Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 77 138
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
Rumka833, не става въпрос за намаляване на наема (как пък се прокрадна тая идеях, а за ограничаване броя наематели.
Продължавам да се съмнявам за някой от параметрите (квадратура, наем или година на наемане), защото през 2013 посочената сума можеше да се наема съвсем приличен двустаен и дори тристаен. Това разбира се, няма как да се знае.

# 511
Хора, аз за 700 отдавам тристаен Н.С. с чисто нови мебели и уреди висок клас, и това е с непроменяни условия от две години. Ако някой е наел 35 кв.м. за 600 при това още по-рано, мястото трябва да е до Президентството!
А иначе 100 лв. актуализация ми се струва ок за след 4 години, ако презумпцията е още 4 да не се пипа си е направо супер. Но и на мен някои детайли на разказа ми куцат.

# 512
Наистина ми стана интересно какъв е апартаментът, но не намерих обява по зададените критерии (в имот.бг, мпже да е публикувана другаде).

# 513
Да споделя опит от чужбина: пресен пример от снощи (Германия): в 20.00 ч. изгониха наши служители заради неплатен наем (година изрядно плащане, имало е някакво недоразумение покрай Коледа), имаха точно 50 минути да приберат багажа си. Та, така за либералната чужденеция.

Изхвърлянето на някого, ПРЕЗ ЗИМАТА, в Германия, за 50 минути, се случва само с НЕПОЗНАВАНЕТО на Закона. В България не ги изхвърлят за 50 минути, та в Германия ли? Много моля...
Покрай Коледа няма недоразумения - наема трябва да се плати до Х работни дни- в почивните дни банките също не работят и тези дни (почивните) НЕ влизат в Х дните след определена дата за плащане на наема!

# 514
Факт, неплатен наем по не знам си какви причини кой на кого разчитал да го направи, фирмата ни е голяма, няма смисъл да навлизам в организационни подробности. Но е факт, че заради неплатения наем в 20.10 часа хората бяха учтиво помолени да освободят до 21.00 часа.  Договорът се счита за прекратен при неплащане на 1-во число. Без допълнително предизвестие просто собственикът е почукал на вратата и на чист немски им е дал 50 минути. Никакви компромиси. Познаване или не на закона, факт е, че снощи ми беше супер екшън по това време да търся къде да настаня група хора с цялата им покъщнина.  Де факто ибде юре нещата понякога се различават.

# 515
Факт, неплатен наем по не знам си какви причини кой на кого разчитал да го направи, фирмата ни е голяма, няма смисъл да навлизам в организационни подробности. Но е факт, че заради неплатения наем в 20.10 часа хората бяха учтиво помолени да освободят до 21.00 часа.  Договорът се счита за прекратен при неплащане на 1-во число. Без допълнително предизвестие просто собственикът е почукал на вратата и на чист немски им е дал 50 минути. Никакви компромиси. Познаване или не на закона, факт е, че снощи ми беше супер екшън по това време да търся къде да настаня група хора с цялата им покъщнина.  Де факто ибде юре нещата понякога се различават.

Собственикът се е възползвал от непознаването на закона. Изселването става на мноооооого по-късен етап, след съдебни решения, след ненапускане по собствено желание... И пак е трудно... Жалко е, че са се вързали и започнали да си събират багажа - има достатъчно групи във фейсбук, за българи из Германия, в които веднага ще им дадат съвети как да постъпят и на кого да се обадят... Но незаинтересованността, води до такива случаи...

# 516
Със сигурност ще има поне вътрешно разслед ва не кой какво как и защо, дали е можело или не можело да бъдат изхвърлени или не, но това не променя факта, че хазяин си го е позволил. Ако не му се бяха вързали, можеше и до грозни конфликти да се стигне.

# 517
  • София
Пеперудке, имала си бол пари - давала си.Преди над 100 год. го е казал Бай Ганьо. Това е положението. Едва ли са те заплашили с пистолет да подпишеш и живееш там. Значи ти е било удобно щом си изкарала 4 години. Сега и да се тръшкаш, няма как да върнеш събитията.
По повод статистиката - преди 4 год. приятелка на дъщеря ми нае подобна квадратура в Зона Б 5 за 300 лв. Беше си прилично обзаведено, с нов ламинат и необходимите мебели. Е, на 16 ет., но пък южно, средно, топло - идеално за нея и гаджето. Скоро напуснаха, че собственика го продава. Човека им даде време да намерят друго, не ги е ангажирал с огледи и брокери на купувачи. Операцията започна след напускането им.  Наеха много хубаво двустайно, ново  пак по Стамболийски за 500 лв. Кухньохол, отделна, голяма стая и балкон пред двете, пак е южно и средно. Мебелите са хубави, почти нови, поне по снимката.
Всичко е въпрос на търсене и предлагане.

# 518
Мога ли да използвам темата и да питам дали може да се намери под наем тристаен, обзаведен апартамент в сносен софийски квартал?

# 519
Мога ли да използвам темата и да питам дали може да се намери под наем тристаен, обзаведен апартамент в сносен софийски квартал?

Може, защо да не може. Laughing

# 520

Може, защо да не може. Laughing
Много малко обяви има 

# 521
Мой роднина скоро нае в Младост 3, до метрото 2 спални, голяма дневна, трапезария и бокс за 800 лв, поддържан вход. Според мен си беше късмет...

# 522
Преди около месец бях писала, как агенцията е взела от наемателя ми  80% комисионна. Момчето се нанесе на 1 декември плати наем и един депозит. В разговор ми каза, че ще живее с приятелка, която не видях. Преди Коледа ми се обади и проплака, че приятелката му си е събрала багажа и са се разделили. Не можел сам да живее и т.н. Пуснах си обява във Фейсбук група и се обадиха над 20 души, че искат да наемат жилището. Наемателят ми се примоли той да търси нов наемател, който да му плати въпросната  комисионна, защото много се е охарчил за един месец. Е, на 3 януари той намери човек, аз го одобрих, новият му плати въпросните 80% , изчислихме ток, вода и на "стария" му върнах остатъка от депозита. Та така, за един месец се занимавам с втори наемател, дано новият е по-сериозен. Какво е вашето мнение, че върнах депозита? За мен загуба няма, но такива краткосрочни отсядания не са ми по вкуса.

# 523
  • София
Преди около месец бях писала, как агенцията е взела от наемателя ми  80% комисионна. Момчето се нанесе на 1 декември плати наем и един депозит. В разговор ми каза, че ще живее с приятелка, която не видях. Преди Коледа ми се обади и проплака, че приятелката му си е събрала багажа и са се разделили. Не можел сам да живее и т.н. Пуснах си обява във Фейсбук група и се обадиха над 20 души, че искат да наемат жилището. Наемателят ми се примоли той да търси нов наемател, който да му плати въпросната  комисионна, защото много се е охарчил за един месец. Е, на 3 януари той намери човек, аз го одобрих, новият му плати въпросните 80% , изчислихме ток, вода и на "стария" му върнах остатъка от депозита. Та така, за един месец се занимавам с втори наемател, дано новият е по-сериозен. Какво е вашето мнение, че върнах депозита? За мен загуба няма, но такива краткосрочни отсядания не са ми по вкуса.
Този новият с приятелка ли е? Ние вече трябва да станем брачни консултанти.
И  при мен идваха една двойка оня ден, ама като ги гледам , че съм по - стара и с набито око. Няма да се задържат двамата. А тя девойката не може да плаща сама. Той пък щял да живее с нея, ама си имал др роднинско общо жилище в Яворов ( та не ми мязат сериозни ) и аз ще търся след 1 месец нов зет за наемателката Stuck Out Tongue Winking Eye

# 524

Проявила си човечност. В договора ми пише, че ако наемателят напусне по-рано от 12 месеца от сключването на договора, депозитът не се връща.

Доста агенции за имоти също осигуряват нов наемател без комисионна, ако този, който те са намерили се изнесе по-рано от 12 месеца от влизането си в имота. За следващия път ти прецени!

Общи условия

Активация на акаунт