Оковите на майчината любов

• 112 498
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 200
"Върви, не върви, нека ходи там на курсове" за мен е много грешна постановка, защото е много потискащо да се занимаваш допълнително тъкмо с това, което не ти върви. Като не ти върви, не го и научаваш, колкото и да се плаща за това, пълно е с нещастници, които си прекарват съботите в Британика и накрая пак мецат и нищо не знаят. По-добре го запиши на нещо, с което се справя, вместо да се сдухва последен в групата и да му пада самочувствието. Като не му върви езикът, ще му върви математиката или пък историята, а и училища по изкусва има, най-важно е да си намериш мястото, че от бутане в грешната посока заради родителски амбиции накрая може да излезе едно голямо нищо.

# 1 201
Да, едното дете рано рано го спрях от курс по език, и започнах индивидуални уроци по езика, за да може да навакса изобщо до училищното ниво. За сметка на това по математика ходи на състезания и курсове за кеф.
Другото е точно обратното Simple Smile В момента учи четвърти език, но курса по математика го приемаше като някаква лична обида и върховно мъчение. Спряхме го веднага, и все пак го помни и до ден днешен и видимо се потриса Joy

# 1 202
  • София

The Siren of Titan, принципно съм съгласна за география/история/биология, но за стандартно държавно ВУ се гони общ успех от дипломата, а за някои специалности стотните са решаващи.

Е, дай всички да стават програмисти!?
И да са като коне с капаци- като миските в едно предаване, които не знаеха с кои държави граничим!?

# 1 203
  • София
The Siren of Titan, принципно съм съгласна за география/история/биология, но за стандартно държавно ВУ се гони общ успех от дипломата, а за някои специалности стотните са решаващи.
Е, дай всички да стават програмисти!?
И да са като коне с капаци- като миските в едно предаване, които не знаеха с кои държави граничим!?
В реалния живот, а не в шоуто, миските ще го потърсят в нета.
Не говоря за програмисти, а да не се налага бележкарство на всяка цена. 4 е приемлива оценка за нещо, което не те вълнува и няма да запомниш дълго, дори да си изкарал 7-ца по предмета.

# 1 204
  • София

Не говоря за програмисти, а да не се налага бележкарство на всяка цена. 4 е приемлива оценка за нещо, което не те вълнува и няма да запомниш дълго, дори да си изкарал 7-ца по предмета.

Отдавна трябваше да са го направили, но да се отнася за всички предмети без БЕЛ.

# 1 205
  • София
Как съм я изпуснала тази тема?
Аз, благодарение на психолог, последните години се боря с последствията от една такава любов.
Тя все още съществува, де, но не беше допусната да става патология и вече сме в абсолютен баланс, надявам се Simple Smile

# 1 206
  • София
Отдавна трябваше да са го направили, но да се отнася за всички предмети без БЕЛ.
Ох, и БЕЛ е достатъчно - да зубриш за синекдоха и апо...сиопеза. Прочетох го оттук

# 1 207
  • София
Скрит текст:
Ох, и БЕЛ е достатъчно - да зубриш за синекдоха и апо...сиопеза. Прочетох го оттук

Жива да не бях! #Crazy Sick

# 1 208
  • София
Да, бе, познай как ще съм съгласна на тройка по география! Просто няма такъв филм, то и на мен ми е лесно вече, защото едното вече завърши, а другото е почти на финала, но никога не е ставало въпрос да се прави избор между език и география. Просто се учат и двете. Нито са се сбръчкали от учене денонощно, нито нищо, че да не могат да изкарат по всичко и език да си научат, имат и капацитет от всяка гледна точка да се справят. Имаха време и за излизане, и за мотаене, и за игри. Но имаха едно голямо предимство - не ходеха на занималня, а само на училище половин ден.

# 1 209
 Оценките са важни. В крайна сметка само тя остава нарая, защото знанията се забравят ако не са свързани с ежедневната практика, но оценката върху документа остава завинаги и само тя важи. Никой няма да те пита за столицата на Конго, но оценката по география ще ти се отрази на бала и приема. За това умните деца и студенти се учат да преписват качествено. Да си информационен специалист в днешно време означава да можеш да откриваш нужната информация,  а не да я зубриш и помниш. Но докато в българското училище и университет изпитите са теоретични и задължително зубърски, а не практически, ще се преписва.

