Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-21

• 71 364
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
Аз си казвам честно, че без значение от финанси бих си купила САМО стара тухла на хубава, тиха уличка. НС бих си взела единствено, ако попадна на голяма квадратура, с много пространство, хубаво разпределение и адекватно отстояние от съседни сгради. Изборът между панел/тухла не винаги опира до финанси. Във всички НС, в които съм влизала на оглед съм усещала повей на клаустрофобия. Явно не съм попаднала на правилните апартаменти.

# 256

Пак припомням един случай от началото на 90-те.
Един от трите ЕПК / гордостта на Младост / беше опразнен тотал.
Защо, не се разбра.
После полека лека се насели отново.

Писала съм и в стари теми за въпросния блок - бързаха да го построят за пореден конгрес на БКП, да преизпълнят петилетката - пет за четири. Ами забравили да довършат мръсния канал в мазето и замириса.
По това време строяха  панелки в Младост 1А, забързаха ги и разселиха там хората от ЕПКто. Като го поправиха ги върнаха. Междувременно 2 -3 блока в Младост 1 А се разработиха, към тях имаше интерес от работили в  топлите страни да ги  купят с долари. Та забързаха строежа и така се образува кварталчето от т.н. бели панелки.

Aisha вижте видеото. не е канала само - Знам за какво говоря.
Там си е казано - Тече отгоре, но откъде не се вижда, много етажи.
Сега е подобно...
Относно М1А - да, там се продаваха апт с/у твърда валута, но се и настаняваха  фамилии тип Зрънкови

Успех на купуващи и продаващи

# 257
Избор на панел е от хора искащи повече квадрати за същите пари. Това е, няма друго. Аз избрах чисти 80кв панел пред чисти 50кв тухла. Ако имах възможност бих взела нещо новичко и хубво, но нямам, почти двойна е цената. Излиза, че панели се купуват от хора, които не искат да правят компромис с площта.

# 258
  • Wonderland
Аз си казвам честно, че без значение от финанси бих си купила САМО стара тухла на хубава, тиха уличка. НС бих си взела единствено, ако попадна на голяма квадратура, с много пространство, хубаво разпределение и адекватно отстояние от съседни сгради. Изборът между панел/тухла не винаги опира до финанси. Във всички НС, в които съм влизала на оглед съм усещала повей на клаустрофобия. Явно не съм попаднала на правилните апартаменти.
И аз си казвам, че старо и панел не бих купила. За мен има значение вход, общи части, гранитогрес и т.н. И разбира се, че има прекрасни апартаменти ново строителство, които са просторни и големи.Те си държат обаче цена, което е нормално.

# 259
От текста на в. Сега разбирам, че по-добре да купувам нещо възможно най-евтино, колкото за временно живеене, пък след няколко години ще паднат рязко цените на хубави имоти и тогава направо един етаж с 4 спални мога да взема Simple Smile Да се надяваме, че доходите няма да паднат, а само ще се качват.

Извън цените - в момента съм на дивана си в хола, който е вътрешен (хола, не дивана), уж топлоизолиран, с парно в блока. Вътрешната преградна стена зад мен е ледена и ако я ударя по-силно кънти по много странен начин. Строено е по време на предишния бум или малко преди него, не знам точно. Чакам да се затопли спалнята, за да мога да се преместя, че съм с една печка, а и без това банята е ледена.

Пък който се чуди за тухлите отпреди 20-тина години - една приятелка живее в такъв от 1995, среден етаж, краен. Няма допълнителна изолация. У тях и със слабо пуснато отопление мога да стоя по къс ръкав в студено време. Няма една пукнатина, нито паднала мазилка, нито откъртени и олющени стълбища и парапети. Отдолу минава натоварена улица, отстрани - строеж. Затваря прозорците и става пълна тишина, ни външен шум се чува, нито съседи.

# 260
И аз съм на мнение, че не може да се обобщава цяло строителство от даден период като качествено/некачествено.
И преди 20 години фирми са работили качествено и сега някой не чак толкова.
И сега се строят кутийки и огромни апартаменти, според възможностите на клиента.
Има хора, (не вярвах че някой държи на това) искат да са първите обитатели на дадено жилище, никой преди тях да не е живял в него. Аз до едно време исках да не е умирал човек в него.
Не е учудващо, че НС е най-търсено и най-предлагано.
Тухла от края на 70-те и 80-те за мен е оптималното решение от към качество и здравина. Но пък общите части не са толкова "имиджови", както при нова кооперация със скъпи мрамори, асансьори, камери, чипове, лампи с фотоклетки, светващи сами и прочие, носещи духа и уюта на съвремието ни.

# 261
  • София
Весела Николаева, ако парното в целия апартамент не работи постоянно естествено, че стената ще е ледена.
Отоплянето стая по стая с 1 печка за мене не е ефективно, само ток плащаш.
Споменавала си в стари теми къде живееш - аз съм в съседен блок.
Добре го строиха и надзираваха твоя, знам от строител, та няма да падне стената както и да кънти.
Ясенски, модерни джаджи и ние си имаме в ЕПКто - 2 работещи асансьора, чип, камери, лампи с фотоклетка.
Събираме си пари и си подобряваме блока, че няма кой друг.
Мрамор за сега не сме планирали да сложим, че ще се хлъзгат бабите по него.
Иначе последните редовно си плащат за ремонти и поддръжка, искат нови улеснения и хубави неща.
в 5 годишен блок на мой близък - вече е изпочупено, надраскано и единия асансьор изобщо не е работил - скъпо им е ...
Та си зависи от живущите.

