Чумата

• 44 835
  • 531
  •   1
Отговори
# 225
  • MI
Само да не ми пипа джобните, че тя ще плаща сметката накрая.  Laughing Mr. Green

newsm78
Явно аз съм широко скроена и неревнуваща... ба ли га?!?

А, не - джобните не се пипат. Grin

Е то и да си ревнуваща, почерпката е последното нещо, от което да се притесняваш. Виж, ако си промени държането, започне да шикалкави, да си измился поводи да не е у дома, да се крие като говори по телефона и т.н., не знам на кой няма да му светне червена лампичка в главата. Но всичко това може да стане и без да го усетиш финансово.

Какви качества, Vermilion? За мен например "ревнив" не е обида. Болезнено ревнив е нещо негативно, просто ревнив - нещо напълно естествено, докато е в здравословни рамки.

Базила, да, вярно че ме боли главата, ама... Blush Виното вечерта, сега си е перфектно за десертче с кафе. Ама ще се разберем така като гледам, щом започна с виното...

# 226
аааа Kaffee mit Kuchen und Sahne ...

# 227
  • MI
Ахам, вчера точно направих кифлички за закуска, имам достатъчно за гости.

# 228
Знаете ли какво е "кавалер"?
Скрит текст:
Значи мъж на кон или с други думи конник (caballo - кон, caballarius - конник, chevalier - рицар и т.н.). Аз на кон съм се качвал веднъж през живота си - на една голяма мързелива кобила, която опасе кръгчето, в което обикаляхме половин час. Така че кон аз нямам, конник не съм, нито пък кавалер.

Предпочитам думата джентълмен, която някога е значела благородник (или да речем "от добро семейство" - джентълмените са били най-ниската благородническа класа), но състава на думата gentle (нежен) + man (мъж) ми импонира повече от мъжа на кон.

Аз не съм кавалер, но се опитвам да съм джентълмен. Нежен дотолкова доколкото не се бия с неандерталски рев в косматите гърди (космати са, не съм метросексуален), но също и образован, възпитан и прилично облечен. Ето на прима виста няколко правила на поведение към дамите, а и по принцип, които като джентълмен се опитвам да спазвам или поне ако се случи така, че да ги наруша, си давам сметка, че би трябвало да спазвам. Simple Smile Имам предвид, че активно ги мисля тези неща в ежедневни ситуации.

Джентълменът не лъже, стреми се винаги казва истината.

Един джентълмен не обижда, не е вулгарен, не нарича публично жените "чума" независимо какво си мисли за дадена ситуация или човек; държи се джентълменски с всички, независимо дали те от своя страна са джентълмени и дами или са най-големите простаци на света. Джентълменът не бива да пада на нивото на простака.

Джентълменът е образован и не спира да се образова, води спор културно като изказва аргументи и се вслушва в аргументите на ответната страна. Когато не е бил прав го признава, когато е научил нещо от събеседника си му/ѝ благодари.

Джентълменът не се здрависва с ръкавица с човек, който няма ръкавица. Галантността изисква мъжът да свали ръкавицата си, ако се здрависва с жена, дори тя да е с ръкавица.

Джентълменът не седи с шапка, ушанка, каскет или каквото и да било на главата си в затворено помещение в присъствието на дами. Например в асансьора - редно е да си свали шапката, ако има друг човек, особено ако е дама или по-възрастен човек.

Когато джентълменът представя двама души, с най-висок "статут" са възрастните, после дамите, накрая мъжете. С други думи запознавате мъж и жена - представяте мъжа пред жената "това е колегата ми Жоро", ако обаче Георги е белобрад старец - представяте младата жена първо "това е приятелката ми Ивана" примерно. По аналогичен начин се следват приоритети при поздравяне, когато има възможност за това.   

