Много висок холестерол

• 163 323
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
Ще споделя моят болезнен опит. Имах висок холестерол, фамилно предразположен съм, всички изследвания на щитовидната жлеза бяха наред, не обърнах сериозно внимание на проблема и на 38г получих инсулт и ми сложиха коронарен стент , за щастие възстанових се почти перфектно , но започна борба и ходене по мъките. Статините дадоха при мен страничен ефект, чернодробните ми показатели се завишиха 5-6 пъти. Спирах за известен период за да възстановя черния дроб , но холестерола пак скачаше , въпреки омега,  строги диети и движение. От скоро съм на Репата , ако имаш фамилна предразположеност го отпускат по здравна каса, нещата се нормализираха , и сега съм малко по-спокоен.

# 661
Висок холестерол при фамилна обремененост е различно и не може да се сравнява с такъв при останалите.

# 662
  • Варна
Как го диагностицирате фамилния?

# 663
При мен фамилна (смесена фамилна хиперлипедимия)се диагностицира като се изключиха всички други причини а и стойностите бяха такива че нямаше как да са от ядене. Холестерола ми чукна 10, триглицеридите и те близо 10, черния дроб започва да изнемогва и се повишиха Асат и Алат, липазата и разни други. Откриха начална фиброза на черния дроб. Лека инсулинова резистентност отново казаха че е от черния дроб. Никога не съм пил кой знае колко алкохол, сега съвсем е спрян, храня се нисковъглехидратно, започнах да спортувам и независимо че съм на статин и фибрат все още не са ми добре показателите. Дядо ми е починал от цироза (на 59)без да пие и явно също е било от това но на онея години (1984) не са знаели. Иначе ми казаха че ако искам да се уверя може да се пуснат генетични изследвания. Говорих с лаборатория Геника - наистина правят но се чака 3 месеца резултата а и цената е 2800 лева.
Обясниха ми а и аз четох после задълбочено че при мен генетично някакви рецептори на клетките не работят както трябва, и аз няма какво да направя. Вече чрез други механизми се търси как да се заобиколи проблема. Със холестерола се постига по-голям напредък. Вече ми е в норми общия и лошия. Нисък ми е добрия и висок ми е VLDL. Там трябва още да се донагласят нещата но все пак са почти ОК. АСАТ и АЛАТ ми се нормализираха. Проблем си остават триглицеридите от 10 паднаха на 3,5 и дотам.... А за сваляне на триглицериди лекарствата не са толкова много...и не знам накъде вече.

# 664
С тези холестероли стигам до извода че е голям каша с интерпретирането на резултатите. Един обикновен човек не знам как въобще може да се довери на лекар. Ние с моя мъж тренираме яко от години, съответно сме доста на ясно кое, какво и как да се храним. Предната година го изкараха с висок холестерол. И аз бях с висок, с една единица. Но минавах извън референтните граници. Личните ни лекари искаха на статини да ни слагат. Но мъжа ми отказа и помоли за поне още някакво допълнително изследване. С триста зора го прати на изследвания за калцификати. Съответно излязаха нула. Нула калцификати по артериите. Що за некомпетентни хора. АМи ако беше почнал статини.....Човек с 15-18% мазнини, трениращ от години, със сериозна кардио рутина, готов за статини. Мен ме пратиха на кардиолог. Тя пък ми каза че ниските ми триглицериди означавали че не ям въглехидрати и нищо друго не показавали, но холестерола ми си остава висок. Завайкахме се с моя мъж какво да правим. Споделяме с познати приятели, на тях всичко им било добре. А те са хора по над 100кг. Оня ден сме на гости и домакинята е много над 100кг, абсолютно обездвижена, пуши, пие даже ми показа нейните изследвания да ми докаже че са на ред. Вярно всичко им беше в граници. Гликирания ѝ хемоглобин беше 5,7, но беше в реф. граници. Направи ми впечатление че добрия холестерол беше супер нисък. И явно от там при калкулацията, лошия излиза в граници. А нашия добрия е доста висок и прави цялостна сметка извън граници. Добре, но той доктора явно няма хабер от сметки и калкулации. Само поглежда "извън граници" и изписва статини. Чуденката ми е как да се доверя и на кого да се доверя в тази ситуация. Зарязвам всички и си караме както си караме и до където издържим. Само да отбележа че с моя мъж сме при двама различни доктори, а аз и на кардиолог ходих, който няма нищо общо с предните двама. До кога това безобразие ще продължава. В кой век живеем, не се ли опресняват тези знания. На кардиолог, на еднокринолог, на гинеколог, някакви отживелици от всеки получавам. Вие не оставате ли с този привкус след вашите посещения при подобни специалисти?

# 665
Vici75, ако е само един холестерол и то не вдигнат много няма какво да го мислите. Особено че сама сте стигнали до извода че добрия ви е висок и от там общия също излиза висок. Мисля че имаше някакво съотношение между добър и лош - ако някой помни ще ви го каже. Аз също последната половин година съм отчаян понякога особено като гледам как видимо затлъстели обездвижени хора всъщност всичко им е съвсем добре....просто....метаболизъм и ген - той го тъпче с какво ли не ама организма троши всичко тлъстее и това е. Всичко друго 6 при кръвните изследвания.
А аз горе долу внимавах, никога не съм бил дебел - да стигал съм до едър...но никога да съм с шкембе, сега съвсем ми се прибра корема, леко мускулест съм и дори плочките на корема взеха да загатват а съм на 45...и пак в кръвта ми тече мазнина и това е.
Някой има ли мнение за тези
https://lipoguard.com/
Струва ли се да се ходи или са шарлатани.

