Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-21

• 71 285
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Освен това наблизо няма свестен супермаркет. То един Южен парк не стига, трябва и да се яде, нали?

Вече има в Била в Ситицентъра - на мястото на Пикадили. За мен основният проблем е изложението и булеварда. Мястото иначе е добро.

тия луди ли са Wink за 365 хиляди евра ще си купя парцел, който ще дам за обезщетенит, и ще взема застоена площ 30%. което е мииинимум 700-800 квадрата. Мога да си ги взема като 10 апартамента по 80 квадрата, и като 2 по 400. Нека да ми е тясно тогава Wink

За тези пари в Лозенец парцел за такова обезщетение  не можеш да купиш. Можеш нещо до 300 кв (като в обявата, дадена от desperata.

Последна редакция: ср, 29 ное 2017, 14:17 от Анонимен

# 466

Rumka, купувай:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1r14871698704578 … k=39uzzw&f1=1
Само че при РЗП 950 кв.м., 30% е около 317 кв.м., а този е готов и цената му май даже беше с ДДС! Направо си е оферта Simple Smile

Това е доста по-оферта от апартамента.

И как го разбра, без да си видял скицата или да знаеш къде изобщо е мястото? И какъв е тоя ДДС на парцел?

# 467
Аз за един милион ще си построя къща с голям двор, ще напусна работа и повече няма да ме видите. Grinning Ще си наема и градинар (секси градинар!) да чисти басейна и да подрязва храстите с форма на костенурки. Пък нека през това време, който иска да си се бута в апартамента и да се ръга в задръствания. Grinning

# 468
Аз за един милион ще си построя къща с голям двор, ще напусна работа и повече няма да ме видите. Grinning Ще си наема и градинар (секси градинар!) да чисти басейна и да подрязва храстите с форма на костенурки. Пък нека през това време, който иска да си се бута в апартамента и да се ръга в задръствания. Grinning
Ето тук е истината!

# 469

Rumka, купувай:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1r14871698704578 … k=39uzzw&f1=1
Само че при РЗП 950 кв.м., 30% е около 317 кв.м., а този е готов и цената му май даже беше с ДДС! Направо си е оферта Simple Smile

Това е доста по-оферта от апартамента.

И как го разбра, без да си видял скицата или да знаеш къде изобщо е мястото? И какъв е тоя ДДС на парцел?
цитата е от обявата: "Възможно РЗП 950 кв. м. Цена без вкл. ДДС." Т.е. за 379 000 евро без ДДС получаваш парцел, срещу който можеш да получиш евентуално 30% от евентуално построеното максимално РЗП 950 кв.м., т.е. апартаменти 317 кв.м.
Та сравнявайки така, готовият апартамент 357 кв.м. за 365 000 евро е на далавера, защото вече е готов+ще имаш разходи само по една сделка.
А дали това РЗП  е правилно калкулирано  - незнам. Според мен се изчислява площта на парцела х кинта за максималната площ над кота 0, т.е. 273 кв.м. х 2,3 = 627,9 кв.м. над земята, останалите 313 сигурно са подземни.
А относно цената на квадрат, която влиза в себестойността - ако РЗП наистина е 950 кв.м. при цена 379 000 евро х 1.2 излиза крайна цена 478 евро на квадрат само за парцела (като трябва да се включат и разходите по сделката+комисионна за посредника, така че реално стига 500 евро).

Последна редакция: ср, 29 ное 2017, 14:36 от Анонимен

# 470
Ето за румка нещо Simple Smile "Възможно е да се построи 1580 кв. м РЗП - надземно." - да, ама цената му е 1,4 милиона евро  Mr. Green

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1r146617063356362

десперата, разбрах  Peace Тази работа с парцелите не е като онази работа   Laughing Между другото, из Лозенец на всеки втори стълб виси "търся парцел за строителство срещу обезщетение". Много търсена стока са това парцелите в Лозенец  Mr. Green

Аз се зачудих защо начисляват ДДС на парцел. Нали ДДС се дължи само върху нов краен продукт за пазара  newsm78

Последна редакция: ср, 29 ное 2017, 14:38 от Анонимен

# 471

Ти още нищо не си видяла  Laughing Ето ти от същата фирма, вероятно в същото здание, за близо 1 милион евро  Mr. Green :
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c14912881545486 … k=39ujog&f1=2

Това май е т.н. апартамент на вдовиците.
Първи купувач Г.  Илиеви, после И. Павлов, после ....
Всеки започваше ремонт  за да изненада жената на живота си, но така и не го довърши.
Последно мина в нечия майка  го даваха под наем като луксозен хотел.

