Оковите на майчината любов

• 112 430
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 305
  • София
Къде това? Аз такава страна не познавам. Може би Германия, с живота там не съм запозната, но в останалите страни заплатите едва покриват наемите, а цената на един квадратен метър жилище е около 5-6 месечни заплати. Не знам кой не вижда по-далече от носа си, но животът в Чужбина е твърде идеализиран тук.

В скандинавските със сигурност.
И какво прави един пенсионер без собствено жилище в идеализирания Запад? Цял живот работил само за наема, едва му стигало за храна, и като се пенсионира?
Отива в старчески дом. И тези със собствено жилище правят същото при нужда, а преди това сключват договор да доглеждане с някой непознат, който им изплаща рента, докато не умрат и след това им придобива жилището.
И без това не се пенсионира преди 67, та то като се пенсионира не му остава много. А скандинавските страни са си социализъм и като ти прибират като данъци от 50 до 75% от заплатата, вероятно е редно поне наема ти да не е висок.

И аз изобщо не рекламирам западното отчуждение като нещо хубаво. Не ме разбирайте погрешно. Просто това с правенето на компания на здрав и прав човек, защото бил сам ми е прекалено. Иначе нашата традиция да сме близки със семействата си е хубава, човечна и много по-полезна за всички от това да гледаш детето като досаден придатък до 18 и после да не го видиш повече. Просто малко умереност, когато никой не е в нужда, би била положителна. Само това казвам.

# 1 306
И аз все питам - в провинцията майка с 200 лв пенсия и син със заплата 450 как точно да живеят отделно?
Забелязва доста случаи хората имат някоя къща на село, апартамент в града, земеделски земи няколко декара, но упорито отказват да ги продадат, за да останат на децата, и мизерстват в същото време.
Или деата те издържат и им преписват нещо, или си го продаваш и гледаш да живееш с парите без да закачаш децата си.

Къщите на село, повечето земеделски земи и апартаментите в провинцията се продават на безценица. Бях потресена, когато разбрах наскоро, че с парите от гарсониерка в Люлин човек може да си купи къща в центъра на Кюстендил, че и ресто да му остане.

# 1 307
  • София

Абсурд, ако съм самичка вкъщи детето ми ли ще е виновно, та ще трябва да зареже своя живот и да ми прави компания? Честно? И не говорим за оцеляване, за това казах, че е ясно и разбираемо, но 55-60 годишна жена, например, да дундуркаш, защото нямала компания...наистина, извинявай. Ако изкукуригам толкова, че да връзвам детето си до мен, защото не съм могла да създам връзки, приятелства и съм опряла само до него, дано някой ми извади писаното в разумна възраст и да ми го припомни.

Бояна, никой не е виновен- просто е въпрос на усещане.
Ако знаеш, че родителите ти са си били в голяма степен самодостатъчни и сега изведнъж майка ти ще остане сама на празника, без още да е осъзнала какво ѝ се е случило, и ако ти е болно, естествената реакция е да поискаш да жертваш един празник.
Дали тя ще приеме, е друг разказ, но и никой не говори за "завръзването ти до полата ѝ докато умре".

Говоря за човещина и помощ, когато е необходима.
Защото, няма нормален родител, който би искал да висне на врата на детето си.

# 1 308
  • София

Абсурд, ако съм самичка вкъщи детето ми ли ще е виновно, та ще трябва да зареже своя живот и да ми прави компания? Честно? И не говорим за оцеляване, за това казах, че е ясно и разбираемо, но 55-60 годишна жена, например, да дундуркаш, защото нямала компания...наистина, извинявай. Ако изкукуригам толкова, че да връзвам детето си до мен, защото не съм могла да създам връзки, приятелства и съм опряла само до него, дано някой ми извади писаното в разумна възраст и да ми го припомни.

Бояна, никой не е виновен- просто е въпрос на усещане.
Ако знаеш, че родителите ти са си били в голяма степен самодостатъчни и сега изведнъж майка ти ще остане сама на празника, без още да е осъзнала какво ѝ се е случило, и ако ти е болно, естествената реакция е да поискаш да жертваш един празник.
Дали тя ще приеме, е друг разказ, но и никой не говори за "завръзването ти до полата ѝ докато умре".

