Какво мислите за случващото се в Каталония?

• 15 530
  • 170
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Каква е икономиката на Каталуния? Какво точно произвеждат и изнасят?

# 61
Каква е икономиката на Каталуния? Какво точно произвеждат и изнасят?

http://www.cataloniavotes.eu/en/background/about-catalonia/economy/

Тези данни са за 2013, но е доста прегледно, затова поствам. Тогава оценяват икономиката на Каталуния като нещо между Финландия и Дания и я наричат "Един от четирите мотора на Европа". Сега икономическите показателите са още по-високи.

Някои даже дискутират дали испанската икономика може да оцелее без Каталуния.

http://www.aljazeera.com/news/2017/09/spain-economy-survive-cata … 930163702214.html

Последна редакция: нд, 05 ное 2017, 21:41 от Анонимен

# 62
Хубаво, а ако се изнесат големите фирми и банки какво ще правят, пак не разбрах? Много компании заявиха, че имат план Б ако има независимост, планът не включва оставане в Каталуния.
И естествено, че Испания ще си държи на Каталуния, вложени средства няма как да ги оставят на вятъра.

https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-10-06/catalans-woul … -for-independence

''65 percent of Catalonia's exports went to the rest of the EU''. Тъй като ЕС май не са много ''за'' отделянето на Каталуния какво ще стане с тези 65%, дали пак ще си останат в ЕС?

Последна редакция: нд, 05 ное 2017, 23:21 от donichka15

# 63
  • Mediterraneo
Чек, нищо общо няма с това къде живея аз. Нито ми е бащиния, нито имам някаква драма с каталунците лично аз. Исках да кажа, че ми е през дедовия. Щото на живеещите в Каталуния и гласувалите с не или негласувалите на референдума някой им взе предвид мнението, та спрягаш някаква чужденка в Испания, живееща в бедна област. Не разбрах напрежението ти.

А като се изнесат големите фирми и банки от Каталуния, Каталуния ще си създава нови фирми и банки. Нали държава ще си създават, няма да имат проблеми с тези незначителни неща.

# 64
В интернет има много актуална информация какво е положението в момента в Каталуня. Ситуацията е динамична и няма нищо общо с данните от 2013.
Силно се надявам да се стабилизират нещата, защото обикновеният човек е най-засегнат от кризата.

# 65
Ситуацията е динамична и няма нищо общо с данните от 2013.
Силно се надявам да се стабилизират нещата, защото обикновеният човек е най-засегнат от кризата.

Ситуацията е много по-стабилна от 2013, няма нужда да се спекулира относно датата на данните, които съм постнала.  
Кой обикновен човек да страда? Ако е за каталунеца, това е вторият голям бисер в темата.

И между другото, не обединението прави силата. Нея или я имаш, или я нямаш. Като я нямаш, обикновено гледаш да се обединиш със силен.

Последна редакция: нд, 05 ное 2017, 23:38 от Анонимен

# 66
Да определяш публикации като бисери защото не отговарят на твоята информация е нелепо. Не знам от къде черпиш данни, но от това, което гледам по новините всекидневно, чета в нета и по вестниците положението хич не е такова каквото твърдиш ти. Да кажем, че има и манипулирани, но пък всички да са такива  Thinking
Дали лъжат за това, че се изнасят фирми, че се наблюдава спад в туризма ( спрямо други години ), че каталунските продукти биват бойкотирани и не на последно място нивата на безработица за посленият месец .... щом ти се имаш за спец. анализатор и твърдиш, че няма нищо такова .... добре.

# 67
Ами гледай си новини, аз проблем нямам с това, нито фактите ще пострадат от това, че някой преценява на база на възглавницата на дивана си.

# 68
Аз не преценявам. Нямам политическа грамотност да го правя. Темата ми е интересна и я следя наблюдавайки факти, които очевадно са доста различни от твоите. Щом казваш обаче, че твоите са по факти от моите - така да бъде.

# 69
  • София
За банките не знам. Туризмът обаче със сигурност страда. Аз не бих отишла в Каталуния в момента, а вие?

# 70
Аз съм обмисляла къде да отида на екскурзия догодина(като се затопли времето - мразя студа) и едно от местата, които искам да посетя сама или със семейството, е Барселона. Нямам особен интерес към други части от Испания. Като помисля за Мадрид, първото, което се сещам, е бикове, кориди и някои други неща, които ми създават негативни асоциации. А Барселона съм я виждала много пъти по телевизията и определено искам да я видя наживо.  Естествено, не бих отишла, ако си устроят революция, но иначе ми е все едно дали ще се ходи с паспорт или само с лична карта, не е кой знае какво.

# 71
...
В Италия също правиха неофициален референдум в богатите региони Венето и Ломбардия и те искат да са самостоятелни.

Финансово. Там историята е друга. Те смятат, че пращат много пари в Рим, от данъци, такси и  пр,  и получават малко обратно. Искат да имат вид независимост, но не да се отделят като държави. Другото ще е пълна глупост.

# 72
  • София
Те и каталунците това искат, но лидерите им преселиха манджата. Не без помощта на заинтересовани трети страни. (Мое мнение)

# 73
За банките не знам. Туризмът обаче със сигурност страда. Аз не бих отишла в Каталуния в момента, а вие?
Аз - да. Нестабилността на положението ме кара да мисля, че може и да намеря евтини билети .

# 74
Като помисля за Мадрид, първото, което се сещам, е бикове, кориди и някои други неща, които ми създават негативни асоциации.
Скрит текст:
В грешка си. Биковете и коридите са другаде. А в Испания има страхотни места за гледане. Ла Коруня е много красив град, Плая де ас катедралес е уникален, Ронда, в Саламанка има много история, ... и не само.

В Барселона в момента не е по-опасно от преди.

Общи условия

Активация на акаунт