Джентълменът не търчи на 10 метра пред дама, в чиято компания се намира, независимо дали дамата е съпругата му, приятелка, позната, колежка. Не се качва по стълби след дама, когато дамата е с пола. Няма значение дали му е минало или не през ума да ѝ гледа под полата - не е възпитано и трябва да е достатъчно съобразителен, за да се сети, че не е възпитано. Не ходи твърде бързо - особено актуално е за време като днешното, когато е мокро, кално, хлъзгаво, но и по принцип - съобразява се, когато жената е на токчета. Ако вижда, че на жената, в чиято компания е, ѝ е трудно да се придвижва - предлага ѝ ръка за подкрепа независимо в какви отношения са и дали жената е красива или не. Освен това обаче джентълменът помага по същия начин (ненатрапчиво, с внимание и мисъл за другия) и на възрастни хора, инвалидизирани и т.н.

Джентълменът по принцип се опитва да се постави на мястото на другия, да е коректен, да не го затрудни, а да го облекчи максимално, не се бута, не се предрежда, отстъпва ред според ситуацията и възможностите си (отнася се и за всички кабалери с бмв/мерцедес/ауди и нагоре 200+ коне, които се бутат най-отпред по задръстванията след като нерядко минават през забранена лента).

Джентълменът не започва да яде пръв, преди на останалите на масата да е сервирано. Прието е да се сервира или на всички заедно или ако не е възможно едновременно - първо на дамите.

Джентълменът не е стиснат и оставя винаги поне 10% бакшиш, освен в случаите, когато не е доволен от обслужването.  Джентълменът прави подходящи подаръци според случая и човека, като никога не пести от подарък, но всячески се стреми да не ангажира другите и да не ги кара да се чувстват задължени към него и в никакъв случай не прави тенденциозно скъпи подаръци (напр. диамантена огърлица за рожден ден на колежка), както естествено не подаравя и евтини, нискокачествени боклуци. Деликатен е, но прям, когато става дума за финансови въпроси.

Нищо от черпенето не е присъщо за джентълмена. "Почерпват" се катаджии, "почерпват" се носачи на тежка техника защото са я вкарали в жилището, почерпват се и кварталните пияници, много често и сами себе си. Почерпването е ориенталски обичай и с всичките си табиети не е в сферата на джентълменството. Джентълменът обсъжда подобни въпроси директно като думата му има силата на договор. Покана за обяд или вечеря означава, че канещият ще плати сметката, независимо дали поканата е с лична цел или с работна. Когато обаче двете страни се разбират съгласувано да отидат на обяд или вечеря - не е уместно да се "черпи". Между двата сценария трудно може да има объркване. 

Не е проблем джентълменът да почерпи цигара (ако пуши - според мен лично джентълменът не пуши, но това вече са си мои възгледи, не са универсални, доколкото знам. Ако пуши обаче трябва да спазва редица правила, като напр. да не издиша дима в лицето на дамата и т.н. и т.н.), може да почерпи дамата слънчогледови семки, ако люпи такива (джентълменът не люпи семки, но ако люпеше, щеше да е ОК да предложи). Джентълменът не черпи - ако джентълменът е поканил дамата (или който и да е всъщност), прилага правилото, че канещият поема сметката, но джентълменът никога не си позволява да кани обвързани жени на обяд/кафе/вечеря, не си позволява да досажда, ако му е показано, че не е желан, може да си позволи да покани дама единствено, ако тя недвусмислено му е показала, че компанията му ѝ е приятна.
....
И т.н., и т.н. - мога да продължа още доста, но нямам нужното време, пък и не искам да досадя на някого.

# 229
  • град-държава
 nelig,  за теб може да не е. За ме е обида, когато се твърдят неверни неща например. А ти няма как да знаеш дали съм ревнива или не. Правиш си заключения от безпредметни предположения, впечатления и на база какво ти се е сторило. Реално не ме познаваш и нямаш представа как се държа с хората
За мен нещата са въпрос на отношение. Ако отношението на даден човек не ми харесва, той просто излиза от и без това ограничения ми социален кръг(отново безпочвено заключение с негативен привкус). 😆
Истината е в детайлите и тъй като работата ми е тясно свързана с умението да проявяваш специално отношение спрямо същите, държа на дях на всяко едно възможно ниво. Липсата им или бездарното отношение към тях, сговняват общата картина, в обратния случай обаче се случва нещо съвсем различно.

