Професия учител - 3

• 180 666
  • 1 500
  •   1
Отговори
# 210
Че колко на брой трябва да се експертите на МОН, за да атестират лично хилядите учители
Но и не ми се връзва, тъй като те нямат конкретни наблюдения върху моята работа,,?

# 211
  • Майничка
Ти им даваш основата за тези наблюдения чрез портфолиото си.

# 212
НЗ, не ми се връзва нещо
Примерно имам дар слово, защото преподавам литература- и си разкрася портфолиото с думи
А колежката по математика само драсне 2 реда как нейните са спечелили 2. Място на олимпиадата...

# 213
Наредбата за самооценяването на училищата отпадна засега. Портфолиотои кредитите остават ли?

# 214
  • Ямбол
Моят кредит, който получих във връзка с пето ПКС, е за допълнително обучение на тема "Планиране и организация на учебния процес". Никъде в документа не пише, че е във връзка с ПКС-то. Явно ДИПКУ Стара Загора са намерили начин да улесняват учителите, за да изпълнят те изискванията за явяване за пето ПКС, като им дадат напред един кредит, с който да подадат документи за явяване за ПКС-то.
Самото обучение беше пълна боза. Една презентация, в която ни разясняваха законовите положения за тези кредити и разни други общи приказки. Накрая ни дадоха папки с готови портфолия за изпита, които да ползваме като примерни или като идеи за оформление. Всичко беше 2-3 часа, понеже ползвахме стая от учебно заведение, която се оказа заета и трябваше да освободим. В документа ми пише 8/8 часа. После имахме много въпроси и никой нищо не ни разясни. Пълно фиаско беше това обучение, после изпитът долу-горе мина подобаващо. Това се случи през октомври и все още си чакам документите.
Нямам намерение да защитавам четвърто, то няма да ми даде нищо, нито ще ме направи по-добра в работата ми, а за 5 лева не си заслужава да си губя времето.
Останалите ми два кредита са от истински обучения, не само бла-бла, да оправдаем едни пари. На такива аз не ходя и не смятам да ходя.

# 215
  • Майничка
Колко да го разкрасиш без съответните доказателства?
Колежките на една позната в начален курс й се смееха, че се снима пред всяка изложба на учениците й, на пиески, рецитали, на първи учебен ден, на екскурзии с децата - е, сега всички тези снимки й влизат в портфолиото.

Наредбата за самооценяването на училищата отпадна засега. Портфолиотои кредитите остават ли?
Остават, да.

# 216
  • Пловдив
Лиляна, защо си ходила на специално обучение с кредит за ПКС? Изискването от департаментите е да притежаваш кредит от обучение, независимо какво е то. Аз се явих с кредита от БД, просто за момента имах само него в училище, а си подготвих там документите.
Поради и тази причина в никое от удостоверенията не пише, че кредитите са за ПКС. Защото няма такива. И не прави чест на някои сдружения да лъжат, че ако не те обучат те и не ти дадат те кредит, няма да ти ги признаят в съответния департамент.

# 217
Лиляна - точно затова и аз писах, че по обучения на университети НЕ ХОДЯ повече
И от СУ си чакам няколко месеца вече документа!!!
А като съм ходила на другото обучение- перфектен лектор, ерудиран, интелигентен
Онлайн частта на курса беше идеална
Документа си получих в деня на присъствения курс
Платих 69 лева и не съжалявам, дори пак смятам да отида

Гаргамела - и аз това казах - ако непознат те атестира е лесно да бъде заблуден, макар и неумишлено
Не всеки е фото любител
Не съм чела кой конкретно ще атестира , но считам, че пак ще е прекият ръководител

# 218
  • Ямбол
Не са ме лъгали, че няма да ми признаят друг кредит. Врътката беше друга. Получихме пакет от няколко улесняващи ни неща - дойдоха за обучението и изпита на място, в гимназията ни, направиха ни отстъпка в цената, дадоха ни достъп до е-пощата им, откъдето евентуално да разгледаме материали, някаква изгода имаше и за директора ни или тя им прави услуга, не знам как точно беше, а и не ме интересува. Директорът ме задължи да имам ПКС и ми намери начин да го получа, аз само изпълнявах.
После в една нейна анкета ми се разсърди, че съм отговорила, че съм си платила обученията сама, но плащането все пак беше от мен, нищо, че тя помогна да ми бъде изгодно и удобно.

# 219
Колко пари ти излезе пкс-то ако не е тайна разбира се

# 220
  • European Union
Аз пък досега не съм попадала на истинско обучение, от което да имам полза. За миналата година имам 4 кредита и за нито едно от четирите обучения не мога да кажа нещо ласкаво. Важното е да се вземат парите. Например обучението започва в 8 и първият въпрос на лектора е "В колко часа искате да приключим". Всички казват "12" и ето ти един кредит. За разлика от курсовете на Teacher Academy  или eTwinning, в които наистина се прави нещо, обменя се опит с други европейски учители, работи се в екип, правят се уроци, проекти и не се получава никакъв кредит.

# 221
  • Ямбол
Колко пари ти излезе пкс-то ако не е тайна разбира се
100 лева преди обучението и още около 35 или 50 вече забравих за документа, който издават.
Аз съм доволна от обученията на Ивайло Иванов в облачните технологии Офис365. На други няма да ходя.

# 222
  • Пловдив
При нас в Пловдив към ПУ ПКС-то ни излезе 70 лева - 35 лева при подаване на документите и 35 лева за удостоверението.
Документите на тези, които желаеха ги събрахме в синдиката и ги внесохме с председателя двамата в университета. На останалите колеги от нашето училище, които не са членове на нашия синдикат просто им казах да отидат сами до университета, внесоха си ги и после се явиха. Сумата беше същата.

# 223
  • Ямбол
Е, ние си имахме измислено обучение. Не знам дали можеше да се явя без обучението им, но минало вече.

А някой контролира ли ги тези обучаващи организации? Някъде може ли да си кажа мнението? Сума пари усвояват, а насреща нищо, повечето от тях.

# 224
Точно за атестациите и аз исках да попитам, имате ли яснота какво ще представляват?

Общи условия

Активация на акаунт