и да се следя толкова години какво има да учи, да пише, кога са му класните и контролните.
Само казвам да не работи под възможнистите си, а те не са еднакви, естествено , по всички предмети.
Росита, и аз завид благородно за Гърция и хубавото време.

# 291
Относно цигарите: Моят син не може да ги понася. Бяга на разстояние ако види че някой пуши. Има силна непоносимост. У нас никой не пуши и семейните ни приятели са така. Има разбира се тук - таме изключение + при роднините, но с тях по-рядко се виждаме. В стария му клас имаше 2 - 3 момчета, които пушеха, а в новия за сега не знае някой да пуши. Всичко това ме устройва и дори радва. Simple Smile

След училище обядва с още две момчета в някое заведение, и няма такива неща като да пушат.

Относно училището: Тихичко да се похваля... Пу-пу, но май влиза в релси. Дано не е временно.

През есенната ваканция ни правеше закуска Simple Smile Може да е прихванал от баща си, че през уикендите повечето пъти баща му ни  я прави, но така е. Важен е примера! Simple Smile

С

# 292
Браво на Йоан!

# 293
  • с/у ОколоМръсТното
Търся инфо за дистанционно обучение и попаднах на това:

http://www.marica.bg/%D0%B2%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5- … 82-news49192.html

Някой ако знае нещо по въпроса, моля да сподели.

Мерси  bouquet

# 294
Надявам се Дидева да се включи с разяснения.

# 295
Дали обърнахте внимание на датата на новината?

# 296
  • Русе
  rosita_ta, понеже първо прочетох Оплаквам се от Гърция , се учудих какъв ли сакатлък те е застигнал там, ама то било оплаквам се, докат разпускам в Гърция. Simple Smile Ама и тоз български език има трапове. Светослав все ме разбира по другия начин. Отношенията ни варират от война, кат вадя пълно снаряжение от убийствени доводи за мрачното бъдеще на цялата планета, в частност неговото и закани, че няма да му проговоря вече до Огромна любов и споделяне . Хвана му цаката тук , понеже няма много предмети, а по тез дет ги учи си научава и написва в училище и е замръзнал на едни петици и тук таме някоя четворка и се чувства страшно удовлетворен и незатормозен.

Понеже мейла ми бъди върнат, от невъзможност да достигне адреса, се обърнах чрез директно съобщение във фейсбук страницата им. Свързах се с тях, казаха, че може да им го изпратя и го приеха . Та да видим в крайна сметка що е то Диплома за средно образование по Новата Програма.

# 297
Дали обърнахте внимание на датата на новината?
Не, признавам си.
Нашият се опитва да го тръшка стомашно- чревен вирус и може и да езлезе в неочаквана ваканция до края на седмицата...

# 298
  • София
 rosita_ta, понеже първо прочетох Оплаквам се от Гърция , се учудих какъв ли сакатлък те е застигнал там, ама то било оплаквам се, докат разпускам в Гърция. Simple Smile Ама и тоз български език има трапове. Светослав все ме разбира по другия начин. Отношенията ни варират от война, кат вадя пълно снаряжение от убийствени доводи за мрачното бъдеще на цялата планета, в частност неговото и закани, че няма да му проговоря вече до Огромна любов и споделяне .

Мда, език свещен. А хлапетата, а и не само те, си го тълкуват както им харесва. Моята напоследък на всяка моя дума отговаря - защо ми се караш Scream.
Да кажеш, акоМОН-ските титани на мисълта ти отговорят.

# 299
Те на МОН бъркотиите край нямат, ох...
Младежът вместо на училище след обед ще ходи на доктор. Много е гаден този вирус...

Общи условия

Активация на акаунт