Сватба 2018 - III-та част

• 48 097
  • 734
  •   1
Отговори
# 45
Определено има ресторанти, които са заети чак до 2019-та. Точно този на баните се оказа, че е от тези. За тези, които питаха, ние сме от Стара Загора ( всъщност аз съм от там, а годеника ми от Казанлък). Не става въпрос за Софийски заведения. Не ми се ще още да споменавам имена на ресторанти, за да не направя без да искам черен PR.

Успях да се уговоря с управителката за утре в работното й време. Надявам се този път да няма издънки. Иначе много любезно звучи. Също така се надявам да няма проблеми и с резервацията. Естествено, че ще поискам документ за капарото, където и да решим да сме.

Сега пък малко се притеснявам за броя на гостите. Първоначално ги смятахме около 120 души, при положение, че всички поканени дойдат. Обаче вчера като седнахме да ги пишем поименно, бройката се вдигна с още около 20. Единият ресторант побира максимум 130 души. Все си мисля, че едва ли абсолютно всички поканени ще дойдат. Но пък ако стане така, че всички решат да ни уважат и станат около 140 човека...Тези, на които вече са им минали сватбите, могат ли да кажат реално около процента от поканените всъщност присъстваха на сватбата?

# 46
  • София
При нас между 10 и 15 не дойдоха.

# 47
  • София, България
10-15 от колко човека общо поканени? Че и на мен ми стана интересно....

# 48
  • София
И аз доста късно се включвам, както винаги...

Purple_Peanut мнооого красиви бутониери. Стилни, свежи и елегантни.

Поздравления. А относно мястото... Хър, не си единствената с проблеми за мястото или по-точно с проблеми със управители...
Като чуят думата "сватба" и си казват- Тези са готови да харчат, нека да ги изстискаме до краен предел.  Laughing

# 49
  • София
10-15 от колко човека общо поканени? Че и на мен ми стана интересно....

120. Всъщност не дойдоха няколко семейства. При едните мъжът имаше здравословен проблем, едните решиха да направят помен на техен роднина на датата на сватбата ( въпреки че датата нямаше нищо общо, не беше годишнина или нещо такова) Rolling Eyes Едни роднини от Варна много ни разиграваха, защото мъжът трябваше да замине за чужбина, но уж другите щяха да дойдат, та всеки ден ще дойда - няма да дойда...
Един мой съученик не дойде, защото малко преди сватбата се раздели с гаджето си, което щеше да е там, защото пък тя ми е приятелка от детството... Това беше май. О и разбира се момичето, което щеше да ми е шаферка, с която прекратих всякакви взаимоотношения още преди сватбата, та до ден днешен.

Признавам си, че като разбрахме, че няма да идват някои хора, поканихме някои други, които иначе нямаше.  Simple Smile

# 50
И аз доста късно се включвам, както винаги...

Purple_Peanut мнооого красиви бутониери. Стилни, свежи и елегантни.

Поздравления. А относно мястото... Хър, не си единствената с проблеми за мястото или по-точно с проблеми със управители...
Като чуят думата "сватба" и си казват- Тези са готови да харчат, нека да ги изстискаме до краен предел.  Laughing

При нас управителят на ресторанта реши, че в таксата, която плащаш за внасяне на напитки не се включват безалкохолни, мин.води и т.н. Нямаше да ме е яд толкова ако беше някакъв принцип, но се оказа, че на всички сватби досега в този ресторант са се включвали и изведнъж точно, когато ние го попитахме - ресторантът бил сменил политиката си......даже не могат да лъжат като хората

# 51
Бетамеш, това за изстискването е едно на ръка, ама поне с финес да го направят.

Относно гостите, ние сме смятали като отделна бройка и децата. Някои са по-големи, други към 4-5-годишни, а има и съвсем бебешоци, които може да ги оставят при бабите, ако има такива. Но пък не можем да разчитаме на това и да не ги слагаме в сметката. Колежките ми, като чуха, че ще е август месец, веднага започнаха с уговорките: Ама защо не го направите по-рано или по-късно?
Та допускам, че може и те да "предадат фронта". Има и такива, които мислим да поканим точно от кумова срама, като разни шефове, с които не сме чак толкова близки.

