Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-21

• 71 355
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
Специално за Иван:

Общата експлоатационна годност на сградите в България, строени след 1957г. (ако не бъркам годината)  е 100 години, без начение от конструкцията. Друг е въпросът за качеството на изпълнение, което може да доведе до по-нисък или по-висок срок на експлоатация и това е въпрос на периодично обследване на сградите.  Като човек специалист, ще ти кажа че тухлите четворки в сравнение с панелите имат изключително лош коефициент на еластичност, което ги прави сеизмично по-неустойчиви. Не искам да се впускам нашироко в темата, защото не за това е темата. Знам, че сега може би ще ми кажеш  "ама те всички стари сгради от началото на века са тухлени, защо не са паднали? " Отговорът е простичък- строени са с доста дебели стени 40 и пове сантиметра и те играят роля на сеизмични шайби."
Виж естетическият въпрост е съвсем друго нещо.
За сведение -банките кредитират еднакво ново и старо панелно строителство.

# 241
Единствения голям минус за мен на НС, е че плащаш мощно общи части. Трябва просто да си купиш повече квадрати.
Ами за мен пък важно е и как ще изглежда общата част, а тя не може да е с гранит, стъкло и алуминий, да свети от чистота и да е безплатно, някой трябва да поеме този разход. Писнало ми е от коптори с миришещи на развалено стълбища а вътре перфектно ремонтирано и всичко грее.

# 242
  • София, Bulgaria
До сега не съм имала случай фен на ново строителство да е купил старо и обратно.
А относно панел или тухла, не съм срещала купувачи, които да имат бюджет за тухла, а да купят панел, но кой знае може и да срещана..., макар че дълбоко се съмнявам.
Хората, които не купуват панел, защото имат бюджет, които им позволява тухла нова/стара, са направили този избор не защото ги страх , че ще падне панела, а по ред други причини. Да, и това го има, но въобще не е преекспониран проблема и не им е съществен довод.

# 243
По принцип и мен ме отблъскват грозни и миризливи крипти, но реших да не се впускам в тази част от дискусията.

# 244
  • Бургас
Скрит текст:
Имам апартамент от т.нар "немски панел", родителите ми живеят в панел от средата на 80-те. Имам и без нито една права стена (от т.нар. петоъгълни:), от 2000 г. Сега взехме тухла от 70-те. Както знаете, инвестирах и в дупката в Дървеница. Ще чакам да видя кой ще падне първи:)
По принцип съм "за" старото. В София взех ново, че нямам време за ремонти там, а и търсех нещо малко и изгодно.
А наля ли си вода от извора?
https://www.google.bg/maps/@42.6527928,23.3654236,3a,75y,79.89h, … e0!7i13312!8i6656
[/quote]

Това като пиене на една студена вода ли да го разбирам? (няма го зеления емотикон:)
Идната седмица ще съм в София и ще нагледам "Булстрой" какви ги е свършил:)

# 245
Скрит текст:
Имам апартамент от т.нар "немски панел", родителите ми живеят в панел от средата на 80-те. Имам и без нито една права стена (от т.нар. петоъгълни:), от 2000 г. Сега взехме тухла от 70-те. Както знаете, инвестирах и в дупката в Дървеница. Ще чакам да видя кой ще падне първи:)
По принцип съм "за" старото. В София взех ново, че нямам време за ремонти там, а и търсех нещо малко и изгодно.
А наля ли си вода от извора?
https://www.google.bg/maps/@42.6527928,23.3654236,3a,75y,79.89h, … e0!7i13312!8i6656

Това като пиене на една студена вода ли да го разбирам? (няма го зеления емотикон:)
Идната седмица ще съм в София и ще нагледам "Булстрой" какви ги е свършил:)
[/quote]
Наблизо има чешма с изворна вода. Човекът ти е показал мястото.

# 246
По принцип и мен ме отблъскват грозни и миризливи крипти, но реших да не се впускам в тази част от дискусията.

Това няма нищо общо със здравината на панелите, за която се изказваш съвсем неподготвен. То касае само парите, които се събират и харчат  за общи части, в много случаи равни на 0. И може да се случи навсякъде, ако съседите са кофти.

Ти може да си живял в панел и да  не ти допада, това си е твое субективно усещане и по него никой не спори, но пак казвам, това няма нищо общо със здравината на конструкцията му, за които говориш  неща, от които не разбираш. Казаха ти го и други хора. Никой на теб не ти обяснява как се пише на С++, нали? Недей и ти обяснява неща, които не разбираш.

