Много висок холестерол

• 150 142
  • 732
  •   1
Отговори
# 150
  • Paris, France
Невена,и как поиска от лекаря да ти пусне изследване след обременяване със глюкоза при нормална кръвна захар(виждам че си във Франция) ?На мен ми пуска кръвна захар ,евентуално инсулин на гладно и туй-то.Казва -няма индикации за висока кръвна захар  и наличие на диабет тип 2..Честно казано -не знам тук има ли опция да отидеш в лаборатория и да изследваш нещо на своя глава.Може и да има-ама най-вероятно ще е супер скъпо и осигуровката няма как да го покрие,като не е по лекарска препоръка. newsm78

Не съм го искала, той сам ме прати, но аз отказах. Причините бяха, че имах непрекъснати инфекции, менструацията ми не идваше 3 месеца и наддадох 15кг за 6 месеца. Последните 7 кг ги трупнах на диета от 1000-1200 калории на ден. Понеже половите ми хормони излязоха в норма и не се видяха индикации за менопауза или други причини цикъл да не идва ме пратиха на ОГТТ, което аз отказах. Инсулинът на гладно тогава беше ОК. Първият път излезе 8, вторият път 5. Ниските стойности на гладно ги отдадохме на диетата. 6 месеца от лявото ми ухо течеше миризлив жълт секрет с гъби и бактерии и 2 пъти пуках тъпанче. Антибиотици и противогъбични спираха да действуват ден след спиране на лечението. Рани ми се появиха и зад ухото и след това на скалпа. Кожата ми кървеше и стана в рани. След ядене трябваше да легна и си чувах пулса в ушите. Отидох си в БГ лятото, където майка ми беше шокирана от промяната и ме завлече в Цибалаб. Пуснахме щитовидни хормони, които тук касата не поема. С тях отидохме на ендокринолог и ендокриноложката предписа ОГТТ. 38лв е пакета в Цибалаб и всеки може да си го направи. Направих го по правилата, след поне 200гр въглехидрат на ден за седмица. Резултатите бяха шокиращи. На 1 час захар около 11. Захар над 10 разбрицва бъбреците. Инсулин на гладно 11, на 1 час 190 при норма максимум 25. На втори час инсулин 80 и захар 3.5. На трети час припадък.

"Това е жив диабет" - каза тукашното ми ДжиПи като ги видя. Ендото в БГ предписа Метформин и по 5 салатки дневно. Тук във ФР изследвахме нивата на витамини и минерали, които обикновено са ниски при ИР. Шок - вит Д, витБ12, селен, фолат, цинк и още куп други неща бяха под норма или на долна граница. Диетата, която ДжиПито предложи беше Нюкасълската много ниско калорична, на около 500 калории на ден без Оптимакс във вариант кето плюс добавките и инжекции Б12 и Д. Обясни ми, че Метформинът НЕ лекува в дългосрочен план и спира да действа след 18 месеца. Също че удря в тиквата и влошава недостига на Б12. Питах го диабетът неизбежен ли е и той ми обясни, че с моите резултати сърцето ми едва ли ще издържи до развитие на диабет и че черният ми дроб е като този на дългогодишен алкохолик. Мазен, болен и зле функциониращ. За седмица постепенно спрях въглехидратите освен тези от целина, зелени чушки, маруля, магданоз, спанак и кориандър, с малко копър за разнообразие  hahaha Кетозата беше нирвана. Толкова чиста, щастлива, доволна, будна и здрава не съм се чувствувала никога. За 5 седмици свалих 17кг и така. Можех да продължа, но ми ставаше студено и спрях. Вече съм излекувана, но вит Д ми седи малко нисък а не ща инжекции. Съжалявам, че не бях стриктна с добавките. Това удължи агонията. Майка на съученик на сина ми си излекува диабет + ИР + епилепсия много бързо, но си пи добавките и кетоните и си слагаше чинно инжекциите.

Имам предписани генетични изследвания, които още се моткам да правя, въпреки че застраховката ги покрива. ОГТТ правя в БГ в Цибалаб, защото ми е близо и защото съм свикнала. Плащам си го. Тук опитах веднъж, но повърнах. ДжиПито приема изследванията от БГ.

Дева, мерси. Да ти се връща двойно!

