Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-21

• 71 061
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
Наистина с три процента двойна комисионна на днешните цени ти трябват две продажби годишно и си си осигурил приличен доход. Още повече че доколкото разбирам агенцията не поема никаква отговорност по юридическата изправност на сделката - всеки да си е отварял очите и да е ползвал адвокат. Това е общият случай, сигурно има и доказани професионалисти. Но на мен вече няколко пъти ми се случва да се обади брокер за обява, която ме интересува и съм пуснала запитване и да не знае основни неща за имота, само да ме уговаря да идвам на оглед, да ми предлага други уж подобни оферти и да ме пита раздразнено като откажа "Ама Вие какво всъщност искате?" като че ли точно той трябва да ми го предостави и видите ли аз съм капризната и го натоварвам с изискванията си.

# 646
Скрит текст:
Госпожо Томева,
Аз също смятам, че всеки трябва да прави това, което разбира. Не мисля, че подценявам труда но брокерите. Някой път им смисъл да ги ползваш, тъй като имат повече познание общо за пазара и ти спестяват много време и усилия по вадене да документи и висене по опашки. Този труд е нормално да бъде заплатен, но считам че 3% от цената е твърде много. Признавам, че сигурно има много добри и компетентни брокери, които вършат много повече от това, като водят умело преговори, съдействат с тегленето на кредит, намират подходящия за теб имот и т.н. и те, по мое мнение си заслужават трите процента. Признайте обаче, че повечето не са такива и единственото , което правят е да ти покажат апартамента и да ти тръснат един бланкетен договор.
И да се върна на първоначалнита си мисъл. Аз лично не познавам брокер юрист. Следователно, той извършва проверка на документите и собствеността напълно лаически. Това, че имате някакъв опит в продажбата на апартаменти далеч не значи, че разбирате от вещно, наследствено и т.н. право. Вие, брокерите дори и не подозирате какви клопки може да има. Дори не става въпрос само за закони, а и за съдебна практика, за връзка между отделни законови и подзаконови актове.  Аз съм юрист и това практикувам, но когато си купувах апартамент си направих консултация с адвокат. Това не са кило домати.

Напълно подркепям. И Вие сте ползвали адвокат точно защото знаете какво може да се случи.

# 647
  • София, Bulgaria
Kalinass, и аз не познавам брокер-юрист, но познавам и работя с много адвокати, в това число и такива, които работят и обслужват дадени агенции. Сделка, без да мине през юрист няма. Дори и най-лесната. И аз самата не съм неграмотна в тази област, то и няма как, човек се учи и с практиката, но никога не бих застрашила клиент, спестявайки си юридическото обслужване от добрите в тази област. 

# 648
Тогава ще лъжат за огледите...50 лв за оглед се много.
В чужбина е решен въпросът-можеш да обявиш в 1 фирма само

# 649
Няма как да се лъже за оглед, нали гледаш снимки на обявата, нали ще се види,че имотът не е същият на живо, така че брокерът няма как да излъже. Той ще има интерес да води само на реални жилища, с параметрите и снимките от обявата.
И не, 50 лв. не са много за оглед, ако преди това си получил качествена информация (консултация) за пазара в момента и какво може да си позволиш според бюджета и т.н.
Румка, ти средно колко огледа си правила за жилище, което търсиш да купиш? Едва ли са повече от 20, което прави 1000 лв. + останалите разходи, прави общо разход за брокер не повече от 2000 лв, а към момента това ти е 3% комисионна от жилище за 66 хил. лв., каквито в София почти няма. Т.е. масовия купувач в София, да кажем на жилище за 75 000 евро би платил 2,2 пъти по-малка комисионна, спрямо 3-те %, които са стандарт в момента.
За другите градове и по-евтини имоти може да звучи много, но там пък предполагам,че предлагането не е чак толкова голямо и съответно ще има по-малко огледи.
Държа да отбележа, че това по никакъв начин няма да ощети брокерите, а напротив - трудът ще им е честно заплатен, според извършеното за конкретния клиент. А тези "брокери", които търсят лесни и бързи пари, автоматично ще отпаднат от пазара, защото няма така лесно и бързо да падат големи пари.