Между другото, панел на хубаво място (Стребище, Гоце Делчев, Изгрев, Данабад) излиза рядко на пазара  и държи цена, което и бачкатор е написал. Ти не си търсил такова, ама ако беше, щеше да знаеш това Simple Smile

Последна редакция: пт, 24 ное 2017, 17:58 от Анонимен

# 247
И един пример от другата страна: Манастирски ливади запад. Сгради на 10-20 години. а вече с доста зле изглеждащи общи части. Вероятно не всички, да не скочи сега някой живеещ там.
Или между Зоопарка и Студентски - навън вали, вътре по стълбите е река ...
Та ... сграда за сграда си е. Има и много джиджави стари сгради. Я си купи нещо в Иван Вазов без значение от типа строителство и се оплаквай после от шума на трамвая, от прииждащите към Южния парк и прочее (че тук и това прочетох).

# 248
Мине се не мине известно време и се захапва дискусията панел-тухла. Ако не е Иван то някой друг ще дойде да пише, че бъдещето не е в панелки, и един ден ще ги няма...то и нас един ден ще ни няма...живеещитев панели ще скочат да защитават вида строителство...
Аз обаче ще се хвана за думите на Томева, ако  един купувач има пари за тухлено жилище няма да си купи панел...защо ли? Не е само заради лошите връзки между панелите, опикания вход, бабушкерите в блока...Въпрос на личен избор е, и много често младите хора се водят от...да го наречем престиж. В смисъл,"имам пари, карам скъпо возило, купувам си жилище, естествено че тухла а не панел" Какво лошо има в това да знаеш какво искаш и да можеш да си го позволиш?

# 249
Въпрос на личен избор е, и много често младите хора се водят от...да го наречем престиж. В смисъл,"имам пари, карам скъпо возило, купувам си жилище, естествено че тухла а не панел" Какво лошо има в това да знаеш какво искаш и да можеш да си го позволиш?

Нищо, ама така си кажи, а не обяснявай неща за панелите, които нямат нищо общо с истината Simple Smile

И пак да кажа, не живея в панел, даже нямаше и да споря, мързи ме, ако не беше бачкатор да напише предългите обяснения. И след като друг е написал как действително стоят нещата, лесно е да кажеш - така е Simple Smile

# 250
Ванко поне е живял в панел, има база за сравнение, аз и толкова не мога...моята неприязън към панелните блокове е от съвсем друго естество. Laughing

# 251
Преди 7-8 теми някой потребител се беше заровил по стр. закони, и беше намерил, че панелката е с овехтяване 0.6 % годишно.

По емпиричен път, логиката твърди, че оразмерения живот на панелката е....
 Ще я сметнете.
Не помня кой потребител беше, а закона въобще.
Но това при нормално ползване и поддържане.

Пак припомням един случай от началото на 90-те.
Един от трите ЕПК / гордостта на Младост / беше опразнен тотал.
Защо, не се разбра.
После полека лека се насели отново.

ето линк към старата тема
http://m.bg-mamma.com/index.php?topic=620798.4775
още
http://whata.org/blog/kakva-ya-mislihme-kakva-stana-blokove-v-mladost
и още - благодаря на izrodka за линка
https://www.youtube.com/watch?v=DUyRPCJIdOg

# 252
  • София

Пак припомням един случай от началото на 90-те.
Един от трите ЕПК / гордостта на Младост / беше опразнен тотал.
Защо, не се разбра.
После полека лека се насели отново.

Писала съм и в стари теми за въпросния блок - бързаха да го построят за пореден конгрес на БКП, да преизпълнят петилетката - пет за четири. Ами забравили да довършат мръсния канал в мазето и замириса.
По това време строяха  панелки в Младост 1А, забързаха ги и разселиха там хората от ЕПКто. Като го поправиха ги върнаха. Междувременно 2 -3 блока в Младост 1 А се разработиха, към тях имаше интерес от работили в  топлите страни да ги  купят с долари. Та забързаха строежа и така се образува кварталчето от т.н. бели панелки.

# 253
Та ... сграда за сграда си е. Има и много джиджави стари сгради. Я си купи нещо в Иван Вазов без значение от типа строителство и се оплаквай после от шума на трамвая, от прииждащите към Южния парк и прочее (че тук и това прочетох).

Шумът на трамвая си го има по Витошка, но вече е доста по-малък с новите мотриси и ремонтираната линия, а навътре в уличките е тихо и зелено.  И тълпите в Южния ги има. И все пак Иван Вазов е много хубаво място за живеене, само да бяха го направили зона и щеше да стане най-хубавото в София. Но цените му са ужасяващи, а предлагане почти няма.

# 254
  • София
Брюксел ни предупреждава за имотен балон - http://www.segabg.com/article.php?id=882802

Общи условия

Активация на акаунт