Килограмите нямат никакво значение. Значение има наличните мазнини къде са складирани. Това обяснява как с 5-6 дена пълен глад слаби диабетици успяват да излекуват диабет от тип2. Махането на един грам мас от панкреаса може да обърне процеса. Същото с черния дроб. Това от проучванията на проф. Рон Тейлър. Не всеки дебелак става диабетик и не всеки диабетик или Инс. резистентан е дебел  Peace

# 151
  • тук и там
Аз лятото си направих във Бг-глюкоза-4,6 , инсулин на гладно-3,5, Homa индекс-0,71.За това се чудя при тези стойности дали ще ми пусне тест със обременяване.Ще се пробвам де-ще поискам да ме прати на ендокринолог поне.Благодаря,Невена. Апропо-холестерола ми беше 6,22-тоест висок,но триглициридите ми са ниски(малко под нормата даже-0,45 при референтни 0,5-1,9 за жени) и HDL ми е  горе-долу окей-1,97.Та за  него не се притеснявам още, а може би трябва.. Simple Smile

# 152
А защо ти е обременяване изобщо?
Имаш ли някакви други проблеми?
Холестерола ти е съвсем добре, особено при тези ниски триглицериди. Peace

Нввена! bouquet
Само не разбрах лекар ли ти препоръча кетозата?
В БГ това е невъзможно да се случи. Naughty

# 153
  • тук и там
Писала съм в другата тема Wink.През последната година качих 10-12 килограма,и то предимно мазнини.Апетита ми не подлежи на контрол -преди се справях,но вече не става.Най много в коремна област съм натрупала,нещо нетипично за морфологичната ми структура по принцип.През август имах киста на яйчника,като гледам и този месец натам вървят нещата.Та такива дребни неща уж,ама нещо не съм много окей през последната година(в сравнение със преди). Peace

# 154
Ясно. В такъв случай защо не си го направиш сама, и без това ИРИ не се поема от касата.
НОМА не е достатъчен, моят също е нисък, но ИРИ след ОГТТ скача.

# 155
  • тук и там
Да,ще поискам от ЛЛ да ми пусне такъв тест или поне да ме прати на ендокринолог.Да отметна и това като една от възможните причини. Peace

# 156
  • Paris, France
Само не разбрах лекар ли ти препоръча кетозата?
В БГ това е невъзможно да се случи. Naughty

Да. Тукашното ДжиПи с цел:

1) Намаляване на циркулиращия инсулин и покой на панкреаса и черния дроб.
2) Намаляване на скоците в захарта и хипогликемиите
3) Спиране на качването на опасни нива на захар, които ми хранеха бактериите и гъбите
4) намаляване на Инсулиновите фактори на растежа и проблемите от тях като увеличена лигавица на матката и кръвотечения, окосмяване, акромегалия - порастване на нос и уши и крака, растеж на тумори, кисти и подобни. Не съм ги имала, но ги споменавам с учебна цел  Mr. Green
5) Отслабване със запазване на мускулна маса.

Диетата, която спазвах беше с повече протеини и по-малко мазнини. Не тежката, която епилептиците пазят. Доволна съм.

Кайсия, не знам. Наистина стойностите ти на гладно са хубави. А яде ли по поне 200 гр въглехидрат всеки ден през седмицата преди изследването? Прогестеронът ти как е? Минала ли си 40? Кортизол? Аз нямах кисти по яйчниците, макар диагнозата ми да е СПКЯ. Само липсваща или закъсняваща обилна менструация. Нивата на фолат как са? Имаш ли генетични мутации за усвояване на фолат? Проблемът ти може да е от щитовидна или кортизол

# 157
Браво на твоята ЛЛ! bouquet

Да. Тукашното ДжиПи с цел:

1) Намаляване на циркулиращия инсулин и покой на панкреаса и черния дроб.
2) Намаляване на скоците в захарта и хипогликемиите
3) Спиране на качването на опасни нива на захар, които ми хранеха бактериите и гъбите
4) намаляване на Инсулиновите фактори на растежа и проблемите от тях като увеличена лигавица на матката и кръвотечения, окосмяване, акромегалия - порастване на нос и уши и крака, растеж на тумори, кисти и подобни. Не съм ги имала, но ги споменавам с учебна цел  Mr. Green
5) Отслабване със запазване на мускулна маса.

Всеки път споря по темите, че не трябва да се яде на често и с В, защото така се изтощава панкреаса и се поддържат високи нива на инсулин.
А нашите ендота точно това препоръчват, за да не падала КЗ?
Не е ли по-лесно изобщо да не се вдига?

# 158
  • тук и там
От всички изброени-имам нисък прогестерон .И възел на ЩЗ-но тироидните ми хормони са добре като стойности, а възелът не е активен.За фолат и кортизол даже не ми е хрумвало да изследвам.Нашият ЛЛ е диетолог също така,предполагам че и твоят е такъв.Не съм  особенно доволна от него-удобен ни е просто,за това от услугите му като  диетолог не съм се възползвала все още...

