Американски колеж - десета тема

• 117 494
  • 779
  •   1
Отговори
# 330
Децата са изобретателни. Права е Мими. Значи, ще се знае, че някой е зарязан от родителите, че му се събират пари за яке, а никой няма да си направи труда да звънне, да пише един ред на тия хора....Не го разбирам!

Относно учителите - познавам Цветкова по ESL (преподаваше и на големия). Невероятно ерудиран, тактичен и мотивиран преподавател. Не допускам, че не е уведомила ръководството за проблема. Опитала се е в рамките на възможностите си да влезе и в диалог с родителите, но намека и не е бил разбран (доколкото мога да съдя от написаното от Мими). Влезте и в нейното положение. Детето взима лекарства. По лекарско предписание. Има семейни проблеми. Какво очаквате от нея да  направи повече, без да навлезе опасно в личните работи на детето и неговото семейство? Все пак, тя е учител, а не социален работник.

Подкрепям за Цветкова! Това е преподавател с многогодишен опит и вярвам, че се е опитала да помогне и е дала всичко от себе си.

Жена, която в момента е в училищното настоятелсво на АК и е ръководна фигура в голяма компания, докато е учила се променят нещата в семейството и децата са й събирали пари , за бала и за рокля за бала. Децата не са питали учителите какво да направят. ( други са били обстоятелствата, но децата в АК са винаги склонни да помогнат, а и точно на това е разчитало и момчето). Не виждам нищо лошо.

# 331
  • софия
Ежко, ако едно дете ми "угасва" пред очите, аз особенно като учител, ще сигнализирам - ръководство, родители....няма да мирясам.
Естествено, че децата нямат работа да пишат на родителите, но учителите пък нищо да не са дочули....Ми в колежа събираха за какви ли не акции и благотворителности пари тия няколко месеца...Аз допускам, че това е било видимо и за учителите- тяхната реакция търся. Децата са деца, те не могат да се ангажират със спасение и регламенти. Те си помагат вътрешно по детски...правят голяма добрина наистина.
Разбирам трезвия начин за мислене. Считам , че заключение няма как да направим, защото наистина не знаем всичко.
Но продължавам да аплодирам силно мими за опита и да ни информира. Съвестна реакция е това. Изгърмели и въпреки всичко намира сили да предпази и предупреди останалите! ами БРАВО!

Иначе трябва и да се признае, че вероятно се работи по случая. Не се въвежда току така изведнъж пропускателен режим срещу документ в колежа. Дано да е в правилна посока, дано не се опитват да си намерят извинения и да останат със широко затворени очи.

# 332
Ежко, ако едно дете ми "угасва" пред очите, аз особенно като учител, ще сигнализирам - ръководство, родители....няма да мирясам.

Амели, познаваш ли Цветкова?
Дали е стояла със скръстени ръце? Дали не са извикани родителите? Какво още е трябвало да направи?
Това са учители! Могат да уведомят семейството. Какво друго е трябвало да направи?! Сега са виновни за това, ако бяха се намешали в семейните отношения, щяха да ги съдят пък за вмешателство и уронване на семейния престиж.

# 333
  • софия

Амели, познаваш ли Цветкова?
Дали е стояла със скръстени ръце? Дали не са извикани родителите? Какво още е трябвало да направи?
Това са учители! Могат да уведомят семейството. Какво друго е трябвало да направи?! Сега са виновни за това, ако бяха се намешали в семейните отношения, щяха да ги съдят пък за вмешателство и уронване на семейния престиж.

ами майката казва, че не са извикани! Колко по-ясно от това!? И не познавам Цветкова, и изобщо ама изоооообщо не съм визирала конкретен преподавател!

освен това аз си разсъждавам на глас. По-рано пък написах обратното хрумване - ако всичко изглежда на 6 как някой да разбере, че някой има проблем. Но да се събират пари за яке на ученик, защото много го е закъсал милия и да не се поинтересуваш какво става, също не ми се връзва.

Защо така яростно. Аз разглеждам принципно ситуацията, а ти защитаваш Цветкова!? Чувате ли се! (понеже и Ежко определя като добър този преподавател) скачате да защитите учител, някой когото изпитвате респет и добро отношение. Супер! Така трябва, уважение на личността, работата.....Ама какво трябва да изпитва Мими за да защити не просто някой когото уважава, а сина си!?  Детето си!!! Хайде малко по цялостно да погледнем нещата!

П.С извинявам се! Не трябваше така емоционално.Аз спирам по темата, понеже не виждам какво мога да допринеса, а и определено вече започвам/e да си говорим за възгледи и разбиране, които са много лично и субективно нещо.

Пак казвам, според мен все нещо е предприето, остава да се разбере до колко е възможно решим издъно проблема.

