Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 77 162
  • 739
  •   1
Отговори
# 135
Аз не бих взела договора на намателя. Както ако отидете и си поръчвате кухня, дограма, сключвате договор с някоя институция - сядате и подписвате каквото Ви дадат. Според мен ще направите лошо впечатление. По-добре вземете техния договор и ако нещо не Ви харесва или мислите, че липсва като пояснение, или Вие държите да се включи питате може ли и конкретизирате. Ако не може или се съгласявате с техния договор или търсите друг имот.
Депозитът не виждам как включва комисионна на брокера. Може някой по-скоро да е писал/казал, че N сума трябва да носите при сделката и че тази сума я давата за депозит и комисионна. Естествено после при връщане на депозита частта за комисионната няма да си я получите обратно.

# 136
И аз не бих взела договор от наемател. Както не ми би хрумнало да нося мой договор като си търся квартира. Помоли за копие и си гопрочети на спокойствие, може с маркер да си отбележиш нещата, които не ти допадат и да се разберете как да направите промяната. Както и да разпечаташ твоите условия, които искаш да вмъкнете и да им ги дадеш да ги обмислят.

Аз днес се чух с един нагляр, който взе да критикува депозита ми, който е един наем и 25% отгоре... Можело ли било разсрочено. Обясних му, че ако човек не може да задели един депозит, то най-вероятно ще има проблеми и със плащането на наема... Не че той не го знае, ама... Angry После взе да ми разказва за техните условия като агенция, половин наем комисиона и т.н. Казах му, че комисиона не давам. Ама как така, нали ми намирали клиент?! Че аз да не съм ти търсила услугите?!? Ако не те устройва, не ми води клиент Rage

# 137
Със сигурност го четох, но не помня къде, явно е било в някоя фб група. Там нали уж повечето от групите са без брокери, а половината обяви са от такива и потребителите споделяха за номерца.

# 138
Със сигурност го четох, но не помня къде, явно е било в някоя фб група. Там нали уж повечето от групите са без брокери, а половината обяви са от такива и потребителите споделяха за номерца.
Вероятно става дума за друго- при мен имаше една сума за стоп капаро -половината наем за първия месец , така предложи брокера. На другия ден просто си ми доплатиха депозит плюс наем, а аз от тях дадох точно същата сума на брокера /половин наем/. Може някой да не е доразбрал.
Мишелин, радвам се , че се отстояваш. Hands Plus1
Аз първия път го дадох без посредник , но после взех да си плащам , защото всички се впускат да търсят , и то, мотивирано. Ха , имах един случай, изв. , ако съм го споделяла: някакъв брокер звъни и моят отговор, точно като на Миш.  И той : Ами ние пък тогава няма да ти търсим наематели , ей сега ще разпространя каква си, на всички колеги . Не че ме стресна , де , но възмущението и безсилието му бяха искрени Hushed

# 139
Ами ние пък тогава няма да ти търсим наематели , ей сега ще разпространя каква си, на всички колеги . Не че ме стресна , де , но възмущението и безсилието му бяха искрени Hushed
Това е като моя случай дето ме заплаши, че нямало да си намеря наематели, защото те (брокерите)били завладели пазара...Един друг пък ми каза, че съм рискувала да вкарам непроверени хора в имота си, и "дано попаднете на свестни, да не ви унищожат апартамента" Shocked..понеже аз не исках даплащам половин наем, а той твърдеше, че проучвали хората добре, а това е услуга, която се заплаща...тези ги блокирах де. Rolling Eyes

# 140
Аз съм разочарована и от фейсбук групите-хейтат много,освен това ,,живеят в миналото,,по отношение на актуалните цени на наемите...
Щях да коментирам и това за фейбук групите, но забравих... Та, не искам да заставам с името и лицето си в тези групи. А и ще ме нахейтят за наема, който искам Grinning
[/quote]

# 141
Аз съм разочарована и от фейсбук групите-хейтат много,освен това ,,живеят в миналото,,по отношение на актуалните цени на наемите...
Щях да коментирам и това за фейбук групите, но забравих... Та, не искам да заставам с името и лицето си в тези групи. А и ще ме нахейтят за наема, който искам Grinning
[/quote]

Огледах една група и реално там наемите, които много хвалят,  никак не са евтини, просто са с мнооого компромиси.

Пример, който ми се наби в съзнанието: за 140  лв. стая с мивка и тоалетна в Драгалевци. Три или и четирите стени външни (построена е в двора на друга къща), партер, от вратата си направо на двора. Отопление- ток, вода - бойлер.  За да стигнеш в града - 3 превозни средства сменяш. Вътре - много стари неща, влага. Уж токът влизал в наема, което определено не го вярвам, а ако е така, то мерките от страна на наемодателя сигурно са драконовски, че то 140 е само тока зимно време за душ, готвене и отопление. Пред стаята пада сянката от къщата, вътре - полутъмно посред бял ден.

Сумите за път, отопление, загубеното време и др. направо отиват към 350-400 лв. ако човек поне три пъти в месеца такси, поне 2 часа на ден път, студ и пр. и излиза по-скъпо от офертите, които биват определяни като скъпи.

# 142
Деборана, и за подобни стаи има желаещи.
Основно са разни придошли строители и семействата им.
Тока - предполагам, че е  нелегално закачен към стълба на улицата.
Транспорта не им го смятай, те билети не дупчат, карта е мръсна дума.
Контрольорите не ги закачат ....

# 143
За колко време смятате, че е нормално да се даде имот под наем? Нещата се развиват малко по-различно, отколкото си ги представях и започнах да си задавам въпроси. Имам обаждания само от агенции, нито едно частно лице, и си правя съответните изводи. Не ми е приятно да комуникирам с брокери и това си е. Та, някои от още от второто изречение започват да се пазарят за наема. Това защитаване на моите интереси ли е? Помня, че и други потребители, писали тук не си дадоха апартамента за една седмица. Това не ви ли се струва притеснително?

# 144
За мене няма определено време.
Когато се срещнеш с подходящия човек и се разберете - тогава.
Ако се нуждаеш от пари - може да се намали наема за да се отдаде по-бързо.
Но за ново, чистичко и хубаво не бих го направила.

# 145
Не са ми спешни парите, мога да изчакам... По-натам ще разказвам за процеса, подхода и отношението ми. Допуснах и грешки, но сега все още се самообвинявам и не ми се навлиза в подробности Grin Ще разкажа подробно като приключи всичко Simple Smile

# 146
За колко време смятате, че е нормално да се даде имот под наем? Нещата се развиват малко по-различно, отколкото си ги представях и започнах да си задавам въпроси. Имам обаждания само от агенции, нито едно частно лице, и си правя съответните изводи. Не ми е приятно да комуникирам с брокери и това си е. Та, някои от още от второто изречение започват да се пазарят за наема. Това защитаване на моите интереси ли е? Помня, че и други потребители, писали тук не си дадоха апартамента за една седмица. Това не ви ли се струва притеснително?
Всичко е много относително. Моите имоти ги давам за максимум седмица. Кто се замисля, даже за по-малко. Но аз доста си избирам преди да си взема нещо за инвестиция. Ти така или вече го имаш този апартамент, след 2 седмици стоене на обявата трябва да ти светне една червена лампичка. Но по начина, по който пишеш тук ми се струваш доста несигурна. Пий една ракия и се успокой. Всеки проблем има решение. Ако си надценила имота си и до 2 седмици нямаш наематели свали наема са 10%. Не е болка за умиране. Важното е не да гониш макс на наема, а да избереш кой ще го наеме. Т.е. - по-малък наем, но по-сигурен. Сценарият с наемащи и напускащи често е доста неприятен - имаш празно време, понякога нерви, разправии с агенции отново ... Някои дребни и не толкова поправки ...
Ако е на атрактивно място и имаш правилния маркетинг, остава само наемът да е сгрешен...

# 147
  • София
Е сега, трябва да се има предвид и че началото на декември, сигурно е най - кофти за търсене на наематели. Сега хората са с опразнени джобове заради ЧП, правят планове за Коледа и подаръци, студентите са се наместили отдавна и в главите им е само 8ми декември. Кой ще тръгне да се мести по Празниците тъй да се каже?  newsm78, освен някой който е супер недоволен от там където се е настанил да живее, или го гонят, ама ако го гонят, за какво го гонят  Laughing

# 148
Аз като питах тук преди време, отговорите бяха от 1 до 3 месеца....

# 149
Ще изчакам още няколко дена и ще сменям подхода.

Иначе да, ноември, декември не са най-доброто време за търсене на квартири.

Общи условия

Активация на акаунт