Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-21

• 71 395
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
Кажи ти за гаранцията на новите блокове по 10 години... след този срок ще се срутят ли?

# 226
За мен рискът на масата им е по-висок от масата тухлени сгради. Като се купува имот трябва да се мисли за поне 20г напред. Кажете на тези сгради(панелките) тази гаранция за красота ли са им я сложили? Иначе ясно, че при добра подръжка очевидно може да им се удължи доста живота. Но не е в това въпроса.
Сигурно за трети път питам, къду я видя тая гаранция?! Дай някакъв дакумент и ни ограмоти, моля те!
Чакайте, малко... нали знаете, че пазарът се влияе от слухове доказани или недоказани. Факт е, че има много информация в интернет, че панелните сгради са с ограничен живот.. къде 50г. къде 100г. ...Факт е, че това е мнението и на една голяма част от технически лица, кои по-знаещи, кои не толкова... и това е достатъчно да държи панелите в долната ценова граница. Както и се вижда на практика...в един и същи квартал с 5% са се дигнали панелните жилища със 7% ЕПК, с 15%  тухлените/ старо или ново/.
Съвсем скоро поматах на един приятел да си продаде жилището. Панел 1968 година. Последен етаж. До Каблешков. 1100 е.
Нека се вдигат по-малко от другите Simple Smile))) .

Ако тухлата в района примерно е 1500е кв метър, то е нормално панела да е 1100е. В Изток панела е по-скъп от тухлата в Студ Град например.

Не знам как от много обяснения изкарахте, че панела е не по-лош от тухлата.

Ми една тухла в съседство на сходна цена не се продаде за това време... Тодор Каблешков е в Западни райони.
Не ми е ясно само защо с такава жар защитаваш теза в тема от която нищо не разбираш. Никой не казва, че си се прецакал с твоята покупка. Но ти от половин тодина изобщо се интересуваш от жилища и взе да учиш хората как ще им паднат панелите!
И даже даваш мнение колко е струвала тухла в даден район за да олекотиш едни вид мнението ми. При което си полезен, както сам казваш на други, дето ще купуват тепърва!
Панелите имат своите недостатъци. И пазарът ясно го е заявил, като цените им наистина са по-ниски среднопретеглено. Но това не означава, че утре ща паднат, че няма да надживеят някои монолитни, пардон "тухли", че няма панелни жилища, които се продават на по-високи цени от някои "тухлени". От сграда до сграда има разлика. Имам пресен пример как панелка с кофти общи части се продаде, а "тухла" не успя, макар че тухлата е етаж от къща ... на 100 метра няма отстояние ... Фактори много, както казах!

Последна редакция: пт, 24 ное 2017, 13:44 от bachkator

# 227
...

Последна редакция: пт, 24 ное 2017, 14:04 от bachkator

# 228
Защитавам я, защото съм живял в панел(4 блока), живял съм в тухла, живял съм в стара тухла, само в ЕПК не съм живял. Тук въобще не става дума за моята покупка. Тепърва някакви хора ще четат тази тема и ще купуват. Честно казано и аз много се бях засилил да купувам панел. Разубедиха ме майка ми и един приятел. И двамата са строителни инженери.

# 229
"Гаранцията" е общо понятие за време живота на всички панелки, споменато из множество жълти (и не толкова жълти) сайтове до там, че се приема за 100% истина във всички случаи. Ако седнеш и напишеш в гугъл "живот на панелите" ще ти излезе, че траят около 50 години, точка и оттам нататък всички ще се наложи да се изселим с викове, докато панела ни пада върху главата. В тези сайтове пише, че това е ескпертно мнение, но въпросните експерти не се посочват като конкретни лица или пък се слага името на експерта, но нито дума за това кое го прави експерт (УАСГ ли е завършил или какво). И така.
В  някои случаи има силно застъпен емоционален момент, който да даде УАУ ефект в стил: "Балкон от панелен блок се срути, убивайки на място 3 учителки, 5 деца и 2 кучета". То и аз мога да напиша такова нещо за тухлата в Младост от 2000, която споменах малко по-назад:

"След силния порой снощи последния етаж на тухлена сграда в столичния квартал жк. Младост 4 се срути, застрашавайки животите на стотици живущи, които благодарение на провидение на съдбата са си били вкъщи вместо под страховития дъжд от тухли. Граждани са ужасени. "Не смеем да си подадем носа навън дори при лек вятър, за да не ни падне тухла на главата. То нито да седиш вътре, нито навън." - оплака се г-жа Цеца Иванова от 5ти етаж, която се нанесла в блока със семейството си преди 10 години."

# 230
Ето мнения от не безименни експерти:

http://bnr.bg/vidin/post/100805755

# 231
Ето мнения от не безименни експерти:

http://bnr.bg/vidin/post/100805755
И аз съм съгласна с нея. Тя казва, че санирането (което е слагане на изолация в шарен цвят) не влияе на здравината на сградата, което е очевидно. Жената намеква, че за да се заздрави конструкцията, трябва да се одобряват проекти за инспектиране на конструктивни увреждания и те да се укрепват, а не просто да се слага изолация. Тя не казва: Панелите ще се сринат утре. Казва: Укрепявайте проблемните панели отвътре, а не ги замазвайте отвън. Права е.