Последна редакция: пн, 04 дек 2017, 18:18 от Анонимен

# 650
От брокерите, някои от тях, съм доволна. Гледам да станат работите. В три случая са договаряли с продавачите разумни цени, и са им призимявали нереалните очаквания. И като цяло, са съдействали да стане сделка. Все пак, има хора, които се доверяват на опита на брокерите, и мислят че купувачът иска да купи за без пари. Тогава брокерът го вразумява

# 651
Лъжат в момента, защото услугата не се заплаща.
Ако на теб ти поискат 50 лв.,за да видиш тристаен апартамент на 2-ри етаж в Лозенец, а те заведат на двустаен на партер в Кръстова Вада, нали просто няма да си платиш за огледа?
А сега брокерите разчитат да пробутват каквото имат, а клиентът си казва: "така и така съм дошъл" или "така и така няма нищо в моето търсене, защо пък да не го погледна".

А, и още един проблем към момента - купувачи, направили 30 огледа с даден брокер,изгубили му времето, харесали апартамент с него и после го прескачат, намирайки направо собственика, защото нямало смисъл да се плащат грешни пари. Е, точно тези огледи в момента се заплащат с вашите 3%. Ако тези хора заплащаха за цялата услуга не 3%, а колкото наистина може да се докаже,че струва услугата, и да се види, че всяка дейност на брокера добавя стойност към покупката, смятам,че щеше да има много по-малко "прескочени" брокери.

Последна редакция: пн, 04 дек 2017, 18:32 от Анонимен

# 652
Вече е много трудно да се прескочи брокер. Нали подписваш протокол за оглед, а някой те карат да подписваш и други неща.

# 653
Вече е много трудно да се прескочи брокер. Нали подписваш протокол за оглед, а някой те карат да подписваш и други неща.
Аз не бих подписвала нищо, на сегашния акъл...иначе съм подписвала, и ЛК съм им давала дори. Laughing

# 654
Протокол за оглед как точно не подписваш? На мен един не ми дадохда да направя, без такъв

# 655
Не навсякъде се изисква протокол за оглед. А и винаги може да го разпише приятел, който е с теб на огледа и няма да купува. Или се купува на името на партньорът, с който нямате брак, варианти много.

# 656
Интересно ми е колко пъти може да ангажираш приятел да идва да подписва, да оглежда и да ти преразказва след това какъв е апартаментът? И после я видял, я не видял по твоите критерии, ще ходиш тепърва да издирваш собственика.

50лв е абсурдно за оглед. Изобщо схемата с плащането за огледи е абсурдна.

# 657
Протокол за оглед как точно не подписваш? На мен един не ми дадохда да направя, без такъв
Последно ходих на огледи февруари, а брокерката беше мой човек и не ме карала да подписвам нищо. Иначе ако гледам нещо ексклузивно от друга фирма, им казвам че не желая да си предоставям личните данни. Точка. Ако желаят. Парите ми са кеш, хареса ли ми, депозирам. Показвали са ми, както и са ми губили времето...

# 658
и аз съм подписвала, не ме притеснява.
Хах, пък имах един случай - рекламираха нова сграда до Мол София като едва ли не, залепена за МОЛ-а. Ясно й казах, че търся локация, не търся друго - и адресът ми е мега-важен. На оглед не ме завведе - то няма какво да се гледа, дори дупка още нямаше. Но за да ми даде точния адрес, подписах протокол за "оглед"
Wink
ама как да е, не беше залепен за МОЛ-а
Wink

# 659
50лв е абсурдно за оглед. Изобщо схемата с плащането за огледи е абсурдна.

Кажете, че се бъзикате? Верно ли взимат по 50 лева за оглед?

Общи условия

Активация на акаунт