Последна редакция: вт, 16 яну 2018, 14:19 от Амели

# 334
Амели,
Родителите са викани (според пост 249 на мими_блок два пъти). на 06.12 и на 14.12
И защитавам Цветкова, защото познавам Цветкова като учител!
И какво трябва да направи АК, когато детето им казва пред родителите си, че е получило непозволени вещества на път за училище!
А и не е редно да оплюваме някой без да имаме неговата гледна точка

# 335
  • софия
Амели,
Родителите са викани (според пост 249 на мими_блок два пъти). на 06.12 и на 14.12
И защитавам Цветкова, защото познавам Цветкова като учител!
И какво трябва да направи АК, когато детето им казва пред родителите си, че е получило непозволени вещества на път за училище!
А и не е редно да оплюваме някой без да имаме неговата гледна точка

Това са дати след инцидента!
И россс, никой не оплювам, наистина! аз имена не съм намесвала нито веднъж! Един ученик 8 клас има повече от 5 преподавателя, всеки един от тях би могъл нещо да е забелязал. Не олювам, не виня, но също така допускам, че е възможно изграден механизъм всъщност да се окаже не добре работещ! Което не е добре за никой - нито за създателя, нито за този, който се оповава на него!

Последна редакция: вт, 16 яну 2018, 14:36 от Амели

# 336
  • София

Ще следя с интерес, отговорите на поставените от Фран Ческа въпроси!

Опит за мнение по поставените въпроси:
1. Защо миналата година е имало масово напускане на преподаватели? - преподавателите в колежа са със срочни договори и са тук по програми, в които е заложено да преподават в различни държави - така Дийгън и Шейфър заминаха да преподават в други държави. Нали едно от уникалните неща в Колежа е, че всяка година децата са в различна конфигурация на паралелките, както и с различен преподавател-с изключение на този по втори език!!!

Българските преподаватели също ли са със срочни договори? Или са напуснали само чужденци? На тяхно място български или отново чужи преподаватели са назначени?

Въпросите ми са продиктувани и от споделено преди мнение за учител по физика, чиято работа налага ползване на частен учител.

3. Защо преобладават преподавателите, които са българи? - Преподавателите, които са българи преподават на английски език, така че не виждам какъв е проблемът!!!! Може би английският на българите не е същия английски!!!!!

Сигурно има разлики в подхода на преподаване, в житейския опит, носители са на друга култура, различно произношение... Според мен е важно да има достатъчно качествени чужди преподаватели. По мои очаквания - около 30%.

4. Защо в някои от часовете се говори на български език? - Нямам такава информация от 11 - класника!!! По време на сестра му, ако в час някой говори на български, му отнемат 0,5 точки от оценката по предмета!!! Ще го попитам довечера!

Надявам се на обективен отговор.

5. Защо има възможност за преписване и това се толерира? - Нямам такава информация - не мога да повярвам на твърдението, че някое училище ще толерира преписването и то точно АК!!! Даже в правилника е посочено, че това е нарушение, което строго се наказва!

Оставам с впечатление, че правилникът не се прилага еднакво за всички и за всичко.

6. Защо някои от тестовете не се правят в клас, а се дават за домашна работа, при това заедно с отговорите? - Нямам информация за това! Не знам някога някой ученик да е получавал заедно с теста и отговорите!!! Това твърдение много подценява децата и учителите! Несериозно е!

Проверила ли си? Дали всичко във всички класове и при всички преподаватели протича по еднакъв начин?

7. Защо някои от тестовете, че дори и файнълите се знаят предварително от учениците? - Нямам такава информация! Като знам как учат по време на файнълите, не мога да си представя, че някой ще има файнъла и ще учи по цели нощи!!!!!

Виж горния ми коментар. Това, което важи за едни ученици, може би не важи за други. Ако изпитите не се провеждат едновременно, сигурно се намират начини.

Относно проектите:
Това е типично за нашите ширини - всеки си мисли, че е най-работещият, най-можещият и другите нищо не правят!!! Нали идеята на училището е да ги научи да си разпределят задачите в екипа и всеки да допринесе за успешното приключване на проекта! Ако някой системно не се включва, просто системата ще го изхвърли и никой няма да иска да работи с него в екип!

Екипите по желание на учениците ли се формират?

Чакам мнение и от други родители!

Дано да пишат.

Последна редакция: вт, 16 яну 2018, 18:49 от Prizma

# 337
Ако имах дете в АК, вместо да гадая и чудя кой какво е направил, още вчера щях да съм на вратата на администрацията с всички родители на приятелите на детето ми и да очаквам отговори. Имате и класен, и адвайзори. Това са сериозни теми и отговорите им трябва да се търсят от първоизточника

# 338
  • софия
Ако имах дете в АК, вместо да гадая и чудя кой какво е направил, още вчера щях да съм на вратата на администрацията с всички родители на приятелите на детето ми и да очаквам отговори. Имате и класен, и адвайзори. Това са сериозни теми и отговорите им трябва да се търсят от първоизточника
съгласна!

