Много висок холестерол

• 150 285
  • 732
  •   1
Отговори
# 180
Вмъквам се в темата, защото имам леко завишено ниво на т.нар. добър холестерол - трябва ли да ме притеснява това и трябва ли нещо да сменя в храненето си?
Бях на ендокринолог за други неща (полови, щитовидни хормони в норма, имам и лека хиперинсулинемия) и забравих и за това да попитам, но и тя не ми обърна внимание. Ограничила съм тестените и сладките неща, но пък може да съм прекалила с мазнините....

# 181
  • Sofia
Не, няма за какво да се притесняваш.

# 182
Вмъквам се в темата, защото имам леко завишено ниво на т.нар. добър холестерол - трябва ли да ме притеснява това и трябва ли нещо да сменя в храненето си?
Бях на ендокринолог за други неща (полови, щитовидни хормони в норма, имам и лека хиперинсулинемия) и забравих и за това да попитам, но и тя не ми обърна внимание. Ограничила съм тестените и сладките неща, но пък може да съм прекалила с мазнините....

Аglaya добре са резултати преди височко ли бяха правиш ли някаква диета за холестерола ползваш ли някакви добавки?

# 183
  • гр.Пловдив
Цитат
Толкова чиста, щастлива, доволна, будна и здрава не съм се чувствувала никога. За 5 седмици свалих 17кг и така. М

Nevena Virolan, прочетох написаното от вас с голям интерес,темата е страхотна ,записвам се да следя и искам да ви попитам бихте ли споделили тази диета-нискокалоричната от 500 калории ли и 5 салатки за деня?

Интересувам се,понеже въз основа на моите изследвания днес джи-пито ми каза да минавам на нискокалорична безвъглехидратна ударна спешна диета ,понеже ми били лоши показателите,не ми изписа нищо,каза,че строгата диета ще ме оправи ..

Креатинкиназа -44,3
Холестерол-5,7
HDL-1.64
LDL-3.81
Триглицериди-1,0
fT4-15.60
TSH-1.479
Хемоглобин-146
Глюкоза-4,5
Гликиран хемоглобин-5,2
Пикочна киселина-339,1
АСАТ-17,0
АЛАТ-19,8

Каза ми при моето положение да забравя за месото,ударно само постни супи и салати..

# 184
teddynm, не мисля, че това е висок холестерол. За храненето, майка ми и мъжа ми са пробвали какви ли не режими, няма промяна. Те са със стойности 13-18.
Храни си се балансирано, без вредни храни, просто за здраве, но не разчитай, че ще повлияе на холестерола.
И като цяло не разчитай на личните лекари. Следвай препоръките само на специалист.

# 185
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Аз съм с доказана наследствена хиперхолестеремия. Пих статини преди години. После го спрях, защото не виждах голям ефект. Свалям общия до 7 и повече не. Висок лош и високи триглицериди ... 3,6 бяха триглицеридите последния път преди седмица. Имам изписана терпия за високо кръвно, което не усещам, но се отчита ... Имам и постоянен висок пулс - дори и при събуждане е над 80 ... Миналата седмица ми правиха компютърна томография на сърцето. Слава Богу, няма плаки, запушвания и стенози ... Сега ме завъртя въртележката на едно лечение с Репата ... Говорих и с ЛЛ, казва да кандидатствам ... Събрани са изследванията, четох доста за лекарството и пак ... не знам дали да се впускам ... Дали е шанс или ще излезе проклятие? Има ли някой, който е бил на Репата?

# 186
  • Paris, France
Високият лош холестерол е от високи триглицериди. При толкова високи триглицериди 100% има висока кръвна глюкоза в някакъв момент. Може на гладно всичко да е наред, а 1 или 2 часа след хранене да скача. Триглицериди се свалят с клъцване на въглехидрати. Идеалните са около 0.50, всичко до 0.80 е ОК, но над 1 има голям проблем .

Лошият холестерол се обръща в добър с ниацин (естествен статив, витамин В3, но само ниацин, а не никотинамид), омега 3, йод, всички Б витамини, магнезий, селен. Важно е да спреш наситени мазнини за известно време, а също и олио и омега 6. Студено пресован зехтин е ОК. Зехтин, много салати, протеин, омега 3.

Омега 3 разреждат кръвта и е важно да ядем по много магданоз за достатъчно вит. К1.

Аз не бих пила Репата.

Бих си направила ОГТТ с трикратен инсулин и бих действала в посока диета, кардио, правилни мазнини и добавки. Не съм имала триглицериди над 2, но с диета и спорт, а също добавки триглицеридите ми сега са винаги под 0.8. А мъжът ми яде кроасани, гадта, и пак му са винаги под 0.8 триглицеридите.