# 472
Не, дължи се от всеки, който потребява, не само за краен продукт. Но после се начислява по веригата и го отнася крайния потребител, който пък няма на кого да го начисли.

# 473
Не, дължи се от всеки, който потребява, не само за краен продукт. Но после се начислява по веригата и го отнася крайния потребител, който пък няма на кого да го начисли.

Ама той купувачът на парцела, който ще строи, си го връща този ДДС при продажбата на жилищата - за какво са го писали тогава?  Той ще си го внесе и ще си го вземе после от купувачите. Искам да кажа, какъв е смисълът да даваш цена не на краен продукт с отделно ДДС? За да намалиш цената, която се вижда, може би.

А, сега видях, че сделките с УПИ са ги направили облагаеми, само когато са обичайна дейност, обаче. Тоест, собственикът на парцела не е някоя баба лозенчанка, а е агенция за НИ или инвеститор.

Последна редакция: ср, 29 ное 2017, 14:54 от Анонимен

# 474
Ама той купувачът на парцела, който ще строи, си го връща този ДДС при продажбата на жилищата - за какво са го писали тогава?  Той ще си го внесе и ще си го вземе после от купувачите. Искам да кажа, какъв е смисълът да даваш цена не на краен продукт с отделно ДДС? За да намалиш цената, която се вижда, може би.
Парцелът не е краен продукт, върху него ще се строи, апартаментите ще са крайния продукт. А защо пишат “цена без ДДС?”
Купувач, регистриран по ДДС има възможност да възстанови платеното ДДС, т.е. ДДС се плаща, но после се възстановява ( както и начислява ДДС при последваща продажба/продажби), така че за него важи цената от 379к. Ако обаче се яви кандидат, нерегистриран по ДДС, за него цената ще бъде с ДДС, но той няма да може да го възстанови като другия в рамките на месец-два или година, а изобщо.По закон цените, в които не е обявено дали съдържат ДДС, се счита, че вече съдържат такова.
Второ, не е тайна (и можете да питате Иван Михов), че повечето строители крият обороти. Това значи-купуват на документално ниска цена, както и продават на такава. Чрез посочената без ДДС цена на купувача му става ясно колко иска продавачът за този парцел чисто. Оттам нататък най-вероятно те ще договорят друга цена, на която да минат сделката, и съответно да прецакат държавата, минавайки сделката на многократно по-ниска цена, с минимално ДДС.
Иначе за апартаменти най-често обявяват цената “без ДДС”, точно заради втората точка - пишат цената е 100 к евро без ДДС, ако се съгласиш да минете сделката на 50 к, ще платиш общо 110 к евро, вместо 120 к евро. И хората се навиват.

# 475
десперата  Peace На мен обаче ми се струва, че е малко вероятно да го купи нерегистриран по ДДС - просто размера на сделката и последващите инвестиции не е за малки играчи. Но така или иначе,  и нерегистриран по ДДС може да се регистрира по желание, не е задължен, но може и е много вероятно да го направи, след като така ще си възстанови 20 %, които иначе губи. Същата обява, между другото, я има на цена с ДДС (450 000) обявена на други места, така че най-вероятно става въпрос за елементарно занижаване, за да излиза по-нагоре в обявите, т.е. просто да излиза на по-ниска цена.  А отделно е договарянето на цена за пред държавата, то и не е обявено де - искам да кажа, че не фигурира никъде в обявата. Само това оставаше  Grinning  

Последна редакция: ср, 29 ное 2017, 21:43 от Анонимен

# 476
Дайте други оферти, тези не ме устройват. А пък ако толкова много настоявате-ОК, ще го купя. Ама за топ-топ локации обезщетението става50%, нали знаете?
Сметнете ми, там, дали е изгодно, да отивам да пазарувам, за Коледа
Simple Smile))))))

# 477
# 478
Само като видиш, че статията предлага кредит с фиксирана лихва ти става ясно, колко е кадърно написана...

# 479

Общи условия

Активация на акаунт