Математически турнири - 47

• 115 370
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
Ами лошото е, че той ако знае, че няма да ходи на състезание не вижда смисъл да се мъчи да решава нещо...явно аз някъде бъркам с мотивацията...
Обърквам го, защото е добре да се изгради начин за рвшаване на типове задачи. Точно това правят на курса. Решават типове задачи докато децата не започнат да ги хрускат като солети. И слес това като види задача от конкретния тип да каже: "аха, тази се решаваше еди как си". Така с придобитата рутина, ще се е развило и логическото мислене и тогава може и сам са намира и други начини за решаване. Иначе съм съгласна, че за семейно занимание в студените дни е добро предложение да си порешаваме всички заедно за забавление /)

# 91
  • София
Рутината в математиката (и не само в математиката) е много хубаво нещо, но понякога може да му изиграе лоша шега (според мен). Вие най-добре си познавате детето и знаете как да подходите към него.

# 92
Ами курсовата изтъкна две причини, поради които не е добре да им помагаме:
1. Детето не развива докрай собствените си способности и винаги разчита някой друг да му даде едно рамо
2. Нашите методи за решаване се различават от тези, които те учат и това е предпоставка за объркване на тази възраст, тъй като сега се създават навици при решаване на задачи.
Разбира се всяко дете е различно и вероятно родители математици имат възможност да са полезни

# 93
Ох...
По тази логика дъщеря ми е математически инвалид. Недоразвита и объркана. (Не съм математик, нито педагог.)
Изберете си кого да слушате и си следвайте решението. Няма смисъл от излишни спорове тук.

# 94
Тъкмо щях да пиша, че има деца, които не ходят на курсове, само родителите помагат вкъщи и децата се представят прилично на състезания. Някои пък даже влизат в СМГ Simple Smile
Етаниел, вие СМГ ли целите след 4ти клас? Ако е така, запиши го на пробните изпити към някоя школа или в СМГ. Предполагам, че там задачите ще са подобни на тези, които са решавали на курса и ще трупа опит с формата. Коледното състезание е по-лесно от СМТ и може да се пробва на него. Тъкмо ще имате повече време за решаване вкъщи, а ако не може да реши някоя задача, питай в темата за задачите. Уверявам те, че няма да се обърка толкова, колкото те е страх.

# 95
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
1. Детето не развива докрай собствените си способности и винаги разчита някой друг да му даде едно рамо
2. Нашите методи за решаване се различават от тези, които те учат и това е предпоставка за объркване на тази възраст, тъй като сега се създават навици при решаване на задачи.
Разбира се всяко дете е различно и вероятно родители математици имат възможност да са полезни

не съм математик. помагам му с идеи, не с решаване на задачи.
не съм сигурна ако ходи на курс какво ще научи, дали ще се засили интереса му към математиката или ще го отблъсне.

не е точно по темата Simple Smile
Скрит текст:
учителката по английски настояваше да не помагаме на децата през годината, защото само тя знае начина на преподаване и какво трябва и не трябва да учат и знаят.
не знам какви са мотивите ѝ, не съм спорила, просто помагах на детето, а лятото го записахме на занималня с англоговорящи преподаватели.
резултатът е, че той се почувства по-уверен и вече по-спокоен показва повече.
нейните методи може и да работят за повечето деца, при него не сработиха. няма виновни. просто на него, му трябваше по-различен подход.

# 96
Здравейте,
Имам питане за задача за 4 клас как да се избегне използването на втора степен в задачата.
Ако лицето на квадрат е 9 пъти по-голям от лицето на друг квадрат. Колко пъти обиколката на квадрат е по-голяма от обиколката на други квадрат ?
Аз го решававам с а на втора степен=b на втора степен.9 , съответно а=3b и от там обиколката на единия квадрат е три пъти по-голяма от  обиколката на другия. Но е ясно , че едва ли това е решението, защото те не са учили степенуване. Какъв друг начин на решение може да се измисли за четъртокласник.

# 97
  • София
  За задачи има друга тема.  Peace Иначе
Скрит текст:
   a.a.9=b.b
              a.a.3.3=b.b
              (3.a).(3.a)=b.b
               3.a=b                       

# 98
О извинявам се много ! Четох и двете теми едновременно и съм се объркала!
Благодаря за решението !

# 99
  • Варна
Може да се замести с произволно число за страна на единия квадрат и оттам се разбира колко е страната на другия квадрат. Доколкото знам, малките така ги учат  Thinking

# 100
Ако задачата е с избираем или отворен отговор, този метод ще свърши работа. Ако обаче е от олимпиада и трябва да се разпише, не мисля че е подходящ.

# 101
  • ВАРНА
Ще съм благодарна ако някой може да ме насочи къде да намеря задачите от 2016г от Николай Чудотворец.

# 102

не съм математик. помагам му с идеи, не с решаване на задачи.
не съм сигурна ако ходи на курс какво ще научи, дали ще се засили интереса му към математиката или ще го отблъсне.

не е точно по темата Simple Smile
Скрит текст:
учителката по английски настояваше да не помагаме на децата през годината, защото само тя знае начина на преподаване и какво трябва и не трябва да учат и знаят.
не знам какви са мотивите ѝ, не съм спорила, просто помагах на детето, а лятото го записахме на занималня с англоговорящи преподаватели.
резултатът е, че той се почувства по-уверен и вече по-спокоен показва повече.
нейните методи може и да работят за повечето деца, при него не сработиха. няма виновни. просто на него, му трябваше по-различен подход.

Що за щуротии са това!? Ако една задача има повече от един начин за решение, какво пречи детето да може да решава по повече начина... Друг е въпроса да не се помага веднага, а детето да се опита само да стигне до решение, след това да му се помогне или покаже различен начин...

Добри, по твоя въпрос трябва да закрият всички извънучилищни школи по английски, защото децата ще надскочат знанията за възрастта си...  Laughing  Crazy

# 103
И аз не откривам задачи от Николай Чудотворец след 2011 г. Моля, ако някой ги има да ги сподели Simple Smile

# 104
Има логика в това да се оставят курсовете да вършат работа, а не родител. Имат си система на работа. Виждам как детето схваща,когато там обяснят по техния начин и когато аз обясня по друг начин. Определено е по-лесен техният. Т.е. за детето няма да е вредно да обяснявате,но го правите по-трудно. И въпреки това - зависи си от детето, наблюдавайте го, пробвайте и наблюдавайте.

Общи условия

Активация на акаунт