# 339
Скрит текст:
...Синът ми отиде на някакво парти на 13.10.  Не беше ходил на купони.  Ако някой знае какво е bh, да каже.  Закъсня.  Майката на друго дете ми се обади и предложи синът ми да остане у тях. ОК.  На следващия ден децата отидоха директно на друго парти!, като майката на първото дете, каза че партито е в апартамент на родители и децата отивали с бутилка водка! от тях, за да е сигурно какво ще пият!   В крайна сметка синът ми се прибра в нас към 21.00.  Каза ми, че е изпил 1/2 бутилка водка и детето домакин на партито е взело LSD.  Взело хапче, казало че е това нещо и се отнесло.  Там е имало 20тина деца от 8клас.  Синът ми обясни как в апартамента имало скъпи музикални инструменти (китара и пиано) и той обещал на домакина да се погрижи нищо да не се счупи.  Беше свирил на пианото.  Вкъщи спря да свири преди месеци и като се върна от партито посвири пак. 

Аз извадих правилника на колежа и четох четох заболя ме устата.  Казах му че още в понеделник ще се обадя в колежа и да видя аз как 14 годишни пият водка и се друсат.  Синът ми ме успокои като каза, че това дете не искало и щяло да спре.  Родители му били, ужасни, просто "спряли", но с помощта на приятели, щял да се справи.  А пушенето, пиенето и т.н. ИЗВЪН КОЛЕЖА било разрешено.  И тогава тука се въртеше нещо и някой даже писа в тази връзка.  Извън колежа, в колежа не може.  И аз си викам, ми малко ми е на мене работата да притеснявам някакви музиканти, които нямат време за децата си.  Важно е моето дете да е добре.  Нищо не написах.  На никого не се оплаках.  Предупредих детето си да не дружи с другото дете...
Извинявайте, ама само на мен ли ми направиха впечатление нещата от цитата Rolling Eyes Значи учителите не забелязали че "детето гасне", при условие че го познават от преди месец и няма как да му знаят нормалното поведение, за да намерят разликата... разпределят се по класове някъде около 01.10. а на 13.10. се оставя осмокласник на купон с преспиване (инцидентно, случва се!) и на следващия ден следващ такъв и то с информация, че са тръгнали с алкохол натам, че да се знаело какво ще пият Head Band И не, нямаше да чета правилник, щях на момента да се кача на колата (ако трябва с комшия с кола ще отида) да го прибера моментално... И да чета медицинска литература! И с месеци да не го оставям сам, та камоли на купони да ходи след това... И другите родители не били информирали, когато който трябва! А как си мислите, че някой младеж ви описва пред другите тийнове, след като така говори за родителите на друг пред собствените си родители!!! Не червени лампи, светофари са светели за родителите, а учителите преподават... опознават децата първия месец и после започват да им правят впечатление промени в поведение и характер...а ако те още от седмица първа са били такива, как да хванат разликата?!?!
И да, горе долу по това време някой писа за правилника, как не просто в Колежа не може, никъде не може!

И как може някой да си помисли че "моето дете си е добре" след "Каза ми, че изпил 1/2 бутилка водка..." на 14 Dizzy Face
Извинете, но не може всички други да са виновни, как не са видели и не са казали, като ясните сигнали, че има сериозен проблем са били коментирани дори между детето и родителя още средата на октомври!
Категорично съм на мнение, че в АК трябва случая да се доразследва и да се намери начин да се елиминира достъпа до вещества. Но и знаем, че ако един тийн си търси нещо целенасочено, ще намери откъде да си купи.

Може и да ви звучи като размахване на пръст, но не, не е! Просто ме доядя на "никой нищо не е видял и не е казал"!
Само се надявам детето да се справи, а и цялото семейство и да успеят да го опазят от "търсене" където и да му е следващото училище.

# 340
  • София
Toчно щях да пиша нещо подобно на това, което peneva е написала малко по-нагоре. Мислех си, че аз нещо не съм дочела и довидяла. Ама как така учителите, ръководството на колежа, психологът и всички са виновни, че не са си свършили работата и не са информирали, а родителите и семейството, които познават детето си, заедно са всяка вечер, в събота и в неделя нищо не са разбрали и нищо не им е направило впечатление?!
Мен ме разкъсахте, че съм пускала синът ми да ходи в барове, при положение, че имам определени изисквания, вземаме го от там, контролираме го,  а в този случай всички са странно толеранти към поведението на семейството.

