Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-21

• 70 764
  • 739
  •   1
Отговори
# 60
  • Бургас
Що да трепери? В крайна сметка по-добре така, отколкото да се мъчи. Като си провел 1-2 разговора и си съобщил какви са последствията - действаш, като няма резултат.
М.г. участвах в такъв търг на неразбрали се наследници. Цената скочи до небето, бяхме 20 души на огледа. Постигнаха пазарна цена и кой отде е. Иначе какво - имотът се съсипва, стои, само разходи, спорове... Така за по-малко от година ще приключи всичко.

# 61
  • Варна
тинтина, просто когато отвори темата и те веднага преминават на друга и така. Писала съм много по казуса, няма смисъл да се повтарям. Чакат баба ми да почине и ще атакуват за  1/2, вероятно
 Както и е ще видим.

# 62
тинтина, просто когато отвори темата и те веднага преминават на друга и така. Писала съм много по казуса, няма смисъл да се повтарям. Чакат баба ми да почине и ще атакуват за  1/2, вероятно
 Както и е ще видим.

Съветът ми е да се подготвите с адвокат отсега. Просто да е наясно с казуса и да се включи навреме и по съответния начин. Иначе в такъв момент, когато си отиде твой близък често не ти е до това, отлагаш разправиите , а времето си тече и може да се изпуснат някои възможности и срокове. Отделно има неща, които могат да се свършат предварително и да са полезни при евентуални опити за проблеми от отсрещната страна.

# 63
  • Бургас
Ами то е ясно - щом преминават на друга, действайте си със съдебна делба и това е. Бих постъпила точно така. Щото животът си минава, имотите се обезценяват, а парите си вървят. Хич не обичам неизяснени житейски ситуации, направо съм като Монк и предпочитам всичко да ми е уредено. Даже и на децата приживе ще разделя, да няма драми после.

# 64
Офелия, а разходите по делата кой ще ги плати? Много неприятна работа те чака...

Чакам отговор от адвоката, но доколкото знам се делят на наследниците, в случая сме трима. Но дори да платя всичко първоначално аз, после съда ги задължава да ми възстановят своя си дял.
Темата ми е много полезна, точно защото оттук разбрах, че по търговете всъщност има доста интерес и що годе се достига пазарна оценка. Сега, че тя няма да хареса на някого, който смята имота за златен, е друг въпрос.
И аз не обичам неуредените неща, чиста загуба на пари е.

# 65
  • Бургас
Офелия, ти си абсолютно права. По-добре ти да вложиш пари, а после да си ги върнеш.
Мога да ти кажа как се развиха нещата в търга, в който аз участвах. Имотът наистина беше уникален - апартамент на "Средна гора", четириетажна кооперация, два апартамента на етаж, на две минути от Чадъра и Морската градина. С таван, мазе и  паркомясто във вътрешен двор. Вътре - гробница, няма такава гробница! Ходих при ЧСИ. После помолих една позната адвокатка с много стабилни позиции да му се обади. Проучих цялото дело, намерих съдебните решения за делбата. Класически случай - брат и сестра делят, ама с намесени вътре мъже и жени. Имаше приложена пазарна оценка по делото, много ниска. Явно са се опитвали едните роднини да го вземат за без пари, като прекарат другия. Звънях и на оценителката дори да я питам за скрити дефекти по имота. Бях го проучила отвсякъде. Не спечелих търга, защото бяхме определили таван. Нашата цена беше най-висока, но не се явихме на самия търг и на устното наддаване го беше взел човек с една стъпка над нашата цена. Сега си мисля, че по-добрият вариант беше да сме на място на търга и в писмената оферта да посочим по-ниска цена и като видим коя е най-високата, тогава да наддаваме. Но пък няма гаранция, че и други няма да наддават. Не съжалявам, защото бяхме определили наистина пазарна цена и над нея не си струваше. И седмица след това излезе на пазара сходен имот, който купихме не от ЧСИ.

Имай предвид също, че съделителите имат право също да участват в търга. И се ползват с големи предимства пред другите наддавачи. А именно - при търга съделителите имат право да купят имота на най-високата обявена офертна цена, независимо кой я е обявил. 

Виж тази публикация на един от най-известните бургаски ЧСИ. Много е подробна и полезна! Т.1 засяга твоя случай.
http://gramada.org/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0 … 0%BE%D0%B4%D0%B0/

# 66
  • In transit
Томева, благодаря за новата тема! Много хубаво си го казала, ама и за такива като нас дето искат всичко да им изрядно и да е минимален риск сделката хич не е лесно. Почвам да си мисля дали изобщо ще стигнем до сделка. Последните три, на които се спряхме искаха да минават по данъчна оценка, другото кеш. Sad Трагедия! А и предлагането е толкова умряло...