# 1 210
  • София
А защо трябва да преписват? Достатъчно е да имат много добра памет, мислене и бързо да се ориентират. Да, има неща, които ги учат за момента и после бързо-бързо ги забравят, дори лично моите съм ги съветвала за някакви глупави уроци по история просто да научат за контролното и да приключат, то така или иначе огромното, безумното количество години и фрагменти и фрагментчета от урока са напълно неразбираеми и ненужни.  Но преписване - не, и то по много банална причина - винаги може да стане издънка, а по-добре по-ниска оценка, но с учене, отколкото хващане в преписване.

# 1 211
  • София
Стига, де!
Човек не бива да е кон с капаци, а да има поне бегла представа че извън дома и училището, и града му, и страната му, има цял един огромен свят.
Който и да искаш да обходиш не можеш физически, но пък с географията става.

Човек и история трябва да поназнайва- българската добре, а световната- сносно, ако иска да знае откъде идва и накъде отива.
Няма по- безличен и безинтересен субект, който една книга не е прочел и за нищо, освен за работата си не може да говори.

ПП. И да, има пряка връзка между общата култура и географията и историята.

# 1 212
А защо трябва да преписват? Достатъчно е да имат много добра памет, мислене и бързо да се ориентират. Да, има неща, които ги учат за момента и после бързо-бързо ги забравят, дори лично моите съм ги съветвала за някакви глупави уроци по история просто да научат за контролното и да приключат, то така или иначе огромното, безумното количество години и фрагменти и фрагментчета от урока са напълно неразбираеми и ненужни.  Но преписване - не, и то по много банална причина - винаги може да стане издънка, а по-добре по-ниска оценка, но с учене, отколкото хващане в преписване.

От смартфон лесно се преписва, стига да не ги събират преди изпита. В училище е по-добре да се учи за контролното, там и материалът е по-лесноусвоим. Но в университета е задължително за всеки интелигентен студент да умее да преписва по някакъв начин. Колко тъпи и ненужни предмети, основани само на ненужни теоретични знания се преподават в СУ, само и само доцентите да си запълват часовете и да оправдават заплатите си! Знания, които никой работодател никога няма да очаква и изисква, знания, които са чиста теория и са нужни само на някой, който ще работи като научен работник, развиващ теоретичните полета на своята дисциплина. 90% от преподавания материал няма нищо общо с практиката на работното място, цялата мъка е за да се вземе легалната диплома, която отваря вратите към работния пазар, където ти гледат дипломата с общия бал.

# 1 213
  • София
Има, АбсурТ, но връзката все по-рядко е с уроците в училище, особено по история. Географията как да е, тя поне е видима. Обаче историята е боза и половина. Децата ми, а и аз самата, сме научили повече по история и география извън училище, отколкото в училище. Учебникът с насипаните години нищо полезно не дава, а има доста по-добре огранизирани и достъпни източници на информация.

Къде, в койт университет студентите трябва да преписват? Не само не трябва да преписват, а и ако е преписано домашно и неспазени условия за цитати, веднага програмата те хваща за плагиатство. А за изпит, досега не съм чула благословия от преподавателите за преписване. За СУ не знам., но където съм учила досега, никой не е смятал, че студентите трябва да преписват. Виж, ако те мързи да си учиш теорията в университет, поне си кажи, а не пробутвай глупостите, че работодателите никога нямало да питат. То не е за да те питат, а за да знаеш какво и как става, да можеш ти самата да имаш основата за практиката. Ако аз не си зная теорията, няма да мога нищо да направя на практика, а ще бъда като слепец.

Между, другото, тъй като напоследък следя поредицата на НГ за Втората световна война, чак сега вдянах защо "Денят Д" се казва така. Ми, то било заради Десантът в Нормандия! При това жертвите са били страшно много от страна на съюзниците.

# 1 214

Къде, в койт университет студентите трябва да преписват? Не само не трябва да преписват, а и ако е преписано домашно и неспазени условия за цитати, веднага програмата те хваща за плагиатство. А за изпит, досега не съм чула благословия от преподавателите за преписване. За СУ не знам., но където съм учила досега, никой не е смятал, че студентите трябва да преписват.

Естествено, че в курсови работи се копи пейства от различни източници, които се цитират под линия и после отзад в края на курсовата още веднъж в "Литература" или "Източници". А за преписването на изпити е естествено, че е забранено и се прави нелегално. Но се прави масово, и това е нормално. Докато изпитите не са практически задачи, а са папагалско писане на дефиниции, ще се преписва. Следвала съм хуманитарна дисциплина във философсия факултет, ами там ни питаха само на дефиниции, въпреки че специалността е свързана с работа с хора и е практическа. Каква ми е ползата да зубря дефиниции? Естествено, че в роляа на судентка ще намирам начин да преписвам, вместо да папагалствам като луда неща, които никога няма да ми потрябват после.

Общи условия

Активация на акаунт