# 666
  • тук и там
На мен статини ми изписа този в Белгия.
Пия за сега добавки,но не знам и аз какво друго да изследвам,рискова група съм за ССЗ.От инсулт ме е страх най-много.
Аз съм пълна.

# 667
Аз реших нищо да не пия. Но моя мъж си пие червен ориз. Дано му намалеят стойностите, защото аз наистина не знам какво друго да направим. Живеем повече от здравословно, да не кажа педантично и в един момент холетероли, статини....

# 668
Ами там ви е грешката, вярвате на едни хартии и некомпетентността по въпроса на кажи-речи цялото лекарско съсловие, което е обучавано да приема недоказана от години теория за постулат и да трови пациентите със статини.

# 669
Нали за това човек ходи на лекар. Като им споменеш пък, четяли сме щуротии из интернет. Ами четем, защото нямаме доверие.

# 670
Е така е, обаче реалонстта се оказва друга. Когато обаче има замесени сериозни финансови интереси както е във фармацефтичната мафия, пациентът е без значение. Важното е да не е умрял, а дали ще е оздравял хич не е от значение.

# 671
и аз за поредна година, при доста пълни изследвания, които си правя веднъж годишно, пак с повишен холестерол - нисък добър, повишен лош, триглицеридите се държат все още в що-годе някакви граници, а не искам да ви казвам що сьомга, авокадо и овесени ядки съм изяла за последната година, и колко омега съм изпила - никакъв ефект; не съм обездвижена, с нормално тегло 55 кг на 160 см, обаче съм пушач, което ми вдига риска много, но не знам дали е пряко свързано с холестерола

Цитат
Холестерол - общ ( Total Cholesterol ) ↑ 6.13 mmol/l До 5.20
Холестерол - HDL-Cholesterol ↓ 1.05 mmol/l Над 1.55
Холестерол - LDL-Cholesterol calc. ↑ 4.41 mmol/l До 3.00
Холестерол VLDL-Cholesterol 0.67 mmol/l До 1.10
Триглицериди (Triglyceride )                                                                   1.47
 mmol/l          До 1.70

и, да, знам, че трябва да спра да пуша, и ако можех - щях, засега не успявам, и е доста вероятно да почна предписания ми миналата година Ezen, който не е статин, доколкото разбрах, и действа по различен механизъм; всъщност мен и от статините не ме е страх особено, и ако се налага - ще ги пия, ако ползата надхвърля вредата, поне количеството им ще е премерено, с хранителни добавки, които съдържат природни статини, но не са добре контролирани, ми се струва по-голям риск

фамилно не мисля, че съм обременена, не съм виждала тревожни показатели в това отношение в изследванията на родителите ми, но знам ли вече...

# 672
Високият холестерол не е за подценяване, както споменах по-горе аз имах болезнен опит с неглежирането на проблема. Прочетох доста литература. Стигнах до мнението , че мнозинството от лекарите са некомпетентни по  този въпрос. Относно червения ориз , предлаганият продукт е вид статин извлечен от естествен продукт. Обаче рекламата, която му правят , че е безвреден не е вярна. Не случайно преди около 2 години му намалиха дозировката от 10мг на 2.9мг поради много случаи на странични ефекти. При мен също се отрази и чернодробните ензими се покачиха 3-4 пъти. Ако човек има LDL около 4 - 4,5 може да пробвате с диета , движение , а от добавките може да пробвате чесново масло , домашен ябълков оцет или пектин на капсули. А от лекарствата може да се пробва езетемиб, който блокира усвояването на мазнините приети чрез храната ( поне така ми обясниха) .Но , холестерола до колкото ме запознаха 2/3 се произвежда от организма 1/3 се набавя от храната. Ако след тези неща и добавки имате още висок холестерол , означава , че по някаква причина тялото произвежда повече холестерол и според мен и необходимо да си обърнете внимание. Както каза кардиолога ми " виждал съм пълни хора с висок холестерол и чисти вени като сълза, виждал съм и хора с идеален холестерол , но множество задушени съдове". Според него холестерола сам по себе си не е главния виновник, но в комбинация с други предпоставки става една от причините за злощастни събития в житейския ни път.

# 673
  • на острова на мечтите
Какво е"езетемиб" и как блокира усвояването на мазнините?
Аз съм с леко завишен холестерол, като т.нар. лош е преобладаващ. Не пия никакви статини. Предишната ми лична лекарка ми беше предписала такива, но аз изгубих рецептата. Не нарочно, просто така се случи. Тренирам. Надявам се така да подобря параметрите.

# 674
Ezen /лекарството/ е езетемиб, по-лека версия, сравнено със статините, понякога се пробва само с него, друг път го дават в комбинация със статини за по-добър ефект от тях

Общи условия

Активация на акаунт