# 67
  • София
Офелия, ти си абсолютно права. По-добре ти да вложиш пари, а после да си ги върнеш.
Мога да ти кажа как се развиха нещата в търга, в който аз участвах. Имотът наистина беше уникален - апартамент на "Средна гора", четириетажна кооперация, два апартамента на етаж, на две минути от Чадъра и Морската градина. С таван, мазе и  паркомясто във вътрешен двор. Вътре - гробница, няма такава гробница! Ходих при ЧСИ. После помолих една позната адвокатка с много стабилни позиции да му се обади. Проучих цялото дело, намерих съдебните решения за делбата. Класически случай - брат и сестра делят, ама с намесени вътре мъже и жени. Имаше приложена пазарна оценка по делото, много ниска. Явно са се опитвали едните роднини да го вземат за без пари, като прекарат другия. Звънях и на оценителката дори да я питам за скрити дефекти по имота. Бях го проучила отвсякъде. Не спечелих търга, защото бяхме определили таван. Нашата цена беше най-висока, но не се явихме на самия търг и на устното наддаване го беше взел човек с една стъпка над нашата цена. Сега си мисля, че по-добрият вариант беше да сме на място на търга и в писмената оферта да посочим по-ниска цена и като видим коя е най-високата, тогава да наддаваме. Но пък няма гаранция, че и други няма да наддават. Не съжалявам, защото бяхме определили наистина пазарна цена и над нея не си струваше. И седмица след това излезе на пазара сходен имот, който купихме не от ЧСИ.

Имай предвид също, че съделителите имат право също да участват в търга. И се ползват с големи предимства пред другите наддавачи. А именно - при търга съделителите имат право да купят имота на най-високата обявена офертна цена, независимо кой я е обявил. 

Виж тази публикация на един от най-известните бургаски ЧСИ. Много е подробна и полезна! Т.1 засяга твоя случай.
http://gramada.org/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0 … 0%BE%D0%B4%D0%B0/

Това е интересно и не го знаех. Може ли точно закона, че не съм подготвена  Shocked

# 68
  • Бургас
Виж линка. Там са цитирани членовете.

# 69
  • София
Това него знаех, че съделителят има право безусловно да закупи само на най-високата предложена цена и само на първична продан.  Peace   чл.505, ал.2 - това правото си е сериозна наука  Mr. Green

# 70
Томева, благодаря за новата тема! Много хубаво си го казала, ама и за такива като нас дето искат всичко да им изрядно и да е минимален риск сделката хич не е лесно. Почвам да си мисля дали изобщо ще стигнем до сделка. Последните три, на които се спряхме искаха да минават по данъчна оценка, другото кеш. Sad Трагедия! А и предлагането е толкова умряло...
Предлагането е доста добро в момента, а аз също не бих се съгласила по данъчна оценка. Ега ти наглеците, не се наядоха! Това да не са чорапи, че продажбата да не е документирана изрядно, малко ли печелят официално, че и данъци да не плащат

# 71

В днешно време хубав имот така не можеш да купиш. Или ще се премирите, че ще платите над средната цена за нещо(може и доста над средната) или трябва да влезете в някаква "неизрядна" схема. Защото около 70-80 процента от сделките или са на даънчна или нещо друго. А ако вземате в строеж 90 процента са на данъчна. Никой строител не иска да се набутва да плаща данъци, за което ги разбирам прекрасно...

# 72
Никой не иска да се набутва с данъци /че и се гордее с това/, ама всеки реве че пенсиите са ниски, че детските градини са кофти и недостигат и прочее неща все от бюджета. От къде да се напълни този бюджет - да не би от въздуха да идват средствата....Сега очаквам някой да ми опонира, че Пеевски и компания сигурно също не плащат данъци, та и той така с неговите.....

# 73
Това е вече по-дълбок въпрос, не ми се говори защото си имам политически виждания за това.

# 74
E, значи аз съм някакво изключение - купих си НС на зелено и всичко беше 100% бяло, с данъчна фактура, с реална стойност в НА и т.н.
Единственото, което спестихме, беше поради един хитър съвет, а именно, че ДДС е данък, а не част от цената. Респективно държавата иска такси само върху цената, а не и върху данъка. И така ако едно жилище струва общо 100, дефакто нотариални такси се плащат върху 83,3, а не върху 100. Това се знае от нотариусите, ама си премълчават. И аз не знаех, но строителят ме светна, а и нотариусът така направи нещата. Е, не че беше голямо спестяване, 1000 лева сигурно, ама си е гъдел Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт