Рим - 18 тема

• 94 412
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
В зряла възраст и без да сме пътували до сега,със съпруга ми се хвърлихме надолу с главата и си организираме четири дневно посещение в Рим,през месец май.Може би и е доста нелепо при условие,че не владеем език,но е факт,направихме го.Въпросът ми е-как смятате,дали имаме шанс да се оправим?
Разбира се, че ще се справите! Рим е лесен за ориентиране. Добре е предварително да си начертаеш маршрутите и да видиш начина на придвижване. Евентуално, ако си купуваш някакви билети предварително /за Ватикана препоръчвам/. Темата е доста информативна, а гугъл ще допълни останалото.

# 76
Завърнахме се и ние.
Скрит текст:
Подред - Lady Vengeance, обещах да ти дам отзив за хотела, който ми препоръча - Хотел Имперо, под гара Термини. Първо да кажа, че от коментари в последните 2-3 теми, бях останала с впечатление, че Термини е някакво сборище на бежанци. Имаше описани страшни картинки. Нищо подобно. Спокойно място. Щом две жени си позволявахме да обикаляме района вечер... Нито видях някъде групи с мургави субекти (освен държащи заведения, но бяха културни и добре облечени), нито спящи по земята, нито мизерия...
Самото хотелче е доста прилично, на оживена улица. Персоналът е много любезен, снимахме се на тръгване с дежурните по него време чичковци, големи сладури Simple Smile . Ние бяхме три семейства с малки двойни стаи. За нашите стандарти (имам предвид за трите семейства), си бяха ОК стаите. На покрива има открита тераса със сепаретнца и много зеленина, перфектно за пушачите (имахме един пушач сред нас). Сутрин даваха безплатно кафе, въпреки, че не си бяхме платили за закуска към стаята.
Искам да препоръчам заведение за вечеря - Cafe Washington, на ъгъла срещу хотела, готвят уникално внусно. Два вечера сядахме там (единия беше на рождения ми ден), и останахме очаровани.

За 3 дни успяхме да видим всичко, което искахме и което бяхме набелязали. Аз преди всяко ходене в чужбина (самоорганизирано, както ходим ние), правя ПДФ файл, тип навигация, който всички качваме на телефоните си. Там обхваща всичко от слизането от самолета, до качването, със снимки от Гугъл Стрийт Вю, стрелки, метри, време, разстояние. От типа на - Излизаме на кръстовището еди кое си - (снимка), поемаме наляво, посока бялата сграда (снимка със стрелки), вървим 300 метра по улица еди коя си (снимка), стигаме кръстовище с голям часовник (снимка). Завиваме от лявата страна на чосовника (снимка) и т.н. В този файл бях превела картата на Ватиканските музеи на български, и бях сложила снимки от всяка една галерия и зала, за да не губим време да разглеждаме неща, които няма да са ни интересни, тъй като имахме половин ден за музеите само. Това е причината да питам толкова много за всяко малко детайлче - винаги искам програмите ми да са максимално прецизни, за да не пропилеем и 1 минута в лутане. Като го оттовориш, да ти е ясно какво ще правиш минута по минута, и да го видиш нагледно.

Ето и какво разгледахме за тези 3 дни:

Ден 1 - пристигане сутринта, имахме платен трансфер, оставихме багажа в хотела, хапнахме (ауууу, тук искам да препоръчам друго заведение. Намира се от лявата страна на Националния музей (обратната страна на Термини). 
Някакви мургави го обслужваха, изглеждаше като лятна градина с наелони (т.е. изглеждаше зле) но бяхме умрели от глад. По-вкусна пица не бях яла в живота си. И шестимата се втрещихме. Блатовете бяха като чипс. Който не страда от предразсъдъци, и не копнее за скъпи ресторанти, може да пробва).
След хапването - метрото от Термини (купихме си направо карти) и -  Колизеума. След като приключихме там (и шестимата нямахме желание да влизаме вътре, затова не си взехме онлайн билети. Огледахме го доста добре отвън, за нас той е атрактивен само отвън - наше си мнение), поехме пеша покрай Форумите, зад Двореца Венеция, разходихме се (и снимахме) Капитолийския хълм, не сме влизали в музеите. Честно казано, и шестимата сме културни инвалиди и не се впечатляваме от изкуство. Във Ватиканските влязохме защото е един вид задължително като отидеш в Рим, поне да видиш за какво иде реч - за разлика от Колизеума, тях не можеш да огледаш отвън). След това площад Венеция. От там пеша до Треви, и тук беше първото ми голямо разочарование - толкова народ, че не успяхме дори да доближим стъпалата. От там Испанските стълби, метрото и се прибрахме.
За ден 2 бяхме планирали ходене в базиликата Св. Петър сутринта, но променихме - отидохме на Треви и Испания сутринта, докато няма хора. Е, тогава вече им се насладихме. Разходихме се по търговските улички, които тръгват от Испания. За 12 часа имахме билети за Ватикана. Излязохме към 16 часа. Впечатлиха ни истински малко неща - Египетските зали, Картите, Гоблените, залата с каретите и автомобилите на папите, Систинската капела (все пак снимахме вътре) и  спираловидните стълби на излизане. От там - Кастело Ст. Анджело, Касационния съд, площад Навона, Пантеонът и се прибрахме.
Ден 3 - идеята беше тогава да се качим на купола на Базиликата (след като не отидохме сутринта на ден 2), но съвсем изключихме, че е аудиенцията на папата, за която не си взехме покани предния ден, та не успяхме да се качим на купола. Поне се разходихме по площада (неоградената част) и по някаква идиотска случайност видяхме папата на 15 метра от нас Simple Smile)) Явно е имал ангажименти преди аудиенцията, защото го докараха, здрависва се с хората, които чакаха на опашките за скенерите зад левите колони, и го скриха набързо. Но ние бяхме щастливи - без да сме планирали, видяхме папата и му чухме гласа. И тук да обясня, че имаше огромни монитори, които предаваха лайв от самия площад, ние си обикаляхме като идиоти и си щракахме наляво - надясно. В един момент на мониторите видяхме папата. Решихме, че е запис и нищо. Но хората около нас започнаха да спринтират посока скенерите. Решихме, че имат покани и бързат да влязат, докато се усетим, че това на мониторите не е запис, а на живо, на 15 метра от нас Simple Smile) Хоарата ръкопляскаха, той им говореше много спокойно. Хайде бегом и ние, тъкмо вече го прибираха някъде навътре. Емоция си беше Simple Smile Поне с нещо ще запомним това ранно ставане и блъскане в претъпкан рейс 40 Simple Smile
После отидохме пак до Колизеума, исках да го видя още веднъж.
В промеждутъците видяхме още няколко неща като базиликата Санта Мария Маджоре, площад Република и т.н.
С мъжът ми си имаме един вид традиция - събираме парички и отиваме някъде. За 3-4-5 дни максимум, оглеждаме всичко, което успеем, и повече не се връщаме там. Като съберем парички, ходим на друго място. Така сме обиколили 14 държави за 5 години, и винаги супер евтини екскурзии - дебна оферти на Райън и Уиз за доста месеци напред (за Малта купих билетите на 19 май - за 8 март). Та в Рим няма да се върнем, вече гледаме напред към следващата дестинация.
Благодаря на всички, че ме изтърпяха и ми помогнаха за тази дестинация. Отидох, видях...и се върнах Simple Smile Другия месец е на ред Атина, за където купих двупосочни билети за 9 евро преди 2 седмици.
И като завършек искам да кажа, че за 3 дни Рим ме впечтали повече, отколкото Венеция за 8 (деверът ми живее там). И въпреки навъртяните километри, убедена съм, че се прибирам по-дебела - такова ядене не сме правили отдавна Simple Smile Какво да ги направиш - царе са на пастата и пиците Simple Smile Единствено съм разочарована, че само ан Ватиканския площад имаше Коледна елха. Така се надявах да видя нощния Колизеум с грейналата елха до него...
Благодаря отново, и ще се виждаме по другите теми в раздел Туризъм.

Последна редакция: чт, 07 дек 2017, 14:15 от Змимка

# 77
  • Монтана
Здравейте,
от 01.02-04.02 ще бъдем в Рим,ще пътуваме с RYANAIR и ще отседнем в х-л Hotel Viennese -Via Marsala 64, Гара Термини, 00185 Рим, Италия.Някой може ли да ми каже с какво да се предвижим от летището до хотела и от хотела до забележителностите.Гледах,че х-ла има добра локация ,но не знаем език и се притеснявам дали ще си намерим х-ла и всичко останало.Kак бихте ми препоръчали да си подредим забележителностите/с кое да започнем и завършим/Благодаря предварително

# 78
  • тук-там
От летището - излизате отвън и завивате на дясно. В края се виждат перпендикулярно паркирани автобуси. Отивате до там и ще видите гишета за продаване на билети. /всички са на една цена/. Купувате билет - за определен час са, през 20 минути, качвате се и ви свалят на Термини, но от другата страна. Търсите големия вход на гарата. Пресичате фоайето на гарата /големичко е/ и излизате на вашата улица. Номерът ви е някъде в ляво от изхода. Peace
На връщане - хотел-летище - точно срещу хотела ви тръгват Ситбус.