# 341
  • София
Мисля, че никой не е твърдял, че и семейството не е пропуснало нещо. И самата Мими не твърди, че е безгрешна. Но й прави чест, че споделя нещо, което носи очевиден риск да бъде нападната, че не си е възпитала детето, за да алармира останалите родители да повишат вниманието си. Ако сега имах 8-класник в АК, определено щеше да ми е полезно, най-малкото щях да увелича говоренето и следенето. И сега ми е полезно.
 А по отношение на АК, мен не ме притеснява това, че от училището не са забелязяли нещо по-рано. Напълно е възможно да се изпусне. Притесняват ме определени неща в реакцията, като например - псхиолог, който излиза със становище, че щастливите хора не употребяват наркотици, досежно 14-годишен. Astonished За мен това е откровена глупост. Точно в тази възраст масово опитват не от проблеми или нещастие, а от любопитство, келешлък, типичното за възрастта бунтарство - тегли си ги, дори и когато няма срещу какво да се бунтуват. И опитват и напълно щастливи деца от щастливи и сплотени семейства. И то не рядко. Става опасно ако вземе, че им хареса. А пък то, какво да не му харесаш /на марихуаната например/? Става ти едно весело, смешно, все такива, приятни неща. И понеже "всички казват", че не е вредно /по тийн форуми, чатове/ и доказателства представят - след като в някои страни е легално и лекува някои неща, как така ще е вредно. Пък и нали мама и тате казаха: "Ти сега, като отидеш в АК/СМГ/езикова гимназия и т.н., ще имаш хубава среда, от умни и амбициозни деца" и след като именно тези деца, които очакваш да бъдат умни и амбициозни, го правят и ти го предлагат, ми що да не пробваш? Все пак не става въпрос за кварталното гаменче, по отношение на което гарда ти е вдигнат, а за подбрани деца. И понеже са малки /и най-разумните 14-годишни са малки/, много бързо и неусетно, могат да минат към по-опаси неща. Становището, че добре възпитаните деца от добри и щастливи семейства /специално за възрастта 14-16/, е малко вероятно да пробват наркотици, е опасна самозаблуда.

# 342
  • София
Не ме разбирайте погрешно - чест ѝ прави на Мими, че сподели всичко и то в подробности. Не ѝ е лесно никак.
По-скоро останалите са ми странни, които осъждат и четат морал, но твърде избирателно.

# 343
  • София
Четенето на морал е за вкъщи, на собствените ни деца. За Колежа остава да каже какво смята да предприеме по отношение на дилърите.

# 344
Toчно щях да пиша нещо подобно на това, което peneva е написала малко по-нагоре. Мислех си, че аз нещо не съм дочела и довидяла. Ама как така учителите, ръководството на колежа, психологът и всички са виновни, че не са си свършили работата и не са информирали, а родителите и семейството, които познават детето си, заедно са всяка вечер, в събота и в неделя нищо не са разбрали и нищо не им е направило впечатление?!
Мен ме разкъсахте, че съм пускала синът ми да ходи в барове, при положение, че имам определени изисквания, вземаме го от там, контролираме го,  а в този случай всички са странно толеранти към поведението на семейството.

Наистина нищо не ми направи впечатление и не съм лош родител. 

Живеем с други възрастни хора.  Вечер сядаме заедно на масата.  Майка ми правеше топла закуска на сина ми, защото иначе закусваше само мюсли.  Освен последната седмица преди инцидента, когато ставането беше по-сложно, не сме го видели нещастен сериозно + когато спира интернета.

Освен това, което аз казах на колежа (резултат позитивен за медикамент, който се съдържа в ксанакс), защото те иначе нямаше как да знаят (медицинските резултати не са обществени) не е имало ден или ситуация, в които да се усъмня че нещо не е наред.  От колежа нищо не ми казаха преди инцидента. 

И това е нещото което се опитвам да обясня тука без да правя другите виновни.  Има няколко варианта защо не ми е направило впечатление:
1. Нищо не се е случвало, филма с наркотиците е бил странен начин да станеш известен. И така учителите не са знаели, за да кажат?
2. Нещо се е случвало и учителите/ ръководството са знаели.
3. Имаме наркоман феномен, който влиза в АК, работи цяло лято, плува като луд, става в 5.00, за периода 15.09 до 29.11 има само едно закъснение, въпреки БДЖ (отсъства само в дни с грип/ всички вкъщи го изкарахме, от 29.11 до 14.12 деканата го води с извинени), има 1 мемо за домашно и 1 мемо за пропусната консултация.
И докато се вихреше дискусията тук за теста по математика, аз се подсмихвах щото не беше с 2ка Simple Smile

И затова изрично разказах и за моето отношение към случая на купона и с другото дете, което мислех че е дете на безотговорни музиканти.  Аз реших, че това е чужд проблем, не дружи с това дете, представи си, че не се случва.

Но един ден на мен ми се случи и детето ми можеше да умре.
Ако някой е виновен, че е мълчал, това съм аз и затова сега говоря.

Защото мълчанието убива деца.

Общи условия

Активация на акаунт