# 230
  • София
Бг татко, знаеш ли навремето мъжете, които пишеха в Бг мама какви бяха. И това не е въпрос. Просто ми липсват емотиконите и се налага на пиша, вместо тях.

# 231
Аз пък едно не разбирам. Какъв е тоя зор да се изкарат много жени ларж, широко скроени, неревнуващи, мъжът им джентълмен, който черпи наляво и надясно познати, приятели, колежки, в това число, както разбрахме и дебели, грозни, възрастни и бедни. Щото те перфектните мъже са и благотворители, освен всичко друго.
А те пък (дамите) от своя страна толкова освободени от клишета и балкански предразсъдъци, щедро приемащи мъжки жестове на кавалерство под формата на черпене.

Не става въпрос за ревност, а за отношение. И всеки от нас има такова, ако нямаш лично отношение към половинката си защо изобщо си с нея. Като не ми пука изобщо какви ги върши половинът, какво е отношението му към мен, близки, познати и непознати, какъв ми е смисъла да съм с него тогава. Ще си живея като ергенка и ще си прелитам по приятелски с този и онзи на почерпки. :>
Не знам. Аз не съм супер широко скроена и не го намирам за повод за срам. Няма да се обидя да черпи колеги (и колежки), ама ако започне да става редовно, няма да ми стане приятно. И ще си кажа. У нас той държи парите, а аз си взимам, когато ми потрябват. Понякога забравям да си взема и за това съм си виновна аз, ама сигурно някой си е мислил "Леле, горкото момиче, мъжа й как я контролира". А и за него може да си мислят, че е настъпен от моя гигантски чехъл, защото по природа е домошар и много привързващ се човек, отказва някои покани, защото просто не му се седи по кафенета и ресторанти. Отношенията в едно семейство могат да изглеждат по коренно различен начин от това, което се вижда отвън.

# 232
Кавалер знаем какво е. Не става въпрос за професията на кавалера, а за определен тип възпитание, което е свързано с него.

# 233
  • София
Солети и кола броят ли се за почерпка? Mr. Green

# 234
Зависи дали е цяло пакетче или две солети.

# 235
  • На Марс
Лелеее вие ми оспамихте темата.

Ако съм обидил някоя г-жа/г-ца с "чумата" се извинявам, не е нарочно. Чумата на колегата я наричам понякога на галено и Чубака Simple Smile

Та днеска имаме съществен напредък: пак е без джобни но пък му е купила цигари ...

# 236
Бгтатко, ти много идеалистични ги виждаш нещата. Би било чудесно казаното от теб, но нека не забравяме, че живеем на Балканите и от манталитет няма как да избягаме. Нека не се лъжем, че има джентълмени (макар малко и рядко срещащи се в Бг), но рядко в подобен чист вариант като твоя.

Аз приемам казаното от теб, но без момента с пушенето и неканенето на омъжени приятелки. Всеки може да има различен кръг от приятели в двойката, независимо дали са обвързани или не. Излизам с приятели мъже, но да, забелязала съм, че като спомена, поканите от някои отпаднаха, чакат аз да инициирам среща.

Защо нападате човека така. Един мъж да влезе и да пише, да дава различна гледна точка на темите и го захапахте като на състезание. Жените сме си жени, мъжете са мъже – нека не бъдем гадни феминистки.

# 237
А тя знае ли, че я нарича така. Защото имам предчувствие, че ако разбере, ще кара на фотосинтеза до края на живота си.

# 238
  • София
А тя знае ли, че я нарича така. Защото имам предчувствие, че ако разбере, ще кара на фотосинтеза до края на живота си.
Защо ще кара, нали той си изкарва заплатата? Да перифразирам малко basila - нека сме феминистки, но не гадни.

# 239
Може и да си я изкарва заплатата, ама не може да си я харчи сам.

Общи условия

Активация на акаунт