Преди да се качите на автобуса, все пак задайте въпроса: - Термини? Grinning

Последна редакция: пт, 08 дек 2017, 18:35 от Wild_rabbit

# 79
Билети продават и пред самите автобуси. Аз ви съветвам да вземете Ситбус, защото спирката на която спира на Термини  е точно на виа Марсала, т.е. на улицата на която е хотела ви и много близо. На връщане пак от там. Ако искате може да си купите предварително билети, разпечатвате ги и ще ви е по-лесно да го покажете и няма нужда много да говорите. За закупуването виж на първа страница.
Лично аз Теравижън не ги препоръчвам.

Змимка, благодаря за отзивите за хотела, вече ми е окончателно в списъка. Наминавай все пак от време на време, нищо че няма да ходиш в Рим, всяка помощ е добре дошла.

# 80
  • тук-там
........Аз ви съветвам да вземете Ситбус, защото спирката на която спира на Термини  е точно на виа Марсала, т.е. на улицата на която е хотела ви и много близо. На връщане пак от там.

Последния път Ситбъс спряха на Джиолити - където и всички останали. newsm78 Не знам защо така...
Иначе в посока летището тръгват от Марсала, да.

# 81
  • София
Защо не препоръчвате Теравижън? Мислех тях да хващаме за Термини. Ако се купят онлайн предварително отиване и връщане не излизат ли по-евтино?

# 82
  • тук-там
Общо взето, все тая кои ще ползваш.  Peace Аз от Теравижън нямам оплаквания. Повечето пъти сме били с тях. Разлика от 0,50 с на посока едва ли са перо, от друга страна.
На принципа съм - отивам, който тръгва най-рано - в него се качвам.
Сега... ако е ранен полет - добре е да се застраховаш с предварително букване. Peace

# 83
Поради прекалено голямата реклама, автобусите им са претъпкани, не са много нови и много често не си спазват разписанията. Много вероятно, ако нямаш предварително закупен билет да не можеш да се качиш веднага. Сега се сещам, че това се отнася за Фюмичино, но то е много натоварено летище. От Чампино не съм пътувала с Теравижън.
Чак проблеми не съм имала, но наблюдения да и харесвам по-вече Ситбус. Разбира се никого не карам да пътува с тях, просто изказвам мнение.

Последна редакция: пт, 08 дек 2017, 22:12 от Lady Vengeance

# 84
  • София
А, много благодаря за мнението. Не е толкова ранен полета. По-добре даже, че ще ми дойдат много разпечатките на разни билети за какво ли не. Ще се ориентираме на място май. От Фиумичино ще пътуваме.

# 85
  • тук-там
Давайте го еко, бе хора! Grinning Качвайте по телефоните....
Ако хотела е през Букинг - най-вероятно са  изпратили списък с намаления. Ситбъс е вътре - 4,50 евро на посока. Качваш баркода на телефона и само сканират. Даже не плащаш кеш - минава по картата с която си букнал хотела. Peace

# 86
  • София
Давайте го еко, бе хора! Grinning Качвайте по телефоните....
Ако хотела е през Букинг - най-вероятно са  изпратили списък с намаления. Ситбъс е вътре - 4,50 евро на посока. Качваш баркода на телефона и само сканират. Даже не плащаш кеш - минава по картата с която си букнал хотела. Peace
През Букинг е, обаче нямам такова чудо с намаления. Ще поровя пак.

# 87
И аз нямам

# 88
Зависи кога е правена резервацията. Кодовете за отстъпка започнаха от по-скоро. Ако хотелът е с безплатна анулация и цената към момента е същата може да се анулира първата и да се направи нова, за да се получи кода.
Всъщност реда е обратен - правиш нова и тогава анулираш първата Wink

# 89
Снощи обаче,отворих сайта на Теравижън и там пише,че са валидни само разпечатани билети.

Общи условия

Активация на акаунт