# 262
Без коментар - само за размисъл  Wink

Предупреждение от Брюксел: В България се надува нов имотен балон
Страната ни е с тревожно надценен пазар на имоти

https://www.dnes.bg/stranata/2017/11/25/preduprejdenie-ot-briuks … oten-balon.360363

# 263
  • Бургас
От текста на в. Сега разбирам, че по-добре да купувам нещо възможно най-евтино, колкото за временно живеене, пък след няколко години ще паднат рязко цените на хубави имоти и тогава направо един етаж с 4 спални мога да взема Simple Smile Да се надяваме, че доходите няма да паднат, а само ще се качват.

Не бих лежала на таз кълка. Цените след бума 2008-ма паднаха само на ваканционните имоти. В големите градове (и особено в София!), нищо няма да падне. Да се задържи, да спре да расте - да. Но да стане двойно по-евтино - не чакай:)

# 264
Как да не бяха паднали, като преди кризата в бума квадрата беше 1 800 €, и гонеше 2 000 € в София.
По време на кризата цените се нормализираха до 1 000 €, 700, 800 за кофти изложение.  Говорим за тухла. Двустаен, не маломерен в предпочитаните квартали беше 60, 65К евро, колкото сега върви в краен квартал панел.
За тях да не говорим, че и на 500 евро/кв никой не ги купуваше...

# 265
Ванко поне е живял в панел, има база за сравнение, аз и толкова не мога...моята неприязън към панелните блокове е от съвсем друго естество. Laughing

Във Варна съм живял в панел на Чаталджа, до Колхозния Пазар, в Чайка и до хуманитарната. Единия го подържаха много добре естетически, иначе всички бяха еднакво зле - дори и с ПВЦ дограма температурата вътре беше точно като тази навън. До тук ясно. Иначе за здравината - ами обяснявали са ми го на живо строителни специалисти, на които като цяло вярвам. Според тях изпълнението на голяма част от блоковете е било много некачествено. Просто са били замислени за кратко. Разбира се има сигурно много хубави панели, в София може да са ги строяли по-като хората.

Иначе гледал съм достатъчно и цените на панелите. Обмислях всякакъв вариант жилище. Да, в Дианабад и Гоце Делчев държат цена. Обаче как е тази цена сравнена с тухлата в същия район? Бе значение колко е качествена тухлата, дали е от годините на най-скапаното строителство(2006-2008) винаги държи по-висока цена и то с много при близка локация и други условия. Като цяло аз лично предпочитам 70квадрата тухла, пред 80 квадрата панел в една и съща локация на една и съща цена. И с всеки, ама абсолютно всеки който съм говорил и си е купил панел като го питам защо отговаря - защото е по-евтино. Не съм чул някой да каже - ами защото тухлите са строени по-некачествено или защото панела е много здрав.

Иначе ЕПК бих си взел. Особено на някой от последните етажи без последния. Просто ще предвидя бюджет за пълна изолация и тогава не е ясно дали ще е на сметка. В студентски има едни ЕПК-та много близо до моя апартамент. Не знам как са цъфнали там и кога, обаче яко бях разпитал бабите дали не се продава нещо там - нейсе.

# 266
Как да не бяха паднали, като преди кризата в бума квадрата беше 1 800 €, и гонеше 2 000 € в София.
По време на кризата цените се нормализираха до 1 000 €, 700, 800 за кофти изложение.  Говорим за тухла. Двустаен, не маломерен в предпочитаните квартали беше 60, 65К евро, колкото сега върви в краен квартал панел.

Цените може да бяха такива, но и нямаше какво да купиш. Т.е. съвсем като при социализма - ниски цени, ама празни рафтове Mr. Green Хубави имоти НС се появиха на пазара отново чак след кризата. И бих казала, че днешните хубави са по-добри от хубавите преди кризата.

# 267

Не бих лежала на таз кълка. Цените след бума 2008-ма паднаха само на ваканционните имоти. В големите градове (и особено в София!), нищо няма да падне. Да се задържи, да спре да расте - да. Но да стане двойно по-евтино - не чакай:)

Точно. Ако чакате да паднат цените бая ще почакате. Може да има лек спад или спиране на растежа и то само в някои квартали. В търсените места - забравете. Пъво сега балона далеч не е като 2008-ма. Второ, дори и да има криза тя само временно ще спре неща. Защо не погледнете една графика на цените на имотите за последните 100 години в световен мащаб? Тенденцията е на устойчив растеж. Кризата удря цените временно и те пак падат. Освен това София става все по-привлекателно място за бизнес и постоянно живеещи чужденци, които работят тук.

# 268

Цените може да бяха такива, но и нямаше какво да купиш. Т.е. съвсем като при социализма - ниски цени, ама празни рафтове Mr. Green Хубави имоти НС се появиха на пазара отново чак след кризата. И бих казала, че днешните хубави са по-добри от хубавите преди кризата.

Много подробно ми разясниха как се е строило около предния бум, поне в Бургас. 3-4 см изолация и тухли Итонг. Чист късмет, че не взех нищо от тези години.

# 269

Факт, търсеното тогава НС се предлагаше най-вече от строители в сгради пред/в експлоатация.
Стара тухла никой не поглеждаше. Брокерка, приятел на мой познат го съветваше да не купува тухла на 40 год. до мол Сердика, че не била атрактивна, за разлика от НС до мол България.
А около Иван, позната взе през  2013 г. там зад картинг пистата и пощаджийския от строителя,  маломерен тристаен с Акт16 за 42 К евро.
Сега такива цени звучат невероятно, само времето ще покаже, ще се сринат ли до там отново.

Общи условия

Активация на акаунт