Тема за взаимопомощ при изневяра

• 174 835
  • 1 732
  •   1
Отговори
# 810
Lyam, не знам на какво се дължи, но от постовете ти лъха безкраен негативизъм и апатия! Усмихни се! 😊 Животът може да е прекрасен, ако успеем да видим хубавите му страни!

# 811
Скрит текст:
Редно ли е да твърдя сега, че 100% от мъжете са тормозени психологически?

Редно е, защото е факт. Питай който си искаш мъж, особено в мъжка компания и на чашка – всички до един са тормозени от жените си, които не ги оставят на спокойствие да си цъкат дистанционното на телевизора от дивана или игричките на компа, ами се чудят каква работа да им измислят.
Даже биячите и психическите тормозители точно така оправдават пред себе си и околните деянията си – горките те, просто се защитават от онези гадини жените, които ги предизвикват и принуждават да се защитят с юмруци, крясъци и т.н..

Бая дебели конски капаци имаш на очите си, пич. Надявам се, че не си ги сложил нарочно.

Дано твърдата убеденост колко съм заблуден, или поне представящ се за такъв, ви* помага да укрепите вътрешното си "аз" и да преодолеете тия ужасни и драматични ежедневни страдания, на които всички, бога ми, са свидетели. Без тия с капаците, естествено, но те не влизат в статистиката.
Ерго, радвам се че допринасям, колкото и малко да е, макар индиректно, като лош пример, за осветляване на извечния проблем - масовия и еднопосочен тормоз на мъже върху жени.
Щото знаем, че огласяването на един проблем си е половината от решението му. Жалко само, че двойното огласяване не дава цяло решение.
Но виж, ако го повторим 100 пъти, още по-добре крещейки, имаме шанс (според Гьобелс).
Скрит текст:
Важното мир да има. И семейна хармония.

* - нямам предвид специално Как` Сийка, съчувствам искрено на многобройните подобно расъждаващи.

Имай предвид, че статистиките не отразяват само жените, малтретирани от мъжете си, но и от бащите, братята, синовете и др. роднини от мъжки, че дори и от женски пол.
А пострадалите от подхлъзване по леда пред входа, неизчистен от живущия мъж, отразяват ли?

Ирония и Гьобелс Grin  Говориш за психически тормоз на жената над мъжа - ами да се справи тоя много готин мъж с това, не е като да са му разбили лицето. Пожечето "мъже" сматат обикновените домашни задължения като тормоз обаче. Но рядко се решават на развод, много рядко, защото после животът е по-кофти без жена.
Да не говорим, че след развода повечето, подчртавам повечето, не всички, просто забравят, че са родители и заживявят като онеправдани и изскващи съчувствие ергени, а майката сама си отглежда децата. И нерядко я преследва бившия с тормоза си години след това.
Верна или не статистиката , смятам че трябва да се признае от всички феномена  "домашно насилие над жени и деца" и обществото да се промени - с промени в законите, после и в нагласите на хората. Ставайки свидетели на насилие над майката, децата стават също жертви и това не бива да се омаловажава.
Лиам, просто не приемам такова отношение към толкова важен въпрос - ти смяташ, че щом на теб не ти се случва или не си свидетел на това нещо, то не съществува. Животът си прави невероятни шеги с всички нас и има една поговорка - "Бай бабо да не те стигне."

# 812
Lyam, не знам на какво се дължи, но от постовете ти лъха безкраен негативизъм и апатия! Усмихни се! 😊 Животът може да е прекрасен, ако успеем да видим хубавите му страни!

Той май не беше женен - на това се дължи. Grinning

А пострадалите от подхлъзване по леда пред входа, неизчистен от живущия мъж, отразяват ли?

Не само кон с капаци (абсолютно неотворен към други представи), ами май и готованко... Освен жената да излиза да чисти И леда? А? И боклука да хвърля и таваните да боядисва... Колко са по-потърпевши мъжете на тормоз, не е истина... Simple Smile

Добре че у нас и таваните аз боядисвам и боклука хвърлям. Ама, виж, леда не се бях пробвала - ще трябва и на това да се пробвам, да не тормозя мъжо, все пак...

# 813
Само не схванах защо оспамихте темата с това домашно насилие. Има си теми за това. Изневярата и домашното насилие са коренно различни бели. Първото и до ден днешен не фигурира в Наказателния кодекс, нито пък ѝ е посветен Закон за изневярата или Закон за борба с изневярата.  Второто е престъпление, срещу което цялото общество видимо заема все по-ясна и ангажирана позиция.

Съзнавам, че на мнозина (и от двата пола) им се иска да приравнят изневярата с психическия тормоз. Удобно е, ама няма как да стане.

