Великобритания - Тема 72 Късно Есенна към Коледна

• 78 109
  • 728
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Ние се събираме английско-полско-българска компания и ще сме на интернационална кухня,на мен се паднаха сладкишите.Засега един АКК е готов,домашни ,,Рафаело,, скалички,баклава и серник се очертават.

# 511
  • Истински се вижда само със сърцето.
Сън в лятна нощ какво е серник  Embarassed?

# 512
Ние сме си само ние тримата с малката, та няма да правя кой знае какво, после не минсе хвърля хряна. Ако мога ще направя една питка с паричка, сърми и боб. Ние на 24 сутринта ще ходим при дядо Коледа, после дребното ще спи и сигурно няма да имам кой знае колко време.

# 513
  • UK
Бу, по каква рецепта приготвяш пуйката? Аз никога не съм яла печена пуйка, чакам някой да ни покани на гости да я опитам първо преди да я сготвя вкъщи за Коледа.  Grin У нас прасенцето най го уважаваме, но аз обичам да експериментирам. Миналата година правих агнешко за Нова година, пълен провал.

Дано всички болни оздравяват бързо за ваканцията, ние сме си нонстоп, оплаквала съм се много пъти, страх ме е вече, че ще съсипя сериозно черния дроб на сина с вечните сиропи парацетамол и ибупрофен. От три дни го болят много уши пак и пак е на сиропи. Днес ми се моли да не ходи на училище, защото щели да имат физическо и много го боли като тича. Той и като цяло си има болнав вид, блед със сенки под очите, зъбите му също се рушат много.

За Коледа не съм планирала нищо още, канени сме на гости, трябва да попитам домакинята какви са и плановете, за да знам какво да приготвя и аз. На Бъдни вечер сме лесни, питка, боб, лозови сарми, туршия и евентуално една баница с праз.   

# 514
  • Оптимист по принуда
Дежи, горкото дете, дано му мине скоро Confused

Момичета, дайте ми съвет - какво брашно ползвате за пита например? Plain или strong white? За памук-погачата примерно. 

# 515
Деми аз ползвам само strong white и за питка и за хляб, но и от другото да вземеш не смятам е ще е проблем.

# 516
# 517
  • До хладилника, който обичам
За хляб - strong white. Strong брашното е с повече глутен, по-добре се меси, без значение на ръка или в машина.

dejie, зависи колко ти е голяма. За малка пуйка, правя плънка от пресен лук, ориз, кестени, червени боровинки или стафиди, гъби. Около нея слагам картофи / зеле, лук, моркови, пащърнак, още кестени (карам на изблици, каквото ми се прииска в момента). Подправки повечко по зеленчуците, сол, чубрица, риган. Задължително в плънката гледам да има повече сос, както и после доливам в пуйката след напълване бяло вино, слагам бяло вино и в зеленчуците. Оризът трябва да е почти готов, защото вътре няма много сос, който да поеме, и може да остане недоварен.
Ако е по-голяма от 2-3 кг пуйка, става по-сочна и крехка, ако се шпикова - с тънко острие се пробожда на много места, особено където има повече месо (на гърдите, бутовете) и вътре се слагат парченца чесън - ако са малки скилидки, цели, ако са големи, на половинки или четвъртинки. Ако е особено голяма, в месото на гърдите към чесъна може и малко масло да се навре в дупките, гърдите на пуйката са сухи. След напълване я омазвам цялата с меко масло, разбъркано със сол, червен и черен пипер. Покривам с фолио и пека на бавен огън.
Една гигантска пуйка навремето я бях правила особено специално - гърдите ги извадих внимателно от кожата, нарязах на филета, мариновах и върнах обратно, след което проведох козметична операция по зашиване на гърдите обратно. Но въпреки че стана вкусна, според мен не си струва цялата игра, с шпиковане е много по-лесно и бързо. Бая пуйки съм приготвила и изяла Grinning
Агнешният бут, шпикован по горния метод, омазан с масло с червен и черен пипер, сол, малко бяло вино полят и под фолио на бавен огън става разкошен също, опитай.

# 518

dejie помоли да изследват нивата на вит.D на детето.

Пуйка правя в/у кисело зеле, като я пълня с ориз, гъби и дробчета. Плънката готвя до готовност. На пуйката внимателно отлепям кожата от гърдите/като ръкавица/ и там слагам пакет кр. масло. Зелето си го запържвам. Всичко завивам с цели зелеви листа и отгоре алуминиево фолио. Пека 3часа - първо на макс, а след това на 160, после махам фолиото и пека на 200 докато зелевите листа почернеят, махам ги, мажа пуйката с масло и червен пипер и запичам за коричка.

# 519
  • Оптимист по принуда
Благодаря, момичета!
🍞🍞🍞

# 520
Лейдибърд много добре ми звучи твоята рецепта  bouquet аз пуйка не правя, но майка ми ще правят за Коледа и се чудеше как Simple Smile ще и продиктувам твоят начин  Hug

# 521
Илейн аз така си я приготвях и в България - тук съм яла приготвена по "класическата" им рецепта, но ми е сухо, а и не харесвам соса....
По същия начин правя и патка, но на нея не слагам масло.

# 522
Патица и аз така правя, но тя си е мазничка, а това с маслото при гърдите е много добре и със зеленце Simple Smile

# 523
  • Bristol
Аз покривам пуйката отгоре с пушен бекон, а пълнежът ми е класически български, ориз, лук, гъби и дреболии. Понякога нарязвам и пушен бекон за аромат.

Последна редакция: вт, 19 дек 2017, 16:49 от Merry

# 524
  • Манчестър
Ние пък сме без гости тази година и плана е за пълна почивка. За Бъдни вечер ще е постно. За Коледа - у нас се уважава прасенцето. Пържоли във фурната и гъбен сос , кюфтета, сърми, баница ....коледни филми и сън.....Разпродажбите тази година нещо не ме вълнуват.

Общи условия

Активация на акаунт