# 232
Да и на практика какво се случва?

# 233
  • София
Даже не е нужно толкова апокалиптично, Гугъл. Става и така:

Млад мъж си разби носа в хладилника, опитвайки се да влезе в кухнята на новозакупеното си луксозно тухлено жилище. Пострадалият е откаран в Пирогов. Състоянието му е стабилно, но според д-р Хайвазов, завеждащ УНГ отделение, може да се наложи последваща пластична операция, за да прикрие следите от грозния удар.
"Не съжалявам, че си купих ново строителство", сподели мъжът пред БГ-Мамма. "Четох в Дневник, че панелките скоро ще паднат, затова смятам, че изборът ми е правилен. Хладилника може да сложа в банята вместо душкабина, но животът е само един". Той сподели още, че следите от грозната травма не го притесняват. "Изглеждам по-мъжествен с крив нос, напомням на Кубрат Пулев", каза той, преди да го извикат в манипулационна за смяна на превръзката.
"Проблемът не е в новото строителство", категорично заяви инвеститорът, който е още архитект, проектант, строител и строителен надзор на новата сграда. "Българинът още не може да се отърси от навика, наследен от социализма, да се опитва да се обърне в спалнята на новозакупеното си жилище или пък да смята, че на поне метър от вратата на помещението не трябва да има мебели, които затрудняват влизането. Искам да припомня на всички участници на пазара на недвижими имоти, че живеем в 21 век и това налага използването на нови стандарти в жилищното строителство. Социалистическият килер днес е детска стая и всеки, който държи да инвестира парите си в нова и луксозна сграда, трябва да има предвид тези тенденции".

# 234
Flip,
А и за какво са ти там някакви гледки и градинки като може да се взираш в прозореца на съседите си, където кипи живот и ставаш свидетел на вълнуващи обрати в ежедневието им - истории, съдби на кръстопът, в кръгово движение и прочие житейски дилеми. Освен това всичко над метър и 50 е излишен разход на стени. На никого не му трябват толкова стени, особено когато може да използва 120 градусовите скосявания като артистичен подход в интериора. 21 век е началото на нов период - периода на креативизма, на смелите идеи! Така че ние не се колебаем да строим 5-ъгълни холове, 3-ъгълни стаи и да предлагаме апартаменти от 30 м2 с тераса 100 м2 - специално за любителите на чистия въздух и планинските преживявания (въпреки прашния булевард долу).

# 235
Колкото е вярно твърдението, че утре всички панелки ще паднат, толкова е вярно и другото твърдение, че цялото НС е само петоъгъни стаи със скосявания и площ от 8 квадрата Twisted Evil

# 236
Че има невероятно малоумно архитектурно изпълнени нови сгради, факт. Това става основно заради разни недомислени регулации и стимула на инвеститора да направи макс печалба. Напримерер бароко имаха един блок, където горните апартамент са обгърнати с тънка и неизползваема тераса. Други пък са супер вбесяващи с огромните открити тераси. Хем страда твоето жилище, хем съседа отдолу, на който може да му протече покрива. Виждал съм и много жилища с прилични размери, на които без причина са направени преходи.

Но има и доста адекватно строени и адекватно планирани. Единствения голям минус за мен на НС, е че плащаш мощно общи части. Трябва просто да си купиш повече квадрати.

# 237
Колкото е вярно твърдението, че утре всички панелки ще паднат, толкова е вярно и другото твърдение, че цялото НС е само петоъгъни стаи със скосявания и площ от 8 квадрата Twisted Evil
Именно. Grinning

# 238
  • Бургас
Имам апартамент от т.нар "немски панел", родителите ми живеят в панел от средата на 80-те. Имам и без нито една права стена (от т.нар. петоъгълни:), от 2000 г. Сега взехме тухла от 70-те. Както знаете, инвестирах и в дупката в Дървеница. Ще чакам да видя кой ще падне първи:)
По принцип съм "за" старото. В София взех ново, че нямам време за ремонти там, а и търсех нещо малко и изгодно.

# 239
Имам апартамент от т.нар "немски панел", родителите ми живеят в панел от средата на 80-те. Имам и без нито една права стена (от т.нар. петоъгълни:), от 2000 г. Сега взехме тухла от 70-те. Както знаете, инвестирах и в дупката в Дървеница. Ще чакам да видя кой ще падне първи:)
По принцип съм "за" старото. В София взех ново, че нямам време за ремонти там, а и търсех нещо малко и изгодно.
А наля ли си вода от извора?
https://www.google.bg/maps/@42.6527928,23.3654236,3a,75y,79.89h, … e0!7i13312!8i6656

Общи условия

Активация на акаунт