Коледа 2017

• 139 288
  • 956
  •   1
Отговори
# 570
sem,  получила се е,  chef но много лоши снимки пускаш напоследък,  нищо не мога добре да видя, добре че има и на разрязано парче.
 Nussecken
Скрит текст:
50 г масло , стайна температура
50 г маргарин , стайна температура
85 г захар, кристал
2 жълтъка
200 г брашно
щ. сол
ванилена захар - 1 пак.
ПЪЛНЕЖ ОТ БАДЕМИ/ЛЕШНИЦИ
300 г бадеми нарязани на пръчки или счукани на парченца
125 г захар, кристал„
125 г масло
50 г мед
100 г кайсиев конфитюр
200 г шоколад за потапяне
Фурна 175 градуса

В купата на миксер се разбива маслото, маргарина, солта, и захарта до крем. Един по един се добавят жълтъците, след това брашното на порции и ванилената захар. Оформя се грубо тесто, изважда се от купата и с ръце се оформя на топка. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30-40 мин за да стегне. След като е охладено достатъчно се разточва на правоъгълник 30/25 см, поставя се във формата в/у хартия и добре се попълват всички ъгли. Оставя се настрана.
В касерола се загрява маслото, мед, и захарта на умерен котлон към слаб, при непрекъснато разбъркване докато се разтопи захарта. Оставя се да кипне за 2-3 мин и се сваля от котлона. Добавят се и нарязаните бадеми/лешници. Охлажда се не повече от 15 мин.
Конфитюра се разбърква с  3 с. л. вода  , загрява се на умерен котлон. Разстила се в/у тестото във формата още докато е топъл , а отгоре внимателно се поставя плънката от бадеми и с палетната шпатула внимателно се разпределя навсякъде.
Пече се на 170-175 градуса около 30 мин или до хубаво златисто. Охлажда се напъно и след това се изважда от формата. Нарязва се на по-големи триъгълници, първо в диагонали , а след това пред тях. Разтопява се шоколада. Всеки триъгълник се потопява от всичките му  външни страни , около 1/2 см не  повече. Поставя се в/у хартия за да се стегне шоколада. Това е.
.

Марчева, това е едно от най-добрите неща които съм правила напоследък, благодаря за рецептата. Наистина уникален на вкус сладкиш.   Аз смених ядките с орехови, защото това най-много се харесва у нас, и респективно плода стана ябълка (в LIDL има много подходящо ябълково чатни) . С малко канела, индийско орехче и джинджифил настроението на сладкиша стана коледно.
Някъде назад имаше идеи за новогодишна торта, но нека някой който е правил нещо интересно напоследък да сподели рецепта. По принцип на Нова година правя Френска селска торта, но тази година ми се иска да я променя с нещо ново.

# 571
  • София
. .....................
Марчева, това е едно от най-добрите неща които съм правила напоследък, благодаря за рецептата. Наистина уникален на вкус сладкиш.   Аз смених ядките с орехови, защото това най-много се харесва у нас, и респективно плода стана ябълка (в LIDL има много подходящо ябълково чатни) . С малко канела, индийско орехче и джинджифил настроението на сладкиша стана коледно.
Някъде назад имаше идеи за новогодишна торта, но нека някой който е правил нещо интересно напоследък да сподели рецепта. По принцип на Нова година правя Френска селска торта, но тази година ми се иска да я променя с нещо ново.
Много се радвам, че сподели, да взема да го спретна, никога не съм го работила имам го само като рецепта, но на вкус съм сигурна че е прекрасен. Нещо има ли сложно или не, кажи??

# 572
bibia, давам идея за някоя чиния(а защо не и с коледни мотиви- има изгодни) от магазините по левче. Аз имам такива, които струват точно лев, защото имат минимални козметични дефекти. Но като се ползват 4-5 дни в годината ме устройват. После с целофан и си готова.

# 573
  • Русе
Има и хартиени с коледни мотиви. Последната Коледа бях пакетирала в такива.
Genni, ако още не си направила арменските и нямаш локум, като пълнеж може да сложиш орехче и малко количество гъсто сладко.

# 574
. .....................
Много се радвам, че сподели, да взема да го спретна, никога не съм го работила имам го само като рецепта, но на вкус съм сигурна че е прекрасен. Нещо има ли сложно или не, кажи??

Никак не е сложен. Основата е маслено тесто което разстлах във форма за торта с пръсти. Отгоре ябълково чътни - сложих 2 бурканчета, но можех да мина и с едно. Залях със смес от масло, орехи и захар( в нея сложих коледните подправки) . Другия път ще оставя орехите цели - ще стане повече като ореховата пита на сладкарници Неделя.  Можех да мина и без шоколада - вкуса на сладкиша си е самодостатъчен. Но и с шоколад е супер.

# 575
  • У дома
Sve, намерих снощи в турския магазин-вишна Joy ще ги видя днес и тях....как са по-хубави: с масло или олио?????

# 576
  • София
...................Никак не е сложен. Основата е маслено тесто което разстлах във форма за торта с пръсти. Отгоре ябълково чътни - сложих 2 бурканчета, но можех да мина и с едно. ..................
Благодаря!!  Hug Имам и чътни, освен това смятам , че е с по-дълга трайност , до Коледа.

# 577
  • София
В два магазина търсих брашно тип 00 за Abbracci на Наталина и няма... Мога ли да заменя с тип 500 или няма да станат?

# 578
  • София
В два магазина търсих брашно тип 00 за Abbracci на Наталина и няма... Мога ли да заменя с тип 500 или няма да станат?
Такова брашно има само в итал. магазини, на Divella, Farina Creme & Torte от там го купувам, може   по-скъпо е около 3лв и нещо /1 кг  но може и в Метро да има и да е по-евтино,  не е проблем да ползваш нашето, българското, тип 500.

# 579
  • София
Много благодаря!

# 580
  • Русе
Genni, дъщеря ми пости и съм ги приготвяла за нея, така че само с олио съм пробвала. Не са нещо особено според мен и не ги приготвям за Коледа.
И аз открих сладкоправенето с меденки. Ще слепвам със сладко и украсявам с шоколад по-късно.

# 581
  • София

Тези сладкиши са ми любими:

Черно-бял сладко-солен тарт (без печене)

Тарт с кестеново-шоколадова плънка

Има и една Торта с кестенов кремHeart Eyes

# 582
  • Mediterraneo
Аз да кажа, че съм много доволна от ореховите кошнички, които направих снощи. Много са вкусни!

Скрит текст:

# 583
Страхотно изглеждат!А може ли рецепта?Благодаря!

# 584
G..D.., аз ще правя тази торта за Нова година:

http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2016/12/christmas-cake-rubin.html

Общи условия

Активация на акаунт