# 159
Невена, интересно ми беше да те прочета
Благодаря за споделеното

# 160
на ЩЗ-но тироидните ми хормони са добре като стойности...
Ако гледаш референтните стойности в лабораторията може да се заблудиш. ТСХ трябва да е около 2. Не както е според нормите до 4.2. Пиша го, защото много хора като имат 3-3.5 си мислят, че е добре. А всъщност е сигнал за проблем.

# 161
  • тук и там
Благодаря,човече-това не го знаех! bouquetАма моите са добре наистина,това лято правих в две различни лаборатории.В едната ТСХ е 0,94, в другата-1. ФТ3 и ФТ4 и те са окей.

# 162
Виж си и антителата за всеки случай.

Много неща не казват в лабораториите, нито докторите, добре са форумите да се информираме.

# 163
Тълкуването за диабет т2 не може да е еднозначно. Има случаи на леко понижаване нивото на инсулин, което резултира в диабет т.2. Така че, следете и панкреаса като дейност.

# 164
  • Paris, France
Всеки път споря по темите, че не трябва да се яде на често и с В, защото така се изтощава панкреаса и се поддържат високи нива на инсулин.
А нашите ендота точно това препоръчват, за да не падала КЗ?
Не е ли по-лесно изобщо да не се вдига?

И тук повечето ендота не подскачат от радост като чуят за кето диета. Тук много лекари бъркат кетоза с кетоацидоза. Гинекологът ми, който е и ендо, тропна с ръка по масата и отсече, че от тази диета (кето) ще затлъстея в последствие. И в България ендокриноложката, която ме диагностицира не хареса особено идеята въпреки смъкнатите кила и падналия наполовина инсулин.

Захарта не се вдига само от ИР. Високият кортизол също я вдига. Като ми се спукаха околоплодните води ми биха инжекция стероиди за разтваряне на белия дроб на фетуса и ме предупредиха, че захарта ми може да се вдигне в диабетични стойности. Така и стана. При бързо спиране на въглехидратите кортизолът се вдига. Моят е по-принцип много нисък и няма проблем. Също, пада Т3, чийто нива са зависими от поетите В-хидрати. Ниското Т3 и високият кортизол объркват цикъла. Ниско калоричните диети са супер за повечето тлъсти мъже, но могат да разбрицат женските хормони. При мене 6 месеца след диетата спря менстуацията и се оказа, че съм в хипоталамична аменорея. Тялото ми се е почувствало в недоимък и хипоталамусът е ударил кюпенците. Може да се разбрица и лептина ако повече отт 24ч се гладува системно. Затова са популярни 5:2 диетите с постене между нормално ядене.

Има и друго - при много висок циркулиращ инсулин в кетоза не може да се влезе. За да се влезе в кетоза трябва нисък инсулин. Докато инсулинът е висок тялото разгражда мускул за да си набави глюкоза и да продължи да е в глюколиза. Това обяснява защо при ИР изтъняват краката и се напълва шкембората. При някои хора животинските протеини вдигат инсулина повече от много въглехидрати. Изкуствените подсладители също вдигат инсулина и го държат висок с часове. Това не е проблем за диабетик с нисък инсулин, но за други хора е. При диабетици с нисък инсулин е лесна работата, но при ИР с мазен черен дроб, бълващ глюкоза понякога помага само 4-5 дневен пълен глад а това е трудно и неприятно. Диабетиците, докато не се излекуват, могат да си пият кафето със стевия и кока-колата с аспартам. За такива като мене кето диетата означава без мляко (то вдига инсулина до небесата) без някои меса, само яйца и риба. Не е лесно.

Тълкуването за диабет т2 не може да е еднозначно. Има случаи на леко понижаване нивото на инсулин, което резултира в диабет т.2. Така че, следете и панкреаса като дейност.

Никой не го тълкува еднозначно. А как да следим панкреаса? Ензимите ли имаш предвид? Естествено, че в един момент бета клетките се изморяват и намаляват производството на инсулин. Това се вижда лесно на ОГТТ. Какви други изследвания да правят? Ако диабетът е наистина от чист тип2 а не редките, сложни генетични като LADA и MODY, нивата на инсулин нямат значение. Лекар може да приспособи дозите инсулин, ако са на инсулин, към диетата и да ги намалява прогресивно с възстановяване на активността на бета клетките. В Англия на повечето диабетици на много ниско калорична диета даже разрешаваха въглехидрати. Оптимакса допреди година съдържаше глюкоза. В брошурата пишеше да не се притесняват и да се концентрират върху загуба на тегло. Сега няма глюкоза в новия.

Трудното е при епилептичните деца. На тях им се полагат безплатно изкуствени кетони, за да ги държат в кетоза а да могат да похапват въглехидрат.

Общи условия

Активация на акаунт