Оковите на майчината любов

• 112 508
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 185
Дневен режим не включва ли и това кога да учи и излиза? От колко малък свиква след като много деца започват да излизат сами след 5-6 клас.

# 1 186
Дневен режим не включва ли и това кога да учи и излиза?
Зависи, ако аз съм ти майка - не. Излизането се определя от началото на учебния ден, а кога ще учиш и дали ще учиш, сам си решаваш, нито ще те следя, нито ще те препитвам. Ако си втора смяна, можеш да си спиш и до 12, големия ми син го будя, само когато ме е помолил предната вечер.

# 1 187
Говоренето е най-бавният и досаден начин да се промени нещо в поведението на детето. Хората подценяват, че говоренето уморява и бързо се превръща в дуднене, а има около 15 различни техники за побутване в желана посока, без и дума да се издума, вкл. за режим, мотивация, енергия.

Умната майка рядко стига до "сериозно говорене", ако се стигне- то вече е отишъл конят у ряката.

# 1 188
  • София
Моите родители не знаеха какво уча, аз също не знаех за дъщеря ми. Но сега с малкия май има нужда от повече контрол, май няма да мина така лесно втори път. Подозирам, че в средния курс ще си имаме ядове, дано греша.
Подкрепям, че непрекъснатото организирано натоварване не е най-доброто за едно дете.
Сякаш без ранни уроци по езици и спорт вече си престъпен родител.

# 1 189
Ами то просто няма как да се мине без допълнителни уроци. Системата те тика натам, че без уроци детето ти задължително все по нещо ще закъса.

# 1 190
Ами тогава не учиш "по системата", която е объркваща, ами светваш детето по кои предмети да говори това, което иска да чуе учителят и по-нататък нека си овладее някои базови способности, които не зависят от МОН. Математика плюс езици и какво повече ти трябва- няма пък да се мориш по история в пети клас, защото ще ти донесе много малко реални ползи.

На детето трябва да му се подшушне, че училището не е най-важното.

# 1 191
Подозирам, че в средния курс ще си имаме ядове, дано греша.

Това е въпрос на късмет най-вече. Ако имате добри учители и хубав клас, няма да имате ядове, но ако не - кофти.

# 1 192
Е аз точно по математика не мога да помагам, затова детето ходи на уроци. Ами има огромна разлика в сравнение с преди, когато не ходеше. Така че пак до уроци опираме.

Английския също само в училище няма как да се научи добре, ако не си в езикова гимназия.

# 1 193
Аз мога да помагам по математика, но детето си е ходило на школа, когато е било време за школи, да не съм луда аз да се занимавам с него, само да ме намрази.

# 1 194
Янечек, имах предвид излизане за среща с приятели. Ти си много либерална, като същевременно оставяш явно децата да си понесат отговорността от избора си дали да учат или не. Аз се опитвам да съм някъде по редата, но не ми се получава всеки път. От една страна, да натрупа няколко слаби оценки, не е толкова фатално, но по мат.и език могат да се получат големи пропуски, които след това с мъка се наваксват.

За предметите съм на мнението на Сирената и ми е странно някой като започне да се тръшка как в някои училища не наблягали еднакво на всички предмети или пък колко била важна теорията по рисуване, музика и ИТ.

# 1 195
За езика не знам защо изобщо се очаква училището да постигне нещо, извън езиковите гимназии- но даже и там, има по-добри начини да се учи език.

Между другото, по-яко е детето да остане с тройки по география, но да знае още някой език, отколкото да е отличник. Има невероятни курсове по езици, лятото за какво е- тогава се учи най-ефективно. Но то по принцип езикът не е точно "училищен предмет", а си е непрестанно самообучение, така че е много грешно към английския да се подхожда като към предмет в даскалото- да овладееш каквото се иска там, вместо каквото се иска реално. И в тоя ред на мисли, "уроците" по английски не са допълнение към училището, те са нещо съвсем друго.

# 1 196
Но не всяко дете го влекат езици, а те са задължителни за живота вече. Пак опираме до курсове, школи и учители.

# 1 197
От една страна, да натрупа няколко слаби оценки, не е толкова фатално, но по мат.и език могат да се получат големи пропуски, които след това с мъка се наваксват.

Taка е, права си, аз си приказвам толкова свободно и изглеждам либерална, защото съм случила на деца.

# 1 198
  • София
Щом не го влекат езиците - ефективността спада, каквито и да са курсовете. Как родителите, невладеещи език, ще разберат дали отрочето се справя? Само защото знае повече от тях?
The Siren of Titan, принципно съм съгласна за география/история/биология, но за стандартно държавно ВУ се гони общ успех от дипломата, а за някои специалности стотните са решаващи.

# 1 199
Курсовете по език не ги броя за учене. Имах предвид, че към езика не трябва да се подхожда училищно-даскалски, а да си се учи настрана. Върви-не върви, нека да има някакви езикови занимания, а не да се гонят веднага резултати и оценки. Аз в първите 3 години учене на английски гледах като дебил и дума не обелвах- и за едно лято проговорих и дръпнах напред.

Общи условия

Активация на акаунт