# 814
все си мисля, че пишеше нещо в СК за изневяра и развод, така че макар и некриминализирано, дава своето отражение. Аз също забелязвам, че кръшкачите са супер ревниви и заплашващи...
ПС - да се радваме, че и  конкубината го няма вече в НК

# 815
Скрит текст:
Само не схванах защо оспамихте темата с това домашно насилие. Има си теми за това. Изневярата и домашното насилие са коренно различни бели. Първото и до ден днешен не фигурира в Наказателния кодекс, нито пък ѝ е посветен Закон за изневярата или Закон за борба с изневярата.  Второто е престъпление, срещу което цялото общество видимо заема все по-ясна и ангажирана позиция.
Съзнавам, че на мнозина (и от двата пола) им се иска да приравнят изневярата с психическия тормоз. Удобно е, ама няма как да стане.
Да имаш наглостта да искаш да си имаш официална любовница, а жена ти кротко да стои  и да чака да се "наиграеш", определено си е психо тормоз.
Сега, защо някои го търпят, е друга тема.

# 816
На Запад в много сайтове изневярата се окачествява като тормоз върху партньора. Разликата е, че по-лесно партньора може да се измъкне и спаси от положението, отколкото ако го и бият физически (предполагам поне)

# 817
все си мисля, че пишеше нещо в СК за изневяра и развод, така че макар и некриминализирано, дава своето отражение. Аз също забелязвам, че кръшкачите са супер ревниви и заплашващи...
ПС - да се радваме, че и  конкубината го няма вече в НК
Мхм, в Семейния кодекс на Германия от 1648 г. може и да пише "нещо за изневяра"...  Днес такова нещо няма. При законите няма нужда от мислене. Отваряш, проверяваш, научаваш.

# 818
Аз донякъде правя аналогии между изневярата и обидата , която е криминализирана. Но и там се преценява как рефлектира нещото върху съзнанието и себеоценката на човека. За някои думи като "к...ва" , или мърла може да са като здрасти , а друг-може да е сериозно наранен.
Същото е и с изневярата- някои го приемат /допускат/ и реагират нормално , а за други и опит за изневяра е предателство.
Та въпрос на гледна тока е всичко.
Колкото до изневярата , тя е изведена извън брачните провинения с новия Семеен кодекс. Което не значи , че не попада в хипотезата , с която "съпрузите си дължат взаимно уважение".

# 819
На Запад в много сайтове изневярата се окачествява като тормоз върху партньора. Разликата е, че по-лесно партньора може да се измъкне и спаси от положението, отколкото ако го и бият физически (предполагам поне)
За много мъже тормоз е и непрекъснатото мрънкане от страна на жената за щяло и нещяло. Просто е добре да се прави разграничение между домашното насилие, което е обективно нарушение, доказуемо и наказуемо и всички останали проблеми в едни отношения.

Шамарът няма две страни. Няма оправдание, няма обяснения, няма дискусионно начало.
За всичко останало има "неговата истината и нейната истина". Затова и всичко останало не е криминализирано. Защото няма "прав" и "крив". А при шамара има.
Скрит текст:
Аз донякъде правя аналогии между изневярата и обидата , която е криминализирана. Но и там се преценява как рефлектира нещото върху съзнанието и себеоценката на човека. За някои думи като "к...ва" , или мърла може да са като здрасти , а друг-може да е сериозно наранен.
Същото е и с изневярата- някои го приемат /допускат/ и реагират нормално , а за други и опит за изневяра е предателство.
Та въпрос на гледна тока е всичко.
Колкото до изневярата , тя е изведена извън брачните провинения с новия Семеен кодекс. Което не значи , че не попада в хипотезата , с която "съпрузите си дължат взаимно уважение".
Обидата не е криминализирана. Ако се почувстваш обиден, ходиш в съда и си търсиш правата сам. Държавата не участва. Прокурор няма. И съдът решава накрая. И ти може и много обидена да се почувстваш, но съдията може да ти каже "не съм убеден, приграваш, съжалявам, отхвърлям иска ти". Справка: Бареков срещу Бойко Борисов. Нарече го "тъп". Бойко каза, че е обиден и заведе дело. Е, да, ама съдът каза, че нямало кво да се обижда и го отряза.

Именно, въпрос на гледна точка е изневярата. Точно щото е въпрос на гледна точка законодателят е решил да я остави извън Наказателния кодекс.