Говоря за човещина и помощ, когато е необходима.
Защото, няма нормален родител, който би искал да висне на врата на детето си.
Аз за помощта казах, че е нормално, даже и да не е сама е нормално да предложа, но тя да приеме и още повече да се тръшка, че ще е сама, намирам също като липса на човещина. И тук не говорим за Коледа сама, не говорим за някаква реална нужда, а за Нова година сама или по принцип сама да живее ако е здрав и прав човек. Случва се, сигурно е ужасно да останеш сам на каквато и да е възраст, но някак ако си здрав и да си в нужда не можеш и не бива да връзваш човечните си и отговорни деца. Нали за това е темата. Познавам и жени и мъже вече на 60+, които погребаха живота си изцяло, за да не бъде мама им сама. И сега мамите им не са живи и те са сами. Това е липса на човещина. Майки сме тук, може да ми се реве от самота, но няма да вържа детето си на 18-20+ да гледа с мен телевизия на нова година, вместо да купонясва с приятели и гадже, за да не съм сама. Ако направя такова нещо значи съм се побъркала. Това е някаква крайна форма на егоизъм за мен.
Иначе на човек в нужда, още повече родител, няма да коментираме, че трябва да се помага. Ако трябва и да живееш с него и каквото е нужно да правиш. Но просто да правиш компания на сравнително млад човек, работещ, защото си няма приятели и свой живот... И пак казвам, разбирам, че е гадно и на всеки може да се случи да остане сам, но това, че си сам не те прави непременно човек в нужда, а още повече в нужда от детето ти. Сам или не, детето ти е нормално да бъде с теб на семейни празници, ако то е семейно традиционно дели и поне на Бъдни вечер или Коледа е с теб, но от там нататък просто няма нужда да се отказва от живота си, защото ти е криво да си намериш приятели или да си вземеш котка поне.

# 1 309

В скандинавските със сигурност.
И какво прави един пенсионер без собствено жилище в идеализирания Запад? Цял живот работил само за наема, едва му стигало за храна, и като се пенсионира?
Отива в старчески дом. И тези със собствено жилище правят същото при нужда, а преди това сключват договор да доглеждане с някой непознат, който им изплаща рента, докато не умрат и след това им придобива жилището.
И без това не се пенсионира преди 67, та то като се пенсионира не му остава много. А скандинавските страни са си социализъм и като ти прибират като данъци от 50 до 75% от заплатата, вероятно е редно поне наема ти да не е висок.

Добре, отива в старчески дом. Тук в България мислиш ли, че ей така решаваш и отиваш в старчески дом, даже си и избираш в кой? Седиш и чакаш да се освободи място, пък дотогава се оправяй, както намериш за добре.
И стига с тези 67 години, можеш да се пенсионираш по-рано, ако желаеш, но с по-ниска пенсия. Тук нямаш такъв вариант. Въобще е смешно да сравнявате живота на пенсионерите тук и на запад.

# 1 310
  • София

Добре, отива в старчески дом. Тук в България мислиш ли, че ей така решаваш и отиваш в старчески дом, даже си и избираш в кой? Седиш и чакаш да се освободи място, пък дотогава се оправяй, както намериш за добре.
И стига с тези 67 години, можеш да се пенсионираш по-рано, ако желаеш, но с по-ниска пенсия. Тук нямаш такъв вариант. Въобще е смешно да сравнявате живота на пенсионерите тук и на запад.
Ти не четеш какво съм написала, а се заяждаш. Казах, че е идиотско да дундуркаш здрав и прав човек, защото нямал компания. За родител в нужда не коментирам изобщо. Коментирам хора на по 50-60 години, които все още са млади, здрави, ходят на работа, но нямали компания и трябвало да живееш с тях или да празнуваш с тях Нова година. За това е и темата, а не за захвърляне на болни и бездомни родители в кофата за боклук. За изнудване и подчиняване на живота на детето ти на твоя собствен само и единствено от егоизъм.

# 1 311

Ти не четеш какво съм написала, а се заяждаш. Казах, че е идиотско да дундуркаш здрав и прав човек, защото нямал компания. За родител в нужда не коментирам изобщо. Коментирам хора на по 50-60 години, които все още са млади, здрави, ходят на работа, но нямали компания и трябвало да живееш с тях или да празнуваш с тях Нова година. За това е и темата, а не за захвърляне на болни и бездомни родители в кофата за боклук. За изнудване и подчиняване на живота на детето ти на твоя собствен само и единствено от егоизъм.
Чета, чета, и с това ти мнение съм съгласна.
Спорът беше за друго и сега бягаш по тъча - как хората на запад живеели цял живот под наем и не се притеснявали. Аз ти казвам, че нещата са несравними и стига с това възхваляване на "чужденците" като най-велики.

# 1 312
  • София

Спорът беше за друго и сега бягаш по тъча - как хората на запад живеели цял живот под наем и не се притеснявали. Аз ти казвам, че нещата са несравними и стига с това възхваляване на "чужденците" като най-велики.
Напротив, върни се и прочети, мързи ме да търся, но ще намериш цитат, в който пише, че животът в Чужбина е силно надценяван и идеализиран у нас, а реално нещата хич не са толкова розови. Пиша как стоят нещата, а не че това е, което харесвам. Тук живеем по-човешки, според мен, затова и живея тук и аз.

# 1 313
Не животът, а самите чужденци са надценявани. Лесно е да си оправен и самостоятелен, като държавата е зад теб и няма да останеш на улицата, гладен, жаден и болен.