# 52
  • София
И ние децата ги броихме, чак бебета нямаше, така че всички се нуждаеха от места.

Аз съм от хората, които доста от рано планират нещата и за това предпочитах да кажа на всички доста по-рано кога ще е сватбата. Преди 2 седмици бяхме канени на сватба, но вече си бяхме купили самолетни билети за тези дати и не успяхме да отидем, ако ни бяха казали по-рано, щяхме да си купим билети за други дати.  Simple Smile

Ама пък да ти казват, не се жени еди кога си, че не ми е удобно.  Stop Ай сиктир...

# 53
  • London, UK
За бройката гости при нас беше доста сложно. Като смятахме първоначално ги броихме към 90. Понеже баба ми държеше да покани един куп роднини от провинцията (понеже от родата на майка ми канихме до нейни първи братовчеди, баба ми държеше и от тяхната рода да канят до първи братовчеди на баща ми, въпреки че не поддържаме близки контакти). Та тя твърдеше, че повечето от тях ще откажат и не ги броих много-много. В крайна сметка възрастните предадоха поканите на децата си и станаха доста повече хора от очакваното. Трябваше да сме 115, но в последния момент (деня преди сватбата) 5 човека се отказаха, така че накрая бяхме 110, което беше перфектна бройка за ресторанта (Акорд). Така че съвета ми е малко да завишите бройката първоначално, че докато не сте раздали поканите и не сте получили отговори не е ясно кой ще дойде, кой ще е с половинка/деца. Реално е по-добре да останат свободни места отколкото да се окаже твърде тясно, поне според мен Simple Smile

# 54
Чувала съм, че при около стотина гости, 10-5 човека не идват обикновено. Thinking

Хър, направо си ги спести колежките. На който му е важно, ще намери начин да дойде. На който не му е... Значи можеш и без него.

# 55
Sea, то обяснението беше, не че не им е удобно, ами един вид, че горещо щяло да бъде, че не знам си какво, от което се подразбираше, че на тях ще им е минавка точно тогава.  И наистина точно тогава ( две седмици през август) фирмата излиза в летен отпуск за две седмици. Те не винаги ползват точно тези две седмици, но поне едната от тях. Но аз ако тръгна да се съобразявам с отпуската на всички, по-добре само да ходим да подписваме. Чак дотам се стигна едната да обяснява как тия дати с еднаквите числа хич не били на късмет. Ей, на, на еди коя си сина й, се оженил на 07.07.2007 и само след 1 година се развел. Simple Smile

Казах й да не ме занимава с бабини-деветини. Значи, след като на този въпросния не му провървяло в брака, всички останали, дето са се венчали на този ден, сигурно и те трябва да са се развели. Страхотна логика. Ама колкото да те вкара във филм, става Wink

# 56
  • София
Еми точно не им е удобно по някакъв начин.  Simple Smile Мисля, че си им казала доста от рано, така че имат достатъчно време да си наредят нещата, ако наистина искат да дойдат.  Peace

# 57
  • София, България
Ако искат, ще намерят начин да дойдат на сватбите ви. Изобщо не си ги слагайте присърце. Че и да се съобразявате с някой, който ви поставя условия за идването на сватбата ви.

Аз и за това давам зор да започна с поканите Януари месец, за да си правят сметка хората, но при липсата на кум леко ми се развалят плановете.

Иначе в списъка съм включила към всеки роднина приходящите странични хора, които биха дошли с тях по подразбиране. И децата съм ги включила в списъка. В Акорд за най-малките деца до 2-3годишни не се заплаща куверт, но място им се полага, а за малко по-големите има детски куверт.
Така като гледам все се въртим около 90-100 човек, без да смятам отказалите да присъстват. А то със сигурност ще има такива.

# 58
  • София
И да не са готови поканите е важно хората да знаят кога ще е.  Peace

# 59
  • London, UK
Да, най-важното е да кажете на хората, когато уточните датата. Аз бях казала на всички до Декември. Поканите раздавах май месец (за сватба Септември), понеже все чаках да измисля кои ще са кумуве. Накрая ги направих без имена на кумовете и ги уточних след това, понеже времето доста напредна. Но реално всички знаеха и това беше просто, за да имат идея къде в колко часа какво ще се случва.

Общи условия

Активация на акаунт