Последна редакция: ср, 07 фев 2018, 13:34 от nofelet

# 820
Изневярата е тежко брачно провинение, което може да доведе до дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Дали такова е налице преценя съда, а не закона. Преценката на фактите по делата за развод се прави с оглед отношението на съпрузите към тях. Не твърдя, че само защото ми е изневерил трябва да се разведем, но твърдя, че моето отношение към това е, че брачната връзка е прекъсната и уважение,подкрепа, доверие и другарство липсват. Така го усещам аз и така бих го изложила пред Съда.
ПС - от жена и от Съд искай всичко, пък каквото дадат

# 821
Моят съвет към вас, летящата, е да заживеете в 21 век и да прочетете настоящия Семеен кодекс, просто за да заживеете в реалността. Една реалност, в която за добро или зло "искам да се разведа просто така" е напълно достатъчно основание, за да получиш развод. 21 век, в който съдът е де факто регистратор на развода по същество. Съдът има роля за попечителство над деца, за имуществени спорове, за финансови задължения към трети лица, но за самия развод има функцията единствено на автоматичен печат. "Вината" за развода също е чисто бланкетен институт вече.

Дори и самото изречение "изневярата е тежко брачно провинение" е кухо само по себе си. Кой го казва това? Къде го пише? В кой закон? Колко души са се обединили около това твърдение? Тежко ли е? Има ли хора, за които да не е тежко? Има ли хора, за които е относително тежко? А има ли такива, за които е 25% тежко? Има ли такива, които биха простили изневяра? Има ли такива вече прощавали изневяра? Т.е. тежко ли е или леко? Ако е тежко, какво е наказанието? Къде са разписани наказанията? А има ли случаи, в които е много тежко, но жертвата прощава, за да може утре пак да ѝ го направят тежко? А провинение ли е? Ами като е провинение, защо огромен % от извършителите не само не се чувстват виновени, а напротив - става обвинители? А прошка иска ли се? А дава ли се? А има ли такива дето дори и прошка не искат, а като ги хванат, среден пръст и си събират багажа? и т.н. и т.н. и т.н

Всичките тия неща ги изписах просто, за да прокарам ясно разграничение между изневярата, от една страна,, за която се носи морална отговоност, а както добре знаем, моралната отговорност е нещо като нищо, я носиш, я не носиш... кеф ти да си виновен, кеф ти да си обвинител, и домашното насилие, от друга, при което е ясно кой е виновният и е ясно кой трябва да носи отговорност - този, който раздава шамарите.

За изневярата има "за мен". Т.е. "за мен" е тежко провинение, ама за Иванчо може да не е тежко провинение. За Павлинчо пък може дори да е нормален начин на живот. И никой не може да го спре да си вярва.
За шамара няма "за мен". Шамарът Е нарушение и престъпление.  Безусловно. Няма оправдания, няма обяснения, няма 2, 4 или 54 гледни точки.

# 822
nofelet, не съм искала да провокирам раздразнение у теб. С малко думи съм се опитала да покажа своята гледна точка, уви - явно не съм успяла. "Вината" ( допускам, че го знаеш) има значение относно направените разноски. Явно знаеш, че няма легална дефиниция  за 49ск и както казах, Съда преценява за всеки конкретен случай; ето ти един пример http://rsvratsa.bg/rs/acts/2015/GRD/0215/04634514/92712815.htm - "... В този конкретен случай се установи, че именно изневярата е довела до настъпването на окончателния крах в брачните отношения между съпрузите. Вината за това е на ответника М.М" Уви, най-грозните черти на хората се показват именно по време на развода. Темата е за изневяра и кой как я приема. Което значи, ако тя е простена, ако двамата нямат отрицателно отношение към нея - то тогава развод не е нужен.Тук всеки споделя как се чувства, а не в кой закон какво пише.За мен ( с което не задължавам никого) да изневериш след като ти е много добре известно как ще нараниш партньора си е липса на достойнство, защото "един мъж струва толкова, колкото струва думата му". Сам виждаш колко наранени и съсипани от това жени пишат тук( не значи, че няма и мъже). За съжаление и за шамара има 54 гледни точки от сорта на: "ако ти ме беше послушала и останала вкъщи-нямаше да дойда и да те извлека от бара за косата" ( "една приятелка" ми го разказа). "шамарът" има и реторсия и изобщо задълбаваме излишно. Радвам се, че се чувстваш удовлетворен в семейството си и ти желая все да е така.

# 823
  • София
Тормозът под формата на психически такъв изобщо не е така лесно доказуем, респективно наказуем.

И мрънкането не е психически тормоз, не ставайте смешни, лигльовци.

# 824
Тормозът под формата на психически такъв изобщо не е така лесно доказуем, респективно наказуем.

И мрънкането не е психически тормоз, не ставайте смешни, лигльовци.
Мрънка и ме нарича "лигльо"....  (из жалба за психически тормоз)   Wink

Общи условия

Активация на акаунт