MTHFR мутации?

# 187
  • Sofia
Невена, и аз съм с висок холестерол. Общия варира около 6-6,40, а лошият около 3,60 - 4,25.
Не съм много месоядна - ям основно пиле и от време на време риба. Колбаси не консумирам. Но много обичам млечни, и затова се опитвам да ограничавам сиренето и кашкавала. Трудно спирам киселото и прясното мляко - консумирам само ниско маслени.
С диета абсурд да сваля холестерола. Статини никой не ми предписва засега.

Аз съм хомозигот МТХФР 1298, дали това може да е причината? Майка ми също е с висок холестерол 8 и нещо. Как се доказва дали съм носител на наследствена хиперхолестеролемия? С какви изследвания?

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 21:33 от Brin de muguet

# 188
...Триглицериди се свалят с клъцване на въглехидрати...
Моят мъж въобще не яде въглехидрати. За съжаление по никакъв начин не се отразява напоказателите му. Движи се много, с идеално тегло е за ръста, пи всички изброени добавки.
Наследствено е при него, може би затова не влияе.

# 189
  • Paris, France
Неяденето или изгарянето на въглехидрати веднага след ядене не помага на 100%. Важно е качеството на мазнините и дали се изгарят. Транс мазнините трябва да се изключат напълно. При липса на омега 3 наситените мазнини качват лошия холестерол. Не всички наситени са лоши за холестерола. Има значение броя на въглеродните атоми във веригата и това за тези с 10 до 20 атома, май беше. Вече съм забравила. При мене яденето на много сирена и масло качва холестерола, в смисъл лошия, а мъжът ми може да изяжда по 3 кроасани сутрин, пълна чиния с бял ориз с мазен сос за обяд и същото за вечеря и никога няма холестерол над 0.8. Ген.

Не се сърди човече - Не е само в добавките цаката, а в количества и съотношение. Омега 3 : омега 6 трябва да е нещо като 1:1. Това значи да пие по 10мл омега 3 за всеки 10мл поети омега 6. Някои хора пият по 250мг омега 3 и си мислят, че правят нещо. Трябват и достатъчно протеини, добри, но не от хуск и овесени трици. Сложно е.

Brin de muguet, чела съм по форуми, че има връзка между MTHFR мутации и холестерол, но не запомних каква е. Не съм се изследвала, защото моя успях да го сваля. При някои от тези мутации има понижен добър холестерол, но всички правят клетките на артериите по-поддатливи на инфилтрация от лош холестерол. Потърси MTHFR cholesterol в Google и излизат доста неща.

# 190
По предписана схема ги пи, но не помня вече така. По принцип се хранеше с малко въглехидрати. Не даде резултат и започна по препоръки на друг лекар, който пък изключи мазнините Laughing и това не промени показателите.
Не знам. Те и самите лекари като гледам не са много наясно.
Той просто го игнорира засега. Храни си се нисковъглехидратно, защото така му харесва, прави изследвания, включително при кардиолог, пък каквото стане.

# 191
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Здравейте Simple Smile

Малко нахлувам
Но пробвали ли сте сок от червено цвекло с лимон и отделно нарязана ябълка ?

Всеки ден в продължение на две седмици или през ден за месец

Мисля, че това е добра терапия срещу високия холестерол, но май се налага постоянство, което е най- досадно винаги

# 192
  • Paris, France
Сокове не пия. В тях липсват фибрите. Салата от настъргано, червено цвекло ям всяка седмица, но сама по себе си не помага без режим. Много са полезни листата от цвекло. Правя ги в тигана със зехтин, зелен лук и чесън, както правя спанак. Ябълките ми вдигаха глюкозата докато скачаше след ядене. Сега не скача, но вероятно се вдига инсулина. В ябълките ценното е само в обелките. Ябълките са прекалено сладък плод. Хинапът е по-добър избор.

# 193
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Освен да пробваш ябълков оцет

Ако те дразни вкуса- таблетки

# 194
  • Paris, France
Ябълковият оцет спира черния дроб да бълва глюкоза след ядене на въглехидрати. Пия когато съм някъде, където няма как да се движа след хранене и искам да ям десерт, примерно. Дозата е около 20-30 милилитра 5% ябълков оцет с гъбата. За отмазняване на дроб и холестерол ябълковият оцет не е особено ефективен, не колкото спорта.

Таблетки оцет ще си купя само на кукуво лято по време на цъфтежа на налъми. 🥳

Общи условия

Активация на акаунт