# 1 314
  • София
Коментирам хора на по 50-60 години, които все още са млади, здрави, ходят на работа, но нямали компания и трябвало да живееш с тях или да празнуваш с тях Нова година. За това е и темата, а не за захвърляне на болни и бездомни родители в кофата за боклук. За изнудване и подчиняване на живота на детето ти на твоя собствен само и единствено от егоизъм.
Ти забрави откъде тръгна коментара- от изявлението ти, че хора в пенсионна възраст не можели да си намерят забавления и затова искат да живеят с децата си.

Обяснихме ти, че те биха искали, но 90% нямат тази възможност в България, защото с пенсия от 200 лева и заплата на пораслото " дете" 450- 500, няма как да оживеят, ако не са заедно.
Пък нека и а, дано са здрави и прави, че разболеят ли се, направо трябва да лягат и мрат.

Ако са семейство, тези по на 50- 60, е съвсем друг разказ- те не искат да се мотаят децата им около тях, нито да ги забавляват по празниците.

# 1 315
  • София
Коментирам хора на по 50-60 години, които все още са млади, здрави, ходят на работа, но нямали компания и трябвало да живееш с тях или да празнуваш с тях Нова година. За това е и темата, а не за захвърляне на болни и бездомни родители в кофата за боклук. За изнудване и подчиняване на живота на детето ти на твоя собствен само и единствено от егоизъм.
Ти забрави откъде тръгна коментара- от изявлението ти, че хора в пенсионна възраст не можели да си намерят забавления и затова искат да живеят с децата си.

Върни се назад и виж, че говоря за здрави и прави хора, които просто не могли да бъдат сами. Не аз коментирах възрастни хора в нужда, финансова или друга, а просто сами. Всеки път пиша, че ако е реално нужда е ясно, че ще помогнеш, а другото е изнудване, егоизъм и прочее. За това е темата, по нея пиша, а не по тема да помагаме ли да възрастните си родители. Та виждам какво ми обяснявате, но не разбирам защо го правите. По това не съм спорила, а и не бих.

# 1 316
Бояна, ето от кои две твои мнения тръгна спорът:
Гугъл, твоята история е точно това, което казах за странните традиции тук. Никой нормален човек няма да иска да живее с порасналото си дете и половинката му, независимо от пола на въпросното дете. Че чак и драма да става от това. Да не говорим, че порасналото дете, дори да няма половинка е добре да живее самостоятелно. Това е сбъркана история, която ме учудва, че продължава и през 21-ви век, чак някои се изнасят в друга държава, за да се измъкнат от оковите на майчината любов и да живеят самостоятелно.
........................................
Точно това е отровното в традицията, че ти отговаряш за това дали ще бъде сама или не. Разбирам да е тежко болна и в нужда, но ако няма мъж или приятелки, роднини, с които да прекара нова година, нима ти трябва също да нямаш, за да стоиш до нея? Това е типично за нашите ширини и ми е напълно неразбираемо. Разбирам грижата за човек в нужда, но да е наистина нужда. Хубаво е, че твоята майка наистина не е отровна и сте успели да се отделите като нормални хора. Колкото и да обича човек родителите си след една възраст е крайно неудобно и неприятно да живее заедно с тях. То и за самите тях би трябвало да е така.
Ние ти казваме, че в България съжителството с родители не е толкова до желание и традиции, колкото до липса на финанси. Поизлезте малко от тази София, пообиколете да речем из Северозападна България и питайте защо младите не излизат на квартира още на 19 години.

# 1 317
  • София
По същата причина и младите в София не излизат на квартира на 19 години.

# 1 318
А едно време прадядовците ни са излизали не на квартира, а на гола поляна, правели са си сами гредите и тухлите и са заживявали нашироко. Къщата на прадядо ми още си стои.

На квартира няма да излезеш веднага в тристаен, ще живеете със съквартиранти и ще се оправите.

В Северозапада сигурно могат да си купят цяла къща с двор с едно лято бачкане в чужбина, така че и това не е аргумент.

# 1 319
  • София
Бояна, ето от кои две твои мнения тръгна спорът:

Ние ти казваме, че в България съжителството с родители не е толкова до желание и традиции, колкото до липса на финанси. Поизлезте малко от тази София, пообиколете да речем из Северозападна България и питайте защо младите не излизат на квартира още на 19 години.
Еми, прочети Гугъл, а и половината тема и ще видиш, че аз говоря за хора, които искат и могат да живеят сами, но мамите им не искат също да стоят сами и порасналите деца даже и Нова година празнуват със свито сърце без тях, защото те били сами. Вероятно на около 50 годишна възраст. Не говорим за нито едно от нещата, за които говорите вие, които са ясни. Темата се поразми в последните 20-тина страници, но е точно за това, не за липсата на пари и жилища, а за окови при налични пари и жилище, даже и при ново семейство, мамите без никаква обективна нужда, са като пиявици.

Общи условия

Активация на акаунт